ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 2014
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΒΟΛΟΣ
Τιμούν πρωτοπόρους της ταξικής αναμέτρησης

Εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ

Εκδήλωση για να τιμήσει τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ τα οποία τη δεκαετία 1940 - 1950 συμμετείχαν στα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, αύριο Δευτέρα 27 Οκτώβρη, στις 7 το βράδυ, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας (Ελικοδρόμιο).

Γι' αυτήν τη σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που έχει τίτλο «Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί», ο Γραμματέας της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, Βασ. Μεταξάς, σε συνέντευξη Τύπου, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Νιώθουμε περηφάνια για τους συντρόφους μας, που βρίσκονται στις Οργανώσεις της ΤΟ Βόλου του ΚΚΕ, οι οποίοι πήραν μέρος στην ένοπλη πάλη και θα τους τιμήσουμε στην εκδήλωσή μας. Είναι σύντροφοι που την περίοδο 1940 - 1950 ήταν νέοι, 17, 18, 20 χρόνων, τώρα, όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι υπερήλικες αλλά, συζητώντας μαζί τους, παρά τα προβλήματα υγείας και της ηλικίας, είναι πιο νέοι από άλλους ανθρώπους της ηλικίας τους, όσους τους επιτρέπει η κατάστασή τους είναι ενεργοί, συνεχίζουν ακούραστα τη μάχη, με τον πιο νεανικό τρόπο. Είναι "φωτογραφία" του Κόμματός μας, που αν και βαδίζει στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, έχει την πιο νεανική ιδεολογία και πολιτική πρόταση, είναι πιο νεανικό και από τα πιο πρόσφατα ιδρυμένα κόμματα που υπερασπίζονται ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που κυριαρχεί τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια».

Αναφορά έκανε και στην προσπάθεια «αποκομμουνιστικοποίησης» της Εθνικής Αντίστασης, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι τωρινό εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ, χρόνια πριν το προσπάθησε, πιο σκληρά, το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το να ξεχαστεί ότι το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ δε φτιάχτηκαν τυχαία ή αυθόρμητα ή από κάποιους γενικά και αόριστα αριστερούς αλλά ότι για να γίνουν το αποφάσισε, το πάλεψε και το καθοδήγησε το ΚΚΕ. Αυτό εννοούμε αποκομμουνιστικοποίηση και έχει στόχο να μετατραπεί η ίδια η Εθνική Αντίσταση σε μουσειακό έκθεμα, άοσμο, άχρωμο ή σε αρχαιολογικό έκθεμα, κομματιαστό, συλημένο, δηλαδή σε εκείνα τα σημεία που δε συμφέρει πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και η Φαίδρα Αλλοδιανάκη, μέλος της θεατρικής και μουσικής ομάδας της ΚΝΕ, η οποία αναφέρθηκε στη μουσικοθεατρική παράσταση την οποία θα παρουσιάσει η ομάδα, με θεατροποιημένες ιστορίες από τη ζωή στο βουνό των μελών της ΤΟ Βόλου του ΚΚΕ που τη δεκαετία 1940 - 1950 πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα, οι οποίες βασίζονται στις αφηγήσεις των ίδιων των συντρόφων.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Αύριο, Δευτέρα

-- Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει, στις 7.00 μ.μ., στη Δημοτική Καπναποθήκη (πίσω από το άγαλμα του Καπνεργάτη, στην πλατεία Καπνεργάτη) παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και Οργανωτική Ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Σούλα Βλισίδου, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Την Τρίτη, 28/10

-- Η ΚΟΒ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», στην αίθουσα Τρουμπούκη, στις 7 μ.μ.. Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Την Τετάρτη, 29/10

-- Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», διοργανώνει η ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην Καφετερία «Οδός Ονείρων», στη Φλώρινα. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αλλαξε η ώρα

Η ώρα άλλαξε. Η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας τελείωσε στις 4.00 σήμερα τα ξημερώματα και ξεκίνησε η χειμερινή. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει, τα ρολόγια πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω.

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), τη Δευτέρα 27.10.2014 και ώρα 5 το απόγευμα, πραγματοποιεί εκδήλωση - απάντηση: «Σ' αυτούς που διαστρεβλώνουν την Ιστορία, σ' αυτούς που θέλουν να διαμορφώνουν μια κοινωνία χωρίς μνήμη και κρίση» - όπου θα παρουσιαστεί το ιστορικό βιβλίο του Μεγάλου Δάσκαλου, του Κομμουνιστή και ΕΑΜίτη Δημήτρη Γληνού: «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της Ενωσης και του «Εύγερου» στη Δεληγιώργη 24 στην Ομόνοια (τηλ. 210.6974.2787 και 6979.402.167).

ΤΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
Εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Πλουμπίδη

Εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Πλουμπίδη διοργανώνει η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει ο Π. Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση φωτογραφίας και έκθεση βιβλίου. Της εκδήλωσης θα προηγηθεί, στις 9.30 π.μ., επίσκεψη και κατάθεση στεφάνων στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Στις 2 Νοέμβρη οι εκλογές

Την Κυριακή 2 Νοέμβρη πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα οι εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Η Πανεπιστημονική - συνεργαζόμενοι (Πανγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο) καλεί όλους τους φίλους της σε μαχητική στήριξη των ψηφοδελτίων της. Οι εκλογές διεξάγονται από τις 8 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. και ψηφίζουν όλα τα τακτικά και ομότιμα μέλη που είναι οικονομικά τακτοποιημένα μέχρι και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Στην Αθήνα οι εκλογές θα γίνουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Βοτανικός), ενώ εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν σε όλους τους νομούς, στις Διευθύνσεις Γεωργίας ή στα γραφεία των παραρτημάτων του ΓΕΩΤΕΕ ή όπως καθορίσουν οι Διοικούσες επιτροπές των παραρτημάτων.

Επίσης, προβλέπεται επιστολική ψηφοφορία για γεωτεχνικούς που διαμένουν ή εργάζονται σε νησιά που δεν είναι έδρες νομών. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται μόνο στο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στον εκλογικό κατάλογο του οποίου είναι γραμμένος.

Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ), http://sites.google.com/site/pangeotexniko, και στα τηλέφωνα 694.44.78.612, 694.58.01.781, 694.77.10.841, 697.22.81.901, 697.33.10.287.

ΣΑΜΟΣ
Εκδήλωση για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη διοργανώνουν πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αύριο Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο Θέατρο της Περιφερειακής Διοίκησης με θέμα την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Μπροστά στην 28η Οκτωβρίου, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Οργανώσεις Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις:

-- Σήμερα Κυριακή, στις 11.30 π.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στους Αγίους Αναργύρους (κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων).

-- Την Τρίτη 28/10, στις 10 π.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Καματερό (Λαμπράκη και Κορδάτου).

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κατερίνης

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κατερίνης από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής διοργανώνουν οι Οργανώσεις Πιερίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σήμερα Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Για τα διδάγματα του αγώνα ενάντια στη φασιστική κατοχή

Εκδήλωση με θέμα «Διδάγματα απ' τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική κατοχή» διοργανώνουν η ΚΟ Μελισσίων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Θεατράκι «Μαγγίνα» στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ομιλητής θα είναι ο Π. Τσουκαλάς, μέλος του ΤΓ του Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

-- Αύριο Δευτέρα, στη 1 μ.μ. στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, θα περιοδεύσει ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 29/10, στη 1 μ.μ., στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα, θα περιοδεύσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ