ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ»
Μεγάλης κλίμακας άσκηση υπό το βλέμμα του γγ του ΝΑΤΟ

Μονάδες του Στόλου ετοιμάζονται για Κύπρο, σε εγρήγορση και η Πολεμική Αεροπορία

ΓΕΝ

Σε μεγάλης κλίμακας άσκηση προχωρούν σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), υπό το βλέμμα μάλιστα του νέου γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας), και ενώ κλιμακώνεται η ένταση με την Αγκυρα για το ποιας χώρας αστική τάξη θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη διεξάγεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στον Αργοσαρωνικό η άσκηση «Πυρπολητής». Θα συμμετέχουν 17 πλοία (φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι), το υποβρύχιο «Παπανικολής», δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που θα πετάξουν τόσο από την αεροπορική βάση της Τανάγρας όσο και από τη Λάρισα, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, και ειδικές δυνάμεις.

Το σενάριο της άσκησης αφορά αντιμετώπιση «εχθρικής απειλής», καθώς αερομεταφερόμενες δυνάμεις θα κληθούν να ανακαταλάβουν «εθνικό έδαφος» με ταυτόχρονη υποστήριξη από αέρα και θάλασσα.

Λέγεται ότι ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος (το Σάββατο αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα επιτρόπου στην ΕΕ), εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του νέου γγ του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, και τον προσκάλεσε στην άσκηση, την οποία ενδέχεται να παρακολουθήσει και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Σημειωτέον, ανώτατες πηγές από το υπουργείο Αμυνας εστιάζουν στο γεγονός ότι ποτέ πριν γγ του ΝΑΤΟ δεν επιβιβάστηκε σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να παρακολουθήσει «εθνική» άσκηση των ελληνικών ΕΔ (είχε συμβεί, αλλά για ΝΑΤΟική άσκηση). Ερμηνεύουν το γεγονός ως επιβεβαίωση της ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας το τελευταίο διάστημα. Υποστηρίζουν πως η γενικευμένη κρίση στην ευρύτερη περιοχή ευνοεί την Ελλάδα (βλ. την ελληνική αστική τάξη) εφόσον δεν είναι μέρος του προβλήματος, και ταυτόχρονα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για εκτόνωση εντάσεων και επίλυση κρίσεων, δηλαδή να εμπλακεί στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με χίλιους κινδύνους για το λαό μας. Εκτιμούν δε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία (βλ. η τουρκική αστική τάξη) αντιμετωπίζει τρία σοβαρά προβλήματα: Την αναζωπύρωση του Κουρδικού. Την αναμενόμενη αντίδραση της Συρίας στις τουρκικές προκλήσεις. Την γιγάντωση του ISIS.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούν ακόμα ότι το ένα και πλέον εκατομμύριο πρόσφυγες στην Τουρκία - εκτοπισμένοι από τη δράση των τζιχαντιστών - συν όσοι άλλοι προστεθούν το επόμενο διάστημα προκαλούν ήδη προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Επιπρόσθετα, η στάση της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους, αλλά και τους τζιχαντιστές υπονομεύει το ρόλο μπροστάρη που ήθελε να παίξει για το μουσουλμανικό κόσμο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο γγ του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Σε ετοιμότητα

Ταυτόχρονα με την άσκηση «Πυρπολητής», η ελληνική πυραυλάκατος «Καβαλούδης» πλέει αυτή τη στιγμή στα ανοιχτά της Κύπρου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη Δύναμη του ΟΗΕ που επιβλέπει την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου, UNIFIL. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει την αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στην UNIFIL με αποστολή φρεγάτας.

Παραπέρα, την επόμενη βδομάδα πλέει στην περιοχή και το ελληνικό υποβρύχιο «Πρωτέας» στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη ΝΑΤΟική ναυτική Δύναμη «Active Endeavour» που περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο προς αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σημειωτέον, και οι δυο μονάδες μπορούν να «αποδεσμευτούν» από τις χρεώσεις αυτές επικαλούμενες «εθνικούς σκοπούς» και να πλεύσουν προς άλλη κατεύθυνση...

Η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί δεν αφήνουν ανεπηρέαστη ούτε την Πολεμική Αεροπορία, η ηγεσία της οποίας χαρακτηρίζει την «Πυροπολητής» ως άσκηση περιορισμένης γεωγραφικής έκτασης, αλλά μεγάλης επιχειρησιακής αξίας.

Η φυσική ηγεσία του Οπλου θυμίζει με νόημα ότι το 2014 ανακηρύχθηκε από το ΓΕΑ ως «έτος προβολής αεροπορικής ισχύος» εξ ου και στη διάρκειά του έγιναν δύο μεγάλων απαιτήσεων ασκήσεις, οι «Ηνίοχος» και «Καμπέρος», συν οι 700 έξοδοι αεροσκαφών στον «Παρμενίωνα».

«Εχουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα στην κλειστή θάλασσα του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες να κάνουμε μεγάλη ζημιά, να επιφέρουμε στρατηγικά χτυπήματα σε όποιον μας απειλήσει», διαμηνύεται από το ΓΕΑ.

Τέλος, διόλου τυχαία, με αφορμή τον εορτασμό του προστάτη του Οπλου «Αρχαγγέλου Μιχαήλ», η Πολεμική Αεροπορία προγραμματίζει για το διάστημα 6-9/11 πτήσεις αεροσκαφών της πάνω από τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αποστολή πολεμικών πλοίων στην Αν. Μεσόγειο δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την αποστολή υποβρυχίου και φρεγάτας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της δύναμης της UNIFIL (αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο) και του ΝΑΤΟ, δείχνει την επικίνδυνη όξυνση που λαμβάνουν οι εξελίξεις στην περιοχή, κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό το ΚΚΕ.

Η αποστολή ελληνικής ναυτικής πολεμικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αποκαλύπτει τόσο τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές περιπέτειες, πέρα και μακριά από τα συμφέροντα των εργαζομένων, όσο και τον κίνδυνο της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, με την προώθηση επικίνδυνων σχεδίων, όπως της τριχοτόμησης του Αιγαίου κ.ά.

Στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης βρίσκεται ο ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου, όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, τον οποίο προσδοκούν να βάλουν στο χέρι ανταγωνιζόμενα ενεργειακά μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Διαφορετικά είναι επίσης τα σχέδια των παραπάνω δυνάμεων για τους δρόμους μεταφοράς αυτού του ενεργειακού πλούτου.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τη στάση της - "σύμμαχου" στο ΝΑΤΟ - Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να κατέχει στρατιωτικά το 40% της Κύπρου, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως αυτά προβλέπονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι τουρκικές "γκρίζες ζώνες" και οι τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η χρήση στρατιωτικών μέσων και η απειλή πολέμου, στις οποίες καταφεύγει η τουρκική ηγεσία, αποδεικνύουν δύο πράγματα:

1ον) Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν αποτελούν παράγοντες εγγύησης της ασφάλειας, της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών της περιοχής, όπως ισχυρίζονται οι υπερασπιστές τους.

2ον) Οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν "μήλον της έριδος" για τα μονοπώλια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενεργειακοί δρόμοι στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και αλλού βάφονται με το αίμα των λαών.

Το ΚΚΕ σημειώνει πως η λύση για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής μας είναι ο απεγκλωβισμός των χωρών από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, η οργάνωση της κοινής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, που ευθύνονται για την κρίση και τους πολέμους».

«Drones» στη Σούδα;

Επανέρχονται στο προσκήνιο οι πληροφορίες για απαίτηση των ΗΠΑ να τους παραχωρηθεί επιπλέον χώρος στη βάση τους στη Σούδα ή και χώρος στο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, ώστε να προσγειώνονται και να απογειώνονται από εκεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους, τα διαβόητα «drones». Τα αεροσκάφη αυτά παίζουν βασικό ρόλο στους σύγχρονους πολέμους στην αναγνώριση εδάφους, στις ανιχνεύσεις, στον εντοπισμό στόχων.

Κατά πληροφορίες, ανώτατες κυβερνητικές πηγές προσώρας αποκλείουν το ενδεχόμενο παραχώρησης ελληνικού εδάφους για τέτοια χρήση. Ωστόσο, επιδεικνύοντας και τη σχετική ...ευελιξία απέναντι στους υπερατλαντικούς «συμμάχους», προσθέτουν πως «αν ποτέ έρχονταν "drones", θα πήγαιναν μόνο στη Σούδα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Προσβλέπει σε ένταξη νέων μάχιμων μονάδων στο Στόλο

Κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες μάχιμες μονάδες, ενώ οξύνεται η αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, λίγες βδομάδες μετά την καθέλκυσή του, χτες το νεότευκτο υποβρύχιο «Πιπίνος» πραγματοποίησε ολιγόωρο δοκιμαστικό πλου. Στο πλοίο επέβαιναν ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Σε δήλωσή του μετά το δοκιμαστικό πλου, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό «ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Και θα είναι σημαντικός ο ρόλος του και για την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και για την όποια αποστολή του ανατεθεί στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας», παραπέμποντας και στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ