ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δύο νεκρά παιδιά από βομβαρδισμό σχολείου στο Ντονέτσκ

Οι μάχες μεταξύ ουκρανικού στρατού και πολιτοφυλακών φουντώνουν

Ενα από τα πολλά βομβαρδισμένα κτίρια στο Ντονέτσκ
Ενα από τα πολλά βομβαρδισμένα κτίρια στο Ντονέτσκ
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, μετά τις εκλογές που διοργάνωσαν οι πολιτοφυλακές στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ (περιοχή Ντονμπάς), κλιμακώνει τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και τους βομβαρδισμούς.

Χτες το πρωί, το 63ο Δημοτικό Σχολείο, στη συνοικία Κουιμπισέβσκι στο Ντονέτσκ χτυπήθηκε από οβίδες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 παιδιά και να τραυματιστούν άλλα, που εκείνη τη στιγμή έπαιζαν ποδόσφαιρο στο προαύλιο. Επίσης, σε μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 9, ενώ σκοτώθηκε και ένας πολίτης και τέσσερις τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, πάντως, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εφοδιάζει τους «αυτονομιστές» με «σημαντικές ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού και σημαντικό αριθμό ανδρών».

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μετακίνηση ισχυρών δυνάμεων του στρατού που κινούνται προς τις ανατολικές περιοχές, ενώ ο προσωρινός πρωθυπουργός (που αναμένεται να παραμείνει στη θέση του) Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του Κιέβου δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει οικονομικά τις ελεγχόμενες από τους φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, γιατί η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει τρομοκράτες». Οπως είπε, θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο αυτές τις περιοχές, αλλά δε θα σταλούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, που μιλώντας σε στρατιωτικοτεχνική συνάντηση της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σημείωσε ότι «μια εμφύλια σύρραξη, η οποία στην πραγματικότητα είναι ένας εμφύλιος πόλεμος, μαίνεται στην Ουκρανία, κοντά στα ρωσικά σύνορα. Παρά τις συμφωνίες του Μινσκ, ειρηνικές πόλεις γίνονται στόχος και πολίτες σκοτώνονται». Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η Ρωσία έχει δεσμούς με Ουκρανούς επιχειρηματίες που έχουν ζημιωθεί ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου.

Απάντηση από τις νέες αρχές του Ντονμπάς

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, και ο αντίστοιχος του Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Ποροσένο που ανήγγειλε ότι πρόκειται να πάρει πίσω το νόμο για μερική αυτονομία σε αυτές, ότι ακυρώνει στην πράξη τη συμφωνία του Μινσκ.

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του συμβούλου της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κριστόφ Χόισγκεν, που πρότεινε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας να προστεθούν και νέες κατά των νέων ηγετών του Ντονμπάς και χαρακτήρισε τις εκλογές που έγιναν πρόσφατα ως «αμφιλεγόμενες που παραβιάζουν την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ».

ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νίκη Ρεπουμπλικανών, ανοιχτός ο ενδοαστικός συμβιβασμός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μπορεί το χτεσινό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών να θεωρήθηκε «ισχυρό ράπισμα» και «αποδοκιμασία» για τα πεπραγμένα ή μη της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, από τις πρώτες κιόλας ώρες της θριαμβευτικής επικράτησης των Ρεπουμπλικανών και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου (Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία) επιχειρήθηκε να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για τους ενδοαστικούς συμβιβασμούς της «επόμενης μέρας». Το ξεκάθαρο είναι ότι ο αμερικανικός λαός, ανεξάρτητα από τους συμβιβασμούς ή τις κόντρες των αστών είναι σταθερά εγκλωβισμένος και αντιμέτωπος με αντιλαϊκά μέτρα με τη μια ή την άλλη εκδοχής διαχείρισης.

Στα αποτελέσματα στη Γερουσία, όπου έγιναν εκλογές για τις 36 από τις 100 έδρες, οι Ρεπουμπλικανοί πλέον ελέγχουν συνολικά τις 51 έδρες και οι Δημοκρατικοί 45 (οι άλλες έδρες καταλαμβάνονται από ανεξάρτητους). Δεν αποκλείεται οι έδρες των Ρεπουμπλικανών να αυξηθούν περαιτέρω στις 6 Δεκέμβρη, οπότε θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε Αλάσκα και Λουιζιάνα, αφού δεν κατέστη εφικτή η εκλογή γερουσιαστών. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τουλάχιστον 242 έδρες και οι Δημοκρατικοί 180 έδρες. Και σε αυτές τις εκλογές η συμμετοχή κυμάνθηκε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα (χωρίς να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία).

Ο 72χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ που προεξοφλείται ως ο νέος πρόεδρος της Γερουσίας, σημείωσε χτες ότι ζητήματα όπως «οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και το ξαναγράψιμο του φορολογικού συστήματος» θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδία συνεργασίας μεταξύ του «ρεπουμπλικρατούμενου» Κογκρέσου και του «Δημοκρατικού» Λευκού Οίκου και να δημιουργήσουν «κοινό έδαφος για γρήγορη δράση». Ο ΜακΚόνελ δεν παρέλειψε να προεξοφλήσει ως βέβαιες τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κογκρέσο και Λευκό Οίκο, σημειώνοντας πως αναμένει ότι «ορισμένες προτάσεις των Ρεπουμπλικανών θα προκαλέσουν την άσκηση προεδρικού βέτο από τον Ομπάμα».

Στόχος μας να κάνουμε το Κογκρέσο να λειτουργήσει σημείωσε ο ΜακΚόνελ, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα υπάρξουν νέα «κυβερνητικά μπλακ άουτ», όπως εκείνο που προέκυψε το περασμένο έτος, όταν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί διαφώνησαν για ζητήματα προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες για δύο βδομάδες. Οι δηλώσεις του αυτές διασκεδάζουν τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει τις πρώτες ώρες ανακοίνωσης των θριαμβευτικών για τους Ρεπουμπλικανούς αποτελεσμάτων στη Γερουσία, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο λάθος» το πρόγραμμα περίθαλψης γνωστό ως Obamacare, λέγοντας ότι αυτό «θα εξεταστεί» από το Κογκρέσο.

Από την άλλη, ο επίσης Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζο Μπέινερ, εμφανίστηκε «συμφιλιωτικός», δηλώνοντας κατ' αρχήν θετικός για συζήτηση της πρότασης του Προέδρου Ομπάμα για την έκτακτη έγκριση 6,2 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική και τον περιορισμό των κρουσμάτων της νόσου στις ΗΠΑ. Ο Μπέινερ έσπευσε επίσης να ανακοινώσει ότι το νέο Κογκρέσο που θα συγκροτηθεί σε Σώμα στις αρχές του Γενάρη, θα αφοσιωθεί «στη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, στον περιορισμό των δαπανών, στη μεταρρύθμιση του δικαιικού, του ρυθμιστικού και στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Ωστόσο, οι βασικές προτεραιότητες των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να είναι οικονομικές και ενεργειακές, καθώς δεκάδες «αναπτυξιακά» νομοσχέδια (υπέρ ενός μέρους των μονοπωλίων) βρίσκονται στα σκαριά, όπως εκείνα για την έγκριση της κατασκευής του τεράστιου πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στον Καναδά και τον Κόλπο του Μεξικού, της αύξησης της αμφιλεγόμενης παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Αναμένεται, επίσης, να μπλοκάρουν νέα πιθανή προσπάθεια του Προέδρου Ομπάμα για το ζήτημα της μετανάστευσης ή την κλιματική αλλαγή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, πάντως, δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα προωθήσει ως το τέλος τρέχοντος έτους νομοσχέδια για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων. Δεν παρέλειψε ωστόσο να δώσει στις δηλώσεις του και συγκαταβατικό χαρακτήρα με στόχο τη συνεργασία με το «νέο» Κογκρέσο τον ερχόμενο Γενάρη. Την Παρασκευή, μάλιστα, προγραμμάτισε την πρώτη συνάντησή του με τα νέα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προειδοποιεί με αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με το ενδεχόμενο «αναστολής» της τελωνειακής συμφωνίας που η Τουρκία έχει υπογράψει με την ΕΕ προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βόλκαν Μποζκίρ. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για την προώθηση της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΤΙP), ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι δε γίνεται η Τουρκία να εφαρμόζει τις ίδιες ευνοϊκές προβλέψεις με άλλες χώρες και εξήγησε ότι, αν τα αμερικανικά εμπορεύματα αρχίζουν να μπαίνουν στην τουρκική αγορά χωρίς δασμούς, η Αγκυρα θα χάσει ένα 3% - 4% του ΑΕΠ της. Συνολικά, εκτιμά απώλειες της τάξης των 3 δισ. δολαρίων.

Ο Μποζκίρ ζήτησε ουσιαστικά να γίνει ειδική συμφωνία και πρόσθεσε ότι η Νορβηγία επίσης έχει κάνει μια σχετική ειδική οικονομική συμφωνία με την ΕΕ χωρίς να είναι μέλος της. «Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία όσον αφορά τεχνικά (σ.σ.: όπως επέλεξε ο ίδιος να τα χαρακτηρίσει) ζητήματα. Ακόμα κι αν δεν αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στην Τελωνειακή Ενωση, μπορούμε να μην εφαρμόζουμε τις ευνοϊκές προβλέψεις της συμφωνίας με τις χώρες με τις οποίες η ΕΕ υπογράφει χωριστή συμφωνία», επισήμανε ο Μποζκίρ.

H ΤΤΙP - αν τελικά υπογραφεί - θα αλλάξει μια σειρά δεδομένα στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες σε διάφορες οικονομικές σχέσεις. Οι «προβληματισμοί» και οι προειδοποιήσεις της Αγκυρας είναι χαρακτηριστικές του πώς τα επιτελεία των μονοπωλίων μελετούν τις εξελίξεις σταθμίζοντας τους νέους παράγοντες και χαράσσοντας βήματα στο φόντο εντεινόμενων μονοπωλιακών ανταγωνισμών.

Συλλήψεις διαδηλωτών

Στο μεταξύ, χτες, η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές στη διάρκεια διαμαρτυρίας που έγινε έξω από το υπουργείο Εργασίας ενάντια στα εργατικά «ατυχήματα». Οι συγκεντρωμένοι, με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων (DISK), κατήγγειλαν τόσο το πολύνεκρο δυστύχημα που τον περασμένο Μάη κόστισε τη ζωή 301 ανθρακωρύχων όσο και τη νέα τραγωδία με την κατάρρευση στοάς στις 28 Οκτώβρη, μετά από την οποία 18 ακόμα μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν και ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

  • Τα 615 εκατομμύρια δολάρια έφτασε το συνολικό ποσό που κόστισε στον τουρκικό λαό το νέο προεδρικό μέγαρο. Εχει 1.000 δωμάτια και τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι είναι μεγαλύτερο από τον αμερικανικό Λευκό Οίκο, το παλάτι του Μπάκιγχαμ και το Κρεμλίνο. Επιπλέον, το κόστος του νέου προεδρικού τζετ εκτιμάται στα 185 εκατομμύρια δολάρια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ