ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Καζάνι που βράζει η Ανατολική Ιερουσαλήμ

Νεαροί Παλαιστίνιοι αντιδρούν στις νέες προκλήσεις του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Νεαροί Παλαιστίνιοι αντιδρούν στις νέες προκλήσεις του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οι συνεχείς προκλήσεις των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε καθημερινή πλέον βάση εντός και πέριξ της Πλατείας των Τζαμιών, με επίκεντρο το τζαμί Αλ Ακσα στον τομέα της παλιάς πόλης, με απώτερο στόχο την αλλαγή του στάτους κβο στην περιοχή, που απαγορεύει την προσευχή σε μη μουσουλμάνους.

Από νωρίς το πρωί, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις «πολιόρκησαν» το τζαμί Αλ Ακσα με δακρυγόνα, σφαίρες καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, επιδιώκοντας να διαλύσουν πλήθος νεαρών Παλαιστίνιων που, με τη σειρά του, απάντησε με πέτρες και πυροτεχνήματα. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, ξέσπασε περιορισμένη φωτιά από χειροβομβίδα λάμψης στο εσωτερικό του τζαμιού Αλ Ακσα προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 30 άτομα και πολλά άλλα υπέφεραν από δύσπνοια λόγω των αποπνικτικών δακρυγόνων.

Εξω από το τζαμί Αλ Ακσα είχε προηγουμένως «παρελάσει» με κουστωδία αστυνομικών και σωματοφυλάκων η Ισραηλινή υφυπουργός Μεταφορών (βουλευτής από το κόμμα Λικούντ) Τζίπι Χολόβελι, προκαλώντας την αντίδραση του διευθυντή του τεμένους, σεΐχη Ομάρα αλ Κισουάνι, που δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Ma'an» πως «η ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται με την επιβολή πολιορκίας στο τζαμί από την πρωινή προσευχή ως το απόγευμα».

Αργότερα χτες βράδυ φανατικοί Εβραίοι είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση στην περιοχή για να «θυμίσουν» την προ μίας βδομάδας δολοφονική απόπειρα κατά του φανατικού Αμερικανο-εβραίου Γεχούντα Γκλικ.

Ανάκληση Ιορδανού πρέσβη και τουρκική αντίδραση

Οι συνεχείς ισραηλινές προκλήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ιορδανίας, που ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ διαμαρτυρόμενη έντονα για την κλιμάκωση της έντασης στην Πλατεία των Τζαμιών και στο τέμενος Αλ Ακσα.

Ιορδανοί αξιωματούχοι σημείωσαν μάλιστα πως θα προβούν σύντομα σε επίσημη διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ιδιότητα του συμβαλλόμενου μέρους που έχει ρόλο «φρουρού» των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε «με σφοδρότητα» τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, μιλώντας για «αληθινή πράξη βαρβαρότητας» εκ μέρους του Ισραήλ και καλώντας το μουσουλμανικό κόσμο να αντιδράσει. Κατέληξε λέγοντας ότι «το να εισέρχονται Ισραηλινοί στρατιώτες στην Πλατεία των Τζαμιών αποτελεί αληθινή πράξη βαρβαρότητας».

Επίθεση Παλαιστίνιου οδηγού

Το εκρηκτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από νωρίς στην Ανατ. Ιερουσαλήμ δεν άργησε να προκαλέσει και αντίδραση άλλου είδους. Ο 38χρονος Παλαιστίνιος Ιμπραχίμ αλ Ακάρι (ή Αλ Ακρι, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ) από τον προσφυγικό καταυλισμό Σουάφατ, επιβαίνοντας σε ένα μικρό φορτηγάκι σε δρόμο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έπεσε με ορμή σε πλήθος διερχόμενων διαβατών. Προκάλεσε το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 13. Λίγα λεπτά αργότερα έπεσε και ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες Ισραηλινού αστυνομικού.

Οπως ανακοινώθηκε, ο ίδιος δήλωνε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μέλος της Χαμάς, ενώ ο αδελφός του είχε αποφυλακιστεί προ μηνών στη διάρκεια ανταλλαγής Παλαιστίνιων κρατουμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ με ανακοίνωσή τους χαιρέτισαν την ενέργεια του 38χρονου σαν «φυσική αντίσταση» στην ισραηλινή κατοχή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σημείωσε από το Παρίσι ότι η ενέργεια «δεν ήταν τρομοκρατική, αλλά μια πράξη που επιδεινώνει τα ήδη άσχημα πράγματα»...

Ηταν η τρίτη επίθεση Παλαιστινίου με ΙΧ αυτοκίνητο κατά διερχόμενου πλήθους στην Ανατ. Ιερουσαλήμ μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Δεν ήταν όμως και η μόνη που σημειώθηκε χτες. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης Εβραίος έποικος στην Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω σε έναν Παλαιστίνιο, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ο οδηγός του ΙΧ κινήθηκε εσκεμμένα με ορμή κατά του Παλαιστινίου, όπως ακριβώς είχε κάνει στις 19 Οκτώβρη άλλος ένας ακροδεξιός έποικος, σκοτώνοντας ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από παρακείμενο παλαιστινιακό καταυλισμό...

Στα σκαριά γαλλικό σχέδιο για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Νωρίτερα, βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία προωθούσαν σχέδιο για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από το Παρίσι, στο πλαίσιο προσπαθειών «να επιτευχθεί η οριστική διευθέτηση της διένεξης» με το Ισραήλ.

Γάλλοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρθηκαν στην πρόταση ψηφίσματος σημειώνοντας ότι με αυτό θα καλέσουν τις επόμενες βδομάδες την κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι μια ενδεχόμενη έγκριση του ψηφίσματος από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση ή τη Γερουσία δε θα δέσμευε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση, αλλά θα είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, ανάλογο με αυτή που έγινε τον Οκτώβρη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Την Παλαιστίνη αναγνωρίζουν 134 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Σουηδίας, που ανακοίνωσε αυτήν την απόφαση στις 30 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα την ανάκληση του Ισραηλινού πρεσβευτή από τη Στοκχόλμη.


ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές αναμοχλεύσεις για εμβάθυνση της επέμβασης

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για εμβάθυνση της επέμβασης σε Συρία - Ιράκ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να επαναφέρει στο τραπέζι την απαίτησή του για ανατροπή του Σύρου προέδρου Ασαντ και τη δημιουργία «ουδέτερης» ζώνης στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, και το Βρετανό υπουργό Αμυνας Μάικλ Φάλον να ανακοινώνει στη Βαγδάτη την αποστολή νέων στρατιωτικών «συμβούλων» που θα αναλάβουν την εκπαίδευση «του ιρακινού στρατού σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στο αυτόνομο Κουρδιστάν του Βόρειου Ιράκ»...

Η προσπάθεια του Νταβούτογλου να επαναφέρει ως προτεραιότητα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και τη δημιουργία της λεγόμενης «νεκρής ζώνης» στο συριακό έδαφος «σερβιρίστηκε» διά της πλαγίας οδού. Χρησιμοποίησε την περίπτωση του Χαλεπίου, που έχει καταστραφεί από τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων μισθοφόρων όπως το «Μέτωπο Νούσρα» και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», για να υποστηρίξει ότι, εάν πέσει στα χέρια του συριακού στρατού και της κυβέρνησης Ασαντ, τότε η Τουρκία θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, γιατί τάχα θα δεχτεί νέα κύματα χιλιάδων προσφύγων. «Εάν πέσει το Χαλέπι, εμείς στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη, πολύ σοβαρή, ανησυχητική κρίση προσφύγων. Γι' αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης», πρόσθεσε, ένα 24ωρο μετά από το άρθρο του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, στο οποίο ο τελευταίος ισχυριζόταν ότι ήρθε η ώρα «μετά από το Κομπανί, να σώσουμε το Χαλέπι». Δεν είναι τυχαία η ταύτιση των επιχειρημάτων Φαμπιούς και Νταβούτογλου, καθώς από τα μέσα Οκτώβρη είναι προφανής η (σε αυτό το στάδιο) μεταξύ τους σύμπτωση συμφερόντων, που επιδιώκει «ξεκαθάρισμα» του «γεωπολιτικού τοπίου» στη Συρία, με προτεραιότητα την ανατροπή του Ασαντ.

Ερχονται και άλλοι Βρετανοί «εκπαιδευτές»

Το ίδιο 24ωρο, στη Βαγδάτη ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον ανακοίνωσε, έπειτα από συναντήσεις του με Ιρακινούς αξιωματούχους, την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει «σε περιοχές του Ιράκ και όχι μόνο στο Κουρδιστάν» στρατιωτικούς συμβούλους και αξιωματούχους που θα αναλάβουν την περαιτέρω εκπαίδευση του ιρακινού στρατού και όχι μόνο των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά.

Ο Φάλον απέφυγε να προσδιορίσει αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία αυτής της αποστολής, λέγοντας ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν «τις επόμενες βδομάδες». Πρόσθεσε ακόμη ότι θα επιχειρηθεί να εκτιμηθούν και να «καλυφτούν» τυχόν κενά στον εξοπλισμό και τον ανεφοδιασμό του ιρακινού στρατού.

Ωστόσο, ορισμένα διεθνή δίκτυα εκτίμησαν την εξέλιξη λίγο - πολύ σαν έμμεση και περιορισμένη «επιστροφή» των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, μία πενταετία από την αποχώρησή τους, σημειώνοντας ωστόσο τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα.

Απειλές κατά του Λιβάνου

Στο Λίβανο ανησυχία προκάλεσε η νέα απειλή που εκτόξευσε ο επικεφαλής του ισλαμικού «Μετώπου Νούσρα» φανατικών τζιχαντιστών (που κατά διαστήματα συγκρούονται και ανταγωνίζονται τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»), Αμπού Μοχάμαντ αλ - Τζολάνι. Ο Τζολάνι απείλησε το Λίβανο πως πλησιάζει «σύντομα η ώρα που θα αρχίσει η αληθινή μάχη» στη χώρα. Απείλησε μάλιστα και τον αρχηγό της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, πως «θα μετανιώσει» για την επέμβασή της στη Συρία, όπου το σιιτικό κίνημα μάχεται στο πλευρό του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Φονική επίθεση στη Δαμασκό με θύματα παιδιά

Στο μεταξύ αποτροπιασμό προκαλεί στη Συρία μία ακόμη φονική επίθεση με όλμους σε σχολείο και θύματα μικρούς μαθητές. Σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, τουλάχιστον τρεις όλμοι εξερράγησαν χτες πέφτοντας στο σχολείο Χάγια της πόλης Καμπούν (ανατολικά της Δαμασκού) προκαλώντας ακαριαία το θάνατο τουλάχιστον 11 μαθητών και τον τραυματισμό άλλων 18 παιδιών. Τοπικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβο για πιθανή αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς αρκετά από τα τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ως χτες βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Τον Οκτώβρη πάντως διπλή επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών στην πόλη Χομς είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 25 μαθητών Δημοτικού.

Συζήτηση για την τρομοκρατία στον ΟΗΕ

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ανακοινώθηκε πως στις 19/11 το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού θα συνεδριάσει για να εξετάσει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με αφορμή την κλιμάκωση της δράσης της Αλ Κάιντα και των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Η συζήτηση θα γίνει μετά από την παρουσίαση έκθεσης που θα αφορά τη δράση των δικτύων της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων από αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στοιχεία της έκθεσης που επικαλείται μερίδα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ότι πλέον σε Συρία και Ιράκ πολεμούν με το πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» περίπου 15.000 μαχητές από περίπου 80 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ