ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ούτε λεπτό χαμένο μέχρι τη μέρα της απεργίας

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου αξιοποιεί τη δουλειά που έγινε για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, στη μάχη για τις 27 Νοέμβρη

Με αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη πίστη στις δυνάμεις της, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου αξιοποιεί την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου για να οργανώσει με καλύτερους όρους την απεργία στις 27 Νοέμβρη. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας συνεδρίασε άμεσα, για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο και για να πάρει απόφαση συμμετοχής στην πανεργατική πανελλαδική απεργία.

«Ως πρώτο βήμα», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «βγήκαμε με ανακοίνωση που χαιρετίζει τη συμμετοχή του κλάδου στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο και κυρίως κάνει γνωστή την επιτυχία του σε όσους δεν πήραν μέρος. Αποκαλύπτουμε στους εργαζόμενους ότι τα αστικά ΜΜΕ "εξαφάνισαν" το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, επειδή έδειξε ότι υπάρχουν δυνάμεις με διάθεση να συσπειρωθούν στον αγώνα για δικαιώματα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες, και όχι να περιμένουν τα ψίχουλα της εξαθλίωσης που τους υπόσχονται παλιοί και νέοι "σωτήρες"».

Για τον τρόπο που η Ομοσπονδία σχεδιάζει να δουλέψει από εδώ και πέρα, σημειώνει: «Τις μέρες που απομένουν μέχρι την απεργία, θα προσπαθήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο να αξιοποιήσουμε την ενίσχυση των αγωνιστικών δεσμών σωματείων και εργαζομένων που πετύχαμε το προηγούμενο δίμηνο, προετοιμάζοντας το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Στόχος είναι να δυναμώσουμε τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στη δουλειά "από τα κάτω", δίνοντας βάρος σε δοκιμασμένες μορφές, όπως είναι οι Γενικές Συνελεύσεις, οι συσκέψεις, οι συγκεντρώσεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς».

Ο Γιάννης Τόλης τονίζει ότι τα οξυμένα προβλήματα και η δικαιολογημένη αγανάκτηση που υπάρχει στους εργαζόμενους γεννούν αγωνιστικές διαθέσεις και ότι «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στον κλάδο ξεσπούν επιμέρους αγώνες, με τη συμβολή της Ομοσπονδίας και των σωματείων. Προβάλλουμε τα αιτήματά μας ως κλάδος και πολλά επιχειρησιακά σωματεία διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς. Θέλουμε η απεργία να δώσει ώθηση σ' αυτόν τον αγώνα».

Οσο για την παρακαταθήκη που αφήνει το συλλαλητήριο, λέει ότι αυτή είναι μεγάλη. «Το δίμηνο που μας πέρασε, η διοίκηση της Ομοσπονδίας οργάνωσε 6 συσκέψεις σωματείων κατά περιοχές, όπου έχουμε δυνάμεις. Με σωματεία που αδυνατούσαν να πάρουν μέρος στις συσκέψεις, έγιναν ξεχωριστές συνεργασίες, ενώ υπήρχε σταθερή επαφή για να αντιμετωπιστούν έγκαιρα όποια προβλήματα ανέκυπταν σε χώρους δουλειάς», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη», και καταλήγει λέγοντας:

«Συνολικά, για το συλλαλητήριο έγιναν 15 Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και 2 κλαδικές Γενικές Συνελεύσεις. Πήραν αποφάσεις συμμετοχής 15 σωματεία, στα 21 ενεργά. Σε 5 από αυτά, δεν είναι πλειοψηφία οι ταξικές δυνάμεις. Εκτιμάμε ότι αυτό που κυρίως βοήθησε, ήταν ότι επιμείναμε στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες. Το κάθε σωματείο να έχει σχέδιο και καθημερινό πρόγραμμα παρέμβασης. Οσα σωματεία ακολούθησαν αυτή την κατεύθυνση, κάνανε καλή δουλειά, βελτίωσαν την παρέμβασή τους, είχαν αποτελέσματα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Πλατύ άνοιγμα για την οργάνωση της απεργίας

Πλατιά συζήτηση για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας ανοίγει η Ομοσπονδία Οικοδόμων με γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς. Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργιακή κινητοποίηση, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να μη συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που τους πετάνε και την ημέρα της απεργίας να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Αλλωστε, όπως, σημειώνει στην ανακοίνωσή της, έχουν και οι εργάτες τα δικά τους όπλα: «Οι αυξήσεις 22% έως 35%, που απέσπασαν με τον αγώνα τους οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα, αποδεικνύει ότι έχουμε και εμείς τα δικά μας όπλα απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας που αξιοποιεί την ανεργία, για να μειώνει τους όρους δουλειάς και αμοιβής. Δείχνει ότι μπορούμε να φρενάρουμε την επίθεση. Να αναστρέψουμε το κλίμα της ηττοπάθειας, τη λογική «ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει».

Αποκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι οικοδόμοι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει: «Συνάδελφοι, σήμερα έχουμε τεράστια πείρα. Ξέρουμε τι φταίει και τι πρέπει να κάνουμε.

  • Χάσαμε τη δουλειά μας, ενώ υπάρχουν τεράστιες στεγαστικές ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί.
  • Με τις πρώτες δυνατές ψιχάλες βροχής βλέπουμε να μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές σε λιμνοθάλασσες, γιατί δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Εργα που θα έδιναν δουλειά στους οικοδόμους.
  • Βλέπουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε ακατάλληλα σχολεία με ανύπαρκτη ή ξεπερασμένη αντισεισμική θωράκιση, την ώρα που χιλιάδες οικοδόμοι βιώνουν την πιο οξυμένη ανεργία.
  • Βλέπουμε συντάξεις και μεροκάματα να κατρακυλάνε, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να ανεβαίνουν, να ψαλιδίζονται οι παροχές Υγείας.
  • Φορτωθήκαμε από τις κυβερνήσεις με κάθε λογής φόρους για να σταθούν στα πόδια τους οι τράπεζες, οι βιομηχανίες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Από αυτούς κανένας δε χάθηκε, έχουν κέρδη και στην ανάπτυξη και στην κρίση. Μας γονατίζουν για να εξασφαλίζουν περισσότερα.

Φτάνει πια. Τώρα θα ακουστεί η δική μας φωνή.

Με τη δύναμή μας θα επιβάλουμε το δίκιο μας. Θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των αναγκών μας...».

ΟΒΣΑ
Στις 27 Νοέμβρη δε δουλεύει κανείς!

«Την Πέμπτη 27 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, δε δουλεύει κανείς ΕΒΕ. Κλείνουμε τα μαγαζιά μας και τις μικροεπιχειρήσεις μας, πριν μας κλείσουν»!

Με αυτό το κάλεσμα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) συμπαρατάσσεται με τους εργαζόμενους και καλεί τις διοικήσεις των βιοτεχνικών σωματείων, να δουλέψουν με αγωνιστική αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση για την κινητοποίηση. Να συζητήσουν με όλους τους συναδέλφους να αξιοποιήσουν όλες τις δυνάμεις με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις παντού. Να μη μείνει μαγαζί, γραφείο, βιοτεχνία, συνεργείο που να μη φτάσει το μήνυμα της κινητοποίησης.

Η προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας ορίστηκε στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 π.μ.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης, η ΟΒΣΑ μεταξύ άλλων προβάλλει:

Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ.

Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξαρτήτως χρεών. Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική, κρατικά επιχορηγούμενη κατά τα 2/3, επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών.

Κατάργηση του ν. 4110/2013. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να σηκωθεί άνεμος διεκδικήσεων

Χαιρετισμό προς τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού Αχαΐας που συντόνισαν τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα, απευθύνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τις καλεί με μεγαλύτερη επιμονή και αποφασιστικότητα να βρεθούν στους κλάδους, στις επιχειρήσεις, να ενημερώσουν τους εργάτες και τις εργάτριες, να μπουν μπροστά για να σηκωθεί άνεμος διεκδικήσεων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

«Το μέλλον της εργατικής οικογένειας -σημειώνει η Γραμματεία- δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα να βασανίζεται, για να σωθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον στα χέρια μας!

Καμία έκπτωση στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας!

Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα ορίστηκε στην πλατεία Γεωργίου, στις 10.30 το πρωί.

  • Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία στις 27 Νοέμβρη απευθύνει στους εργαζόμενους του νησιού η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Νάξο.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Από το συλλαλητήριο στην απεργία

Την αποτίμηση της δουλειάς που έγινε για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη και την οργάνωση της απεργίας στις 27 Νοέμβρη, συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, που συνεδρίασε προχτές.

Οπως υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση, «με το πανελλαδικό συλλαλητήριο κορυφώθηκε ένα δίμηνο έντονης αγωνιστικής δράσης στο νησί, από τις δυνάμεις που συγκροτούν την κοινωνική συμμαχία, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί «τα σωματεία του νησιού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα άμεσα να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία, να συζητηθεί σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Να διεκδικήσουμε παντού αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ουσιαστική προστασία των ανέργων, καμιά παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική, με τα κόμματα που την υπηρετούν.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και με τους αγώνες μας μπορεί να επιβληθεί!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ