ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απαράδεκτη φραστική επίθεση σε βάρος της Λ. Κανέλλη

Με αφορμή τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τον υποσιτισμό μαθητών

Προκλητική φραστική επίθεση εξαπέλυσε, χτες το πρωί, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Στύλιος, σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, από το βήμα της Βουλής, όταν κλήθηκε να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος για τον υποσιτισμό των παιδιών στα σχολεία. Ο υφυπουργός, για να καλύψει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που φτάνει μέχρι στο σημείο παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία, δε δίστασε να ταυτιστεί με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη!

«Η κυρία Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη, αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης! Θέλετε Κασιδιάρη, κυρία Κανέλλη, αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης! Να το γνωρίζετε αυτό». «Δεν θα γίνω Κασιδιάρης, διότι έχω περάσει τις εξετάσεις αριστεύοντας και διότι δίνω εξετάσεις στον αρτινό λαό και στον ελληνικό λαό κάθε μέρα και δεν με ενδιαφέρει η δική σας η βαθμολογία η προσωπική», ήταν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υφυπουργού.

Οι φράσεις αυτές προκάλεσαν την αγανάκτηση της Λιάνας Κανέλλη, η οποία απάντησε «σα δε ντρέπεστε», ενώ ζήτησε την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Δριβελέγκα λέγοντας: «Κύριε πρόεδρε, θα τον επαναφέρετε μετά από αυτό ή όχι;». Δεν δόθηκε καμιά απάντηση, ενώ απευθύνθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Αμέσως μετά το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην οποία ανέφερε: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά του υφυπουργού Παιδείας Γ. Στύλιου, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Λιάνας Κανέλλη για τον υποσιτισμό των παιδιών ζητώντας δωρεάν γεύματα στα σχολεία, κατέφυγε σε - πρωτοφανή για τα αστικά κοινοβουλευτικά ήθη - κακοήθη φραστική επίθεση στη βουλευτή του ΚΚΕ. Η απαράδεκτη αυτή στάση, που επιβραβεύει τις αθλιότητες της Χρυσής Αυγής, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, η οποία έχει ευθύνη να τοποθετηθεί δημόσια».

Κάτω από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απαράδεκτη συμπεριφορά του υφυπουργού ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή του. Ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του το μεσημέρι ενώ αμέσως μετά δήλωσε προκειμένου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ότι: «Οι εντάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε λεκτικές υπερβολές. Προφανώς, δεν ήθελα να θίξω την κα Κανέλλη και της ζητώ συγγνώμη. Ηταν λάθος η αναφορά στο όνομα του κ. Κασιδιάρη και στις συμπεριφορές του, τις οποίες καταδικάζω».

Δε λύνουν το πρόβλημα

Στην Επίκαιρη Ερώτησή της η Λιάνα Κανέλλη είχε καταθέσει στοιχεία οργανισμών που δείχνουν ότι «περίπου 750.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν στο όριο της φτώχειας και πολλά απ' αυτά υποσιτίζονται». Τόνισε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να λυθεί με χορηγούς και τα προγράμματα των ιδρυμάτων των εφοπλιστών, όπως αυτό του Νιάρχου, και σημείωσε: «Η πρότασή μας είναι: Ενα γεύμα την ημέρα σε όλα τα παιδιά, σε όλα τα σχολεία, με κεντρική οργάνωση. Δεν το προτείνουμε μόνο εμείς, αλλά και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών».

Απαντώντας ο υπουργός παρουσίασε ως επίτευγμα κάποια προγράμματα - κοροϊδία της κυβέρνησης, που εξασφαλίζουν ένα φρούτο τη μέρα, όπως το «βάλε το φρούτο στη ζωή σου» και τη στήριξη που παρέχει «σε δράσεις - όπως είπε - που αναλαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρείες»!

Στη δευτερολογία της η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε προς τον υφυπουργό: «Μου ακουστήκατε σαν την Μαρία Αντουανέτα, σαν τον μύθο, τα παιδιά πεινάνε, να τους δώσετε ένα φρούτο την ημέρα, ένα παντεσπάνι. Εκτός και αν δεν ξέρετε τι πάει να πει πείνα και λιποθυμία από την πείνα. Δώστε σε ένα παιδί ένα μανταρίνι, ένα πορτοκάλι, που δεν έχει φάει ένα εικοσιτετράωρο και θα σωθεί...».

ΣΥΡΙΖΑ
Παρέμβαση από τη σκοπιά συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου

Ζητήματα που ιεραρχούν ψηλά οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαφορετικών εκδοχών του μείγματος διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου που πρεσβεύουν.

Ετσι, χτες, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ανέσυρε το ευφυολόγημα περί «υποτέλειας», επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι βρίσκεται «εγκλωβισμένη σε μια στρατηγική υποτέλειας, που δε δίνει λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ ταυτόχρονα στραγγαλίζει την κοινωνία και την οικονομία», την ανάπτυξη των μεγαλοεπιχειρηματιών εννοεί. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράψει νέα μνημονιακή συμφωνία. Πίσω απ' τις «λέξεις» διακρίνεται η βιασύνη για εξεύρεση πόρων ικανών να στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και το σχέδιο «παραγωγικής ανασυγκρότησης» που εκπονεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή κρατικά κεφάλαια για επενδύσεις, και η πολιτική «χαλάρωσης» των κανόνων, ώστε να έχει ως κυβέρνηση τη δυνατότητα διοχέτευσης των πόρων αυτών σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας. Είναι γνωστό δε ότι μεγάλα τμήματα του κεφαλαίου προκρίνουν αυτό το μείγμα διαχείρισης όπως οι βιομήχανοι.

Καπιταλιστικός ο παραγωγικός χάρτης

Αλλωστε, και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να επικρίνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, απ' τη σκοπιά όμως συμφερόντων τμημάτων της αστικής τάξης. Ετσι, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «εκχωρείται η πλήρης δικαιοδοσία στις τράπεζες για τη διαχείριση όχι μόνο του χρέους αλλά και του σχεδιασμού του παραγωγικού χάρτη της χώρας».

Διαμαρτύρεται ακόμα ότι δημιουργούνται «ερωτηματικά και σκοτεινά σημεία για τις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων», αλλά όπως υποστηρίζει «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρόκειται για απολύτως τραπεζοκεντρικές λύσεις που δε λύνουν τα προβλήματα αλλά εξυπηρετούν τη διαπλοκή, τους τραπεζίτες και τις πελατειακές σχέσεις».

Κάνοντας ακόμα πιο σαφή τη σκοπιά απ' την οποία διατυπώνει ενστάσεις και αντιρρήσεις, προσθέτει: «Φαίνεται ότι οι τράπεζες θα αποφασίζουν την ταχεία εκκαθάριση των επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, χωρίς όμως να ορίζονται αντικειμενικά κριτήρια βιωσιμότητας, που να λαμβάνουν υπόψη τη συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ για την ανάκαμψη της οικονομίας, τις θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και, βέβαια, τις ανάγκες της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Χρησιμοποιείται το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, ως μοχλός πίεσης για την αναδιάρθρωση των κλάδων και τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής τάξης και επιχειρήσεων με κυρίαρχο το ρόλο των τραπεζών και των μετόχων τους (...) Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μη θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τη βιωσιμότητα των σχεδίων αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, αλλά να εκχωρούνται υπερεξουσίες στον τραπεζικό τομέα για αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας». Μόνο που οι τράπεζες, αφενός είναι ο αιμοδότης με κεφάλαια των άλλων τομέων της καπιταλιστικής οικονομίας, αφετέρου είναι οι ίδιες συμμέτοχες σε μονοπωλιακούς ομίλους διαφόρων τομέων της οικονομίας. Και έτσι έχουν την «πρωτοκαθεδρία» στην καπιταλιστική οικονομία.

Βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις - συζητήσεις

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 3 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η πορεία του φοιτητικού κινήματος. Τι φοιτητικό κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα». Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 9/11

-- Στις 6 μ.μ., στο Α' ΚΑΠΗ (Αλεξιουπόλεως 27, Αργυρούπολη), θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΔΗΜΑΡ
Να «τα βρούμε» για τη διευθέτηση του χρέους

Επιμένει η ΔΗΜΑΡ να αναδεικνύει το ζήτημα του χρέους, απευθύνοντας στις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης καλέσματα συνεργασίας, ώστε να συναποφασίσουν τους χειρισμούς που απαιτούνται για να επιτευχθεί η διευθέτησή του. Σε συνέντευξή του χτες στον ΣΚΑΪ, ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε αναγκαία τη διαπραγμάτευση, εξήρε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέκρινε την κυβερνητική στάση, λέγοντας «αυτό είναι αρνητικό, διότι, ανεξάρτητα από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, ας βρούμε τον ελάχιστο κοινό πολιτικό τόπο να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε για μια διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους».

Μάλιστα, σε μια έμμεση παραδοχή ότι τα διαφορετικά μείγματα διαχείρισης που πρεσβεύουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο, ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι παρά την αντιπαράθεση μεταξύ τους, μπορεί και πρέπει να συμφωνήσουν, αφού «ο πολιτικός χρόνος είναι πάρα πολύ μεγάλος από σήμερα μέχρι το Μάρτη», για να εκκρεμεί ένα ζήτημα που η αστική τάξη ιεραρχεί ψηλά, σαν άμεσα συνδεδεμένο με τα συμφέροντά της.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρέπεμψε στο περιεχόμενο της συμφωνίας για την πιστοληπτική γραμμή, αποφεύγοντας να δηλώσει αν θα τη στηρίξει ή όχι.

Αν και απέφυγε να απαντήσει ερώτηση για εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε υπέρμαχος μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης», που αν προκύψει, «προφανέστατα τότε συζητάμε τα πάντα», όπως σχολίασε το ενδεχόμενο ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ