ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φουντώνουν οι μάχες και οι στρατιωτικές προετοιμασίες

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μεγάλα γυμνάσια στην Ανατολική Ευρώπη

Η κηδεία του 14χρονου Ντάνιλ Κουζνέτσοφ που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό σχολείου του Ντόνετσκ έγινε χτες
Η κηδεία του 14χρονου Ντάνιλ Κουζνέτσοφ που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό σχολείου του Ντόνετσκ έγινε χτες
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανάμεσα σε δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και πολιτοφύλακες, με πολλούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές, «λάδι στη φωτιά» ρίχνει η σχεδιαζόμενη, όπως όλα δείχνουν, μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ο υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την Ανατολική Ευρώπη Γερμανός στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντομρόζε ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» πως το ΝΑΤΟ «έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις από 25.000 μέχρι 40.000 στρατιώτες μόνο στις δυτικές χώρες της Συμμαχίας» και συμπληρώνει «θεωρώ πιθανό, πως μελλοντικά θα το κάνουμε και στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική».

Επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο στον 21ο αιώνα και να είναι ταχύτερο και πιο ευέλικτο στη δράση του και γι' αυτό σημείωσε «αποφάσισε στη φετινή Σύνοδο της Ουαλίας την προώθηση της δύναμης ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ με 5.000 έως 7.000 καλά εκπαιδευμένων ανδρών από διαφορετικές χώρες και την αξιοποίηση της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας». Ο εν λόγω στρατηγός σημείωσε ότι «εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου». Είναι, βέβαια, φανερό ότι τέτοιες κινήσεις θα φέρουν την αντίδραση της Ρωσίας που ήδη κατηγορείται από την κυβέρνηση του Κιέβου και τους δυτικούς ιμπεριαλιστές ότι ήδη συσσωρεύει στρατεύματα στα σύνορά της και βοηθάει ποικιλοτρόπως τους πολιτοφύλακες της Ανατολικής Ουκρανίας.

Χτες, η κυβέρνηση του Κιέβου κατήγγειλε ότι 32 άρματα, στοιχεία πυροβολικού και άλλος εξοπλισμός, καθώς και στρατιώτες από τη Ρωσία πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν στην ανατολική Ουκρανία, όπου «πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο. Επίσης, χτες, η δημαρχία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο, 15 πολίτες τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων κατά τις μάχες που μαίνονταν στην περιοχή αυτή, ενώ οι συνοικίες της Κιέφσκι και Κουιμπιτσέφσκι αποτέλεσαν στόχο πυρών πυροβολικού. Οι συνοικίες αυτές βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν ότι επτά αλεξιπτωτιστές τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά σε χωριό στο βορειοδυτικό Λουγκάνσκ.

Και διπλωματική κινητικότητα

Πάντως, χτες ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη συμφωνία εκεχειρίας. «Υποστηρίζουμε τη συνέχιση της διαδικασίας του Μινσκ και τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής μιας ακόμη συνάντησης της ομάδας επαφής, όμως δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες», ήταν τα λόγια του. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι «η επίσημη θέση της Ρωσίας σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών στις 2 Νοέμβρη σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ εκφράζεται συμπαγώς, αλλά γενναιόδωρα. Η λέξη "σεβασμός" χρησιμοποιήθηκε». Οταν ρωτήθηκε αν οι όροι «σεβασμός» και «αναγνώριση» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ταυτόσημοι απάντησε με νόημα ότι «αυτές είναι διαφορετικές λέξεις, και επιλέχτηκε στην ανακοίνωση ο σεβασμός». Επίσης, ενημέρωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Νοέμβρη στο Πεκίνο.

Εξάλλου, αύριο έχει κανονιστεί στο περιθώριο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής του APEC, συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Σ. Λαβρόφ και Τζ. Κέρι. Στη Σύνοδο παρόντες θα είναι και οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο με τα ως τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται μεταξύ τους συνάντηση. Επόμενο, πάντως, μεγάλο ραντεβού των ηγετών θα είναι η σύγκληση της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Νοέμβρη στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΙΑΣ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ (APEC)
Πεδίο έντονων ανταγωνισμών και ισορροπιών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην κινεζική πρωτεύουσα ξεκινά τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη και ολοκληρώνεται την Τρίτη 11 του μήνα η φετινή Σύνοδος Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (Asia Pacific Economic Cooperation - APEC) .

Η APEC αυτοπροβάλλεται ως το «σημαντικότερο Οικονομικό Φόρουμ στην περιοχή». Σε αυτή συμμετέχουν σήμερα 21 χώρες και συγκεκριμένα οι: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα - Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Βιετνάμ.

Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο φόρουμ έχει ως πεδίο δράσης μια περιοχή του πλανήτη όπου όλο και περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπώλια στρέφουν το ενδιαφέρον τους, είναι σαφές πως, τόσο στις εργασίες όσο στις συναντήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στο περιθώριο, κυριαρχούν οι προσπάθειες συμβιβασμού αλλά και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα διαφορετικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν σημαντικά μερίδια από αγορές και πρώτες ύλες αλλά και να κυριαρχήσουν σε εμπορικούς και ενεργειακούς «διαδρόμους». Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα και με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», η Κίνα σχεδιάζει να προωθήσει «πρωτοβουλία» για τη δημιουργία «Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Ασίας και του Ειρηνικού». Η κίνηση αυτή γίνεται στο φόντο και των «δυσκολιών» (όσον αφορά τις «υποχωρήσεις» που πρέπει να κάνουν αντίπαλα μονοπώλια) που συναντά αντίστοιχη προσπάθεια στην οποία η Ουάσινγκτον πρωτοστατεί (πρόκειται για τη «Δια-Ειρηνική Συνεργασία» που αφορά όμως 12 χώρες της περιοχής).

Η φετινή συνάντηση έχει τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον μέσα από τη συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό». Τις μέρες ακριβώς πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής έχουν προγραμματιστεί μια σειρά συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και εκπροσώπων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο επίσπευσης μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων που θα σημάνουν νέους γύρους αντεργατικών επιθέσεων και ένταση της καταλήστευσης των λαών όλης της περιοχής.

Η διοργάνωση της Συνόδου στο Πεκίνο είναι βασικό θέμα στα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ εδώ και μέρες, ενώ η πόλη έχει μετατραπεί σε αστυνομικό «φρούριο» στο όνομα της ασφάλειας των ηγετών και αξιωματούχων που θα πάρουν μέρος στις συναντήσεις.


ΓΑΛΛΙΑ
Ολοταχώς για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να δουλεύει για να έρθει η «ανάπτυξη»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οτι θα συνεχίσει «τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος» της θητείας του δεσμεύτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε προχτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή τη συμπλήρωση της μισής διάρκειας της πενταετούς θητείας του.

Εκφράζοντας ευχές για «ανάπτυξη», διαβεβαίωσε τη γαλλική πλουτοκρατία ότι θα εξακολουθήσει να παίρνει μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων και της θέσης της (πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια), ενώ, κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι το 2015, ωστόσο γαλλικά ΜΜΕ έχουν ήδη φιλοξενήσει «σενάρια» για επιβολή νέων φόρων σε «δευτερεύουσες» κατοικίες.

Θιγμένος από την πτώση της δημοτικότητάς του και την κριτική που δέχεται για την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου, ο Ολάντ ανέφερε ότι αν δε μειωθεί η ανεργία δε θα θέσει νέα υποψηφιότητα για την προεδρία. Βεβαίως, τα επίπεδα της ανεργίας, όπως και ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας (που κυριαρχείται από τις μορφές περιστασιακής, μερικής και χωρίς δικαιώματα «απασχόλησης»), δεν είναι ζήτημα προθέσεων του Ολάντ. Συνδέονται με την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου, που συνεπάγεται αναγκαστικά καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων (κλείσιμο εργοστασίων, απολύσεις, κατάργηση δικαιωμάτων) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη φάση μιας νέας (αναιμικής, όπως όλα δείχνουν) πορείας ανάκαμψης. Μιας ανάκαμψης στην οποία τίποτα δε θα είναι όπως πριν, αφού θα «χτιστεί» πάνω στα συντρίμμια βασικών λαϊκών δικαιωμάτων. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι υποσχέσεις του Ολάντ για δημιουργία 15.000 θέσεων απασχόλησης (κυρίως νέων) σε τομείς όπως η «πράσινη οικονομία».

Ταυτόχρονα, ο Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της «εξυπηρέτησης του πολίτη» (μέσα από την οποία ουσιαστικά προωθείται η αντικατάσταση θέσεων σταθερής εργασίας με προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις και μάλιστα σε μια σειρά «ευαίσθητους» τομείς, όπως η Υγεία) και τη γενίκευσή της. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή «των περιόδων δύο ή τριών μηνών για όσους είναι 16 - 26 χρονών» που δε θα «αποζημιώνονται» ανέφερε ο Ολάντ, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Μέχρι σήμερα, όσοι συμμετέχουν σε εργασίες «εξυπηρέτησης του πολίτη» έπαιρναν μια «αποζημίωση», σαφώς μικρότερη από τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται στους αντίστοιχους κλάδους, ακόμα και από το γενικό κατώτατο μισθό στη χώρα. «Σε πρώτη φάση δε θα είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα (σ.σ. αυτού του τύπου οι υπηρεσίες) αλλά θα μπορούσαμε να τις κάνουμε υποχρεωτικές με την ευκαιρία ενός δημοψηφίσματος» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο Ολάντ υποσχέθηκε να ερευνηθούν οι συνθήκες του πρόσφατου θανάτου ενός νεαρού οικολόγου (η διαδήλωση στην οποία συμμετείχε δέχτηκε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων) και διαμήνυσε ότι θα στήριζε την υποψηφιότητα του Παρισιού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ