ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή επίθεση για το «μεγάλο αγαθό» της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Παρούσα και την «επόμενη μέρα» η πολιτική που ματώνει το λαό για την πλουτοκρατία
Παρούσα και την «επόμενη μέρα» η πολιτική που ματώνει το λαό για την πλουτοκρατία
Το σύνολο της αντιλαϊκής ατζέντας επανέρχεται εκ νέου στην ημερήσια διάταξη των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) στη βάση και των αποφάσεων στο πλαίσιο της προχτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το «ταχύτερο δυνατόν» η τρέχουσα αντιλαϊκή αξιολόγηση, που αφορά στα ανοιχτά ζητήματα του κεφαλαίου, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, η καθιέρωση του νέου μισθολογίου και η μείωση του κατώτατου μισθού στο δημόσιο τομέα, ο εντοπισμός του «δημοσιονομικού κενού» στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015. Παράλληλα, απομένει η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στο νέο ρόλο που θα αναλάβει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την ΕΕ, καθώς επίσης οι πηγές και το ύψος των κεφαλαίων που θα αξιοποιηθούν για το στήσιμο της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, τα μνημόνια του κεφαλαίου, αφορούν και στην «επόμενη μέρα», καθώς, έτσι κι αλλιώς ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από δανειακές συμβάσεις και προγράμματα κρατικών στηρίξεων.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της προχτεσινής συνεδρίασης, έκανε λόγο για την ανάγκη προετοιμασίας των «επόμενων βημάτων» στην κατεύθυνση βελτίωσης της οικονομικής διακυβέρνησης και του συντονισμού στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Πρόκειται για περαιτέρω μέτρα θωράκισης της αντιλαϊκής πολιτικής και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης των μέτρων για τη δημοσιονομική εποπτεία στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, το μοντέλο χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος θα είναι αυτό της «ενισχυμένης προληπτικής στήριξης» (Enhanced Conditions Credit Line - ΕCCL), το οποίο αποτελεί ένα διαθέσιμο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Και για το συγκεκριμένο μηχανισμό προβλέπονται τακτικοί έλεγχοι, προαπαιτούμενα και άλλα διαρθρωτικά ορόσημα. Παράλληλα, θα υπογραφεί και νέα συμφωνία με την ελληνική πλευρά, δηλαδή μνημόνιο νέου τύπου. Ακόμη προβλέπεται ακύρωση του προγράμματος σε περίπτωση μη εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να συμφωνηθούν.

Το συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδότησης της ΕΕ ήδη προβλέπει την αξιοποίηση και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, η «συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα» είναι απαραίτητη και επιθυμητή από την ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η «αξιοπιστία του προγράμματος».

Την ίδια στιγμή, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σπέρνουν αυταπάτες γύρω από τη διαμόρφωση της περιβόητης «επόμενης μέρας». Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε χτεσινές δηλώσεις του από την Κύπρο, σημείωσε ότι «η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων αλλά θα παραμείνουμε σ' ένα δρόμο που λέγεται σταθερότητα, σοβαρότητα, μεταρρυθμίσεις για το καλό του μεγάλου αγαθού που λέγεται ανάπτυξη».

Σύμφωνα εξάλλου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, «θα έχουμε γυρίσει σε ένα καθεστώς ουσιαστικής ισοτιμίας μέσα στην Ευρωζώνη αλλά με την υποστήριξη υφισταμένων τακτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι εκτάκτων μηχανισμών όπως ήταν η τρόικα».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να γίνει το χρέος βιώσιμο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ», ζήτημα που συχνά πυκνά ανακινεί και το ΔΝΤ ταυτόχρονα με την ανάγκη κλιμάκωσης των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφηκε πτώση 5,4%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων ανέβηκαν πάνω από 8%.

«Αγωνίες» για την ΕΕ

Στο μεταξύ, την Αθήνα επισκέφθηκε χτες, στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου του, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Φ. Ρομπάι.

Σε δηλώσεις του, επιχείρησε να «γεφυρώσει» τις διαφορές που εκδηλώνονται ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, σημειώνοντας ότι «η σωστή λειτουργία της ΕΕ εξαρτάται από την ικανότητα των δύο μεγαλύτερων κρατών - μελών της, Γαλλίας και Γερμανίας, να λύσουν τις διαφορές τους», λέγοντας ότι «αν δε συμφωνούν σε μια κοινή κατεύθυνση, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα».

Εκφράζοντας τις αγωνίες του για τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ δήλωσε ότι «αν δεν καταφέρουμε να δείξουμε ότι όλες αυτές οι θυσίες και οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς, η ευρωπαϊκή ιδέα θα υποστεί μεγάλες πιέσεις».

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αλλεπάλληλες κόντρες και συμβιβασμοί

Η διαπάλη για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και τον επιμερισμό ζημιών και κερδών στην Ευρωζώνη αποτυπώθηκε και στο χτεσινό ΕΚΟΦΙΝ

Με διαδοχικούς ελιγμούς και πρόσκαιρους συμβιβασμούς ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη εξελίσσεται η διαπάλη στους κόλπους της ΕΕ. Πέρα από τη συζήτηση που «σηκώνεται» για τα διάφορα πρόσωπα και τους κάθε είδους διαχειριστές της λυκοσυμμαχίας, στην πραγματικότητα, οι κόντρες αφορούν στη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, με φόντο τη συνεχιζόμενη «κόπωση» της οικονομικής δραστηριότητας και την υποβάθμιση των προβλέψεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξελίχτηκε και η χτεσινή συνεδρίαση των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (συμβούλιο Εκοφίν). Στο επίκεντρο ήταν η πληρωμή των πρόσθετων εθνικών συνδρομών που καλούνται να καταβάλουν η Βρετανία και άλλα κράτη. Η διαπάλη συνεχίστηκε και γύρω από την υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής που αίφνης αποκαλύφτηκε στο Λουξεμβούργο, εξέλιξη η οποία δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Στο χτεσινό Εκοφίν αποφασίστηκε η μείωση κατά 50% της επιπλέον συνδρομής ύψους 2,1 δισ. ευρώ που προέκυψε για τη Βρετανία μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ, στη βάση του οποίου καταβάλλονται οι συνδρομές των κρατών - μελών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζ. Οζμπορν, σύμφωνα με τον οποίο «αντί να πληρώσουμε το λογαριασμό, τον μειώσαμε στο μισό, τον καθυστερήσαμε, δε θα πληρώσουμε τόκους και αν υπάρξουν λάθη θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω».

Η πληρωμή του «λογαριασμού» αποφασίστηκε να γίνει σε δυο δόσεις, στη διάρκεια του β' εξαμήνου του 2015 αντί για την 1η Δεκέμβρη 2014, που προβλεπόταν αρχικά. Πριν από τη συνεδρίαση ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, δήλωσε ότι «η Γαλλία έχει υποστηρίξει μια συμβιβαστική κατάσταση, κατά την οποία όταν τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν από τις χώρες είναι πολύ υψηλά να μπορούν να τακτοποιηθούν στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς». Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σχεδίαζαν να καταθέσουν πρόταση για την καταβολή σε άτοκες δόσεις, με τη Βρετανία να επιμένει ότι το ποσό είναι «απαράδεκτο».

Να σημειωθεί ότι, μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ από τη Γιούροστατ, επιπλέον ποσά καλούνται να καταβάλουν η Ολλανδία (642,7 εκατ. ευρώ), η Ιταλία (340,1 εκατ.), η Ελλάδα (89,4 εκατ.) και η Κύπρος (42,4 εκατ.) Αντίθετα, σημαντικές επιστροφές προβλέπονται σε Γαλλία (1 δισ. ευρώ), Γερμανία (779,2 εκατ.), Πολωνία (316,7 εκατ.).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, γερμανικοί και διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι φοροδιαφεύγουν με τη βοήθεια του Λουξεμβούργου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τρόπους «νόμιμης φοροαποφυγής», που όμως δημιουργούν ζήτημα για το κατά πόσο το Λουξεμβούργο παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό δίκαιο του «ανταγωνισμού».

Οι αρχές της χώρας μέσα από ένα πολύ σύνθετο οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με την «Sueddeutsche Zeitung», βοήθησαν ώστε κάποιες επιχειρήσεις να πληρώσουν λιγότερο από 1% για φόρους.

Ειδικό βάρος στην υπόθεση φαίνεται να έχουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης γύρω και από το επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισ. ευρώ, που έχει εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην ΕΕ...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα μέτρα σε βάρος του λαού και την «επόμενη μέρα»

Σχόλιο του Γραφείο Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις αποφάσεις του Eurogroup, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η μετάβαση στην επόμενη μέρα της "ενισχυμένης γραμμής πίστωσης" θα φέρει, όπως και η προηγούμενη του "μνημονίου", νέα μέτρα σε βάρος του λαού τα οποία καθορίζουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι μηχανισμοί μόνιμης εποπτείας και επιτήρησης για όλα τα κράτη - μέλη. Πάνω απ' όλα και στην "επόμενη μέρα" θα είναι παρούσα η πολιτική σε όφελος της πλουτοκρατίας, την οποία, παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ