ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 2014
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, για να κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη

Συζήτηση του «Ρ» με στελέχη του Κόμματος από την ΚΟ Θεσσαλίας

*Στοιχεία από το «κλείσιμο» στις 3/11/2014
*Στοιχεία από το «κλείσιμο» στις 3/11/2014
Με την κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ να φτάνει στο 23,22% στο πρώτο «κλείσιμο» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/11, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα εντείνουν την προσπάθεια για να δοθεί με επιτυχία και αυτή η μάχη για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Για την πείρα που συγκεντρώνεται ήδη στην αρχή αυτής της μάχης, τις δυνατότητες που γεννούν οι δεσμοί του ΚΚΕ με τους ανθρώπου του μόχθου, σε συνδυασμό με τον καλό σχεδιασμό, εξοπλισμό και την κινητοποίηση των μελών και των οπαδών του Κόμματος, το ακόμα πιο αποφασιστικό πολιτικό άνοιγμα, κόντρα στα αντικειμενικά εμπόδια που βάζουν οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, μιλούν στο «Ρ» στελέχη του Κόμματος από την Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η οποία στο πρώτο κιόλας «κλείσιμο» κάλυψε το 27,41% του πλάνου της.

***

Ιδιαίτερα θετικά και αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται απ' τις κομματικές οργανώσεις της Λάρισας. Οπως τονίζει ο Παναγιώτης Σπήλιος, Γραμματέας της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, «η υπερκάλυψη του πλάνου της πρώτης μέρας είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας με την οποία μέλη και οπαδοί ενισχύουν απ' το υστέρημά τους την προσπάθεια του Κόμματος να έχει τα οικονομικά μέσα που χρειάζονται στη δράση μας».

Και συνεχίζει: «Η μάχη της εξόρμησης συζητήθηκε στις ΚΟΒ, μπήκαν τα πλάνα, οργανώθηκε άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων. Οι Γραμματείς και οι οικονομικοί υπεύθυνοι των ΚΟΒ δουλεύουν με πρόγραμμα, ξέρουν πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε προτεραιότητα να δοθεί στη συνδρομή και την ενίσχυση στο Κόμμα, πριν από την πληρωμή φόρων, χαρατσιών και λογαριασμών.

Στον προγραμματισμό υπάρχουν λαϊκά γλέντια στις συνοικίες, που βοηθάνε την οικονομική δουλειά και, ταυτόχρονα, σφυρηλατούν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς της Οργάνωσης με τους φίλους της. Απευθυνόμαστε άνθρωπο τον άνθρωπο, με χαρτί και μολύβι, έτσι ώστε να φτάσουμε και να συζητήσουμε πλατιά για την ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης στο Κόμμα, ανεξάρτητα από το αν και τι ποσό θα δώσουν. Υπάρχει ανταπόκριση που γεμίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις οργανώσεις. Σε αρκετούς φίλους δόθηκαν κουπόνια να διακινηθούν απ' τους ίδιους, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις δυνάμεις που μπαίνουν στη μάχη. Είναι σίγουρο ότι και αυτήν τη μάχη θα την κερδίσουμε υπερκαλύπτοντας το πλάνο».

Πείρα από τον Εργατικό Τομέα Λάρισας

Η ΚΟΒ Δημόσιας Υγείας του Εργατικού Τομέα της Λάρισας κουβέντιασε την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει για την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής δουλειάς στο χώρο ευθύνης της. Αποφάσισε ένα πλατύ άνοιγμα στο χώρο της δημόσιας υγείας στη Λάρισα. Ενα χώρο που καλύπτει τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, την Ιατρική Σχολή και τα Κέντρα Υγείας και περιλαμβάνει γιατρούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους, νοσηλευτές και εργαζόμενους.

Η ΚΟΒ προβληματίστηκε σε σχέση με τη μορφή που θα διευκόλυνε μια πλατιά πολιτική της εξόρμηση στο χώρο ευθύνης της, το άνοιγμα της συζήτησης για το πώς θα βγούμε από την κρίση, πώς θα έχει όλος ο λαός δημόσια και δωρεάν Υγεία, πώς με βάση την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ θα υπάρχει ολόπλευρη ανάπτυξη προς όφελος του λάου, την ανάγκη σήμερα να ενισχυθεί και οικονομικά το Κόμμα.

Αποφάσισε αυτή η πλατιά εξόρμηση να συνοδευτεί με επιστολή της ΚΟΒ σε σχέση με την κατάσταση στο χώρο της Υγείας και τις εκτιμήσεις του Κόμματος. Η επιστολή αυτή θα μοιράζεται μαζί με ένα DVD που ετοίμασαν μέλη της ΚΟΒ και περιλαμβάνει ομιλίες, ντοκουμέντα από τη διάσωση του αρχείου και άλλο αρχειακό υλικό από την 96χρονη δράση του Κόμματος αλλά και την ανακοίνωση της ΚΕ για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση. Το DVD αυτό θα διανέμεται δωρεάν.

Τα μέλη της ΚΟΒ χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε να απευθυνθεί με σχέδιο σε συγκεκριμένους ανθρώπους, ως αντιπροσωπεία της ΚΟΒ, ανάλογα με το χώρο που εργάζονται τα μέλη της (π.χ., Νοσοκομείο, Τμήμα, Ιατρική Σχολή κ.ά.). Ετσι τα μέλη της ΚΟΒ, στοχευμένα και με χρέωση, θα απευθυνθούν σε εκατοντάδες γιατρούς, πανεπιστημιακούς, εργαζομένους για να γνωρίσουν τις θέσεις του Κόμματος μέσα από την κουβέντα αλλά και το υλικό που θα τους δοθεί, ζητώντας ταυτόχρονα να ενισχύσουν το Κόμμα και οικονομικά.

Στο Βόλο

Καλό ήταν το ξεκίνημα της Οικονομικής Εξόρμησης και στο Βόλο αλλά αυτό καθόλου δεν εφησυχάζει τα μέλη της οργάνωσης, που ξέρουν ότι χρειάζεται συνεχής, επίμονη κι επίπονη δουλειά για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ο Βασίλης Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, σημειώνει σχετικά: «Εχουν συνεδριάσει έγκαιρα όλες οι ΚΟΒ, συζήτησαν για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης. Κομματικά μέλη που για διάφορους λόγους απουσίαζαν από αυτές τις συνελεύσεις γίνεται προσπάθεια να βρεθούν από τους Γραμματείς των ΚΟΒ. Η συντριπτική πλειοψηφία των κομματικών μελών έχει βάλει ατομικά πλάνα με βάση τις συνδρομές των δύο μηνών, την προσωπική συμβολή αλλά και τη δουλειά σε οπαδούς και σε άλλους εργαζόμενους που εκτιμούν το Κόμμα.

Σημαντικό είναι ότι όλοι οι σύντροφοι αντιλαμβάνονται πως πρέπει τα ίδια τα κομματικά μέλη να δώσουν από το υστέρημά τους και πέρα από τη μηνιαία συνδρομή τους για την επιτυχία της εξόρμησης. Ετσι και με το δικό τους παράδειγμα μπορούν να βγουν πιο αποφασιστικά και μαχητικά να ζητήσουν και από τρίτους να ενισχύσουν το Κόμμα.

Ηδη από τότε που μαθεύτηκε από τους οπαδούς μας ότι ξεκινάει η εξόρμηση, έκαναν τα "κουμάντα" τους. Ακριβώς επειδή είναι δύσκολη η κατάσταση σε κάθε λαϊκή οικογένεια, δήλωσαν ότι θα δώσουν τον πρώτο μήνα μια δόση (κάποιοι ήδη το έκαναν) και τον επόμενο άλλη μια δόση, ώστε να μη δώσουν λιγότερα από άλλες χρονιές. Εχει σημασία, λοιπόν, να απευθυνθούμε έγκαιρα σε όλους τους φίλους του Κόμματος, χωρίς χρονοτριβή, μην υπάρχει στο μυαλό μας ότι "ακόμα αρχή είναι, έχουμε χρόνο".

Τέλος, έχει βοηθήσει αποφασιστικά ότι στις συνελεύσεις των ΚΟΒ και συνολικά στην ΤΟ έχουν μπει χρονοδιαγράμματα, βδομάδα τη βδομάδα. Σε κάθε "κλείσιμο" γίνεται έλεγχος αν έχει πιαστεί το πλάνο της βδομάδας και γίνεται προσπάθεια όλα τα κομματικά μέλη να ενημερώνονται πόσα πρέπει να μαζέψει η ΚΟΒ μέχρι την επόμενη βδομάδα ώστε να είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζουμε για τη φιλολαϊκή διέξοδο, για το Σοσιαλισμό

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Δεκέμβρη του 1944, η ΤΟ Πειραιά επανεκδίδει μπροσούρα του τμήματος διαφώτισης της «Κομμουνιστικής Οργάνωσης Πειραιά» που εκδόθηκε το 1945
Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Δεκέμβρη του 1944, η ΤΟ Πειραιά επανεκδίδει μπροσούρα του τμήματος διαφώτισης της «Κομμουνιστικής Οργάνωσης Πειραιά» που εκδόθηκε το 1945
«Το Κόμμα πάντοτε κόμμα πάλης τάξεως και αντιπολιτεύσεως και όχι κόμμα συμβιβασμών, αποκρούει κατά τον κατηγορηματικώτερον τρόπον τας προσπάθειας, αι οποίαι τείνουν ν' αλλάξουν την δοκιμασμένην και ένδοξον τακτικήν, που βασίζεται επί της πάλης των τάξεων και ν' αντικαταστήσουν τον υψηλόν αγώνα κατά της αστικής τάξεως δια την κατάκτησιν της εξουσίας με μίαν πολιτικήν παραχώρησιν εις το κεφαλαιοκρατικόν καθεστώς.

Το Σ.Ε. Κόμμα δεν δύναται ποτέ να συμμετάσχη ή να ενισχύση οποιαδήποτε κυβέρνησιν της αστικής τάξεως και αποκρούει κάθε απόπειραν απομακρύνσεώς του από την πάλην των τάξεων, με σκοπόν να διευκολυνθεί η προσέγγισις των εργατών με τα αστικά κόμματα».

Το παραπάνω απόσπασμα από το Ιδρυτικό Ψήφισμα του «Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος», που πραγματοποιήθηκε στις 10-11-1918, φιλοξενείται στην πρόσκληση της ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την εκδήλωση της Κυριακής.

Κάθε γωνιά της εργατούπολης του Πειραιά έχει και τη δική της ιστορία στους εργατικούς αγώνες, με τη σημαντική συμβολή των κομμουνιστών: Η αιματοβαμμένη απεργιακή κινητοποίηση στο Πασαλιμάνι το 1923, η απεργία στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας το 1929 και η μεγάλη πορεία των ανέργων ναυτεργατών στην Αθήνα το 1932. Η συγκέντρωση στις 5 Μάρτη του 1943 ενάντια στην επιστράτευση, η μάχη της Κοκκινιάς και της Αμφιάλης το 1944, το ματωμένο Μπλόκο της Κοκκινιάς και η μάχη της Ηλεκτρικής. Οι μάχες του λαού του Πειραιά το Δεκέμβρη του '44. Η παράνομη δουλειά τα χρόνια του εμφυλίου και τα επόμενα που ακολούθησαν, η απόδραση από τα Βούρλα, η αντιδικτατορική πάλη. Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια αλλά και σήμερα, στους ναυτεργάτες, στο μέταλλο, στο λιμάνι, στις γειτονιές. Αμέτρητες οι στιγμές στην πορεία της ταξικής πάλης, που οι κομμουνιστές στον Πειραιά είχαν το δικό τους μερτικό στην ηρωική πορεία του ΚΚΕ.

Η ιστορία του ΚΚΕ, έμπνευση για πρωτοπόρα δράση

Τιμάμε αυτούς που δε λύγισαν μπροστά σε καμία δυσκολία, που δε λυπήθηκαν καμιά θυσία για να συμβάλλουν στο γύρισμα του τροχού της Ιστορίας προς τα μπρος.

Χρέος έχουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία του Κόμματός μας αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουμε αταλάντευτα. Η σκυτάλη που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές των αγωνιστών και των κομμουνιστών, έχουμε ευθύνη να φτάσει στο τέρμα, στην τελική νίκη.

Τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα που έχουν πολλαπλασιαστεί με την καπιταλιστική κρίση απαιτούν δράση. Οι κομμουνιστές σήμερα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του κινήματος, για να διεκδικηθούν αυτά που μας ανήκουν, να μην αρκείται ο λαός στα ψίχουλα.

Είναι στην πρώτη γραμμή για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για να υπάρξει σήμερα λύση, φιλολαϊκή διέξοδος και όχι σε κάποια αόριστη Δευτέρα παρουσία, όπως υπόσχονται τα άλλα κόμματα.

Η ΤΟ Πειραιά προχωρά στη μεγάλη εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ, στην πόλη όπου γεννήθηκε το Κόμμα της εργατικής τάξης. Μπροστά στο μεγάλο αυτό σταθμό επανεκδίδεται η ιστορική έκδοση της «Κομμουνιστικής Οργάνωσης Πειραιά» του 1945 αφιερωμένη στην ηρωική μάχη του Δεκέμβρη. Η έκδοση θα διατίθεται στην εκδήλωση.

Συνεχίζουμε παίρνοντας διδάγματα και δύναμη από το ηρωικό παρελθόν μας μέχρι την τελική νίκη, για το Σοσιαλισμό!


του Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
Ο Βαγγέλης Μαρούπας είναι μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ για τα 96 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, την Κυριακή 16/11, στις 11 πμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ