ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αναχώρησε για τον Ισημερινό αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13 - 15 Νοέμβρη στο Γκουαγιακίλ

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και Δανάη Χέλμη, συνεργάτη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχώρησε χτες, Δευτέρα, για τον Ισημερινό, όπου θα συμμετάσχει στη 16η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος επίσης στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που θα προηγηθεί, θα παραβρεθεί σε εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισημερινού και θα έχει διμερείς συναντήσεις με πολλά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.

Η Συνάντηση έχει θέμα «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που προκαλεί κρίσεις, πολέμους και την άνοδο φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, την εθνική και κοινωνική χειραφέτηση, το σοσιαλισμό» και θα πραγματοποιηθεί στις 13 - 15 Νοέμβρη στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού.

Το Γκουαγιακίλ είναι μια βιομηχανική πόλη, με μεγάλη συμβολική σημασία για το εργατικό κίνημα της χώρας, καθώς στις 15/11/1922 σημειώθηκε μια ιδιαίτερα αιματηρή καταστολή γενικής απεργίας. Το χτύπημα της εργατικής κινητοποίησης από το στρατό και την αστυνομία οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων εργατών απεργών, η οποία έμεινε γνωστή ως «οι σταυροί πάνω από το νερό» και κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους νεκρούς απεργούς.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ξεκίνησαν το 1999 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και έχουν καθιερωθεί ως ένα σημαντικό γεγονός για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Εχουν οδηγήσει στη δημιουργία συλλογικών εργαλείων, όπως ο κόμβος του Solidnet (www.solidnet.org) και το Ενημερωτικό Δελτίο για την ταχεία ενημέρωση μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Εχουν συμβάλει στην ανταλλαγή εμπειρίας, στην προώθηση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του συντονισμού της δράσης, αλλά και στην πολιτική συζήτηση και ιδεολογική αντιπαράθεση στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος. Τη διοργάνωση και την προετοιμασία τους επιμελείται Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί γι' αυτό το σκοπό.

Οι ετήσιες Διεθνείς Συναντήσεις τα πρώτα 7 χρόνια φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα και συνεχίστηκαν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Η φετινή είναι η δεύτερη φορά που η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων πραγματοποιείται στην αμερικανική ήπειρο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με την αντιπροσωπεία του Συλλόγου Σχολικών Φυλάκων Ελλάδας
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με την αντιπροσωπεία του Συλλόγου Σχολικών Φυλάκων Ελλάδας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Σχολικών Φυλάκων Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι των σχολικών φυλάκων ενημέρωσαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί φύλακες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει, μέσα σε μια νύχτα, περισσότερους από 2.200 εργαζόμενους. Σήμερα, αρκετοί από αυτούς διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους με δικαστικά μέσα, ενώ κάποιοι έχουν επιστρέψει με ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές κ.λπ. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εκκρεμότητα το σοβαρό ζήτημα της απόδοσης των ενσήμων τους για την περίοδο 2001 - 2007 που η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ως συντάξιμο χρόνο, επειδή οι σχολικοί φύλακες εργάζονταν με ευθύνη τους, με διάφορες σχέσεις εργασίας (μαθητεία κ.λπ.). Ο Σύλλογος των Σχολικών Φυλάκων διεκδικεί την απόδοση όλων των ενσήμων για όλη την περίοδο που εργάζονταν.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους και τους ενημέρωσε για τις θέσεις του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του μέσα και έξω από τη Βουλή θα διεκδικήσει την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων σχολικών φυλακών, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί επιτελούν λειτούργημα τόσο στα σχολεία όσο και στις γειτονιές, ενώ είναι αντίθετο στην προοπτική οι θέσεις αυτές να καλύπτονται από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, όπως ήδη έχουν κάνει ορισμένοι δήμοι, ή με ΚΟΙΝΣΕΠ, που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι θεωρεί απαράδεκτο δημοτικές αρχές να ασκούν έφεση κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους σχολικούς φύλακες, όπως πρόσφατα έκανε η δημοτική αρχή της Λάρισας που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι, στο βαθμό που με ευθύνη της κυβέρνησης εξακολουθούν να είναι απολυμένοι, να δικαιούνται αποζημίωσης χωρίς περικοπές και η οποία άμεσα πρέπει να τους αποδοθεί. Τέλος, το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την απόδοση των ενσήμων για το διάστημα 2001 - 2007 που εργάζονταν, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνσή τους όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η παράταση αυτής της εκκρεμότητας πρέπει να τελειώσει με δικαίωση των σχολικών φυλάκων.

Με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας - Φιλαδελφείας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ
Νέα «ρεκόρ» για τους επιχειρηματίες του κλάδου

...συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους

Σε νέα προς τα πάνω αναθεώρηση αναφορικά με τις τουριστικές αφίξεις το 2014 προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με βάση τα στοιχεία του Οκτώβρη, καθώς εκτιμά ότι οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα, με όλα τα μέσα, θα φτάσουν τα 23 εκατομμύρια (αύξηση κατά 15% σε σχέση με πέρσι). Χωρίς τις αφίξεις κρουαζιέρας, ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τα 20,5 εκατ., έναντι 19,5 εκατ. αφίξεων της προηγούμενης εκτίμησης, ενώ εάν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για επιπλέον 1,2 εκατ. οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2014, οι συνολικές αφίξεις - πλην κρουαζιέρας - εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.

Επίσης, οι αφίξεις κρουαζιέρας, παρά τις αρχικές προβλέψεις που τις έδειχναν στάσιμες σε σχέση με το 2013, κατέγραψαν αύξηση κατά 100 χιλιάδες το πρώτο εξάμηνο και σε σύνολο έτους αναμένεται να κινηθούν περί τα 2,5 εκατ., έναντι των 2,2 εκατ. του 2013.

Ο ΣΕΤΕ, επίσης, σημειώνει τη σαφή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τον Απρίλη του 2014 στο +36,4% και τον Οκτώβρη του 2014 στο +23,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ποσοστά πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων του διαστήματος Ιούνη - Σεπτέμβρη. Παράλληλα, κάνει λόγο για διάχυση του τουριστικού ρεύματος προς πολλούς μικρότερους ή λιγότερο καθιερωμένους προορισμούς.

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι λογικό ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ανδρ. Ανδρεάδης να προβαίνει σε πανηγυρικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «επιτακτική ανάγκη, να προχωρήσουμε ενωμένοι, κυβέρνηση και κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, τουριστικοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του τομέα, την ενίσχυση των επενδύσεων, (...) την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αειφορίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος...».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, που προβλέπονται τα παραπάνω «ρεκόρ», η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, οι συνθήκες «γαλέρας» στον τουριστικό κλάδο συνεχίζονται «κανονικά», όπως «κανονικά» συνεχίζεται η αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων να κάνουν και αυτά έστω και λίγες μέρες διακοπές στην πατρίδα τους...

Στην Καβάλα

Η ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Αύριο, Τετάρτη

-- Στη 1 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ, «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση». Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό κέντρο της Ανοιξης θα γίνει παρουσίαση του ίδιου βιβλίου, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967» του Μ. Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, στις 6.30 μ.μ. στο κτίριο Παπαστράτου (Θόλος). Την παρουσίαση θα κάνει η Μ. Γαβαλά, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ