ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μοναδικός μας οδηγός η αταλάντευτη πάλη για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Καισαριανής

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσαν το Σάββατο οι Κομματικές Οργανώσεις Καισαριανής του ΚΚΕ στο κλειστό γυμναστήριο της «Νήαρ Ηστ», ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην πόλη, που θα γίνουν στις 30 Νοέμβρη, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Με τη συγκέντρωση αυτή, στο γυμναστήριο που γέμισε από εκατοντάδες κατοίκους της Καισαριανής, παρά τη δυνατή βροχή που έπληττε εκείνη την ώρα την περιοχή, σηματοδοτήθηκε και η έναρξη της εκλογικής περιόδου για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ έδωσαν το «παρών» οι πρώην δήμαρχοι, εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, Π. Μακρής και Γ. Κατημερτζής.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

***

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απευθύνουμε κάλεσμα πλατιάς συσπείρωσης στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στον υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Σταμέλο. Κάλεσμα στήριξης και υπερψήφισης του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ώστε η πόλη της Καισαριανής να αποκτήσει δήμαρχο και αγωνιστική δημοτική αρχή.

Απευθύνουμε το κάλεσμα αυτό σε όλο το λαό της Καισαριανής, ανεξάρτητα το τι κόμμα ψηφίζει ή ψήφισε. Ανεξάρτητα τη γνώμη, τις επιφυλάξεις, που μπορεί να έχει κάποιος. Απευθυνόμαστε στο λαό της Καισαριανής που υποφέρει, στους χιλιάδες εργαζόμενους που ζουν με χαμηλούς μισθούς, στους απλήρωτους εργάτες, στους ανέργους που ζητούν απεγνωσμένα δουλειά, στους εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους της πόλης που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, στους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών που στριμώχνουν τα όνειρά τους στο ρεαλισμό της καπιταλιστικής κρίσης.


Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς με σταράτα λόγια και ειλικρίνεια, γιατί δοκιμαζόμαστε πλάι πλάι, όλα αυτά τα χρόνια, σε κάθε μικρή ή μεγάλη δυσκολία, μέσα στους καθημερινούς αγώνες. Γιατί μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια το λαό, αφού μας γνωρίζει καλά και ξέρει ότι δε λέμε άλλα σήμερα και άλλα αύριο, ξέρει ότι μοναδικός οδηγός της δράσης μας είναι η αταλάντευτη πάλη για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.

Εχει πείρα ο λαός της Καισαριανής

Ο λαός της Καισαριανής γνωρίζει ότι κομμουνιστής δήμαρχος και μια αντίστοιχη αγωνιστική δημοτική αρχή είναι ένα ακόμα στήριγμα στα βάσανα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Είναι αποκούμπι για κάθε λαϊκή οικογένεια που υποφέρει.

Πρώτα και κύρια μια δημοτική αρχή με τους κομμουνιστές και το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επικεφαλής, είναι στήριγμα της οργάνωσης της πάλης του λαού και της οργάνωσης της λαϊκής αλληλεγγύης. Μπροστάρηδες στη διεκδίκηση και στους αγώνες για όσα έχουν πραγματικά ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο λαός της Καισαριανής. Μέσα στο λαό, αποκαλύπτοντας συνέχεια την αντιλαϊκή πολιτική της αστικής διακυβέρνησης, που υπερασπίζεται την ΕΕ και τα μονοπώλια, την ίδια την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ακούραστοι εργάτες στην ενημέρωση και στη διαφώτιση του λαού, ώστε να βρίσκει εμπόδια η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια, να μην υποτάσσεται ο λαός μας στη λογική του δήθεν «μικρότερου κακού» που κάθε φορά αποδεικνύεται μεγαλύτερο.


Ο λαός της Καισαριανής τα γνωρίζει καλά αυτά. Εχει πολλές αποδείξεις, την αγωνιστική και αταλάντευτη στάση των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων λαϊκών αγωνιστών που είχαν την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου της Καισαριανής για μεγάλο διάστημα τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι, ο Μανωλίδης, ο Μακρής, ο Κατημερτζής, έχουν μείνει στα χείλη και στο θυμικό του λαού της Καισαριανής ως δήμαρχοι αγωνιστές, άνθρωποι τίμιοι και ειλικρινείς, που τους χαρακτήριζε πάντα η φροντίδα για τα προβλήματα του λαού, η πάλη ώστε αυτά να βρίσκουν λύση. Το συνεχές ενδιαφέρον, ώστε να αξιοποιείται κάθε δυνατότητα για να γίνονται έργα και παρεμβάσεις με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι με το αν κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πίσω από κάθε κατάκτηση, όπως το Σκοπευτήριο, πίσω από κάθε ουσιαστικό έργο, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης, είναι γραμμένα τα ονόματα των κομμουνιστών δημάρχων.

Αυτοί οι δήμαρχοι, όπως και αρκετοί άλλοι σε δήμους της Ελλάδας, αποτελούν σημείο αναφοράς, γιατί έβαζαν πάντα το κοινωνικό, το λαϊκό συμφέρον πάνω απ' όλα. Και αυτή η πορεία, όσες ανηφοριές και δυσκολίες και εάν έχει, αποτελεί οδηγό για το σήμερα. Εμπνέει, καθοδηγεί, κινητοποιεί τους αγωνιστικούς συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναδεικνύει την ευθύνη που έχουν οι κομμουνιστές και απ' το μετερίζι της Τοπικής Διοίκησης.


Σήμερα, ο λαός της Καισαριανής και οι εργαζόμενοι σε πολλούς άλλους δήμους γνωρίζουν καλά πως στην Πάτρα, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στην Ικαρία και όπου αλλού ασκούν ή άσκησαν διοίκηση συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ, δεν υπάρχει ούτε μια αντιλαϊκή απόφαση που να φέρει την υπογραφή τους.

Το αντίθετο, στο μέτρο του δυνατού, πάντα παίρνονται μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών με «πάγωμα» ή μειώσεις στα δημοτικά τέλη και στα τροφεία των παιδικών σταθμών, όπως και για τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους. Αποφάσεις με ιδιαίτερη φροντίδα για τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Αποφάσεις που στηρίζουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι τα έργα και οι υποδομές που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός, όπως αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα, η αντιπυρική προστασία, δομές Πρόνοιας και παιδικών σταθμών, υποδομές για την ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού και της μαζικής πολιτιστικής δραστηριότητας. Και όλα αυτά κόντρα στη λογική της υπερφορολόγησης, του χαρατσώματος και της ανταποδοτικής λειτουργίας.

Η στήριξη του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από το ΚΚΕ είναι εγγύηση ότι ο λαός της Καισαριανής θα αποκτήσει μια αγωνιστική δημοτική διοίκηση, που δεν πρόκειται ποτέ να παζαρέψει το συμφέρον του λαού. Δε θα υποχωρήσει στις δυσκολίες, δε θα τα διπλώσει από τον αρνητικό συσχετισμό, δε θα κάνει κωλοτούμπες, δε θα υποκύψει στις Σειρήνες, αλλά και στους εκβιασμούς από την κεντρική διοίκηση και την ΕΕ. Το ΚΚΕ στέκεται αλύγιστα, μπροστάρης σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, υπερασπιζόμενο το δίκιο του καταπιεσμένου, του αδικημένου, των ανθρώπων του μόχθου.

Κριτήριο και το τι έχει γίνει από τις εκλογές του Μάη μέχρι τώρα

Είναι γνωστό πως ο συνδυασμός που βρίσκεται απέναντι από το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ είναι ένας συνδυασμός που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας συνδυασμός που ουσιαστικά στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ. Ο λαός της Καισαριανής πρέπει να εμπιστευτεί και να αξιοποιήσει την πείρα του. Να βγάλει συμπέρασμα από την πιο παλιά και την πιο πρόσφατη πείρα του, από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικότερα, αλλά και από τα πρώτα δείγματα της σημερινής δημοτικής αρχής.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο λαός της Καισαριανής που θα ψηφίσει στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές έχει ένα πλεονέκτημα. Γνωρίζει ή μπορεί να μάθει τι έχει γίνει, από τις εκλογές του Μάη μέχρι και σήμερα, στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Γνωρίζει ή μπορεί να μάθει τι έχει γίνει στους δήμους, στις περιφέρειες, στα δευτεροβάθμια όργανα και που δεν είναι καθόλου άσχετα από αυτά που συμβαίνουν στη λεγόμενη «κεντρική» πολιτική σκηνή. Και που επιβεβαιώνουν αυτά για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ.

Βεβαίως, έχουν μεσολαβήσει μόλις 5 μήνες από τις δημοτικές εκλογές. Ομως, ακόμη κι αυτοί οι λίγοι μήνες είναι αποκαλυπτικοί για τα έργα και τις ημέρες των δημάρχων και περιφερειαρχών τόσο των κυβερνητικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν θα έφερνε το «καινούριο» στην Τοπική Διοίκηση. Είναι αρκετοί αυτοί οι μήνες για να δει ο λαός - και στην Καισαριανή και σε όλη την Ελλάδα - ποιοι είναι οι σύμμαχοί του και ποιοι είναι οι αντίπαλοί του.

Στην Περιφέρεια Αττικής η κα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις κορόνες για το «σκίσιμο του μνημονίου» στην Περιφέρεια και τον «πόλεμο με τα συμφέροντα», έφερε για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό του «μνημονιακού» Σγουρού, τον οποίο στήριξε μέχρι και ο Τζήμερος.

Ενας προϋπολογισμός που είναι γενναιόδωρος για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που προβλέπονται ψίχουλα για έργα και δράσεις που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Τη στιγμή που δίνονται για τα γήπεδα των ΠΑΕ 27 εκατ. ευρώ, για τους εργολάβους των ΧΥΤΑ 2 εκατ. ευρώ, για άλλα έργα, όπως βιοκλιματικές αναπλάσεις και έργα βιτρίνας, τεράστια ποσά που θα τα ξεκοκαλίσουν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή προβλέπονται κάποια ελάχιστα ψίχουλα, έως τίποτα, για έργα και υπηρεσίες άμεσης προτεραιότητας για το λαό, για την αντισεισμική προστασία, για αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που πνίγονται κάθε χρόνο, για τη μεταφορά των μαθητών, για άλλες κοινωνικές δαπάνες. Ακόμη και τα ποσά που δίνονται για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «ανθρωπιστικής» κρίσης, δίνονται μέσω επιχειρηματιών και ΜΚΟ.

Στην περίπτωση της Περιφέρειας, ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει αυτό που ήδη έχει πει ο κ. Τσίπρας, ότι «το κράτος έχει συνέχεια». Ετσι είναι, το αντιλαϊκό κράτος έχει συνέχεια, στριμώχνεται μέσα στα σφιχτά και αντιλαϊκά πλαίσια που έχουν θέσει η ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ο,τι έκανε η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, το ίδιο ακριβώς έκανε η προσωρινή και πάλι υποψήφια διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή, που ψήφισε αντιλαϊκό προϋπολογισμό στα χνάρια του πρώην δημάρχου Καμπάκα. Αρα, τώρα ξέρεις, από την πράξη, ότι η υποψήφια δημοτική αρχή που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Οταν στον πυρήνα της πολιτικής σου έχεις την καπιταλιστική ανάπτυξη, τότε για να την διασφαλίσεις, θα στηρίξεις το κεφάλαιο και θα θυσιάσεις τις λαϊκές ανάγκες. Και η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι η μοναδική απόδειξη για τη σύγκλιση των κυβερνητικών εκλεγμένων με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και άλλες, όπως τα κομπρεμί στις εκλογές της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τους υπόλοιπους «μνημονιακούς» - που κατά τ' άλλα τους κατακεραυνώνει - και μάλιστα στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, όπως οι ίδιοι λένε.

Η συμφωνία αυτή δείχνει την ταύτισή τους στο κυρίαρχο μοντέλο του δήμου - επιχειρηματία, που φορολεηλατεί τα λαϊκά νοικοκυριά, που κινείται στα ασφυκτικά πλαίσια, τα οποία καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας.

Ολα αυτά είναι εικόνες από τις πολιτικές διεργασίες που εξελίσσονται στο αστικό πολιτικό σύστημα και τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με πολλούς που στήριξαν τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα και τώρα «ξεπλένονται» για να στηρίξουν μια πιθανή κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πείρα από τις αντιλαϊκές διοικήσεις δήμων του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχουν ακόμη πολλά γεγονότα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όπου έχουν εκλεγεί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν τη δουλειά από εκεί όπου την άφησαν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Από τη φορομπηξία προς το λαό και τη στήριξη διαφόρων μεγαλοσυμφερόντων, μέχρι τον «εθελοντισμό» και την «κοινωνική οικονομία», που ευνουχίζει κάθε διεκδίκηση και αγώνα για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες και τα αναθέτει όλα στη δήθεν κοινωνική «ευαισθησία» του κεφαλαίου ή τα φορτώνει στις πλάτες του ίδιου του λαού.

Τα χρόνια που στη διοίκηση του Δήμου Καισαριανής βρίσκονταν δήμαρχοι εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλαν ώστε να περάσουν σειρά αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού.

Συνέβαλαν, στο μέτρο που τους αναλογούσε, στη συνέχιση και στην ενίσχυση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, στην προώθηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας στο δήμο. Εχουν σοβαρές ευθύνες για την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου και τα χρέη που έχει, παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες της Καισαριανής σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος. Αυτές οι διοικήσεις άνοιξαν το δρόμο των ΣΔΙΤ στο δήμο μέσω της παραχώρησης της ανακύκλωσης σε ιδιωτική επιχείρηση.

Το κύριο είναι ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση, όπως και ο συγκεκριμένος συνδυασμός, που διεκδικεί την ψήφο του λαού της Καισαριανής, στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων μέσα στο λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το επιχείρημα ότι οι εξελίξεις στην Τοπική Διοίκηση, οι μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η εμπορευματική λειτουργία των δήμων, είναι αποτέλεσμα των μνημονίων και της κακής διαχείρισης του κράτους.

Κρύβει την πραγματικότητα ότι οι εξελίξεις αυτές είναι δρομολογημένες από το 1990 και εφαρμόζονται σταδιακά στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ. Κρύβει την πραγματικότητα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του στην Τοπική Διοίκηση έχουν αποδεχτεί ότι η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων αποτελούν την κινητήρια δύναμη και όχι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Απ' αυτή τη σκοπιά τάσσεται υπέρ της οικονομικής «αυτοτέλειας» των δήμων και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, αλλά και αντιλαϊκών φόρων από το κεντρικό κράτος στους δήμους. Βάζει πλάτη, δηλαδή, ώστε ο λαός μας να εμπεδώνει ότι οι όποιες κοινωνικές υπηρεσίες έχουν απομείνει είναι εμπόρευμα και ότι θα τις απολαμβάνει όσο έχει να πληρώνει.

Εντελώς αφερέγγυοι για τα λαϊκά συμφέροντα

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των δημάρχων που στηρίζει, τους καθιστούν εντελώς αφερέγγυους για τα λαϊκά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς μεταμορφώσεις των θέσεών του, όπου από το «σκίσιμο των μνημονίων» έφτασε σε «μια καλύτερη διαπραγμάτευση» για το χρέος.

Την υποχώρηση που έκανε για το 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη. Τις διαβεβαιώσεις που δίνει καθημερινά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Οι συνεχείς δήθεν υποχωρήσεις, στο όνομα του ρεαλισμού, συνοδεύονται πάντα με τα ανάλογα επιχειρήματα στο λαό ώστε να αποδεχτεί μοιρολατρικά τις εξελίξεις και να καλλιεργεί κλίμα ανοχής και αναμονής, ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι «το μικρότερο κακό».

Από τη στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και σε ορισμένους άλλους δήμους γρήγορα επιβεβαιώθηκε το ΚΚΕ. Επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη που είχε κάνει ότι εάν αποδέχεσαι και στηρίζεις το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, εάν αποδέχεσαι τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, τότε είσαι καταδικασμένος να υπηρετείς μια αντιλαϊκή πολιτική.

Βέβαια, εκτός από τα μνημόνια οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση θα μας πουν ότι φταίει και το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη». Αυτό το γνώριζαν και το γνωρίζουν πολύ καλά και το υπηρετούν μια χαρά. Το επικαλούνται, όμως, για να κρύψουν την πλήρη υποταγή τους. Πρόσφατη είναι η χτεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, όπου είναι δημοτική αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ και όπου μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να ασκήσουν έφεση εναντίον της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τους 41 σχολικούς φύλακες που είχαν απολυθεί και αποφάσισε να παραμείνουν στη δουλειά τους και να πληρώνονται κανονικά. Αποτελεί πρόκληση να επικαλείσαι τη «νομιμότητα» και το «γράμμα του νόμου», όταν το ίδιο το δικαστήριο δικαιώνει εργαζόμενους. Και να σκεφτεί κανείς τη μεγάλη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και προεκλογικά και πριν από λίγες βδομάδες οργάνωνε φιέστες συμπαράστασης στους σχολικούς φύλακες... Ενα μεγάλο αίσχος για την υποκρισία τους!

Κι ας σταματήσουν τις δικαιολογίες για το συμβιβασμό τους και την προδοσία των εργατικών συμφερόντων. Φυσικά και οι δήμαρχοι του ΚΚΕ είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν μέσα στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο, όμως από την πρώτη στιγμή οι δήμαρχοι του ΚΚΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να ανακουφιστούν οι λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι.

Από την πρώτη μέρα πήραν αποφάσεις για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στα λαϊκά στρώματα, να πληρώσει το κεφάλαιο, προσπαθούν για να μειωθούν και να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, για να μπουν εμπόδια στις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, για να υπάρξουν έργα υποδομής και υπηρεσίες που πραγματικά θα είναι προς όφελος του λαού. Από την πρώτη μέρα είναι συμπαραστάτες και στήριγμα στην πάλη του λαού και των εργαζομένων για το μεροκάματο, την Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Είναι διαφορετικό να ξέρεις σε ποιο πλαίσιο δρας και να προσπαθείς μέσα από τη λαϊκή πάλη να αποσπάσεις κάποιες κατακτήσεις και τελικά να το ανατρέψεις και είναι άλλο να επικαλείσαι αυτό το πλαίσιο για να δικαιολογήσεις την υποταγή σου και την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείς.

Να γιατί είναι υπαρκτό το ερώτημα για το λαό της Καισαριανής που θέτει και η σημερινή εκδήλωση: «Θέλουμε δήμο στήριγμα του λαού ή δήμο της υποταγής και της διαχείρισης σε βάρος του λαού;».

Και με την ευκαιρία, ας μας απαντήσουν οι νεοφώτιστοι «σωτήρες» του ΣΥΡΙΖΑ: Αν σήμερα οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τους δε συγκρούονται και υποτάσσονται στο πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, τι θα γίνει αύριο με την κυβέρνησή τους και με πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που αφορούν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες και που έρχονται σε συνολική σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ; Που οι «από πάνω» δε θα είναι ο Μητσοτάκης και ο Ντινόπουλος, αλλά η Κομισιόν αυτοπροσώπως, τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ, η ΕΚΤ, οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ;

Την απάντηση την ξέρουνε και την ξέρουμε. Θα ακολουθήσουν την αντιλαϊκή πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Γι' αυτό άλλωστε και έχουν πυκνώσει οι αναφορές τους για «συνέχεια του κράτους», για «διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», για «μη μονομερείς ενέργειες»!

Γι' αυτό έχουν αρχίσει και οι εκπτώσεις σε υποσχέσεις τους, όπως η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, που έχουν γίνει «λέμε και καμιά αμετροέπεια πού και πού», όπως πρόσφατα δήλωσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από χέρι αντιλαϊκή η στρατηγική της ΕΕ και των μονοπωλίων

Δεν ξέρουμε με πόση αγωνία παρακολουθούν και δω στην Καισαριανή λαϊκές οικογένειες τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους λεγόμενους δανειστές για την «επόμενη μέρα» μετά «το τέλος των μνημονίων», όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτή την «επόμενη μέρα» την περιέγραψαν στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ.

Την «επόμενη μέρα» θα είναι εδώ οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή νέα μέτρα σε βάρος του λαού, εκτός από τους μηχανισμούς της ΕΕ θα είναι εδώ και το ΔΝΤ, άρα ποια τρόικα φεύγει; Και η χώρα θα είναι σε διαρκή εποπτεία. Και όταν τα ακούει αυτά ο λαός καταλαβαίνει τι τον περιμένει.

Δυστυχώς, κάθε φορά επιβεβαιωνόμαστε. Κάθε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - γιατί αυτή είναι η τρόικα - θα φέρνει και νέα αντιλαϊκά μέτρα για το λαό, δηλαδή νέα προνόμια για το κεφάλαιο και ο κατήφορος δεν θα 'χει τέλος.

Κι αυτός ο κατήφορος δεν θα έχει τέλος ακόμα και αν τελειώσουν τα μνημόνια με αυτή τη μορφή, ακόμα και αν φύγει η τρόικα, αποχωρήσει ή όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλωστε, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, «οι δανειστές δεν θα είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά θα είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα». Στο πίσω κάθισμα κάθεται και ο εξεταστής όταν δίνεις για δίπλωμα οδήγησης, ο οποίος χωρίς δεύτερη κουβέντα σε κόβει, αν δεν κάνεις σωστά ό,τι σου λέει.

Και η κυβέρνηση - όπως ο ίδιος ο Σαμαράς έχει δηλώσει - έχει σκοπό να συνεχίσει και να κάνει και παραπάνω από τις δεσμεύσεις της, τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ήδη να τις είχε κάνει ακόμα και αν δεν τις είχαν ζητήσει οι δανειστές.

Αυτά επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη, που σχεδιάζουν όχι μόνο να προχωρήσουν ταχύτατα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να ξεπεραστούν και οι «αγκυλώσεις του παρελθόντος». Οι απαιτήσεις των καπιταλιστών υλοποιούνται μέσω των μεταρρυθμίσεων και τα λαϊκά δικαιώματα είναι οι αγκυλώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

Αυτό το δρόμο βαδίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σ' αυτό το δρόμο θα συνεχίσει και όποια κυβέρνηση πάρει τη σκυτάλη, κι αυτή η κυβέρνηση, όπως κι αν ονομαστεί, θα είναι από χέρι αντιλαϊκή γιατί η στρατηγική της ΕΕ είναι αντιλαϊκή, όπως και η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Διαφορετικές περπατησιές στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο

Σ' αυτό το έδαφος της ΕΕ, των μονοπωλίων βαδίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν είναι διαφορετική η περπατησιά τους. Και όλος ο καβγάς ανάμεσά τους γίνεται για το ποιας πολιτικής δύναμης η περπατησιά, δηλαδή το οικονομικό μοντέλο, θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Αυτό ακριβώς ομολόγησε και ο Τσίπρας όταν επιμένοντας για τη συνεννόηση - ακόμα και αν το κάνει για τα μάτια του κόσμου ή και μερίδας της αστικής τάξης - μίλησε για «συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να έχουν εναλλακτικά σχέδια, αλλά μπορούν να συνεννοούνται για τα αυτονόητα»...

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απλώς διαφορετικά εναλλακτικά σχέδια και όχι διαφορετική στρατηγική. Αυτή συγκαταλέγεται στα αυτονόητα. Εναλλακτικά σχέδια που εκφράζουν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου, αλλά και καπιταλιστικών χωρών στα πλαίσια της Ευρωζώνης.

Τα «δύο μονοπάτια» που υπάρχουν, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το δικό του δηλαδή και του κ. Σαμαρά, μας πάνε το ένα στο γκρεμό και το άλλο στο βάλτο. Ο λαός για να βγει στη λεωφόρο της ανάπτυξης σε όφελος των αναγκών του, πρέπει να πάρει το μονοπάτι που ακολουθεί το ΚΚΕ, που μπορεί να είναι δύσβατο, αλλά οδηγεί με σιγουριά στη λεωφόρο του μέλλοντος.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, των μονοπωλίων, μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ακόμα και να τα βρουν, όχι μόνο για το ποιος θα υπογράφει τις αντιλαϊκές αποφάσεις, γιατί αυτό θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορούν να συμφωνήσουν ακόμα και στα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Αμφισβητεί κανένα από αυτά τα κόμματα τις δεσμεύσεις από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ; Αμφισβητούν μήπως τα συμφέροντα των μονοπωλίων των διαφόρων χωρών που κονταροχτυπιούνται σε μια ολόκληρη περιοχή για το ποιος θα βάλει στο χέρι τους υδρογονάνθρακες, τους δρόμους Ενέργειας, αδιαφορώντας για την ανάγκη το Κυπριακό να οδηγηθεί σε μια δίκαιη βιώσιμη λύση, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, με το λαό κυρίαρχο να ζει ειρηνικά, τόσο η ελληνοκυπριακή κοινότητα, όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το χαρτί της συνεννόησης που παίζεται τις τελευταίες μέρες, δεν είναι άλλο παρά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για να συντηρείται η πόλωση, η δικομματική αντιπαράθεση. Στόχο έχει να εγκλωβίσει και την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στα δίχτυα της συνεννόησης, της κοινωνικής συναίνεσης, να δηλώσει ο λαός υποταγή στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτήν την υποταγή επιδιώκει και απαιτεί η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ, που τρομοκρατεί «μη τυχόν και απειληθεί η πορεία της χώρας και γυρίσουμε πίσω», αυτή την υποταγή θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάτσει αυτός στο σβέρκο του λαού και να συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού, για την αναγέννηση του κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας

Παρά τις διαφορές σε επιμέρους ζητήματα και κυρίως σε επίπεδο συνθημάτων και διακηρύξεων, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που υπόσχονται και οι δύο, είναι συνέχιση του ίδιου δρόμου, με κάποια ψίχουλα στην πιο ακραία φτώχεια, τα οποία θα εξανεμιστούν την ίδια στιγμή από τη συνολικότερη πολιτική και τα οποία θα τα πληρώσει πάλι ο λαός.

Γι' αυτό και η λαϊκή απαίτηση να φύγουν αυτοί που έχουν φορτώσει το λαό με δεινά θα πρέπει να δώσει δυναμική στη μαζική λαϊκή δράση για ριζικές ανατροπές και να μην εγκλωβιστεί σε κυβερνητικές λύσεις που φέρνουν από την πίσω πόρτα την ίδια πολιτική, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οδηγούν σε νέα χαμένα χρόνια, σε μεγαλύτερες απογοητεύσεις.

Οι εξελίξεις, τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα απαιτούν ένα χειραφετημένο ισχυρό αναγεννημένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, στην αναγέννηση του κινήματος, με τη συμμετοχή και την οργάνωσή του, να βαδίσει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Μόνο στο πλαίσιο αυτού του δρόμου μπορεί να βάζει εμπόδια, να καθυστερεί ή και να ανατρέπει αντιλαϊκές αποφάσεις, να παίρνει ανάσες. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, και στο Δήμο της Καισαριανής, είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αναγέννηση του κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ