ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
41η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Συνέχεια του αγώνα ενάντια σε ΕΕ, μονοπώλια, κυβερνήσεις που τους στηρίζουν

Ανακοίνωση του ΜΑΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Eurokinissi

Με αφορμή τα 41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ανακοινώνει τη συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου 15 - 17 Νοέμβρη και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

«Από τις μέρες που φοιτητές και μεγάλο τμήμα του λαού και της νεολαίας συγκρούστηκαν με τη χούντα των συνταγματαρχών που υπεράσπιζε τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, βγάζουμε συμπεράσματα: Ο λαός και η νεολαία δεν μπορούν να μένουν θεατές στη σφαγή τους. Με την αποφασιστική, οργανωμένη δράση τους μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, να επιβάλουν το δίκιο τους με τη δική τους δύναμη, χωρίς να περιμένουν σωτήρες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξελίχτηκε σε μια αποφασιστική, αιματηρή σύγκρουση με τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία. Ηταν από τις κορυφαίες στιγμές της αντιδικτατορικής πάλης, της πάλης κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί συνειδητή προεργασία, η πολύχρονη αντίσταση, πολλές θυσίες από αγωνιστές που δε δείλιασαν μπροστά σε δυσκολίες και βασανιστήρια. Η δικτατορία, ήταν ένα καθεστώς τρόμου με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές, δολοφονίες. Ομως όλη η 7χρονη αντιδικτατορική πάλη του λαού, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου απέδειξαν πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο κι αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ο δικός μας Νοέμβρης είναι η συνέχεια του αγώνα ενάντια στα σύγχρονα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν!Η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό πρέπει να είναι στοιχείο της πάλης ενάντια στην πολιτική που διαλύει κάθε δικαίωμα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΜΑΣ.

Παράλληλα, το ΜΑΣ απευθύνει κάλεσμα προς κάθε φοιτητή:

«Τώρα είναι η ώρα για όσους αγανακτούν, όσους λένε "κάτι πρέπει να γίνει" να κάνουν το βήμα! Να μπουν στον αγώνα! Δεν χωράει άλλη αναμονή!

Μην περιμένεις "σωτήρες"! Από τη δράση μας, τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας, εξαρτάται η "σωτηρία" μας, όχι από την αλλαγή χαλίφη στην κυβερνητική καρέκλα.

Να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον στα χέρια μας!

Να οργανωθούμε παντού, σε κάθε έτος και τμήμα! Μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, με ουσιαστική συζήτηση. Να ξεπεραστούν όπου υπάρχουν εκφυλιστικά φαινόμενα στον τρόπο διεξαγωγής τους που αποθαρρύνουν φοιτητές να συμμετέχουν. Κάθε έτος να κάνει συνέλευση και να συζητήσει τα προβλήματά του, να εκλέξει την επιτροπή του.

Να αποδυναμωθούν όσοι μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την οργάνωση του αγώνα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργάτες και το λαό γιατί έτσι παίρνουμε και δίνουμε τεράστια δύναμη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αττικής διοργανώνουν εκδηλώσεις, ενόψει του γιορτασμού του Πολυτεχνείου με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα».

Τέτοιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται:

Πέμπτη 13/11 στις 13.30, στο ΕΜΠ, Αμφιθέατρο 3 (ΣΕΜΦΕ), με ομιλήτρια την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πέμπτη 13/11 στις 12.00, οι Οργανώσεις Γεωπονικού, ΝΟΠΕ, ΑΣΟΕΕ στη Νομική, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρασκευή 14/11, στις 12.00, στο ΤΕΙ Αθήνας, Αμφιθέατρο ΣΑΕΤ, με ομιλητή τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρασκευή 14/11, στις 13.00, στο ΤΕΙ Πειραιά, Κεντρικός διάδρομος του ΤΕΙ, με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

Παρασκευή 14/11, στις 15.00, στο Αμφιθέατρο Α13, στο Γεωλογικό, οι Οργανώσεις της Φιλοσοφικής και Φυσικομαθηματικής, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, το Σάββατο 15 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Φωτογραφικό Αφιέρωμα στα 40 χρόνια νόμιμης έκδοσης του «Ριζοσπάστη». Παρουσίαση της έκδοσης «Κόμμα "παντός καιρού"» της ΚΕ του ΚΚΕ. «Η τέχνη εμπνευστής και στήριγμα λαϊκών αγώνων»: Γνωριμία των παιδιών με το Πολυτεχνείο μέσα από φωτογραφίες, ποιήματα, τραγούδια, κατασκευές. Μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Πολυτεχνείου και του αγώνα.

Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο διοργανώνει και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Τίτλος της εκδήλωσης «η ανυπότακτη αγωνιστική στάση, η πάλη του λαού, εξυψώνονται στον αγώνα ενάντια στην αστική εξουσία και την καπιταλιστική σκλαβιά». Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις σωματείων και φορέων

Σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς τιμούν τη 41η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου με μια σειρά από εκδηλώσεις.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις στο πλαίσιο του γιορτασμού των 41 χρόνων του Πολυτεχνείου:

Στην Αθήνα: Εκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και προβολή της ταινίας «Εδώ Πολυτεχνείο» στην αίθουσα «Γκίνη» στο Πολυτεχνείο στις 15, 16 και 17 Νοέμβρη (Σάββατο: 9.30 π.μ. - 9 μ.μ. Κυριακή: 9 π.μ. - 9 μ.μ. Δευτέρα: 9 π.μ. - 1 μ.μ.). Κατάθεση στεφανιού, στο Πολυτεχνείο, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Ακόμα, το τριήμερο 15 - 16 και 17 Νοέμβρη, μετά από συνεννόηση με το ΔΣ του Συνδέσμου, πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων και μαζικών φορέων στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Στη Θεσσαλονίκη: Ξενάγηση στο μεσαιωνικό κάστρο «Γεντί - Κουλέ», τόπο κράτησης και βασανισμού χιλιάδων αγωνιστών, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Νοέμβρη, 11 π.μ. - 1 μ.μ. Κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής, τη Δευτέρα 17/11, στις 12 το μεσημέρι. Συγκέντρωση τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, στις 4.30 μ.μ., στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, από όπου θα ξεκινήσει η διαδήλωση προς το αμερικάνικο προξενείο.

Αλλοι φορείς

Ο Σύλλογος Γυναικών της Ε' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κάνει εκδήλωση την Παρασκευή 14 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην οδό Μυκηνών αρ. 17. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία του Συνδέσμου Μητέρων Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων και Διωχθέντων.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στη δημοτική αίθουσα «ΑΝΔΡΟΓΕΩ».

Ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο. Θα μιλήσει ο ιστορικός Νικόλαος Θ. Γεωργιάδης, με θέμα «17 Νοέμβρη 1973: Ανεκπλήρωτα αιτήματα και επίκαιρα συνθήματα. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Φιλύρου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Πολυτεχνείο, Νοέμβρης 1973 - 41 χρόνια μετά... ενάντια στη λήθη», την Παρασκευή 14 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Φιλύρου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του ΑΠΘ, και θα ακολουθήσουν αφιέρωμα με τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο», απαγγελία ποιημάτων και μουσικό πρόγραμμα.

Καταθέσεις στεφανιών από το ΠΑΜΕ

Η κατάθεση στεφανιών στο Πολυτεχνείο από το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, θα γίνει το Σάββατο 15 Νοέμβρη. Τόπος συνάντησης είναι το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 2.30 μ.μ. Καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας να πάρουν μαζικά μέρος.

Στην Πάτρα, το ΠΑΜΕ καλεί την Κυριακή 16 Νοέμβρη στις 12.30 το μεσημέρι σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και κατάθεση στεφάνων στο Παράρτημα Πανεπιστημίου προς τιμήν των νεκρών του Πολυτεχνείου.

Συγκεντρώσεις για τον αγωνιστικό γιορτασμό

Σε πολλές πόλεις θα γιορταστεί και φέτος αγωνιστικά η επέτειος του Πολυτεχνείου, 41 χρόνια μετά τον παλλαϊκό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973.

Στην Αθήνα θα ανοίξει παραδοσιακά το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων για εκδηλώσεις και επισκέψεις στα μνημεία του, ενώ τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, ο γιορτασμός θα κορυφωθεί με πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Εργατικά σωματεία, φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών και αντιστασιακές οργανώσεις συνδιοργανώνουν τον αγωνιστικό γιορτασμό τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη και καλούν, επίσης, σε συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις:

Στη Θεσσαλονίκη, στις 4.30 μ.μ., στο Πολυτεχνείο.

Στην Πάτρα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Στη Ζάκυνθο, στις 7.30 μ.μ., στην πρώην Νομαρχία.

Στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στη Χαλκίδα, στις 6 μ.μ., στα φανάρια Νεάπολης.

Στη Σάμο, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καρλοβάσου.

Στη Μυτιλήνη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 5 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ