ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας

Τα συνδικάτα συζητούν την πείρα του συλλαλητηρίου και την αξιοποίησή της μπροστά στις 27 Νοέμβρη

Από τη χτεσινή ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού
Από τη χτεσινή ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού
Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις και οι συσκέψεις των συνδικάτων για την αποτίμηση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη και κυρίως για την οργάνωση της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 27 του μήνα. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το συλλαλητήριο δημιούργησε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης, που πρέπει να αξιοποιηθεί στη δουλειά που γίνεται για την απεργία. Μ' αυτό το πνεύμα συνεδρίασε χτες η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, με την παρουσία συνδικαλιστών από τα επιχειρησιακά σωματεία. Το συνδικάτο συμμετείχε στο συλλαλητήριο με 24ωρη απεργία, που αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση.

Στον απολογισμό της δουλειάς, αναφέρθηκε εισηγητικά ότι «η ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης στις 11/9, με τη συμμετοχή 70 συνδικαλιστών από 19 μαζικούς χώρους, βοήθησε στη δυναμική που αναπτύχθηκε, παρόλες τις αδυναμίες και τις δυσκολίες που εκφράστηκαν στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας.

Το γεγονός ότι πήραν απόφαση 14 από τα σωματεία που πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου σε επίπεδο Αττικής δείχνει ότι κάναμε βήμα μπρος στη λειτουργία των σωματείων, στην "από τα κάτω" δουλειά, στη συσπείρωση δυνάμεων, στην ένταξη νέων μέσα στη δράση και κυρίως στην οργάνωση μιας κινητοποίησης.

Το γεγονός ότι μπήκαν στη διαδικασία να συνεδριάσουν τα ΔΣ των Σωματείων, να συζητήσουν όχι μόνο το γενικότερο σχεδιασμό, αλλά τα κλαδικά και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά ζητήματα και να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις (στάση εργασίας 4/10, απεργία 1/11) ήταν βήματα που πρέπει να συνεχίσουμε μπροστά στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη».

Για την οργάνωση της απεργίας, στην εισήγηση σημειωνόταν: «Το πείσμα, η θέληση, η προσπάθεια για καλό σχεδιασμό και η αυτοπεποίθηση που δείξαμε είναι στοιχεία που πρέπει να ενισχυθούν μπροστά στην κλιμάκωση, χωρίς να χάσουμε χρόνο, προχωρώντας από τώρα με συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, που θα δώσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και κατεύθυνση ώστε να πάρουν ευθύνη οι εργαζόμενοι για την οργάνωση του αγώνα.

Χρειάζεται, χωρίς να αφήσουμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά αιτήματα, να δυναμώσουμε τον προσανατολισμό των κοινών διεκδικήσεων. Τα ζητήματα που αφορούν το Ασφαλιστικό, την ανεργία, τις αυξήσεις, πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο τις επόμενες μέρες.

Μια και στο συλλαλητήριο και στην απεργία της 1ης Νοέμβρη συμμετείχε για πρώτη φορά ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων (κύρια με ελαστικές εργασιακές σχέσεις) πρέπει με αυτούς να σταθεροποιήσουμε την επιρροή μας, με τόλμη και εμπιστοσύνη. Πολλοί από αυτούς περιμένουν από μας να τους δώσουμε την ευκαιρία να πυκνώσουν τις γραμμές μας, να χρεωθούν με δουλειά και ευθύνη για τη δύσκολη συνέχεια.

Να επιδιώξουμε να συνεδριάσουν τα ΔΣ και να πραγματοποιηθούν ΓΣ σε όσα σωματεία δεν το κατάφεραν ως σήμερα. Να φτάσει το υλικό του Συνδικάτου παντού και να βγουν ανακοινώσεις όλων των σωματείων που θα εμπλουτίζουν το γενικό πλαίσιο πάλης με τα προβλήματα και τα αιτήματα σε κάθε εργασιακό χώρο. Το "δε θα ζήσουμε με ψίχουλα" πρέπει να ακουστεί παντού και να αναπαράγεται απ' όλο και περισσότερους».

Τροχοπέδη στους αγώνες η ΓΣΕΒΕΕ

Την άρνηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ να αποφασίσει το κλείσιμο των καταστημάτων τη μέρα της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη καταγγέλλει η Γραμματεία Μεσσηνίας της ΠΑΣΕΒΕ, με αφορμή την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΓΣΕΒΕΕ στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας.

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνει: «Την ώρα που, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, τα 5 τελευταία χρόνια, ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημείωσε πτώση 74%, οι μισοί συνάδελφοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ, το 31,8% στην Εφορία, το 26,5% σε τράπεζες, το 20,9%, στο ΙΚΑ, ο 1 στους 4 σε προμηθευτές και ενοίκια, 230.000 λουκέτα και άλλα 15.000 υπολογίζονται το 2ο εξάμηνο του 2014, η "ηγεσία" της ΓΣΕΒΕΕ αρνείται να πάρει απόφαση για κλείσιμο και απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Αφού ανέφεραν ότι "ως στρατηγοί δεν μπορούν να δώσουν εντολή χωρίς στρατιώτες", λες και το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σαν επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, αφού κατηγόρησαν τους συναδέλφους ότι δε συμμετέχουν στα επαγγελματικά σωματεία τους, λες και δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την απαξίωση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, βαφτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό τους από θύτες σε θύματα, έφτασαν στο σημείο να θεωρούν "επαναστατική γυμναστική" την απεργία».

«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαίο οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να βάλουμε φραγμό σε αυτούς τους μηχανισμούς, να τους εμποδίσουμε», καταλήγει η ΠΑΣΕΒΕ.

Συσκέψεις - συνελεύσεις
  • Πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών, Λαϊκών Επιτροπών, για την προετοιμασία της απεργίας στις 27/11, διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ.
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο ΕΚΑ. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και η οργάνωση της απεργίας.
  • Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 16 Νοέμβρη το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Αττικής, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 3ος όροφος) στις 10 π.μ.
  • Κάλεσμα συμμετοχής στην εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση απευθύνει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Τετάρτη 19 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Εκλογοαπολογιστική συνέλευση διοργανώνει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής την Τρίτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).
Εκλογές εμποροϋπαλλήλων στην Ξάνθη

Με αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων ολοκληρώθηκαν οι εκλογές της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης. Ψήφισαν 270 εργαζόμενοι, από 187 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Εκλέχτηκαν 3 αντιπρόσωποι (από 2) στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και 7 αντιπρόσωποι στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης (από 5). Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης σημειώνει ότι το αποτέλεσμα θέτει νέες ευθύνες και «είναι επακόλουθο της επίμονης και πλούσιας παρέμβασης του σωματείου τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας, την ταξική αλληλεγγύη».

Ελλείψεις φαρμάκων

Κατάλογο με 100 συσκευασίες φαρμάκων που λείπουν απ' την αγορά έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Ο κατάλογος αυτός μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα. Οι ελλείψεις για την περίοδο αυτή αφορούν κυρίως αντιυπερτασικά φάρμακα, διαβητικά φάρμακα, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις, κολλύρια και κρέμες. «Ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς σημαίνει κατ' ουσία έλλειψη», επισημαίνει ο ΠΦΣ σε έγγραφό του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Μοίρασμα της φτώχειας

Η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να διαφημίζει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θέλει να κατοχυρώσει στις λαϊκές συνειδήσεις σαν την «πιο σημαντική και ελπιδοφόρα κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει δει αυτός ο τόπος», όπως δήλωσε χτες ο Γ. Βρούτσης. Ο υπουργός Εργασίας επισκέφτηκε μαζί με άλλα στελέχη του υπουργείου το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, όπου πραγματοποιούνται προγράμματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης υπαλλήλων από τους 13 δήμους που συμμετέχουν πιλοτικά στο πρόγραμμα. Δίπλα σ' αυτόν, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου πρόσθεσε: «Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας». Βαφτίζουν «κοινωνική πολιτική» το φιλοδώρημα των 13,1 ευρώ τη μέρα που δίνουν σε τετραμελή οικογένεια χωρίς κανένα άλλο εισόδημα και μόνο αν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που βάζει ο σχετικός νόμος. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει κάτω από την «ομπρέλα» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όλα τα προνοιακά επιδόματα, με στόχο να τα καταβάλει με ενιαία κριτήρια και από ένα μόνο προϋπολογισμό. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερα επιδόματα για λιγότερους δικαιούχους. Να τι είναι λοιπόν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Μηχανισμός διαμοιρασμού της φτώχειας ανάμεσα στους πάμφτωχους και στους λιγότερο φτωχούς....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ