ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Μια χρονιά ακόμα με Υψηλό χαράτσι

Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και το 2015 τα δημοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι Αθηναίοι, την ίδια ώρα που τα έργα τα οποία προβλέπεται να υλοποιηθούν ή να δρομολογηθούν το νέο έτος δεν ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Στο μεταξύ, το 67% του προϋπολογισμού, ύψους 760 εκ. ευρώ, προέρχεται από την κάθε είδους δημοτική φορολογία.

Το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας, στη χτεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία μείωση κατά 2% των δημοτικών τελών, η οποία μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί, καθώς δε συμβάλει στο ελάχιστο στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Αντίστοιχη μείωση 2% προβλέπεται και για το τέλος που πληρώνουν οι επαγγελματίες, διατηρώντας έτσι τη θηλιά που σφίγγει το λαιμό εκατοντάδων που βλέπουν τα μαγαζιά τους να κλείνουν ή να φυτοζωούν.

Στο μεταξύ, παραμένει η ενιαία επιβολή τέλους για όλες τις επαγγελματικές χρήσεις, κάτι που, σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, θα αναθεωρηθεί από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί στις αρχές του νέου έτους.

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», θύμισε το αίτημα, ήδη από το 2011, να γίνουν ζώνες και ταξική κατηγοριοποίηση των τελών. «Πόσα χρόνια θέλετε για να το κάνετε;» ανέφερε. Σχολιάζοντας την εισήγηση της δημοτικής αρχής, ο Ν. Σοφιανός είπε ότι οι επαγγελματίες είναι κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι και κάλεσε σε μείωση 50% του τέλους τραπεζοκαθισμάτων. Αλλωστε, όπως είπε, το τέλος που τώρα επιβάλλεται δεν το εισπράττει ο δήμος. Συμπλήρωσε πως τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν τα νοικοκυριά πρέπει να μειωθούν σοβαρά, με πλήρη απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων και των 5.500 οικογενειών που είναι καταγραμμένες ως άπορες. Οπως είπε, η μείωση που προτείνεται αντιστοιχεί σε μόλις τρία λεπτά το τετραγωνικό μέτρο, όταν τα σκουπίδια που παράγουν οι Αθηναίοι έχουν μειωθεί κατά 27% μέσα σε ένα χρόνο. Κατέληξε πως ο δήμος πρέπει να αντλήσει έσοδα όχι από τους μικροεπαγγελματίες και τα λαϊκά στρώματα αλλά από τις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ, τα εργοστάσια που έχουν εντοπιστεί ότι δεν πληρώνουν κλπ.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Λάμπρου, επίσης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε ότι υπάρχουν ανέγγιχτα κεφάλαια, τέλη δηλαδή που δεν έχουν εισπραχθεί και αντιστοιχούν σε εκατομμύρια, όπως το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να πληρώνουν τα ξενοδοχεία, τέλη από διαφημιστικές εταιρείες, τέλη καθαριότητας, διαφημίσεων, τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από διαφημίσεις κ.ά.

Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες είναι και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2015, που ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Ν. Σοφιανός, έχουμε να κάνουμε με ένα τεχνικό πρόγραμμα που σηματοδοτείται από τη λέξη «κανένα». Και εξήγησε ότι δεν προβλέπεται κανένας νέος παιδικός σταθμός, κανένα νέο σχολείο, καμία νέα παιδική χαρά. Οταν, όπως είπε, οι παιδικές χαρές σε μεγάλο βαθμό είναι κλειστές, ενώ οι αθλητικοί χώροι δεν προχωρούν. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Σεράφειο Κολυμβητήριο, της «Οδύσσειας της Αθήνας», όπως είπε, «καθώς από το 1999, ούτε το 2015 θα βρει Ιθάκη». Παράλληλα, το 9ο ΕΠΑΛ λειτουργεί για 15 χρόνια σε κοντέινερ, ενώ δημοτικά ιατρεία δε γίνονται. Στο σημείο αυτό ο Ν. Σοφιανός ζήτησε να αξιοποιηθούν χώροι του δήμου στο Πολύγωνο για δημοτικά ιατρεία. Τέλος, χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι χάνονται ελεύθεροι χώροι, θυμίζοντας ότι την προηγούμενη θητεία χάθηκαν 8 ακίνητα. Ανέφερε παραδειγματικά περίπτωση οικοπέδου στον Προμπονά που προοριζόταν για δρόμος, για το οποίο ο δήμος το Σεπτέμβρη αποφάσισε την άρση της απαλλοτρίωσης, καταδικάζοντας έτσι τη γειτονιά και το σχολείο στη μη διάνοιξη δρόμου για μόλις 70.000 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΟ - ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Αγριο παιχνίδι δουλεμπόρων με Σύρους πρόσφυγες

Associated Press

Ενα θρίλερ με θύματα Σύρους πρόσφυγες εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Κοντά στα τελευταία σπίτια του χωριού Κτίσματα, πίσω από τη στάση των αστικών λεωφορείων, αρχίζει η στράτα των προσφύγων που οδηγούν το καραβάνι της απελπισίας. Μια χωματερή με σκόρπια ρούχα, κουρέλια, παπούτσια, κουβέρτες, και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συγκροτεί ένα νοικοκυριό στην καθημερινότητά του.

Ο δρόμος της προσφυγιάς ξεκινάει τρία χιλιόμετρα πριν το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και εκτείνεται παράλληλα με τον εθνικό δρόμο. Τις τελευταίες μέρες, εκεί στρατοπεδεύουν πρόσφυγες από τη Συρία στο μακρύ δρόμο τους προς διάφορες περιοχές της ΕΕ. Οικογένειες με μικρά παιδιά, με πρόσωπα τρομαγμένα.

Το πρώτο όριο της προσφυγογειτονιάς εντοπίζεται λίγα μέτρα κάτω από το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και το τελευταίο του σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το αλβανικό έδαφος.

Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν πως δουλέμποροι, που τους εισάγουν στην Αλβανία, αφού παίρνουν τα χρήματα που ζήτησαν, τους αφήνουν κλεισμένους σε σπίτια και εξαφανίζονται. Η αλβανική Αστυνομία δεν αργεί να τους συλλάβει. Το χειρότερο είναι ότι τους ζητούν χρήματα που τα έχουν ανάγκη. Ο καθένας δίνει 100-200 ευρώ. Μετά τους στοιβάζουν σε τζιπ και τους οδηγούν πίσω, σε περάσματα των συνόρων.

Οι κάτοικοι του ελληνικού χωριού της Αγίας Μαρίνας, στο οποίο φτάνουν οι πρόσφυγες ειδοποιούν την Αστυνομία για να τους παραλάβει. Το τελευταίο διάστημα αυτή η εικόνα είναι επαναλαμβανόμενη. Φτάνουν στο χωριό κατά δεκάδες από τα μονοπάτια των συνόρων. Είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι. Κάποιοι από τους λίγους κατοίκους της περιοχής τούς προσφέρουν ένα ζεστό ρόφημα και φαγητό. Ορισμένες φορές, το κλειστό δημοτικό σχολείο της Αγίας Μαρίνας, για λίγες ώρες, γεμίζει ανθρώπους. Η πόρτα του ανοίγει για να φιλοξενήσει τους ρακένδυτους πρόσφυγες, να τους προστατέψει από τη βροχή και το κρύο. Οταν το όχημα της Αστυνομίας φτάνει στην Αγία Μαρίνα επιβιβάζει τους πρόσφυγες για να τους μεταφέρει στα Ιωάννινα. Εκείνοι φεύγουν για να επιστρέψουν πάλι πίσω. Θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Αλβανία, κυνηγώντας την ελπίδα να φτάσουν στο Μαυροβούνιο και από εκεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Καταστροφές από καταιγίδα στη Σάμο

Καταστροφές προξένησε η χτεσινή καταιγίδα που έπληξε τη Σάμο. Στην παραλιακή λεωφόρο, λόγω των έργων που δεν έχουν ολοκληρωθεί και της υπερύψωσης του πεζοδρομίου, τα νερά που κατέβαιναν από τους κάθετους δρόμους δεν μπόρεσαν να διοχετευθούν από τις σχάρες προς τη θάλασσα με συνέπεια να πλημμυρίσουν πολλά καταστήματα της παραλίας, της δημοτικής αγοράς κ.ά. Νερά γέμισε και το κανάλι μπροστά από τη δημόσια βιβλιοθήκη της Σάμου.

Επίσης, στην περιοχή Ανω Βαθύ, κατέρρευσε από την πίεση του νερού ένα μέρος του τοίχου της περίφραξης του Δημοτικού Σχολείου, καταπλακώνοντας τρία αυτοκίνητα και ένα μοτοποδήλατο. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός, γιατί οι μαθητές ήταν στις τάξεις και δεν περνούσε κόσμος εκείνη την ώρα έξω από το συγκεκριμένο σημείο. Σε άλλη περιοχή του νησιού, στο Πυθαγόρειο, πλημμύρισε το νηπιαγωγείο. Στο χωριό Μυτιληνιοί τα νερά της βροχής παρέσυραν αυτοκίνητα.

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οχήματα τη οποίας έσπευσαν όπου χρειάστηκε είτε για άντληση υδάτων, είτε για μετακίνηση μπάζων, είτε για να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Καθώς η βροχή συνεχιζόταν έως αργά, ο κόσμος βρισκόταν σ' επιφυλακή...

«Κατηγορώ» για τις λεγόμενες φυλακές Υψίστης Ασφαλείας

Το «κατηγορώ» τους ως προς τη δημιουργία των λεγόμενων φυλακών Υψίστης Ασφαλείας, ή Γ' τύπου, εκφράζουν 41 πανεπιστημιακοί (ποινικολόγοι και εγκληματολόγοι) σε κείμενο που συνυπογράφουν, με παραλήπτη το ΔΣΑ και το κοινοποιούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και σε συναφείς επιστημονικούς συλλόγους της χώρας. Επισημαίνεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανατρέπονται αδικαιολόγητα, είτε επιλεκτικά με βάση το είδος του εγκλήματος που τελέστηκε, είτε με βάση αόριστα και απολύτως υποκειμενικά αξιολογικά στοιχεία -επί το δυσμενέστερο- το καθεστώς κράτησης και οι συνθήκες διαβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας των κρατουμένων στις φυλακές.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου που περιέχει και τις επίμαχες διατάξεις για τις λεγόμενες φυλακές Υψίστης Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι κάνει ακόμα πιο αντιδραστικό το σωφρονιστικό κώδικα. Το πρόβλημα είναι ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την ασφάλεια και το σωφρονισμό ως δύο ανταγωνιστικά μεγέθη. Μάλιστα, έχει τονιστεί από το ΚΚΕ ότι είναι άλλο πράγμα η ενίσχυση της ασφάλειας των φυλακών και είναι άλλο η δημιουργία φυλακών με κρατούμενους χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, που θα μετατραπούν σε αγρίμια.

Ποινική δίωξη αθλητή για... ροζ επιδόσεις

Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος αθλητή στίβου, που φέρεται μέσω ειδικού λογισμικού να υπέκλεπτε προσωπικά στοιχεία, βίντεο και αποκαλυπτικές φωτογραφίες από νεαρές κοπέλες και στη συνέχεια τα διακινούσε μέσω διαδικτύου σε πορνογραφικά site έναντι αμοιβής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ