ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητά συνταγματική αναθεώρηση με γνώμονα τη σταθερότητα του συστήματος

Από παλιότερη ομιλία του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση

Eurokinissi

Από παλιότερη ομιλία του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση
Εκκίνηση από Δεκέμβρη της συνταγματικής διαδικασίας ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική θέλει η κυβέρνηση. Ρυθμίσεις που συζητιούνται εδώ και καιρό σε μια σειρά αστικά επιτελεία προωθούνται τώρα ταχύτερα με πρόσχημα την κρίση και αποσκοπούν: Στη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και του κράτους των μονοπωλίων στις νέες συνθήκες, όπου σταθερές κυβερνήσεις δε θα προκύπτουν μόνο ως μονοκομματικές αλλά και ως κυβερνήσεις συνεργασίας. Που θα είναι ικανές να δρουν για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης δραστηριότητας των μονοπωλίων φιμώνοντας το λαό. Ετσι, μελετούν την πρόβλεψη νέων περιορισμών στη συνδικαλιστική δράση και τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Ενδεικτικά όσα είπε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, τάχτηκε υπέρ «της τέταρτης, απολύτως αναγκαίας, αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας» προκειμένου «να αντιμετωπιστούν και τα λειτουργικά προβλήματα που προέκυψαν» από την κρίση. Τόνισε, άλλωστε, ότι «η κρίση προκάλεσε σοβαρούς κλονισμούς στον ιστό της οικονομίας μας και στον κοινωνικό μας ιστό. Γι' αυτό και ήδη αλλάζουμε το οικονομικό μοντέλο της Πατρίδας μας με έμφαση την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Εφτασε, λοιπόν, η ώρα να αλλάξουμε και το Σύνταγμα. Με έμφαση στην λειτουργικότητα του πολιτεύματος και στην πολιτική σταθερότητα».

Επέμεινε ότι «ήρθε ο σωστός χρόνος να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε, το ταχύτερο δυνατό, την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και ο στόχος μας είναι στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα!». Προς τούτο η ΝΔ προσβλέπει «σε διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις».

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την πίστη του ότι «η Κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί! Και ως το τέλος της, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης. Και να προχωρήσει στη συνέχεια η δεύτερη φάση από την επόμενη Βουλή, όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμά μας».

«Και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω», συνέχισε, «για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μη διακοπεί η διαδικασία της Συνταγματικής μας Αναθεώρησης». «Με αυτό το πνεύμα» κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να εργαστούν για την εκπόνηση της πρότασης του κόμματος, «που πρέπει να είναι έτοιμη το αργότερο σε ένα μήνα».

ΠΑΣΟΚ
Προσπάθειες της ηγεσίας να πέσουν οι τόνοι

Να ρίξει τους τόνους προσπαθεί η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η πέριξ του νυν πρόεδρου Ευ. Βενιζέλου, μετά τις νέες αιχμές που άφησε προχτές ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων και εναντίον της. Αντιπαράθεση που συνεχίζεται στο εσωτερικό της παράταξης με άξονα τις παραπέρα αναδιατάξεις του αστικού πολιτικού σκηνικού, την κατοχύρωση του ρόλου καθενός τους στη σύνθετη αυτή διαδικασία.

Θυμίζουμε, οι δυο τους μίλησαν σχεδόν ταυτόχρονα προχτές το βράδυ, ο Βενιζέλος σε κομματικό ακροατήριο στην Αθήνα και ο Παπανδρέου στην παρουσίαση βιβλίου στη Χαλκίδα.

Ο Παπανδρέου άφησε αιχμές κατά βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βοήθησαν στην πτώση της κυβέρνησής του το 2011, τονίζοντας ότι χρειαζόταν λίγο χρόνο ακόμα για να υλοποιήσει «μεταρρυθμίσεις», αλλά -όπως είπε- «έχει ο καιρός γυρίσματα». Επιπλέον, έδωσε το σύνθημα ότι ο ίδιος αλλά και όσοι τον υποστηρίζουν, οι «συμπολεμιστές του», όπως τους χαρακτήρισε, θα δώσουν τη μάχη της αλήθειας και των αλλαγών στη χώρα. Υπερασπίστηκε δε, με σθένος τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα τη διετία 2009 - 2011, κάνοντας αναφορά σε δράσεις των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα οποία είχε θέσει επικεφαλής τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούση.

Παραπέρα, άφησε αιχμές κατά της τωρινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου για την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, χρησιμοποιώντας την έκφραση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα κι αν μερικοί στο Κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν. 'Η ντρέπονται να το υπερασπιστούν. Και αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται το δικό μας αγώνα».

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, ο Βενιζέλος μιλούσε για την προοπτική συγκρότησης της «Δημοκρατικής Παράταξης» και καλούσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να γυρίσουν σπίτι - σπίτι την επικράτεια. Απέφυγε να αναφερθεί στον πρώην πρωθυπουργό και εστίασε την ομιλία του στην πολυδιαφημισμένη «έξοδο της χώρας από το μνημόνιο».

Σε αυτό το μοτίβο, χτες, η ηγεσία του κόμματος έκανε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, κάνοντας μάλιστα και ανοίγματα στην πλευρά Παπανδρέου. Ενδεικτικά, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δ. Καρύδης, απέφυγε συστηματικά να σχολιάσει τις αιχμές του πρώην προέδρου και επέμεινε ότι «αυτό που έχει μεγάλη σημασία για μας ως ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη είναι να υπάρχει ενότητα. Αυτός ο χώρος έχει να προσφέρει πάρα πολλά στη χώρα, δεν πρέπει να υπάρχει απλά και μόνο για να υπάρχει. Να επικρατήσει ενότητα και συστράτευση στον πολιτικό χώρο, στις πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε να υπάρξει συμπόρευση και ηρεμία στο χώρο μας. Πολύ σωστά το είπε ο κ. Παπανδρέου χτες, ότι κάποιοι όταν υπήρξαν οι μεγάλες δυσκολίες για την παράταξή μας, αντί να βάλουν πλάτη, είτε αποστασιοποιήθηκαν είτε έφυγαν προς άλλους πολιτικούς χώρους, ξεχνώντας τι τους πρόσφερε στη συνολική διαδρομή της η παράταξη μας»...

ΣΥΡΙΖΑ
Βαφτίζει «εθνική» υπόθεση την καπιταλιστική κερδοφορία

«Εθνική» βάφτισε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσει από αναβαθμισμένη θέση την αστική εξουσία και με άλλο μείγμα διαχείρισης ο γραμματέας της ΚΠΕ, Δ. Βίτσας. «Δεν κάνουν καμία εθνική προσπάθεια. Εμείς κάνουμε εθνική προσπάθεια» υποστήριξε, τσουβαλιάζοντας τα συμφέροντα των καπιταλιστών, στους οποίους δίνουν εξετάσεις, με αυτά του λαού που κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.

Μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9.84» ενίσχυσε, με τα λεγόμενά του, την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποσυνδέσει την πολιτική που γονατίζει το λαό απ' τις ανάγκες του κεφαλαίου που την επιβάλλουν και τη στρατηγική της ΕΕ, χρεώνοντάς την αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, οι σχετικοί ισχυρισμοί απευθύνονται στην αστική τάξη, διαφημίζοντας το μείγμα διαχείρισης που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι αυτού που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, ως αποτελεσματικότερο για την προώθηση των συμφερόντων της.

Αυτό, άλλωστε, έγινε φανερό όταν στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Σε τι να συνεννοηθούμε; Οτι το πρόγραμμα που αυτοί λένε ότι πέτυχε, εμείς λέμε ότι είναι καταστροφικό και όσον αφορά τους ονομαστικούς του στόχους απέτυχε, διότι αύξησε το χρέος; Να συνεννοηθούμε για το γεγονός ότι θεωρούν ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ενοικιαστές, ενώ εμείς θεωρούμε ότι είμαστε συνιδιοκτήτες και συνδιαμορφωτές και χρειάζεται μια δυναμική παρέμβαση της Ελλάδας;...»

Στο μεταξύ, σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου χτες, ο Π. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για εξεύρεση συμμάχων στη βάση του κοινού πλαισίου που μοιράζονται οι δυνάμεις της διαχείρισης. Επιβεβαίωσε ότι εκκρεμεί συνάντηση με τον Φ. Κουβέλη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στις συνδιασκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες θα δοθεί δυνατότητα για επικοινωνία με άλλα κόμματα, από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ως τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Χτες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΠΑΜ, κατά την οποία συμφωνήθηκε «ότι είναι αναγκαίο επίσης το άνοιγμα διαλόγου στην κοινωνία για την αντιμετώπιση του χρέους».

Μάλιστα, ο Π. Σκουρλέτης επικαλέστηκε τον Π. Κουρουμπλή, διερωτώμενος «είναι μήπως λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ από τους υπόλοιπους;», σε μια έμμεση προσπάθεια να αποκρούσει αιτιάσεις μερίδας του κόμματος περί «πλημμύρας» από πρώην ΠΑΣΟΚους που αναζητούν στέγη και ρόλο σε μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επικριτικός εμφανίστηκε απέναντι στο Ποτάμι και τον Στ. Θεοδωράκη, μιλώντας για ασπόνδυλο κόμμα.

Συντηρώντας την αποπροσανατολιστική σκανδαλολογία αναπαρήγαγε τις υποψίες γύρω απ' τους Γεωργιάδη και Πλεύρη για τις σχέσεις τους με τον Καρατζαφέρη.

Τέλος, αποκάλυψε ότι ο Αλ. Τσίπρας βλέπει θετικά μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 5 - 6 Δεκεμβρίου. «Είμαστε ανοιχτοί να υπάρξει τέτοια επικοινωνία αλλά δεν έχει ζητηθεί» ανέφερε, αφήνοντας όμως αναπάντητο το αν θα την επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΑΡ
Καημός για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, όπου, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, έθεσε ζήτημα ενίσχυσης της «ρευστότητας και χρηματοδότησης επιχειρήσεων και πολιτών».

Κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, «το μεγάλο πρόβλημα είναι μια αγορά, η οποία, στην κυριολεξία, δεινοπαθεί και στενάζει από την έλλειψη χρηματοδότησης. Και οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν προς την κατεύθυνση αυτή, να εξαντλήσουν τα περιθώρια και να αναζητήσουν την κερδοφορία τους στις δικές τους επενδυτικές διαδικασίες αλλά και στη δική τους εξυγίανση».

Επιπρόσθετα, υποστήριξε σαν ανάγκη την παρουσία «κι άλλων χρηματοπιστωτικών τραπεζικών φορέων στην αγορά» με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο «θα συντελέσει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία».

Τέλος, αθροίζοντας τη φωνή του σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την πρόταση, το κεφάλαιο των 11,4 δισ. του ΤΧΣ να αποτελέσει «"μαξιλάρι", που θα δώσει τη δυνατότητα να στηριχθούν επενδυτικές διαδικασίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ