ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
41η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μεγάλη συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση μπροστά από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και πορεία προς το αμερικάνικο Προξενείο, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, χθες βράδυ, τίμησαν αγωνιστικά τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν αγνοώντας τις απειλές και την τρομοκρατία. Εδειξαν πως κρατάνε ζωντανά τα επίκαιρα συνθήματά του και συνεχίζουν να τραβούν μπροστά στο δρόμο για τη δικαίωσή τους.

Συνάμα τίμησαν τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και ξεχωριστά τους Θεσσαλονικιούς Βασίλη Μπεκροδημήτρη, Γιάννη Χαλκίδη, Γιώργη Τσαρουχά, τους χιλιάδες εξόριστους όλης της χώρας, όλους όσοι στάθηκαν συμπαραστάτες και τροφοδότες των αγωνιστών.

Στη συγκέντρωση, στην είσοδο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, μίλησε ο Μιχάλης Σπυριδάκης, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ '67-'74. Τόνισε ότι είναι ανάγκη οι αγωνιστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο να συμβάλουν παραπέρα στην αφύπνιση και οργάνωση του λαού μας απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας.

Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε, στην κεφαλή τοποθετήθηκαν οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και πίσω η νέα γενιά, το μεγάλο μπλοκ του ΜΑΣ. Μαζικά με τα δικά τους πανό συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ. Και στη φετινή μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ξεχώρισαν σε μαζικότητα τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τα συνθήματά τους σάλπισαν την αντεπίθεση: «Το αίμα σου μη χύνεις για την πλουτοκρατία, μέτωπο λαέ για την εξουσία». Μπροστά από το αμερικάνικο Προξενείο, βροντοφώναξαν: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Αυτοί σκότωσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα

Με απαγγελίες ποιημάτων, ομιλίες για τα επίκαιρα μηνύματα του Πολυτεχνείου, καταθέσεις στεφάνων και λουλουδιών σε τοπικά μνημεία και μαζικές διαδηλώσεις, τιμήθηκε η χτεσινή επέτειος σε όλη τη χώρα.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με συγκεντρώσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Βέροια, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Σέρρες, Κατερίνη, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Στην Πάτρα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην πορεία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Επίσης διαδηλώσεις έγιναν σε Καλαμάτα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, αλλά και στη Χαλκίδα, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο Κρήτης και αλλού.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Μαθητική πορεία στη Βέροια

Μαζική και μαχητική πορεία στους δρόμους της Βέροιας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων της πόλης με πρωτοβουλία 15μελών συμβουλίων και τίμησαν αγωνιστικά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Δημαρχείου και συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή», «ψωμί - παιδεία - ελευθερία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία», «οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη», οι μαθητές πορεύτηκαν μέχρι την πλατεία Εληάς.

Εκεί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με συμμετοχή στην απεργία στις 27/11 και με διοργάνωση συναυλίας ενάντια στο «νέο Λύκειο» στις 28/11.

Συγκέντρωση και πορεία

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα και άλλα κόμματα, οργανώσεις, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ, συνιστωσών τους, άτομα και κινήσεις του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου κ.ά. Σκηνικό έντασης στήθηκε λίγα μέτρα μετά το Χίλτον, όπου αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο μπλοκ των αυτοαποκαλούμενων αντεξουσιαστών με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Εξαιτίας αυτού του σκηνικού που στήθηκε, η παραπάνω πορεία κόπηκε στα δύο. Η πορεία που ξεκίνησε περίπου στις 4 το απόγευμα από την πλατεία της παλιάς Βουλής, έφτασε με μικρές στάσεις στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Πορεία με τη συνοδεία της Αστυνομίας έκαναν μερικές δεκάδες μέλη της ΠΑΣΠ, κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία των φοιτητών του '73. Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Νομική και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην Κλαυθμώνος. Η Αστυνομία πραγματοποίησε 30 προσαγωγές. Μετά τις 8 το βράδυ, ακολούθησε εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, όπου στήθηκε νέο σκηνικό έντασης και μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι συμπλοκές, ενώ έγιναν και προσαγωγές.

Στη Γαλλία

Η Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ, η Οργάνωση Γαλλίας της ΚΝΕ και η Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών Παρισιού κατέθεσαν στεφάνι χτες στον «Τοίχο των Ομόσπονδων» στο νεκροταφείο Περ-Λασέζ του Παρισιού για τα 41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η κατάθεση στεφάνου έγινε συμβολικά σε αυτόν το χώρο, που είναι συνώνυμος με τη θυσία αγωνιστών και τους λαϊκούς αγώνες στη Γαλλία.

Διαβάστηκε το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος», ενώ στις ομιλίες εκ μέρους της Οργάνωσης Γαλλίας της ΚΝΕ και της Επιτροπής Αγώνα Μεταναστών Παρισιού τονίστηκε η ανάγκη «όπως τότε έτσι και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι άνεργοι τα λαϊκά στρώματα να μπουν στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Γαλλία. Με την αποφασιστική, την οργανωμένη δράση μας μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα, να επιβάλουμε το δικό μας δίκιο, ενάντια στο ζυγό των μονοπωλίων, της ΕΕ, του καπιταλισμού», είπαν οι αντιπροσωπείες των Οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ