ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα προκλητικά μέτρα από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Από τις χτεσινές κατεδαφίσεις σπιτιών από τους Ισραηλινούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Από τις χτεσινές κατεδαφίσεις σπιτιών από τους Ισραηλινούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Στα άκρα τεντώνουν το σκοινί οι καθημερινές προκλήσεις των ισραηλινών κατοχικών αρχών στα παλαιστινιακά εδάφη. Στο ήδη εκρηκτικό κλίμα που δημιουργούν οι τρομοκρατικές έφοδοι σε καταυλισμούς Παλαιστινίων, οι συλλήψεις άνευ κατηγοριών και οι τιμωρητικές κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών, συγγενών κατηγορούμενων για «τρομοκρατία» προστίθενται από χτες επιπλέον μερικές δεκάδες (πέρα από τους νέους εκατοντάδες) εβραϊκοί εποικισμοί στην Ιερουσαλήμ. Σε ό,τι αφορά στην προχθεσινή επίθεση στη συναγωγή Κεϊλάτ Μπνέι Τορά της Ιερουσαλήμ, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμα αστυνομικού (συνολικά 5 σκοτώθηκαν από τα χτυπήματα με μαχαίρια και τσεκούρια από δύο Παλαιστίνιους ξαδέλφια).

Η απόφαση για την ανέγερση 78 νέων εβραϊκών εποικισμών από την ισραηλινή «Δημοτική Επιτροπή Σχεδιασμού» της Ιερουσαλήμ στην περιοχή της λεγόμενης «Πράσινης Γραμμής» προκάλεσε άμεσα την έντονη αντίδραση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για εξέλιξη που αποτελεί «συνέχεια της ισραηλινής κυβερνητικής πολιτικής για πρόκληση περισσότερης έντασης, περαιτέρω όξυνση της κλιμάκωσής της και εξανεμισμού οποιασδήποτε ελπίδας για τη δημιουργία ήρεμης ατμόσφαιρας».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετέβη χτες για συμβολικούς λόγους στα εγκαίνια ενός νέου «κέντρου διοίκησης εναέριας επόπτευσης» (παρακολούθησης) της Ιερουσαλήμ με πρόσχημα την «καταπολέμηση της βίας». Το σύστημα εναέριας επόπτευσης που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από ειδικά «αερόστατα» που μεταφέρουν κάμερες θα καταγράφει από αέρος κάθε κίνηση και δραστηριότητα στους δρόμους της πόλης και θα ενημερώνει άμεσα τα κεντρικά γραφεία των αστυνομικών αρχών. Ο Νετανιάχου, εγκαινιάζοντας λοιπόν αυτό το κέντρο, υπεραμύνθηκε των μέτρων τρομοκράτησης και άσκησης βίας στον παλαιστινιακό πληθυσμό της πόλης, λέγοντας τάχα ότι δε λαμβάνονται γιατί «έχουμε κάτι με τους κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες μας»...

«Καταδικάζουν» την αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ισπανία

Το ίδιο 24ωρο, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε την προχτεσινοβραδινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Παλαιστίνης από το ισπανικό Κοινοβούλιο, με τον ισχυρισμό ότι αυτό «δεν μπορεί παρά να απομακρύνει τις πιθανότητες επίτευξης μιας διευθέτησης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», γιατί τάχα «ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους να υιοθετήσουν ακόμη πιο ακραίες θέσεις». Στην ίδια ανακοίνωση, «αντιπροτείνεται» η «καταδίκη» από το ισπανικό Κοινοβούλιο της «φρικτής σφαγής» Εβραίων σε συναγωγή της Δυτικής Ιερουσαλήμ από Παλαιστινίους, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων μελών της συναγωγής, ενός αστυνομικού και το θάνατο των δύο δραστών.

Στο έτσι και αλλιώς συμβολικό μη δεσμευτικό ψήφισμα του ισπανικού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να γίνει «ύστερα από διαπραγμάτευση μεταξύ των πλευρών» και «σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις στα σύνορα με τη Γάζα

Σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ένοπλων ισλαμιστών κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα στο Βόρειο Σινά, όπου τις τελευταίες βδομάδες ο αιγυπτιακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις, σκοτώθηκαν χτες 10 πολίτες. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, πρόκειται για τουλάχιστον τρία παιδιά και τρεις γυναίκες, που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους, που επλήγη από δύο βλήματα όλμων τα οποία εκτόξευσαν ισλαμιστές αντάρτες τη νύχτα, ενώ ίσχυε η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί μετά από τις επιθέσεις ισλαμιστών στις 24 Οκτώβρη, έχουν σκοτωθεί 33 άντρες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Αίγυπτος εφαρμόζει ουδέτερη ζώνη σε βάθος ενός χιλιομέτρου κατά μήκος των συνόρων της με τη Γάζα, εκκαθαρίζοντας την περιοχή από σπίτια και δέντρα και καταστρέφοντας υπόγειες σήραγγες, καθώς δηλώνει ότι μέσω αυτών διακινούνται λαθραία όπλα από τον παλαιστινιακό θύλακα στους ισλαμιστές αντάρτες στη χερσόνησο του Σινά.

Κάτοικοι στο Σινά που διαμαρτύρονται ότι επί μακρόν ζουν παραμελημένοι από το κράτος δηλώνουν ότι πολλοί ανάμεσά τους εξαρτώνται από το λαθρεμπόριο προϊόντων που διακινείται μέσω των σηράγγων για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην και ότι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης έχει ενισχύσει τη δυσαρέσκεια.

Η δράση και η βία των ισλαμιστικών οργανώσεων στο Σινά, μια απομακρυσμένη αλλά στρατηγικής σημασίας περιοχή στη μεθόριο με το Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Διώρυγα του Σουέζ, έχει αυξηθεί από τον Ιούλη του 2013, όταν ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και κατέστειλε το κόμμα του, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, φυλακίζοντας χιλιάδες μέλη της και χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση.

Τα εναπομείναντα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τηρούν ειρηνική στάση και καταδίκασαν τις επιθέσεις του περασμένου μήνα.

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ αλ - Μάκντις, που πρόσφατα ορκίστηκε υποταγή στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και του στρατού στο Σινά και αυτόν το μήνα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση της 24ης Οκτώβρη.

ΛΙΒΥΗ
«Ανθρωπιστική» εκεχειρία και σύγκρουση συμφερόντων

ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Τη συμφωνία για 12ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία ανάμεσα στις αντίπαλες ένοπλες ομάδες που συγκρούονται στη Λιβύη και την ανατολική πόλη της Βεγγάζης ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μπερναντίνο Λέον,προκειμένου να εισέλθει ο «Ερυθρός Σταυρός» και να απεγκλωβίσει πολίτες, αλλά και νεκρούς που κείτονται στους δρόμους από τις μάχες τις τελευταίες μέρες.

Το χάος που δημιουργήθηκε στη Λιβύη μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην χώρα πριν από 3 χρόνια για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι, όταν θέλησε να κλείσει συμφωνίες και με ρωσικά και κινεζικά ενεργειακά μονοπώλια, οδήγησε στη σύγκρουση ανάμεσα σε ομάδες των αστών που διεκδικούν μερίδιο από τον τεράστιο πλούτο της χώρας, ανεξάρτητα από το μανδύα. Από τη μια πλευρά είναι οι λεγόμενες κοσμικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ανατολικά στο Τομπρούκ και την Κυρηναϊκή και έχουν αναγνώριση από δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τους οποίους συμπαρατάσσεται ο πρώην στρατηγός Χαλίφα Χιφτάρ (που όταν συγκρούστηκε με τον Καντάφι το 1990 πήγε για μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ και επέστρεψε για τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη») και, από την άλλη, οι ισλαμιστές που έχουν συγκροτήσει τη δική τους κυβέρνηση στην Τρίπολη στα δυτικά ελέγχουν επίσης τμήματα της Βεγγάζης, ενώ έχουν εμφανώς τη στήριξη της Τουρκίας, που πρόσφατα έστειλε απεσταλμένο για συνομιλίες μαζί τους.

Με όλη αυτή τη σύνθετη κατάσταση επανέρχονται τα σενάρια διαμελισμού της χώρας, καθώς πολλές δυνάμεις τη βλέπουν σαν μια ευκαιρία ανακατέματος της τράπουλας, κάτι άλλωστε που συμβαίνει σε όλο το τόξο της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η χώρα των μόλις 6 εκατομμυρίων κατοίκων και μια από αυτές που διαθέτουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου (43,6 δισ. βαρέλια) και φυσικού αερίου (1,6 τρισ. κ.μ.) σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πάντα ευκαιρία για τα μονοπώλια, πολύ περισσότερο όταν επικρατήσει η λογική του «διαίρει και βασίλευε». Οχι τυχαία, λοιπόν, ανασύρονται τα σενάρια ακόμα και τριχοτόμησης: σε Κυρηναϊκή στην ανατολή, «Τριπολιτάνια» στη δύση και στο Φεζάν της ενδοχώρας στα νοτιοδυτικά, με πλούσιους υδάτινους πόρους που ελέγχουν διάφορες φυλές.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Περιοδεία σε Μαρόκο, Ουκρανία, Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πενθήμερη επίσκεψη σε Μαρόκο, Ουκρανία και Τουρκία ξεκίνησε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, χτες, ο Μπάιντεν αναμενόταν να συναντήσει τον βασιλιά Μοχάμεντ τον 6ο για να συζητήσει - σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον - την ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ - Μαρόκου. Το Μαρόκο είναι ένας πολύ βασικός «εταίρος» στο «συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους» και οι ΗΠΑ θέλουν να μοιραστούν την «εμπειρία του σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Σήμερα ο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει στην 5η Ετήσια Παγκόσμια Σύνοδο Επιχειρηματικότητας, στο Μαρακές. Μια συνάντηση που - σύμφωνα με την Ουάσιγκτον - θεωρείται βασική για την επιχειρηματική προσέγγιση των ΗΠΑ και της «μουσουλμανικής κοινότητας».

Το απόγευμα, αναμένεται να φτάσει στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ και τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ενώ θα παραβρεθεί και σε «συζήτηση στρογγυλής τραπέζης» για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αύριο, ο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όπου το βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε «ενεργειακή συνάντηση» που οργανώνει η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Atlantic Council, στην οποία θα πάρει μέρος και ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης. Επίσης, ο Μπάιντεν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πρωτοστατεί στο «διεθνή συνασπισμό» κατά των τζιχαντιστών και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στις αντίστοιχες περιοχές. Επιπλέον, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο (μέρος της οποίας είναι και οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό) θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ