ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Δυναμώνουν οικονομική και στρατιωτική συνεργασία

Οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Αυστραλίας
Οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Αυστραλίας
ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Νέο «Πλαίσιο για τη Συνεργασία σε θέματα Ασφαλείας» υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Αυστραλίας και Ινδίας. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, «ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αποφάσισαν να επεκτείνουν την αμυντική συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της βιομηχανίας. Συμφώνησαν να διεξάγονται τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, να διεξάγονται τακτικές ναυτικές ασκήσεις και να συγκαλούνται τακτικά εκπρόσωποι από τα αντίστοιχα σώματα του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πεζικού».

Η «κοινή δράση» θα αφορά την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τον έλεγχο των συνόρων και ειδικότερα τη θαλάσσια ασφάλεια, αλλά και στενές διαβουλεύσεις για συνεργασία σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα, η Καμπέρα διαμήνυσε με έμφαση ότι στηρίζει την πρόθεση της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συμφωνία αναδεικνύει τις γενικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές «διεργασίες» που αναπτύσσονται στην περιοχή του Ειρηνικού, στο φόντο ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών και πρώτων υλών, με την «ανάμειξη» ισχυρών δυνάμεων όπως οι Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία αλλά και την όλο και εντονότερη «ανάδυση» της παρουσίας χωρών όπως η Ινδία.

Καμπέρα και Νέο Δελχί ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι θα επιταχύνουν και τις προσπάθειες για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου. Ο Μόντι ανέφερε σχετικά ότι ζήτησε ευκολότερη πρόσβαση των Ινδών επιχειρηματιών στην αυστραλέζικη αγορά και ταχύτερη έγκριση επενδύσεων». Ο ίδιος καλωσόρισε τις αυστραλέζικες επενδύσεις, τονίζοντας ότι η Αυστραλία θα γίνει αξιόλογος εταίρος στη ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας.

Να σημειωθεί ότι προχτές, η Αυστραλία (ένας από τους σημαντικότερους «εταίρους» των ΗΠΑ στον Ειρηνικό) υπέγραψε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και με την Κίνα, μετά από διαπραγματεύσεις σχεδόν δέκα χρόνων.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό υπουργό Εμπορίου Αντριου Ρομπ, το 99,9% των σημερινών εξαγωγών της Αυστραλίας σε πρώτες ύλες, ενεργειακά και βιομηχανικά προϊόντα θα μπορούν να εισέλθουν χωρίς δασμούς στην Κίνα. Ο ίδιος περιέγραψε τη συμφωνία ως την πιο ευνοϊκή που έχει παραχωρήσει ποτέ η Κίνα σε δυτική χώρα, ιδιαίτερα για τον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης, Κίνα και Αυστραλία θα δυναμώσουν τη συνεργασία τους και στην έρευνα στην Ανταρκτική, μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακό πλούτο, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει το «ενδιαφέρον» πολλών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινήσεις για νέες διαπραγματεύσεις;

ΚΙΕΒΟ.-- Την ώρα που η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει το αιματοκύλισμα του λαού στο Ντονμπάς (στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) φαίνεται ότι επιχειρείται και μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο ακόμα και στο κυβερνητικό αστικό στρατόπεδο υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ και νικητής με μικρή διαφορά, στις εκλογές της 26ης Οκτώβρη, μίλησε για διαδικασία διαπραγματεύσεων «τύπου Γενεύης», δηλαδή με συμμετοχή ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ρωσίας, ώστε, όπως είπε, η Ουκρανία να μη διαπραγματευτεί μόνη της. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, συζητώντας με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε ότι προτιμάει μια διαδικασία «τύπου Βαϊμάρης», δηλαδή με τη συμμετοχή Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ουκρανίας, Ρωσίας. Εκεί που φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση είναι ότι δε γίνεται λόγος για επανάληψη συζήτησης με τις αρχές των δύο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ειδικά μετά τις εκλογές της 2 Νοέμβρη που η κυβέρνηση του Κιέβου και οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές δεν αναγνωρίζουν. Στο θέμα αυτό, επίσης, η Ρωσία επιμένει ότι ο διάλογος πρέπει να είναι ανάμεσα στα δύο μέρη της Ουκρανίας και οι άλλες πλευρές μπορούν να συμβάλουν όπως έγινε και με τη συμφωνία εκεχειρίας στις 5 Σεπτέμβρη, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου συμμετείχε ως εγγυήτρια η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και επομένως ζητάει αυτή να είναι η μορφή της διαπραγμάτευσης.

Πρόσκληση σε ...μονομαχία

Μια αιρετική άποψη που ομολογουμένως ...εντυπωσίασε ήταν η πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του Λουγκάνσκ Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, που με επιστολή του προκάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο σε μονομαχία, ώστε να λυθούν οι διαφορές με τον τρόπο που το έκαναν οι Σλάβοι και οι Κοζάκοι στο παρελθόν. Μιλάμε, δηλαδή, για πραγματική επιστροφή στο παρελθόν. Λέει χαρακτηριστικά: «Γιατί να υποδαυλίζουμε τα μίση και να σκοτώνουμε ανθρώπους, να καταστρέφουμε την οικονομία και τις πόλεις; (...) Θα ήταν προτιμότερο να τελειώνουμε με όλα αυτά μέσω μιας έντιμης μονομαχίας και να σώσουμε, με τη ζωή μας, τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων» και προσθέτει «κάθε πλευρά θα έχει το δικαίωμα να φέρει δέκα μάρτυρες και δέκα εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης. Δε διαφωνώ με την αναμετάδοση αυτής της μονομαχίας απευθείας από την τηλεόραση. Σας αφήνω επίσης το ελεύθερο να διαλέξετε τον τόπο και τα όπλα και όποιος νικήσει θα επιβάλει τους όρους του στην άλλη πλευρά και έτσι θα τελειώνει η αιματοχυσία».

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Εβγκέν Περμπιίνις αντέδρασε γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο Πλοτνίτσκι «θα μονομαχήσει με την ουκρανική Δικαιοσύνη». Ο Πλοτνίτσκι κατηγορείται ότι παρέδωσε στη Ρωσία την Ουκρανή πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο, η οποία φέρεται ότι αιχμαλωτίστηκε από τους πολιτοφύλακες. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Σαβτσένκο ότι συμμετείχε σε μια επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο δύο Ρώσων δημοσιογράφων τον περασμένο Ιούνιο, στην ανατολική Ουκρανία.

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Μάχες και ανταγωνισμός με αξιοποίηση των τζιχαντιστών

Ενώ συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις των Κούρδων, του συριακού και ιρακινού στρατού σε διαφορετικά μέτωπα με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, επίθεση με παγιδευμένο όχημα σημειώθηκε στο κέντρο της Αρμπίλ της πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν, κοντά στο γραφείο του κυβερνήτη, με θύματα, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, δύο αστυνομικούς και δύο πολίτες. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, αλλά όλα δείχνουν προς τους τζιχαντιστές.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν αρχίσει χτες μια περιοδεία στην Αφρική, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο συμμαχικός συνασπισμός δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη τους όρους που είχε θέσει η Αγκυρα ώστε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Φυσικά και η Τουρκία και οι... όψιμοι διώκτες της τρομοκρατίας ΗΠΑ και άλλοι πρόθυμοι ήταν αυτοί που φούντωσαν το μόρφωμα αυτό.

Αλλωστε ο κύριος όρος που έθετε η τουρκική κυβέρνηση είναι να εξοπλιστούν και εκπαιδευτούν οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) για να συνεχιστεί ο πόλεμος εναντίον της συριακής κυβέρνησης. Επίσης η Τουρκία ζητάει μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Συρίας, καθώς και μια περιοχή απαγόρευσης πτήσεων.

Ετσι τώρα ο Ερντογάν απειλεί ότι η χώρα του δε θα συμμετέχει πλέον στο συνασπισμό εάν οι όροι που έχει θέσει δεν ικανοποιηθούν. Αυτά, δε, λέγονται την ώρα που ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζον Αλεν επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης για τα μέσα και τους τρόπους για να «αντιμετωπιστεί η απειλή του ΙΚ», ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

OHE
Απόφαση παραπομπής της ΛΔ Κορέας

Κείμενο που ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τη ΛΔ Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενέκρινε χτες η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, με 111 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 55 αποχές.

Η πρόταση κατατέθηκε με βάση έκθεση 400 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Φλεβάρη, σύμφωνα με την οποία στη συγκεκριμένη χώρα διαπράττονται «απερίγραπτες φρικαλεότητες». Σύμφωνα με πρακτορεία όπως το «BBC», η έκθεση είχε συνταχτεί με μαρτυρίες «αποστατών» και έδωσε αφορμή στα στελέχη του ΟΗΕ να τονίζουν ότι «τώρα είναι ώρα για δράση».

Από τη μεριά της Κούβας, ο πρεσβευτής της χώρας Ροντόλφο Ρέγες Ροντρίγκες υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις που επικεντρώνονται σε μία μόνο χώρα «θα γίνουν εργαλείο για επιθέσεις σε άλλες», ζητώντας τροποποίηση του κειμένου ώστε να απευθύνεται έκκληση προς την Πιονγκγιάνγκ για «εποικοδομητική συνεργασία». Λευκορωσία, Εκουαδόρ, Ιράν, Κίνα, Ρωσία, Νότια Αφρική και Βενεζουέλα στήριξαν την πρόταση της Κούβας, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο της απόφασης δεν είναι ισορροπημένο. Τελικά όμως, η κουβανική τροπολογία απορρίφτηκε από 77 χώρες έναντι 40 και 50 αποχών.

Η απόφαση της Επιτροπής δεν είναι υποχρεωτική. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα την συζητήσει το Δεκέμβρη.

Ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ Σιν Σο Χο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι έχοντες την πρωτοβουλία του σχεδίου απόφασης και οι υποστηρικτές τους θα είναι υπεύθυνοι για όλες τις συνέπειες, διότι αυτοί κατέστρεψαν τη δυνατότητα και τις συνθήκες συνεργασίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ίδια Επιτροπή του ΟΗΕ εξέδωσε αντίστοιχες «καταδικαστικές» αποφάσεις για τη Συρία (με 125 ψήφους υπέρ, έναντι 13 κατά και 47 αποχές), αλλά και το Ιράν (με 78 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 69 αποχές).

Τέτοιες αποφάσεις του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί για να «καλύψουν» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με δεδομένο άλλωστε και το ρόλο που σήμερα διαδραματίζει ο Οργανισμός, στο πλαίσιο του σημερινού αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων για τους λαούς.

ΚΙΝΑ
Επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τρόπους ενίσχυσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας συζήτησε με τον Κινέζο ομόλογό του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοΐγκου που βρέθηκε προχτές στην Κίνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», σε συνάντηση που έγινε με τον Κινέζο υπουργό Αμυνας Τσανγκ Γανκουάν, ο τελευταίος επισήμανε ότι έχουν γίνει νέα βήματα σύσφιξης της συνεργασίας όσον αφορά τις ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου και την εμβάθυνση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι υπάρχει στενή συνεργασία και μέσα από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ