ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ
Ανασύρονται και άλλοι νεκροί εργάτες

Τις πρώτες μέρες μετά από το νέο έγκλημα στο ορυχείο της Τουρκίας, οι συγγενείς περιμένουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους, τους εργάτες που πήγαν στο μεροκάματο του τρόμου.
Τις πρώτες μέρες μετά από το νέο έγκλημα στο ορυχείο της Τουρκίας, οι συγγενείς περιμένουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους, τους εργάτες που πήγαν στο μεροκάματο του τρόμου.
ΕΡΜΕΝΕΚ.--

Τις σορούς άλλων 8 εργατών που αγνοούνταν από τα τέλη του Οκτώβρη σε ανθρακωρυχείο της εταιρείας «Χας Σεκερλέρ» στην πόλη Ερμενέκ της επαρχίας Καραμάν, όταν είχε πλημμυρίσει μια στοά, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία. Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο, που, όπως όλα δείχνουν, δεν πληρούσε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, παγιδεύτηκαν σε στοά σε 300 μέτρα βάθος, όταν αυτή άρχισε να πλημμυρίζει με μεγάλη ταχύτητα. Τη στιγμή του δυστυχήματος εργάζονταν στη στοά 34 άνθρωποι, εκ των οποίων μόνο οι 16 πρόλαβαν να ξεφύγουν.

Οι δύο πρώτες σοροί εργατών είχαν ανακαλυφτεί την 6η Νοέμβρη. Αλλα οκτώ πτώματα ανακαλύφτηκαν τις δύο τελευταίες μέρες και συνεχίζονται οι έρευνες για να βρεθούν τα οκτώ πτώματα από τους συνολικά 18 που θεωρούνται ότι πνίγηκαν με την εισροή των νερών στη στοά.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλληφθεί οκτώ πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας για το δυστύχημα, στην πραγματικότητα εργοδοτικό έγκλημα. Ενα ακόμα έγκλημα, αφού οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει ότι μια κοντινή, εγκαταλελειμμένη στοά έπαιζε το ρόλο του αποδέκτη νερών που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν το ορυχείο, κάτι όμως που αγνοήθηκε από την εργοδοσία, που παρεμπιπτόντως έχει σχέση με το κυβερνών κόμμα. Το νέο αυτό έγκλημα συνέβη σε διάστημα λιγότερο των 5 μηνών από το μεγάλο έγκλημα, το μεγαλύτερο δυστύχημα σε ορυχείο στην ιστορία της Τουρκίας στην πόλη Σόμα, όπου 301 άνθρωποι έχασαν τη ζωή από έκρηξη και κατάρρευση τμήματος ανθρακωρυχείου. Πρόκειται για άλλη μια απτή απόδειξη τι σημαίνει καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, όπου τα κέρδη των καπιταλιστών βάφονται με το αίμα των εργατών.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Κουβανός διεθνιστής γιατρός προσβλήθηκε από «Εμπολα»

Κουβανός γιατρός που φρόντιζε ασθενείς του «Εμπολα» στη Σιέρα Λεόνε, μολύνθηκε από τον ιό και θα μεταφερθεί στη Γενεύη για θεραπεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κούβας.

Ο γιατρός, που ονομάζεται Φέλιξ Μπαές Σαρία, είναι ένας από τους 165 Κουβανούς γιατρούς και νοσηλευτές που στάλθηκαν στη Σιέρα Λεόνε, για να φροντίσουν ασθενείς του ιού «Εμπολα». Περιλαμβάνονται στη διεθνιστική μπριγάδα γιατρών και νοσηλευτών «Χέρνι Ρίιβ», συνολικά 265 άτομα, που από τον περασμένο μήνα πήγε στη Δυτική Αφρική, για να συνδράμει την αντιμετώπιση της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο γιατρός παρουσίασε πυρετό την Κυριακή, και βρέθηκε θετικός στον ιό «Εμπολα». Μεταφέρθηκε αρχικά στην πρωτεύουσα Φριτάουν, και στη συνέχεια - με αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - αποφασίσθηκε ότι χρειάζεται να μεταφερθεί στη Γενεύη, σε ειδική μονάδα.

  • Χτες, η Πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον - Σίρλιφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της έχει πλέον τον έλεγχο στη μάχη κατά της επιδημίας του ιού «Εμπολα», ωστόσο προειδοποίησε τους διεθνείς εταίρους ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουν και να μειώσουν τη βοήθεια. Ο αριθμός των νεκρών από το χειρότερο ξέσπασμα της επιδημίας, που έχει καταγραφεί ποτέ, είναι μεγαλύτερος στη Λιβερία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αφού οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.800, από τους συνολικά 5.420 σε όλη τη Δυτική Αφρική και κάποιες ακόμα χώρες. Στην Σιέρα Λέονε πάντως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη έξαρση του ιού.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Επτά νεκροί είναι ο έως τώρα απολογισμός του κύματος κακοκαιρίας στις ΗΠΑ με θερμοκρασίες και 10 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, που πλήττει όλη τη χώρα και προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στις μεταφορές και στην ηλεκτροδότηση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 1 άνθρωπος σκοτώθηκε σε τροχαίο σε χιονισμένο δρόμο και 3 ακόμα από ανακοπή την ώρα που καθάριζαν την αυλή του σπιτιού τους, όλοι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που μαζί με άλλες έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τον πιο κρύο Νοέμβρη από το 1976, με το χιόνι να φτάνει ακόμα και το 1,5 μέτρο στις πόλεις.

ΡΩΜΗ.-- Απεργία στις 12 Δεκέμβρη προκήρυξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil και Uil, που ωστόσο καλούν τους εργάτες να παλέψουν για μια καλύτερη διαχείριση της ίδιας αντεργατικής στρατηγικής. Η οργάνωση Cisl διαφώνησε με την απόφαση με το σκεπτικό ότι μια πανιταλική απεργία δεν αποτελεί στην παρούσα φάση το χρησιμότερο μέσο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενας χριστιανός, ο Μπασούκι Τιαχάτζα Πουρναμά, ορκίστηκε για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, κυβερνήτης της πρωτεύουσας της Ινδονησίας Τζακάρτα, παρά τις έντονες αντιδράσεις ισλαμιστικών οργανώσεων. Η Ινδονησία είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το νομοσχέδιο για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού Keystone XL, που επρόκειτο να ενώσει τις ΗΠΑ με τον Καναδά, απορρίφτηκε οριακά (πήρε 59 ψήφους ενώ απαιτούνταν 60) από την αμερικανική Γερουσία. Την περασμένη βδομάδα είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί προβάλλουν ως πρόσχημα για τις διαφωνίες τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα περιμένει μέχρι το τέλος της νομικής διαδικασίας για να αποφασίσει αν η κυβέρνηση θα εγκρίνει ή όχι το σχέδιο. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα είναι προτεραιότητα της Γερουσίας το Γενάρη, όταν η πλειοψηφία θα περάσει ξανά στους Ρεπουμπλικάνους.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Αοπλοι στρατιώτες, που σύμφωνα με τα πρακτορεία διαμαρτύρονταν για τη μη καταβολή των μισθών τους, κατέλαβαν χτες το κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην πόλη Μπουάκε της Ακτής Ελεφαντοστού. Εκατοντάδες στρατιώτες, στην πλειοψηφία τους πρώην αντάρτες που έχουν ενταχθεί πλέον στις Ενοπλες Δυνάμεις, έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν δρόμους σε πόλεις όπως Αμπιτζάν, Κορόγκο, Μποντούκου, Αμπενγκούρου και Νταλόα όπου πολλοί ανέφεραν ότι άκουσαν και πυρά. Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι το γενικό επιτελείο στρατού έχει ξεκινήσει διάλογο με τους διαμαρτυρόμενους στρατιώτες που «ζητούν προαγωγές και καλύτερους μισθούς».

ΣΕΡΒΙΑ
Αντιδράσεις δημιουργεί η στάση του Σέσελι

Το χαιρετιστήριο μήνυμα του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι στην ιστοσελίδα του κόμματος, προς «τους Σέρβους Τσέτνικ για την απελευθέρωση του σερβικού Βούκοβαρ» χτες, Ημέρα Μνήμης στην Κροατία για την πτώση της πόλης στο Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό (JNA) και σε σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις πριν από 23 χρόνια, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Ο εθνικιστής Σέσελι, που είναι προσωρινά ελεύθερος από ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης, λόγω υγείας, βρίσκεται στη Σερβία, ενώ εξακολουθεί να είναι κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη Βοϊβοντίνα.

Στη χαιρετιστήρια επιστολή αναφέρει προκαλώντας την μήνη των κρατικών αρχών: «σήμερα 23 χρόνια πριν, μετά από τρεις μήνες ηρωικής μάχης οι Σέρβοι Τσέτνικ απελευθέρωσαν το Βούκοβαρ από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις των Ουστάσι» και προσθέτει ότι «το σερβικό Βούκοβαρ ήταν η πρώτη απελευθερωμένη σερβική πόλη, η οποία, χωρίς μάχη, με τη βοήθεια των αρχών του Βελιγραδίου παραδόθηκε στο κροατικό κράτος των Ουστάσι», αλλά καταλήγει ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα, ώστε «η Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα και το Σερβικό Βούκοβαρ να γίνουν ξανά αναπόσπαστο τμήμα της Μεγάλης Σερβίας». Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ιβο Γιοσίποβιτς, απαντώντας απαίτησε ο Σέσελι να επιστρέψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ τα περισσότερα σερβικά ΜΜΕ υποβάθμισαν το θέμα.

Ωστοσο, είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα σημάδια για πιθανές νέες αναδιατάξεις. Πρόσφατη ήταν η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού και οι προκλήσεις για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, όπως και οι στενές σχέσεις (οικονομικές και στρατιωτικές) της Σερβίας με τη Ρωσία, που φέρνουν δυσφορία σε άλλες δυνάμεις όπως η Γερμανία που θέλει να μη χάσει ερείσματα στα Βαλκάνια.

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Πρωθυπουργός αντισυνταγματάρχης

Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, ο οποίος είχε καταλάβει την εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο μετά την παραίτηση και τη φυγή του Προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ (που πριν 27 χρόνια είχε καταλάβει επίσης πραξικοπηματικά την εξουσία), διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της χώρας από τον μεταβατικό Πρόεδρο Μισέλ Καφαντό.

«Ο μεταβατικός Πρόεδρος αποφάσισε (...) να διορίσει πρωθυπουργό τον Γιακουμπά Ισαάκ Ζιντά», ανέφερε το διάταγμα το οποίο ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Αλέν Τιερί Ουαταρά, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Ο Ζιντά ανέλαβε την εξουσία λίγες ώρες μετά την ανατροπή του Κομπαορέ, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των αιματηρών διαδηλώσεων της 31ης Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη χώρα με ...παράδοση πραξικοπημάτων είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και της Γαλλίας στις ιμπεριαλιστικές τους επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Εχει σημαντικό ορυκτό πλούτο σε χρυσό, σίδηρο, κασσίτερο, φώσφορο που καρπώνεται η ντόπια ολιγαρχία και τα διεθνικά μονοπώλια, ενώ το 60% του συνολικού πληθυσμού των 17.000.000 κατοίκων είναι νέοι κάτω των 25 ετών και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Νέες συγκρούσεις με την αστυνομία

Παραμένει «τεταμένο» το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ, όπου ορισμένες ομάδες συνεχίζουν διαδηλώσεις ζητώντας περισσότερη «ελευθερία» από το Πεκίνο και διατυπώνοντας ανησυχία για το «ειδικό καθεστώς» στην περιοχή. «Καθεστώς» που - θυμίζουμε - αφορά μια σειρά παραχωρήσεις και ρυθμίσεις ευνοϊκές για τις επενδύσεις των μονοπωλίων που έχουν αναδείξει το Χονγκ Κονγκ σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ασίας και όλου του κόσμου.

Χτες, ομάδα διαδηλωτών με καλυμμένα πρόσωπα επιχείρησαν να μπουν μέσα στο τοπικό κοινοβούλιο. Η παρέμβαση της αστυνομίας στάθηκε αιτία για συγκρούσεις. Διεθνή πρακτορεία αναμετάδωσαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ και σπρέι πιπεριού, ενώ έγιναν και τέσσερις συλλήψεις.

Η «ένταση» προκάλεσε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Μεγάλη μερίδα των επενδυτών επανειλημμένα έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για τη διατάραξη της «δημόσιας τάξης». Στελέχη της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ τόνισαν ότι «καλούμε όσους μετέχουν στις καταλήψεις σημείων να τηρούν πιστά τις αρχές της μη βίας και να είναι υπεύθυνοι συμμέτοχοι της "επανάστασης της ομπρέλας"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ