ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία. Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αντιδραστικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο. Το δικαίωμα στην οργάνωση της πάλης, στη διεκδίκηση και την απεργία αποτελεί την ασπίδα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα διαρκείας της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν τίθεται σε "διαπραγμάτευση".

Η ψήφιση πρόσθετων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση αποτελούσε και αποτελεί σταθερό στόχο του ΣΕΒ και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, που επιδιώκει να στηρίξει την ανάκαμψη και την κερδοφορία του πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους, με πλατιά συσπείρωση και πρωτοβουλίες δράσης, να ορθώσουν τείχος προστασίας των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθερίων. Να μη συμβιβαστούν με το καθεστώς των χώρων εργασίας που θα λειτουργούν σε καθεστώς "γαλέρας", όπου θα βασιλεύει το δίκαιο του καπιταλιστή. Να συμμετέχουν μαζικά στην πανεργατική απεργία, στις 27 Νοέμβρη, καταδικάζοντας και αυτές τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης και κεφαλαίου».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να νομοθετήσει αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, σε συνεννόηση με την τρόικα. Οι αλλαγές αυτές εστιάζουν στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς η προκήρυξη της απεργίας θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% + 1 των μελών του συνδικάτου, στην επαναφορά της ανταπεργίας («λοκ άουτ»), στην «επανεξέταση» της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στην αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών, που θα βάλει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρωτοβουλία ενάντια στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ζητάει να συνυπογράψουν το σχετικό κείμενο

Από κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών
Από κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών
Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις καλεί να αντιπαλέψουν κάθε προσπάθεια για αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Τις καλεί να συνυπογράψουν κείμενο στο οποίο σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αντιπροσωπεύουμε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (άνεργους και συνταξιούχους μέλη μας). Εκφράζουμε την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας και απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για το δικαίωμα της απεργίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και γενικότερα στη συνδικαλιστική δράση έρχεται χρόνια πίσω από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν απ' αυτόν τον τόπο. Το ταξικό εργατικό κίνημα αντιμετώπισε τις δυνάμεις του κεφαλαίου με φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις και ποτέ δεν παραιτήθηκε από την υπεράσπιση των κατακτήσεών του. Αντιμετώπισε τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό σε όλες του τις αποχρώσεις.

Η ευαισθησία τόσο των εργοδοτών όσο και της κυβέρνησης για τον τρόπο που αποφασίζονται οι απεργίες είναι υποκριτική και τούτο γιατί:

  • Στη χαλυβουργία του Μάνεση, που οι αποφάσεις για απεργία παίρνονταν με 80% και πάνω συμμετοχή, ρίξανε τα ΜΑΤ πάνω στους εργάτες.
  • Στους ναυτεργάτες, που η απόφαση για απεργία ήταν με συντριπτική πλειοψηφία μέσα στα καράβια, τους επιστράτευσαν.
  • Στους εργαζόμενους στο Μετρό που με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν απεργία, τους επιστράτευσαν.
  • Στους εκπαιδευτικούς, που και εκεί με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν απεργία, τους επιστράτευσαν.

Είναι φανερό ότι ο στόχος τους είναι το δικαίωμα στην απεργία και όχι ο τρόπος που αποφασίζεται. Με βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων βγαίνουν παράνομες η πλειοψηφία των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Επικαλούνται τις συνδικαλιστικές άδειες πρώτα από όλα για να στοχοποιήσουν συλλήβδην τα συνδικαλιστικά στελέχη - όπως λέει ο λαός «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά» και δεύτερον για να δυσκολέψουν την επαφή των συνδικάτων με τα μέλη τους και τους άλλους εργαζόμενους. Ασφαλώς υπάρχουν περιπτώσεις που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται όχι για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτό όμως είναι ζήτημα των εργαζομένων να το λύσουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων τους και στις εκλογές.

Επικαλούνται τη συμπεριφορά ορισμένων συνδικαλιστών του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, δικών τους παιδιών, και στηριγμάτων αντιλαϊκών εξουσιών για να βάλουν στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση. Υπενθυμίζουμε ότι το ταμείο εργατικών στελεχών (εργατοπατέρων) δημιούργημα των αστικών κομμάτων ήταν για να εξαγοράζουν και να έχουν στο χέρι μια σειρά συνδικαλιστές που έμπαιναν εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων.

Το ταξικό εργατικό κίνημα πολέμησε σταθερά αυτό το ταμείο μέχρι την κατάργησή του. Στον καθρέφτη τους να κοιτάξουν και θα βρουν αυτούς που ψάχνουν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Καλούμε τους εργαζόμενους να ορθώσουν ασπίδα προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης και των κοινωνικών αγώνων. Να απαιτήσουμε τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Απαγορεύει το συνδικαλισμό ο δήμαρχος Βόλου

Προκλητική επίθεση σε βάρος της Εύης Καρυδάκη, συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ και στελέχους του ΚΚΕ

Με προκλητική φρασεολογία και με την απαράδεκτη δήλωση ότι «απαγορεύεται ο συνδικαλισμός στο χώρο δουλειάς», ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος επιτέθηκε στην Εύη Καρυδάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας και στέλεχος του ΚΚΕ. Η συνδικαλίστρια έχει κληθεί σε απολογία από τη δημοτική αρχή με την «κατηγορία» της «άρνησης υπηρεσίας», επειδή ζήτησε και πήρε ολιγόωρη άδεια για να καλέσει τους συναδέλφους στη Γενική Συνέλευση του κλαδικού τους σωματείου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπου έφεραν το θέμα οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Αχ. Μπέος είπε, ανάμεσα στα άλλα: «Κάποιοι έχουν ξεφτιλίσει τον συνδικαλισμό, αλλά οι υπάλληλοι του Δήμου Βόλου έχουν ένα μεγάλο προνόμιο: Πληρώνονται κάθε μήνα σε σχέση με άλλους πολίτες που είναι άνεργοι και αυτό δεν μπορούν να το εκμεταλλεύονται, εν ώρα εργασίας και προσφοράς απέναντι στους πολίτες και να κάνουν συνδικαλισμό σε βάρος πολιτών και να κάνουν ανακοινώσεις για το "ΠΑΜΕ κι έρχομαι", ενώ δεν έχουν δικαίωμα άδειας, ή την έχουν εξαντλήσει». Ταυτόχρονα, προχώρησε σε άμεση απειλή κατά της συνδικαλίστριας, λέγοντας: «Η κ. Καρυδάκη δέχθηκε μια απλή επίπληξη και αν το ξανακάνει θα είμαι εγώ απέναντί της»!

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ τονίζει, ανάμεσα σε άλλα: «Ασφαλώς τέτοιες απειλές δεν αγγίζουν τους κομμουνιστές. Ωστόσο, θέλουν να διαμορφώσουν ένα κλίμα σιωπής και τρομοκρατίας απέναντι στους εργαζόμενους.

Η φρασεολογία του Μπέου δεν είναι απλά ενός ανθρώπου της νύχτας. Είναι η ιδεολογία και η φρασεολογία μιας τάξης. Της τάξης των μεγαλοεπιχειρηματιών, των βιομηχάνων, της μεγαλοεργοδοσίας που θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, είναι πιο επιθετικοί τώρα μέσα στην κρίση, γιατί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξή τους μπορεί να έρθει μόνο αν πατήσει πάνω στο αίμα και τον ιδρώτα των εργατών.

Η ΝΔ, που στήριξε και στηρίζει τον Αχ. Μπέο, έχει τεράστιες ευθύνες. Η σημερινή επικίνδυνη λογοδιάρροια που έπιασε τον δήμαρχο Μπέο, η στοχοποίηση στελεχών του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να καταγγελθεί και να καταδικαστεί από όλους τους φορείς και τα κόμματα, χωρίς αστερίσκους».

Στις απειλές Μπέου προς την Εύη Καρυδάκη, απάντησε και η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας τα εξής: «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Να προσέχει να μη φάει τα μούτρα του, όμως. Στις 27 Νοέμβρη έχει προκηρυχτεί απεργία. Είναι στο χέρι των εργαζομένων του Δήμου να δώσουν με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία αποστομωτική απάντηση. Οι επικίνδυνες δηλώσεις του, πρέπει να καταδικαστούν άμεσα και απερίφραστα από όλους τους φορείς της περιοχής. Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς, χωρίς καθυστέρηση να απαντήσουν».

Στη Βουλή η απόλυση του γραμματέα του ΣΕΤΗΠ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Τάξης, σχετικά με την απόλυση του Γιώργου Βασιλάκη, γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), από την εταιρεία «Commsquare», κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εργασίας τι μέτρα θα πάρει για να επιστρέψει στην εργασία του ο Γ. Βασιλάκης. Επίσης, αν μπορεί κάποιος εργοδότης με τη χορήγηση διπλής αποζημίωσης να προχωρήσει σε κάτι που απαγορεύεται από το νόμο. Τέλος, ρωτά τον υπουργό Δημοσίας Τάξης για την παρουσία της αστυνομίας στην είσοδο της επιχείρησης, στη διάρκεια κινητοποίησης των εργαζομένων ενάντια στην απόλυση.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας για την παράνομη και προκλητική απόλυση του αντιπροέδρου του, Δ. Καραγιάννη, διοργανώνει σήμερα, στις 8.30 π.μ. έξω από την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» (Μεσογείων 85), το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας και Κορινθίας. Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στις 26 Νοέμβρη, μέρα που θα εκδικαστεί η αγωγή για την επαναπρόσληψή του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ