ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Βενιζέλου - Τσίπρα για τα μονοπωλιακά συμφέροντα

Συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα το «ψήσιμο» της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου, για συνέχιση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Κύπρο, σε συνεννόηση και με τις αστικές τάξεις και άλλων χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες γνωστοποιήθηκε ότι επίκειται συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, με άξονα τα ελληνοτουρκικά. Ο Βενιζέλος, ωστόσο, δεν έχασε ευκαιρία να τον καλέσει σε συναίνεση και για μια σειρά άλλα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χτες ο Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε κομματικό του ακροατήριο, «ευτυχώς μου διαμηνύθηκε ότι ο κ. Τσίπρας ανταποκρίνεται στην πρόσκληση να έρθει να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα μετά το ταξίδι μου στην Αγκυρα και εν όψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα».

Το ταξίδι Βενιζέλου είναι προγραμματισμένο για τις 29/11 και το Συμβούλιο για τις 5-6/12, με προσανατολισμό οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στα μεταξύ τους ανοιχτά θέματα, για να προχωρήσουν παραπέρα οι μπίζνες σε Αιγαίο και Κύπρο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Βενιζέλος κάλεσε: «Ελάτε να διαμορφώσουμε εθνική συναίνεση, να διαμορφώσουμε το πλαίσιο του διαλόγου, της εθνικής διαπραγμάτευσης και εν πάση περιπτώσει, προσωπικά είμαι οπαδός και του Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων για όλα τα θέματα και για τα εθνικά και για τα θέματα της οικονομικής διαπραγμάτευσης».

ΠΑΣΟΚ
Συναντήσεις πρώην και νυν προέδρων για τις υποθέσεις των αστών

Από τη συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Γ. Παπανδρέου

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Γ. Παπανδρέου
Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, είχε χτες ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια, αφενός να κλείσει εσωκομματικά μέτωπα, να προχωρήσουν το εκλογικό σχήμα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αφετέρου να συσπειρωθεί το συγκεκριμένο τμήμα του αστικού στρατοπέδου μπροστά στις επιδιώξεις των μονοπωλίων στη δοσμένη στιγμή και στη συνέχεια για το μέλλον της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας.

Οπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή τους, συζήτησαν για τα διεθνή, την οικονομία, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και «για την παράταξη, για τη συσπείρωση των δυνάμεων». «Εχει κάποιες ιδέες για την παράταξη, θα τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη», διαβεβαίωσε ο Ευ. Βενιζέλος, σπεύδοντας ταυτόχρονα να προσθέσει ότι η συνάντηση ήταν «πολύ φιλική και θετική».

Με βάση, πάντως, ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από το γραφείο του Παπανδρέου, αυτός επιμένει στις επιφυλάξεις του για τη Δημοκρατική Παράταξη. Συγκεκριμένα, η πλευρά Παπανδρέου γράφει: «Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τόσο με επιλογές που έχουν γίνει, όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της ΔΗΠΑΡ, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος. Την πρότασή του θα αποστείλει και γραπτώς προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Η πλευρά του Ευ. Βενιζέλου σπεύδοντας να απαντήσει, εξέδωσε δικό της ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη συνάντηση λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και στο βαθμό προεκλογικής στράτευσης και συμμετοχής διαφόρων στελεχών της Παράταξης», σπόντα για το πόσο στήριξαν την «Ελιά» οι λεγόμενοι παπανδρεϊκοί.

Παρακάτω, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να προχωρήσουν μαζί, διαμηνύεται ότι «ο κ. Βενιζέλος περιμένει τις γραπτές απόψεις του κ. Παπανδρέου για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, της Παράταξης και πρωτίστως της χώρας και θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες συμβολές που - παρά τις επιμέρους απόψεις - συμβάλλουν στην ενίσχυση της συλλογικής δράσης της Παράταξης και σε έναν ουσιαστικό διάλογο που προϋποθέτει και υπηρετεί τη συστράτευση όλων των δυνάμεων του χώρου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν την ενότητα και αξιοπιστία και ενισχύουν την εκλογική επιρροή του Κινήματος και της Παράταξης».

Για μια οικονομία ανταγωνιστική

Αργότερα το μεσημέρι, μιλώντας ο Ευ. Βενιζέλος σε γραμματεία που προετοιμάζει το Συνέδριο της ΔΗΠΑΡ», έδωσε το στίγμα της πολιτικής που - σε κάθε περίπτωση και με το όποιο σχήμα - θέλουν να συνεχίσουν να υπηρετούν: «Η χώρα χρειάζεται και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, η χώρα πρέπει να είναι σύγχρονη, ανταγωνιστική, λειτουργική, πρέπει να ανακτήσει το έδαφος, πρέπει να έχει τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά (...) Οι πολίτες θέλουν μια αγορά ανοικτή, μια οικονομία ανταγωνιστική, οι πολίτες θέλουν φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, θέλουν επενδύσεις, θέλουν δουλειές, μόνον έτσι χτυπάς την ανεργία», είπε αναπαράγοντας προτάγματα και προπαγανδιστικά τρικ του μεγάλου κεφαλαίου.

«Εχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να ακούσουμε τη φωνή της κοινωνίας, που δε θέλει προνόμια για τους συνδικαλιστές, θέλει συνδικαλιστές που αγωνίζονται για το συμφέρον των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, χωρίς προνομιακές καταστάσεις, αυτό ναι και βεβαίως θέλει να ισχύουν κανόνες Δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς», συμπλήρωσε προαναγγέλλοντας νέους περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, με βάση και φαινόμενα σήψης που η παράταξή του συστηματικά καλλιέργησε και τροφοδότησε τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειωτέον, σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος συναντάται και με τον Κ. Σημίτη.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Διεύρυνση του ελλείμματος στα 13,6 δισ. στο 9μηνο

Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, στο 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης) του 2014, σε σχέση με το 2013, καταγράφεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας. Αντίθετα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζει παραπέρα διεύρυνση του πλεονάσματος, πρώτα και κύρια από τη διόγκωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων που εισέρρευσαν στο εσωτερικό.

Αναλυτικότερα:

-- Εμπορικό έλλειμμα. Διαμορφώνεται στα 13,6 δισ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 12,9 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013). Η αξία των εισαγωγών διαμορφώνεται στα 31,1 δισ. ευρώ (από 29,7 δισ.), με αύξηση 4,7% και των εξαγωγών στα 17,6 δισ. ευρώ (από 16,8 δισ.), με αντίστοιχη ενίσχυση 4,8%. Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές για τις αγορές πλοίων στο εξωτερικό απογειώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. πέρυσι).

-- Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι κάθε είδους δοσοληψίες καταγράφουν πλεόνασμα 3,8 δισ. ευρώ (από 2,4 δισ. πέρυσι). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώνονται στα 12 δισ. ευρώ (από 10,8 δισ.). Σταθερά ελλειμματικό παραμένει το ισοζύγιο των εισοδημάτων. Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών», έφτασαν περίπου τα 4,5 δισ. ευρώ. Αντίστροφα, το αντίστοιχο κονδύλι που εισέρρευσε και που καρπώθηκαν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις μπίζνες στο εξωτερικό διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

-- Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένους «επενδυτές» και χαρτοφυλάκια εμφάνισαν εισροή ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό εμφάνισαν μείωση ύψους 422 εκατ. ευρώ. Το Σεπτέμβρη του 2014, οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 173 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της συμμετοχής της «Eurobank» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στο Λουξεμβούργο «Eurobank Holding».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκδηλώσεις για ζητήματα - στόχους του μεγάλου κεφαλαίου

Θεματικές εκδηλώσεις με αντικείμενο ζητήματα που ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές του το μεγάλο κεφάλαιο διοργανώνει το αμέσως επόμενο διάστημα η ηγεσία της ΝΔ. Τρέχουν παράλληλα με άλλες εκδηλώσεις που γίνονται ανά νομό, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της παράταξης. Στόχο έχουν την επανασυσπείρωση στελεχών και ψηφοφόρων της, μπρος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την Ανοιξη, αλλά και την προπαγάνδιση προταγμάτων των επιχειρηματικών ομίλων. Π.χ. για παραπέρα περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, χτύπημα του φοιτητικού κινήματος, ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, ζητήματα που η ΝΔ θέλει να τα προωθήσει και μέσω της περιλάλητης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζονται εκδηλώσεις για την «Αγροτική Ανάπτυξη και τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες», για «θέματαΠαιδείας» σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Ενα δημιουργικό σοκ στα Πανεπιστήμια», για τα «Εθνικά Θέματα», για «θέματα Συνδικαλισμού» σε εκδήλωση με τίτλο «Συνδικαλισμός της Νέας Εποχής», για τη βία κατά των γυναικών και για το παιδί.

Αντίστοιχο χαρακτήρα έχει η έναρξη λειτουργίας της «Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ», η οποία απευθύνεται κυρίως σε μέλη και στελέχη της οργάνωσης. «Σκοπός της Πολιτικής Ακαδημίας είναι, μέσα από διαδοχικές ημερίδες, πολιτικές διαλέξεις και σεμινάρια, να παρέχει σε εκείνους που τα παρακολουθούν, ενημέρωση πάνω σε ζητήματα επικαιρότητας και εκπαίδευση πάνω σε μια σειρά από πολιτικά και ιδεολογικά θέματα. Η ενημέρωση κάθε φορά θα γίνεται από εξειδικευμένους σε κάθε θέμα πολιτικούς, ακαδημαϊκούς ή δημοσιογράφους», αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό.

Οι τέτοιες ημερίδες και διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Η πρώτη τέτοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή, ως «ενημέρωση πάνω σε θέματα Οικονομίας», με ομιλητή τον αν. υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ