ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαζικά και δυναμικά διαδήλωσαν στο υπουργείο Παιδείας

Με μία δυναμική διαδήλωση έξω από το υπουργείο Παιδείας μαθητές και φοιτητές μαζικά καταδίκασαν την πολιτική που στρέφεται στο δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Δυναμικό παρών έδωσαν μαθητές από σχολεία της Αττικής που δηλώνουν ότι «δεν πάει άλλο» με αυτό το σχολείο. Και στη διάρκεια της συγκέντρωσης, η αντίθεση στο «νέο λύκειο», στην «τράπεζα θεμάτων», στα εξαντλητικά ωράρια προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτό μέσω και της παραπαιδείας, η αφαίμαξη των οικογενειών τους, η ανάγκη για κάλυψη όλων των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, εκφράστηκαν και μέσα από το ψήφισμα που ενέκριναν και το οποίο απηύθυναν προς το υπουργείο Παιδείας. «Θέλουμε σχολείο να μορφώνει όχι να εξοντώνει», «η "τράπεζα θεμάτων" μας διώχνει απ' τα σχολεία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία», «τρολάρισμα στην "τράπεζα θεμάτων", στο "νέο λύκειο" και στην κυβέρνηση, εμείς στους δρόμους θα 'μαστε και πάλι, για μόρφωση και για ζωή», «όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνες ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στα μαθητικά μπλοκ σχολείων από το Μενίδι, τη Φυλή, το Ζεφύρι, τους Αγ. Αναργύρους, το Αιγάλεω, την Αρτέμιδα, τη Σκάλα Ωρωπού, το Γέρακα, τη Ν. Χαλκηδόνα και από άλλες περιοχές.

Μαζική ήταν η παρουσία φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, που αυτό το διάστημα κινητοποιούνται πολύμορφα ενάντια στον αυταρχισμό, που συνοδεύει την προσπάθεια να γίνουν τα πανεπιστήμια παραμάγαζα των επιχειρήσεων στη λειτουργία και την αποστολή τους. Εξάλλου, κάλεσμα για την κινητοποίηση είχαν απευθύνει οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών από την προχτεσινή συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας. Οι φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στην ένταση της καταστολής στα ιδρύματα, ενάντια στις επιθέσεις στο δικαίωμα της συλλογικής οργανωμένης έκφρασης και δράσης μέσα από τα όργανά τους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σπουδών, για το δικαίωμα των παιδιών να σπουδάζουν, για φοιτητική μέριμνα, για μία παιδεία για τους φοιτητές και το λαό και όχι για τις επιχειρήσεις.

Σε... ανάλογο κλίμα με εκείνο που επιβάλλεται στις σχολές, η είσοδος του υπουργείου Παιδείας ήταν από νωρίς αποκλεισμένη από κλούβα της αστυνομίας και παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις. Στη διάρκεια μάλιστα της συγκέντρωσης από την πλευρά των ΜΑΤ έγινε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας και την προσπάθεια των δυνάμεων καταστολής να διαλύσουν τη μεγάλη αυτή κινητοποίηση. Μετά το τέλος της κινητοποίησης και αφού το ραντεβού στους δρόμους ανανεώθηκε στην πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη, έγινε μία προσαγωγή μαθητή στη διάρκεια αψιμαχιών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης είχαν προκλητική παρουσία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ
Στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών

Τα προβλήματα στις σχολές που βάζουν εμπόδιο στις σπουδές, στο δικαίωμα των φοιτητών να μορφώνονται ολοκληρωμένα και προκύπτουν εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εκλεγμένων συνδικαλιστών σε ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων με τον πρύτανη του ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Οπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ, από τη συνάντηση προέκυψε η ομολογία του πρύτανη ότι το Πανεπιστήμιο «πρέπει να παραμείνει ανοιχτό με οποιοδήποτε κόστος» και ότι «το κράτος δε δίνει λεφτά άρα πρέπει το πανεπιστήμιο να βρει λύσεις».

Αποδείχτηκε ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές (σίτιση, στέγαση, προγράμματα σπουδών κ.ά.) δεν είναι ευθύνη μόνο ενός πρύτανη, ενός υπουργού ή μιας μεμονωμένης κυβέρνησης, ό,τι πρόσημο κι αν έχει, αλλά στρατηγική που υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους. Σε αυτή την πολιτική, οι φοιτητές πρέπει να απαντήσουν με αγώνες πιο μαζικούς, επιθετικούς, καλύτερα οργανωμένους μαζί με τον εργαζόμενο λαό, με πρώτο σταθμό την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 27 του Νοέμβρη.

Ειδικότερα, στη συνάντηση τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

Φοιτητικές Εστίες. Οι αιτήσεις για δωμάτιο είναι χιλιάδες, προσφέρονται μόνο 1.700 δωμάτια, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Οι φοιτητές πρότειναν να αξιοποιηθούν τα περίπου 20 κληροδοτήματα του ΑΠΘ και άλλα ακίνητα του κράτους για την κάλυψη των αναγκών στη στέγαση, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους δεν παίρνουν δωμάτιο με έκτακτη χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.

Ο πρύτανης απάντησε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για να καλυφθούν οι ανάγκες στη στέγαση».

Φοιτητική Λέσχη. Ζήτησαν να φύγουν οι εργολάβοι, καθώς, εξαιτίας του καθεστώτος της εργολαβίας, προκύπτει συνεχώς ένας λόγος για να παραμένει κλειστή με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμη και το ένα πιάτο φαΐ που δικαιούνται. Ζήτησαν να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας στην ευθύνη του Ιδρύματος, να καλύπτονται οι ανάγκες της σίτισης για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ.

Ο πρύτανης απάντησε ότι «είναι κατεύθυνση της κυβέρνησης και του κράτους να δίνονται σε εργολαβία δομές του πανεπιστημίου (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη)».

Κόστος Σπουδών. Ανέδειξαν ότι οι φοιτητές των λαϊκών οικογενειών δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα κόστος που συχνά διαμορφώνεται σε τριψήφια νούμερα. Πρέπει να πληρώνουν τις πανάκριβες σημειώσεις στις σχολές της Φιλοσοφικής που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των μαθημάτων, την υλικοτεχνική υποδομή που πληρώνουν οι φοιτητές της Οδοντιατρικής, τα σχεδιαστικά στις σχολές του Πολυτεχνείου.

Ο πρύτανης απάντησε: «Εφόσον το Πανεπιστήμιο δεν έχει λεφτά, δε γίνεται σήμερα ο φοιτητής να μην πληρώνει τίποτα από την τσέπη του».

Επίσης, ανέδειξαν τις απολύσεις διοικητικού προσωπικού που έφεραν επιπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα, οδήγησαν σε υποστελέχωση γραμματειών των Τμημάτων, σε κλείσιμο σπουδαστηρίων και βιβλιοθηκών, στην υπολειτουργία της τεχνικής υπηρεσίας του ΑΠΘ που δημιουργεί μια σειρά προβλήματα, όπως αυτό της θέρμανσης των αιθουσών διδασκαλίας.

Και, τέλος, δήλωσαν τη διαφωνία τους με το νέο Οργανισμό του Ιδρύματος που βρίσκεται στα σκαριά και εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο και ζήτησαν να μη χαθεί το πρώτο εξάμηνο για όσους έκαναν αίτηση μετεγγραφής, καθώς επίσης να μη διαγραφεί κανείς που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για το 11ο Συνέδριο

Η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα, στο θέατρο «Ξυλοτεχνία» (Παρασκευοπούλου και Κωστή Παλαμά). Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Η Τομεακή Οργάνωση Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, αύριο Κυριακή, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Νέου Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (οδός Κουντουριώτη & Νεότητος). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ιστορικό αφιέρωμα για την ΚΝΕ, με οπτικοακουστικό υλικό και ζωντανή μουσική. Θα μιλήσει η Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ