ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εχει χρόνο για τους βιομήχανους, αγνοεί τους εργάτες

Καταγγελία από την Ομοσπονδία Οικοδόμων

Κλειστή κρατά την πόρτα του υπουργείου για τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης. Από τις αρχές Οκτώβρη, 4 Ομοσπονδίες (Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών) και 2 Εργατικά Κέντρα (Λάρισας και Λαυρίου), που εκπροσωπούν εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, έχουν ζητήσει να συναντηθούν μαζί του, μέχρι σήμερα όμως η συνάντηση δεν έχει οριστεί. Υπενθυμίζουμε πως την προκλητική στάση του υπουργού κατήγγειλαν και οι συνταξιουχικές οργανώσεις κατά την παναττική τους συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη, καθώς από τον Απρίλη ο υπουργός δεν έχει καταφέρει να βρει μια ώρα για να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την προκλητική, αυταρχική και επαναλαμβανόμενη τακτική του υπουργού Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση, που εδώ και δύο μήνες εμπαίζει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Λαυρίου) που αντιπροσωπεύουν χιλιάδες εργαζόμενους και άνεργους και αρνείται συνάντηση μαζί μας για να δώσει απαντήσεις πάνω στα οξυμένα προβλήματα:

  • Για την ανεργία και την προστασία των ανέργων.
  • Για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, το κλέψιμο της ασφάλισης, την εργοδοτική τρομοκρατία, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Για τους μισθούς και τα μεροκάματα.
  • Για τους σχεδιασμούς ενάντια στη λειτουργία των συνδικάτων και το δικαίωμα της απεργίας.

Ο υπουργός Εργασίας επικαλείται "βεβαρημένο πρόγραμμα" και αποφεύγει τη συνάντηση. Αντίθετα, ο υπουργός και η κυβέρνηση βρίσκουν άπειρο χρόνο για να συναντηθούν με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, να σχεδιάσουν από κοινού το ξήλωμα κάθε εργατικού δικαιώματος.

Απαιτούμε να οριστεί άμεσα συνάντηση.

Διεκδικούμε λύσεις που θα ανακουφίζουν τη ζωή μας.

Καλούμε τους οικοδόμους, όλους τους εργαζόμενους, σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, στις 27 Νοέμβρη.

Αυτή είναι η απάντησή μας στην αντεργατική πολιτική και στους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Με τον αγώνα μας θα επιβάλλουμε το δίκιο μας, θα ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών μας».

ΛΑΡΙΣΑ
Κοροϊδεύουν τους ανέργους

«Κυβέρνηση, ΕΕ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κοροϊδεύουν τους ανέργους, όταν λένε ότι τη μαζική ανεργία την οποία γεννά και αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα, που αυτοί υπηρετούν, θα την αντιμετωπίσουν με την ίδρυση περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης της "κοινωνικής οικονομίας", που θα στηρίζουν τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις».

Αυτά επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αναφερόμενο στην ημερίδα για τους μηχανισμούς στήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ που οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην οποία, μιλώντας ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε σε πρόγραμμα που, όπως είπε, «σκοπό έχει να αντιμετωπίσει την ανεργία, δίνοντας διέξοδο στη νέα γενιά μέσα από το πλαίσιο της εξειδίκευσης και της δημιουργίας κινήτρων για την απασχόληση».

«Αλήθεια όλοι αυτοί που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά όλο και περισσότερους ανέργους» - σημειώνει το ΕΚΛ - «μπορούν να μας πουν τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, που εφαρμόζονται σωρεία τέτοιων προγραμμάτων δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, πόσες καινούργιες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και πόσοι απολύθηκαν;

Δεν θα μας το πουν γιατί, παρά την εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας από τα οποία πέρασαν 1,5 εκατομμύριο περίπου άνεργοι για 5 μήνες, παρά τα "Βάουτσερ", τα διάφορα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών, δημιουργίας νέων επαγγελματιών, παρά την ανάπτυξη των περιβόητων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, που στήνουν από κοινού Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι, με τις οδηγίες της ΕΕ, η ανεργία έφτασε σε τρομακτικά νούμερα και μπορεί να αυξηθεί περισσότερο.

Αυτά τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, επιδότησης των εργοδοτών και δημιουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, δεν πρόκειται να μειώσουν ουσιαστικά την ανεργία. Αντίθετα, θα συνεχίσουν να ανακυκλώνουν την ανεργία μεταξύ των ανέργων με ολιγόμηνες θέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα και τζάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις».

Το ΕΚΛ επισημαίνει ότι δε λέει σε κανέναν άνεργο ή εργαζόμενο να μην πάει να δουλέψει σε οποιαδήποτε δουλειά, αφού την έχει ανάγκη. Ομως τους καλεί να μην αποδεχτούν να ζήσουν με ψίχουλα, με λίγους μήνες δουλειάς, με άθλιους μισθούς και χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να συσπειρωθούν στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές, στις Επιτροπές Ανέργων που φτιάχνει το ΕΚΛ σε συνοικίες, και να παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν την προστασία των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας.

«Εφυγε» ο σ. Χρήστος Δημητρίου

«Εφυγε» στα 60 του χρόνια ο σ. Χρήστος Δημητρίου, τα χαράματα της Παρασκευής χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Ο σ. Χρήστος, παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Ορμα της Αλμωπίας στις 8 Οκτωβρίου 1954. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, πληρώνοντας το τίμημα του μετεμφυλιακού κράτους, μεγαλώνοντας στα περίφημα γκέτο των ορφανοτροφείων της «Φρειδερίκης» στη Φλώρινα, τον Αγ. Νικόλαο Κρήτης, στην Κεφαλονιά. Παρά τις δυσκολίες, δούλευε και παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Μεταλλειολόγος Εργοδηγός στην Ευκλείδειο τεχνική σχολή της Θεσσαλονίκης. Το 1976 δουλεύει στα μεταλλεία του Σκαλιστήρη στο Προκόπι της Εύβοιας. Στα λασπόνερα των ορυχείων στο Τσαγκλί του Βόλου απέκτησε χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, που τον συνόδεψε σε όλη τη ζωή του. Το 1977 - 1978, ως τεχνικός μεταλλωρύχος, δουλεύει στα ορυχεία «Βωξίτες Παρνασσού», στο περίφημο διάσελο μεταξύ Γκιώνας και Παρνασσού, στο 51ο χλμ Αμφισσας - Λαμίας. Στους αγώνες και τις απεργίες ο σ. Χρήστος, με βαθιά επίγνωση της αδικίας και της εκμετάλλευσης, των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στις γαλαρίες της Γκιώνας και του Παρνασσού, παίρνει μέρος στις απεργίες που ξεσπούν την περίοδο εκείνη. Εκεί συναντά το ταξικό κίνημα, συναντά την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Οργανώνεται το 1977 στο ΚΚΕ. Αναπτύσσει πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση και απολύεται. Στη συνέχεια βρήκε δουλειά στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων, στο τμήμα ερευνών υδρογονανθράκων, και τα τελευταία 14 χρόνια, ως τη σύνταξή του, στα ΕΛΠΕ όπου ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση με σαφή στόχο την ανασυγκρότηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των ταξικών δυνάμεων.

Εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, ήταν ιδρυτικό μέλος του κλαδικού σωματείου Ενέργειας και μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Ενέργειας του ΚΚΕ μέχρι το τέλος. Στο τόπο που διέμενε, τη Σαλαμίνα, κέρδισε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του με την απλότητα και την ευθύτητά του, συμμετέχοντας στους αγώνες και τις εκλογικές μάχες του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο πρόσωπο του σ. Χρήστου αποτυπώνεται το αυθεντικό παράδειγμα κομμουνιστικής ανιδιοτέλειας, πολιτικής ευθύτητας και καθαρής πολιτικής σκέψης και δράσης. Στη ζωή του δεν είχε αυταπάτες μήπως και ο καπιταλισμός γίνει ανθρώπινος. Σε αυτό ήταν σαφής και αυτό απαιτούσε από τους συναδέλφους του, απλούς εργαζόμενους, τους νέους, τους συντρόφους του, το Κόμμα του που το υπερασπίστηκε και το τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του, με την αξιοπρέπεια που διακρίνει τους κομμουνιστές.

Τον σ. Χρήστο τον τιμούμε, αποχαιρετώντας τον, με τη δράση μας , κάνοντας πράξη τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, και για τα οποία ολόψυχα πορεύτηκε.

Η κηδεία του σ. Χρήστου Δημητρίου θα γίνει σήμερα Σάββατο 22 Νοέμβρη στο χωριό του, στην Ορμα Αλμωπίας στις 2 το μεσημέρι.

Ο

ΚΑΒΑΛΑ: Την επανασύνδεση του ρεύματος σε πολύτεκνη οικογένεια κατάφεραν οι Λαϊκές Επιτροπές της Καβάλας, με δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησαν χτες στη ΔΕΗ, η οποία αδιαφορώντας για τις συνθήκες διαβίωσης της 10μελούς οικογένειας, είχε διακόψει την ηλεκτροδότηση λόγω ανεξόφλητων οφειλών. Ο πατέρας είναι άνεργος με χρόνιο πρόβλημα υγείας και εδώ και δύο χρόνια του έχουν κόψει την αναπηρική σύνταξη που ελάμβανε από το 2.000. Τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας είναι άνεργα, ενώ τα μικρότερα είναι μαθητές. Η μόνη εργαζόμενη είναι η μητέρα που με τα ελάχιστα που βγάζει δεν μπορεί να καλύψει καν τις βασικές διατροφικές ανάγκες της οικογένειας.

ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: Καθημερινές στάσεις εργασίας από τις 24 έως τις 26 Νοέμβρη, οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας. Οι στάσεις θα γίνονται από τις 7 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Την Τρίτη 25 Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της στάσης, θα γίνει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (Εθνική οδό Πατρών- Αθηνών 158). Η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλα τα σωματεία του Δήμου Πατρέων να πάρουν αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στην κινητοποίηση της Τρίτης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δείχνοντας έμπρακτα την αξία της εργατικής αλληλεγγύης. Τα αιτήματα που προβάλλει Συνδικάτο και εργαζόμενοι είναι: Να μην κλείσει το Βρεφοκομείο, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσιους - κρατικούς παιδικούς σταθμούς, σύγχρονους ασφαλείς.

«ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ»: Τις αντεργατικές, αντισυνδικαλιστικές και παράνομες ενέργειες της διεύθυνσης της «Coca Cola 3E», που παρεμβαίνει ωμά και εκβιαστικά στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Καταγγέλλει ότι «ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της 3Ε εκβιάζει συστηματικά εργαζόμενους - απεργούς να διαγραφούν από το Σωματείο του εργοστασίου, εάν θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους και να υπογράψουν, μάλιστα, και έγγραφο στο οποίο να διαβεβαιώνουν με την υπογραφή τους ότι "αποφάσισαν" να διαγραφούν από τα μητρώα του Σωματείου».

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Με απολύσεις απάντησε η εργοδοσία στην κινητοποίηση εργαζομένων, για να πληρωθούν τους μισθούς που τους χρωστά. Η επιχείρηση, κατά πάγια τακτική της, καθυστερεί την πληρωμή των εργαζομένων της, με αποτέλεσμα να οφείλει στην πλειοψηφία τους μισθούς 7 περίπου μηνών. Την περασμένη Τρίτη, περίπου 15 εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν και ζήτησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Στο αίτημά τους, η εργοδοσία απάντησε με 5 απολύσεις. Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων και την καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Υπενθυμίζουμε πως στις αρχές Οκτώβρη η εργοδοσία είχε απολύσει τον γραμματέα του Σωματείου, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι όποιος αντιδρά θα απολύεται.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ στο Σωματείο Υπαλλήλων Οδικών Μεταφορών Αιτωλοακαρνανίας γίνονται την Κυριακή 23 Νοέμβρη, από τις 12 μ. έως 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

«FORTHNET»: Τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ίδρυσή του γιορτάζει το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», με γλέντι που οργανώνει σήμερα, Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα 7 των Παλαιών Σφαγείων (Πειραιώς και Επταλόφου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ