ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολύονται εργαζόμενοι, «παγώνει» το Μετρό

Για το 2018 παραπέμπεται η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ στην πραγματικότητα ο κίνδυνος να σταματήσει το έργο, είναι περισσότερο ορατός από κάθε άλλη φορά, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία διεκδικεί 560 εκ. ευρώ, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί και εκβιάζει ότι την 1η Δεκέμβρη προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης και να αποχωρήσει από το έργο. Την ίδια ώρα η «Αττικό Μετρό» διαρρέει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, μπορεί να υπάρξει επαναδημοπράτηση του έργου. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι απολύονται και το έργο επί της ουσίας έχει σταματήσει.

Τα προβλήματα στην πορεία εξέλιξης του Μετρό και το αμφίβολο μέλλον του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδικής θεματικής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε προχτές στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο, με βάση την αρχική σύμβαση, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2012. Με βάση τα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώθηκαν το 2012, η ολοκλήρωσή του παραπέμφθηκε για το 2016 και τώρα το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης απομακρύνεται για το 2018, στην καλύτερη περίπτωση.

Από το 2006 που υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής μέχρι και σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 42% του έργου και έχουν απορροφηθεί 450 εκ. ευρώ. Για τις αρχαιολογικές εργασίες είχε προβλεφθεί αρχικά ποσό 15 εκ. ευρώ, έχουν δαπανηθεί 80 εκ. και έχει εγκριθεί επιπλέον χρηματοδότηση 25 εκ. καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, σημείωσε ότι «χρειάζεται κοινή τεχνοοικονομική λύση, αλλιώς είναι απολύτως βέβαιο ότι δε θα εκτελεστεί η σύμβαση, δε θα τελειώσει το έργο».

Στη συνεχή επίθεση που δέχονται με τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών κ.ά. αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τόσο στις αρχαιολογικές εργασίες όσο και στο τεχνικό έργο του Μετρό.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε πως, εάν μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα, τότε θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη.

Να μη σταματήσει το έργο

Στην τοποθέτησή του, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, τόνισε ότι «εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει το έργο για να επαναδημοπρατηθεί, διότι αυτό θα σημάνει τεράστιες καθυστερήσεις και μεγάλες επιβαρύνσεις στην κοστολόγηση». Σημείωσε ότι πηγή του προβλήματος αποτελεί ο τρόπος ανάθεσης του έργου με το σύστημα «μελέτη - κατασκευή» και τόνισε ότι έχουν ευθύνη κόμματα και φορείς που το στηρίζουν.

Επισήμανε ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, μέσα στην οποία εντάσσεται και η ανάθεση των δημόσιων έργων σε ιδιώτες εργολάβους, αποδείχθηκε περίτρανα ότι δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κατασκευή τους χωρίς το κόστος τους να εκτιναχθεί στα ύψη, χωρίς να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων σ' αυτά. Και τόνισε ότι στον αντίποδα αυτής της πολιτικής υπάρχει η πρόταση του ΚΚΕ για ιεράρχηση και κεντρικό σχεδιασμό των μεγάλων έργων, για μελέτη και κατασκευή τους μέσα από Ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Ζιώγας, αναφερόμενος στην προσφυγή της κοινοπραξίας στη διαιτησία για τη διεκδίκηση των 560 εκ. σημείωσε: «Ελπίζουμε οι αναμενόμενες αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου να μη δικαιώνουν τη λογική των εκβιασμών αυτών».

Είπε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως αυτή της συγκρότησης δημόσιου φορέα κατασκευών, αποδείχθηκαν επίκαιρες και αναγκαίες, οι μοναδικές που μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ανέφερε ότι η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο και κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συνέχιση και την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Αντιμνημονιακοί» και «μνημονιακοί» ψήφισαν μαζί τον προϋπολογισμό

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μαζί το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2015. Ο προϋπολογισμός, που κατέθεσε η Διοίκηση Καρυπίδη, συζητήθηκε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο και υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης, της παράταξης της ΝΔ και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Επί της ουσίας, πρόκειται για τον προϋπολογισμό που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του κ. Δακή (ΝΔ), ήδη από τον Αύγουστο του 2014. Το αντιλαϊκό σχέδιο προϋπολογισμού είχε απορριφθεί από το Οικονομικό Παρατηρητήριο ως μη ρεαλιστικό και με βάση συγκεκριμένες εντολές που είχαν δοθεί, αναμορφώθηκε προς το χειρότερο, για να ψηφιστεί εν τέλει από το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση.

Μάλιστα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ένας έδινε συγχαρητήρια στον άλλο και όλοι μαζί εξέφραζαν την ελπίδα για αναμορφώσεις προς το καλύτερο, επιβεβαιώνοντας ότι στα σημαντικά ζητήματα τραβούν τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Μόλις ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, επιδόθηκαν στη γνωστή αποκρουστική «κοκορομαχία» για ανούσια θέματα.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Μακεδονίας σημειώνει για τον προϋπολογισμό ότι: «Προβλέπει λιγότερες δαπάνες από τις ήδη πενιχρές των τελευταίων ετών σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, προβλέπονται λιγότερες δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τη μεταφορά των μαθητών, για την Υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Δεν προβλέπεται καμία δαπάνη -πέρα από ένα συμβολικό ποσό στην Π.Ε. Κοζάνης- για τη στήριξη των ανέργων, όσων γενικά βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των παρατάξεων σημειώνει: «Ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον προϋπολογισμό αλλά η διοίκηση έχει συνέχεια. Στα χνάρια δηλαδή του κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια, και της κ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Μόνο που μαζί με τη διοίκηση, έχουν συνέχεια και τα μνημόνια μέσα από την ψήφιση τέτοιων προϋπολογισμών.

Ο κ. Μουμουλίδης, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παραδέχτηκε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής πολιτικής στον προϋπολογισμό, τον ψήφισε με την ελπίδα να αναμορφωθεί στη συνέχεια. Κι ύστερα κάποιοι απορούν πού βλέπουμε την στρατηγική σύγκλιση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ...»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» «καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να προβληματιστούν για τη στάση που κράτησε κάθε παράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο, ιδιαίτερα για αυτούς που έταζαν ότι θα είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους. Ομονόησαν σε ένα προϋπολογισμό - σφαγείο για τις ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής. Είναι θέμα των ίδιων των εργαζομένων να παλέψουν για τις ανάγκες τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη στις 11.30 το πρωί, θα γιορτασθεί η επέτειος της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου με εκδήλωση που οργανώνουν στο Γοργοπόταμο η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) συμμετέχει και βάζει πούλμαν που θα αναχωρήσει την Κυριακή 7.12.2014, ώρα 7.30 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (μπροστά από το Δημαρχείο). Η συμμετοχή είναι δωρεάν (δηλώσεις συμμετοχής έως 2.12.2014 - Λυκούργου 9, 1ος όρ., γραφείο 8, τηλ.: 210.3249.037).
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζεται η φοροληστεία

Συνεχίζει τη φοροληστεία σε βάρος του λαού ο προϋπολογισμός για το 2015 του δήμου Αγιάς Λάρισας, που ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς προβλέπει: Αύξηση δημοτικών τελών για καθαριότητα και φωτισμό κατά 16%. Αύξηση δημοτικών εσόδων από νεκροταφεία κατά 35%, ενώ παράλληλα καταργείται η δημοτική υπηρεσία νεκροταφείων για τις περιοχές εκτός του παλιού Καποδιστριακού δήμου Αγιάς. Μείωση της, ήδη κουτσουρεμένης από τα προηγούμενα χρόνια, ΣΑΤΑ (κρατική χρηματοδότηση για συντήρηση - κατασκευή υποδομών) κατά 38,55% και μείωση στις αμοιβές - έξοδα προσωπικού κατά 12,19%. Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία της περιοχής, ούτε και για αγροτική οδοποιία και άλλα έργα υποδομής. Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αγιάς επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και ισοπεδώνει τα λαϊκά - εργασιακά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ