ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διημερίδα για τη σχέση των εικαστικών τεχνών με τους αγώνες του λαού

Σήμερα και αύριο στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)

Αφίσα, που εκτίθεται στην έκθεση, προς τιμή των 26 χρόνων του ΚΚΕ
Αφίσα, που εκτίθεται στην έκθεση, προς τιμή των 26 χρόνων του ΚΚΕ
Διημερίδα διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στο πλαίσιο της Εκθεσης για την Αντίσταση με στόχο να αναδείξει την άμεση σχέση που πρέπει να έχουν οι εικαστικές τέχνες με τη ζωή και τους αγώνες του εργαζόμενου λαού και τη συμβολή των καλλιτεχνών με το έργο και τη δράση τους σε αυτούς τους αγώνες. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Νοέμβρη: 10.00: Εναρξη εργασιών από την Εύα Μελά, πρόεδρο του ΕΕΤΕ. Ακολουθούν χαιρετισμοί. 10.30: Ομιλία του ιστορικού Προκόπη Μαυρογενίδη: «Προσωπικές μαρτυρίες για την Αντίσταση». 11.00: Ομιλία της Βίκυς Παπαδοπούλου: «Η απεικόνιση του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής στην Ελλάδα μέσω της ελληνικής τέχνης (Ζωγραφική και Χαρακτική)». 12.00: Ομιλία του Μανόλη Μαυρομάτη, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ: «Η Χαρακτική της Αντίστασης». 12.30: Ομιλία της δημοσιογράφου Αριστούλας Ελληνούδη: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση: Πηγή και νάμα τους ο λαός». 13.00 - 14.30 Συζήτηση. 16.00: Ομιλία του καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργου Μαργαρίτη: «Το ιστορικό περίγραμμα». 16.30: Ομιλία του Δημήτρη Παυλόπουλου, επίκουρου καθηγητή Ιστορίας Τέχνης του ΕΚΠΑ: «Ελληνες γλύπτες στην Αντίσταση. Μια επαναδιαπραγμάτευση». 17.30: Ομιλία της Ειρήνης Οράτη, ιστορικού Τέχνης, επιμελήτριας της Συλλογής Εργων Τέχνης της Alpha Bank: «Οι πρώτες αφίσες του πολέμου έγιναν από σπουδαστές του Γιάννη Κεφαλληνού». 18.00: Ομιλία της Νέλλης Κυριαζή, ιστορικού Τέχνης, τ. διευθύντριας της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθήνας: «Τέχνη στην εξορία. Τάσος Ζωγράφος - Αγνωστες μαρτυρίες από τη Μακρόνησο». 18.30: Ομιλία της Αννας Σπανοπούλου, ιστορικού Τέχνης: «Εργα Τέχνης και Χειροτεχνίας στο Μουσείο Αμπελακίων 1940 - '49». 19.00: Παρέμβαση της Αννας Φιλίνη, αρχιτέκτονα: «Τα σχέδια του Ασαντούρ Μπαχαριάν και του Γιώργη Δήμου, με πορτρέτα αγωνιστών από το 1948». 19.10 - 21.00 Συζήτηση.

Κυριακή 23 Νοέμβρη: 10.00: Μανόλης Κασιμάτης, φωτογράφος: «Ερευνώντας, καταγράφοντας και αναλύοντας φωτογράφους - φωτοκινηματογραφιστές και φωτογραφίες της ματωμένης δεκαετίας του '40». 10.30: Γρηγόρης Αναγνώστου, Σπουδαστής του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας Τέχνης της ΑΣΚΤ: «Από το βίωμα στην αποτύπωση και από την αποτύπωση στην αποτίμηση». 11.30: Εφη Μπαντάζου, σπουδάστρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας: «Τα βήματα των λαϊκών αγωνιστών πρόκληση για τους νέους καλλιτέχνες». 12.00: Βαγγέλης Δημητρέας, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση». 12.30 Παρέμβαση της Ντόρας Ηλιοπούλου - Ρογκάν, κριτικού Τέχνης: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση». 12.40: Ομιλία Χαράλαμπου Δαραδήμου, γλύπτη, πρόεδρου ΟΣΔΕΕΤΕ: «Αντίσταση τώρα». 13.10 - 14.30 Συζήτηση.

Η έκθεση «Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου Δικτατορίας Μεταξά - Κατοχής - Αντίστασης - Εμφυλίου και Τόπων Εξορίας ως το 1967», διοργανώνεται από το ΕΕΤΕ, με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Στεγάζεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής). Η έκθεση θα διαρκέσει για ακόμη μια βδομάδα, μέχρι την Κυριακή 30 Νοέμβρη.

Ωρες λειτουργίας Τρίτη - Σάββατο: 10.00 -20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00.

Συμφωνίες του Μότσαρτ με όργανα εποχής

Ενα μήνα μετά το πετυχημένο γκαλά των κορυφαίων κόντρα τενόρων, στις 23 Οκτώβρη στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, επιστρέφει στον ίδιο χώρο, αύριο Κυριακή 23 Νοέμβρη (ώρα έναρξης 20.30), για να παρουσιάσει με όργανα εποχής τις αριστουργηματικές τρεις τελευταίες συμφωνίες του Μότσαρτ (αρ. 36, 40 και41) υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου.

Η Συμφωνία «Λιντς»... που θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της συναυλίας της Καμεράτα είναι η 36η του Βόλφγκανγκ - Αμαντέους Μότσαρτ (1756 - 1791). Εχει γραφτεί στην τονικότητα της ντο μείζονος (Κ 425) και αποτελείται από τέσσερα μέρη. Ο Μότσαρτ τη συνέθεσε μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, περί τα τέλη του 1783, όταν παρέμεινε για λίγο με τη σύζυγό του στην αυστριακή πόλη Λιντς, κατά την επιστροφή του από το Σάλτσμπουργκ στη Βιέννη, καθώς ο κόμης της περιοχής - στο άκουσμα της άφιξης του λαμπρού μουσουργού - ανήγγειλε την πραγματοποίηση συναυλίας προς τιμήν του.

Η Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα (ΚV 550), με την πασίγνωστη μελωδία του πρώτου μέρους της, είναι μία σύνθεση που δε συμπεριλαμβάνεται συχνά στα προγράμματα των συμφωνικών συνόλων. Γνωστή και ως Μεγάλη Συμφωνία σε ελάσσονα κλίμακα - αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για την Καμεράτα, που, μέσα από τον ιδιαίτερο ήχο των οργάνων εποχής, φιλοδοξεί να αφήσει τη δική της ερμηνευτική σφραγίδα επάνω στις σελίδες ενός εκ των διασημότερων έργων του κλασικισμού.

Η Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα (Κ 551) είναι η τελευταία, η μεγαλύτερη σε διάρκεια και η πολυπλοκότερη του Μότσαρτ, γνωστή ως Συμφωνία του Διός. Δεν είναι γνωστό αν ερμηνεύτηκε όσο ήταν εν ζωή ο συνθέτης. Εικάζεται ότι γράφτηκε, προκειμένου να παρουσιαστεί υπό μορφήν τριλογίας μαζί με τις Συμφωνίες αρ. 39 και 40 σε περιοδεία στο Λονδίνο.

Μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση

«9:05» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης μουσικοθεατρικής παράστασης που ανεβαίνει στο θέατρο «Διάνα» (πρεμιέρα 11/12), με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Θηβαίο και Οδυσσέα Ιωάννου, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Ενα τρένο που καθυστερεί. Μια μπάντα οκτώ μουσικών και ένας παραγωγός ραδιοφώνου περιμένουν στο σταθμό, όπου συναντιούνται μελωδίες, σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα, προσδοκίες. Το ελληνικό τραγούδι τέμνει τη συλλογική μας μνήμη και τους προσωπικούς δρόμους.

Επί σκηνής: Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος. Αφήγηση: Οδυσσέας Ιωάννου. Πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου, Μάξιμος Δράκος. Τύμπανα - κρουστά: Στέφανος Δημητρίου. Βιολί - μαντολίνο - φωνητικά: Μαίρη Μπρόζη. Κιθάρες - πνευστά - φωνητικά: Γιάννης Αυγέρης. Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης. Κείμενα: Οδυσσέας Ιωάννου. Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου. Ηχοληψία: Αλέκος Μπίτος.

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον κομμουνιστή και σπουδαίο δημιουργό Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και αφιέρωμα στο έργο του δημιουργού με τραγούδια και απαγγελία κειμένων του.

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Τα 105 χρόνια από τη γέννηση του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου τιμούν με εκδήλωσή τους οι ΚΟ Ελληνικού - Αργυρούπολης του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση γίνεται την Κυριακή 30 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης (Οδός Κύπρου 68, πλατεία Δημαρχείου).

Θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τη Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του Κόμματος.

Η πολιτιστική εκδήλωση θα πλαισιωθεί με απαγγελίες από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» και την «Ειρήνη». Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματά του από τη «Ρωμιοσύνη», το «Καπνισμένο Τσουκάλι» και τα «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας». Θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Απαγγέλλουν οι Μ. Θεοδώρου, Μ. Καπετανοπούλου, Θ. Λαγόνικος, Κ. Οικονομίδη. Τραγουδούν οι Γ. Σαρρής, Δ. Σαράντος, Γ. Σιαργκάνη. Παίζουν μουσική οι Χ. Λιβάνιος, Γ. Σαρρής, Δ. Σαράντος, Φ. Παχνιστής, Θ. Αιγινίτης, Μ. Χριστόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ