ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Παζαρεύει συμφωνία για ΠτΔ τώρα και εκλογή του από νέα Βουλή

Στον απόηχο των δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πάνε ένα βήμα παραπέρα την πρόταση Τσίπρα προς την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε εκλογές και να διερευνηθεί η δυνατότητα να στηριχθεί από κοινού η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), κινείται η Κουμουνδούρου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης μιλώντας χτες στον ρ/σ «Παραπολιτικά» υποστήριξε ότι ως προς τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «τα πράγματα είναι απολύτως καθαρά», ότι «υπάρχει η ανάγκη να πάμε όσο το δυνατόν το συντομότερο σε εκλογές» και πως πρέπει να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, «έτσι ώστε να διερευνήσουμε αν είναι δυνατόν μια συμφωνία στο νέο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά από τη νέα Βουλή».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι προχτεσινές δηλώσεις Σταθάκη και Κοντονή, υποστήριξε ότι «τους αποδόθηκαν πράγματα τα οποία δεν είχαν την ακριβή αποτύπωση των όσων είπαν (...) δεν υπάρχει κανενός είδους άλλη ερμηνεία αυτή τη στιγμή πέρα από αυτά που λένε οι ίδιοι στις διευκρινιστικές τους δηλώσεις».

Στοχοπροσήλωση στα «πραγματικά διλήμματα» του κεφαλαίου

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις συζητήσεις με την τρόικα, ο Π. Σκουρλέτης ισχυρίστηκε ότι «έχει δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το σήμα της άτακτης υποχώρησης» και «όλα τα υπόλοιπα είναι μια παράσταση», όταν στην πραγματικότητα σε ό,τι αφορά το λαό και τα δικαιώματά του, κυβέρνηση και τρόικα δεν αντιμάχονται, αλλά «πολεμάνε» στο ίδιο «στρατόπεδο», των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στις ερωτήσεις για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετά τις 31/12 οπότε και λήγει η δανειακή σύμβαση, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε πως δε λήγει η χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι «είναι η τελευταία δόση για την Ευρώπη. Υπάρχει και το ΔΝΤ...»!

Και παρακάτω, ευλογώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα που προκύπτουν από την αφαίμαξη του λαού, δήλωσε: «'Η λοιπόν παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα και καλύπτουμε τις ετήσιες δαπάνες, μισθούς, συντάξεις, όλα αυτά που αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει πρωτογενώς ο ελληνικός προϋπολογισμός και άρα, τα δανεικά πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση των δανείων, ή δεν το παραδεχόμαστε».

Σε σχέση με τις ερωτήσεις για το πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά για την πληρωμή ομολόγων που λήγουν την άνοιξη - δεδομένου ότι κινείται σε ένα πλαίσιο βασικό σημείο του οποίου είναι η αναγνώριση του χρέους που σώρευσε η πλουτοκρατία, την οποία υπόσχεται παράλληλα ότι θα ενισχύσει ολόπλευρα - ο Π. Σκουρλέτης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «στο δίλημμα αυτό θα βρεθούμε αν δεν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και δεν προχωρήσει, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση θα το δούμε αυτό το ζήτημα, μέσα από τους όρους που θα έχει διαμορφώσει αυτή η υπόθεση. Ολα τα άλλα είναι εκ του περισσού, συσκοτίζουν την κατάσταση και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά διλήμματα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ EY. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - K. ΣΗΜΙΤΗ
Ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς για σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής

Με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη, συναντήθηκε χτες ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, συζητώντας και τα επόμενα βήματα συγκρότησης της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» (ΔΠΠ). Του νέου εκλογικού σχήματος δηλαδή, όπου ποντάρει η ηγεσία του κόμματος αλλά και μια σειρά αστικά επιτελεία, στο πλαίσιο της γενικότερης επιχείρισης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, με κεντρικό ζητούμενο τη σταθερότητά του και την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η συνάντηση Βενιζέλου - Σημίτη έγινε σε συνέχεια της προχτεσινής συνάντησης του Ευ. Βενιζέλου με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κατά την οποία ο δεύτερος εξέφρασε διαφωνίες τόσο με επιλογές που έχουν γίνει, όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της ΔΠΠ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων, τόσο για την διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, όσο και για τις ανοικτές διεθνείς κρίσεις και ιδίως για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς, μιλήσαμε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση όπου το μείζον ζήτημα είναι η σταθερότητα του τόπου και η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης γύρω από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Σημίτη για την πορεία προς το συνέδριο της "Δημοκρατικής Παράταξης", κορμός της οποίας είναι φυσικά το ΠΑΣΟΚ».

Από το γραφείο του Κ. Σημίτη ανακοινώθηκε ότι συζήτησαν «τα κύρια θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και ιδίως τις μελλοντικές εξελίξεις στην οικονομία και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες. Οσον αφορά τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, συμφώνησαν ότι η "Δημοκρατική Παράταξη" αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί εντατικά η προσπάθεια συνεργασίας με όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην δημιουργία του αναγκαίου ισχυρού πόλου για την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας».

ΑΝΕΛ
Συνέδριο εν μέσω παζαριών και αντεγκλήσεων για Πρόεδρο και αναμόρφωση

Στο φόντο παζαριών και μετακινήσεων που «ψήνονται» ενόψει και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) την άνοιξη, στο πλαίσιο των συνολικότερων αντιλαϊκών διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο το 2ο Συνέδριο των ΑΝΕΛ.

Σε αυτό αναμένεται να κυριαρχήσουν δύο ζητήματα: Η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που προωθεί η ηγεσία των ΑΝΕΛ, με το βλέμμα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Θυμίζουμε δηλώσεις του Π. Καμμένου στις 10/11 ότι: «Εκείνο που προέχει είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία και τη δημοκρατία της και μετά τις εκλογές, με μια ισχυρή κυβέρνηση - το πιθανότερο του ΣΥΡΙΖΑ - και με τους ΑΝΕΛ σε ρόλο ρυθμιστή και εγγυητή για σειρά σοβαρότατων ζητημάτων».

Μάλιστα προέταξε τη μεταξύ τους σύγκλιση σε σειρά θεμάτων όπως η πρόταση δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους και η θέση για αναγκαιότητα διαγραφής μέρους του. Στην παρατήρηση περί προγραμματικών διαφορών ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Καμμένος αντέτεινε ότι στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ έχει υιοθετήσει και θέσεις των ΑΝΕΛ. Τόνιζε με έμφαση πως «έχουν κάνει βήματα και αυτοί», ενώ πρόσθεσε ότι «όπου δεν συμφωνούμε, δεν είναι ανάγκη να τα λύσουμε όλα».

Στο φόντο αυτής της προοπτικής συμπόρευσης, η ΚΟ των ΑΝΕΛ υποτίθεται ότι την Τρίτη πήρε ομόφωνα απόφαση να μην ψηφίσει τον οποιοδήποτε υποψήφιο για ΠτΔ. Ωστόσο, την Τετάρτη, ο βουλευτής τους Π. Μελάς διαφοροποίησε τη θέση του, λέγοντας πως «εάν πάμε σε εκλογές και δεν ψηφιστεί ο ΠτΔ, οι εκλογές τότε θα φέρουν λίγο πίσω και την οικονομία. Πρέπει λοιπόν να προσέξεις τι θα κάνεις και όσο το δυνατόν αργότερα να γίνουν εκλογές, για το καλύτερο συμφέρον του λαού», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «οι αξίες και αρχές της ΝΔ είναι μέσα μου».

Η απάντηση Καμμένου ότι «όποιος δώσει "ανάσα" στη μνημονιακή κυβέρνηση με ψήφο στον ΠτΔ, "αποκεφαλίζεται". Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο συνέδριο», δίνει τροφή για διάφορα σενάρια σχετικά με εξελίξεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την Πέμπτη, εξάλλου, ο Π. Καμμένος επανέλαβε ότι δεν έχει θέση στο κόμμα όποιος βουλευτής ψηφίσει ΠτΔ, ενώ εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε τον Π. Μελά να παραδώσει την έδρα του. Απαντώντας, ο Π. Μελάς είπε ότι οι πιθανότητες να ψηφίσει για ΠτΔ είναι 50-50, αφού - όπως τόνισε - «πάνω από τα κόμματα και τα πρόσωπα βάζω το καλό του ελληνικού λαού». Ταυτόχρονα, αφενός ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση διαγραφής από τους ΑΝΕΛ δε θα παραδώσει την έδρα του, αφετέρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν έκρινε και πάλι ότι θα ήταν για ...το καλό του ελληνικού λαού!

ΔΗΜΑΡ
Επιμένει σε συνεννόηση για το χρέος

Ημερίδα με θέμα την «αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους» διοργάνωσε προχτές η ΔΗΜΑΡ, η οποία επιδεικνύει ιδιαίτερη θέρμη στην υπεράσπιση μιας εκ των βασικών αξιώσεων του εγχώριου κεφαλαίου και στην ανάγκη να αποτελέσει βασικό πεδίο έμπρακτης έκφρασης συναίνεσης από τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δ. Χατζησωκράτης, που εισηγήθηκε το θέμα, «προτάσεις για το χρέος, την αναδιάρθρωση, τη διαχείριση ή και την απάλειψή του έχουν διαμορφώσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Η ΔΗΜΑΡ θεώρησε και θεωρεί ότι για το ζήτημα αυτό, που υπερβαίνει χρονικά τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις και θα καθορίζει το μέλλον των πολιτών τις χώρας, τουλάχιστον της επόμενης 30ετίας, οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου της χώρας οφείλουν να συνεννοηθούν και να διαμορφώσουν την ελάχιστη κοινή συμφωνία».

Ο Δ. Χατζησωκράτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πραγματική αδυναμία διαπραγμάτευσης». Πρόβαλλε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάρτιση και επεξεργασία ενός «εθνικού σχεδίου, στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για το κράτος, την οικονομία, την αναπτυξιακή προοπτική χωρίς νέα ελλείμματα και την κοινωνική συνοχή» και για «διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και το ΔΝΤ μιας νέας συμφωνίας» για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού που στον πυρήνα του έχει τη διευθέτηση του χρέους.

Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε, «το χρέος (...) δημιουργεί εξαιρετικά υψηλές ετήσιες επιβαρύνσεις και δεσμεύει πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να προσανατολιστούν στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης».

Στο μεταξύ, παρά την προσπάθεια της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να κατευνάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με παρεμβάσεις αναβάθμισης του ρόλου και της λειτουργίας της, φαίνεται να επιταχύνεται η αποχώρηση της Ν. Φούντα, η οποία στηρίζει όλο και πιο ανοιχτά πρωτοβουλίες του πρώην γραμματέα του κόμματος και νυν επικεφαλής των «Μεταρρυθμιστών», Σπ. Λυκούδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ