ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2014
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του ΣΥΚΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΗ, οι φίλοι και σύντροφοί του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μαντουδίου, στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του πατέρα και παππού μας ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΛΟΓΟΤΕΙΝΑ, φίλου οπαδού και ψηφοφόρου του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο Κόμμα μας 300 ευρώ, μέσω της ΚΟ Νάξου.

Οι οικογένειες: Κυριάκου Καλογείτονα, Φώτη Καλογείτονα και Μιχάλη Καλογείτονα

***

φωτό 1

Μεγάλη απώλεια για το Κόμμα μας και το οικογενειακό της περιβάλλον, ο πρόωρος και αναπάντεχος χαμός της συντρόφισσας και αγωνίστριας ΜΑΡΙΑΣ ΣΕΡΙΦΗ - ΤΣΙΚΗ. Σημαντική προσωπικότητα, μαχήτρια, ακούραστη κομμουνίστρια πάνω από όλα. Θα σε θυμόμαστε πάντα και θα είσαι πάντα κοντά μας. Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος Πειραιά.

Οικογένεια Κωνσταντίνου Καλλιγιαννίδη

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΣΤΡΩΜΑΤΙΑ ΣΤΕΛΙΟΥ (φωτ.) και των ΤΣΙΝΖΙΛΩΝΗ ΓΙΑΝΝΗ και ΗΛΙΑ προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Λαμίας.

Ελένη Στρωματιά

***

Στη μνήμη του πατέρα και παππού μας, ΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ (Γιάκουμου) από το χωριό Σκουλικάδο Ζακύνθου, ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή και εργάτη στην Κλωστοϋφαντουργία για την υπόλοιπη ζωή του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κολωνού της ΤΟ Αθήνας, 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΣΤΡΩΜΑΤΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΣΤΡΩΜΑΤΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Ο πατέρας και παππούς μας, Νίκος Κεφαλληνός, ορφανός από την παιδική του ηλικία μπήκε στη βιοπάλη -αφήνοντας το σχολείο που τόσο αγαπούσε- για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής. Μετά από πολλές περιπέτειες, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου κάνοντας πολλές δουλειές ταυτόχρονα, εργαζόταν ως βιομηχανικός εργάτης στην «Πεταλούδα» - Μουζάκης. Παράλληλα με την διπλή και τριπλή βάρδια δουλειάς για να αναθρέψει την πολυμελή οικογένειά του, διακρίθηκε πρωτοπόρος αγωνιστής του κλάδου, όπου οι συνάδελφοί του τον ανέδειξαν συνδικαλιστή. Οσοι είχαμε τη χαρά να ζήσουμε μαζί του, η οικογένειά του, οι φίλοι του και συνάδελφοι δεν θα ξεχάσουμε τη σοφία στη γνώμη και τις συμβουλές του. Με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, πάντα ενθάρρυνε τα πιο καλά στοιχεία από τον καθένα μας. Θα σε θυμούμαστε πάντα για την αχόρταγη δίψα για τη γνώση και για την πατρική σου τρυφερότητα που μας σκέπαζε όλους.

Το παιδί σου, Αλίκη, και τα εγγόνια: Κωνσταντίνος και Νίκος Χρυσικόπουλος

***

Η Ρίτα Αθανασοπούλου και η οικογένειά της, στην μνήμη του συζύγου της ΝΟΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και του συντρόφου και καλού φίλου ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΑΚΗ, προσφέρει στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Μαντουδιού, για την οικονομική ενίσχυσή του, το ποσό των 50 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του φίλου και συντρόφου ΘΟΔΩΡΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 8 Νοέμβρη 2014, προσφέρω, αντί για στεφάνι, 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μοσχάτου.

Κυριάκος Μανωλούδης

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μας, ΜΑΡΙΑΣ ΣΕΦΕΡΗ προσφέρουμε 300 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματός μας.

Ο σύζυγος και τα παιδιά της

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΑ, συνταξιούχου δημοσιογράφου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 200 ευρώ. Ο Νίκος Γιαννακάς γεννήθηκε το 1921 στην Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας και «έφυγε» στις 22.9.2014. Με την είσοδο των Γερμανών κατακτητών, τριτοετής φοιτητής της Νομικής Αθήνας, έλαβε ενεργό μέρος στο φοιτητικό κίνημα Αντίστασης. Από την Ανοιξη του 1942, οργανωμένος πλέον στο ΕΑΜ, λαμβάνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα κακουχιών, πείνας πολλές φορές, ψωρίασης μόνιμης σχεδόν, πεζοπορίας εκατοντάδων χιλιομέτρων κινητοποιούσε τον κόσμο σε επαφή και συνεργασία με τη διοίκηση του 3ου Τάγματος και τη Διοίκηση του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Με τη φυγή των Γερμανών και την απελευθέρωση της πόλης του Μεσολογγίου, εξεφώνησε τον πρώτο επίσημο λόγο προς το λαό του Μεσολογγίου εκ μέρους της διοίκησης του ΕΑΜ, από το μπαλκόνι του Δημαρχείου. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1945 σε εφημερίδα της Πάτρας. Εργάστηκε σε πολλές Αθηναϊκές εφημερίδες ως διορθωτής και υπεύθυνος ύλης, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές και οργανωτές του ΕΔΟΕΑΠ. Ο Νίκος Γιαννακάς ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του. Πίστευε ότι η κυρίαρχη τάξη μόνο τη δράση του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος υπολογίζει και το αντιμάχεται με πολλούς τρόπους που διαθέτει.

ΠΑΝΑΓΟΥ ΓΙΑΣΕΜΗ
ΠΑΝΑΓΟΥ ΓΙΑΣΕΜΗ
Βάιος Παπαποστόλου

Αρσινόη Παπαποστόλου - Μάντζαρη

***

φωτο 1

Μόλις έμαθα πως «έφυγε» από τη ζωή ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ από την Κορνοφωλιά Εβρου. Ακουγα από μικρή για τον Χρήστο, εκεί στην ξενιτιά. Φυλακές και εξορίες για πολλά χρόνια. Τον γνώρισα με τον επαναπατρισμό μου στην πατρίδα. Και τον γνώρισα όπως άκουγα μικρή. Ανθρωπος, Αγωνιστής, Κομμουνιστής. Τα είχε όλα.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι, προσφέρω 20 ευρώ στην ΚΟΒ Θέρμης για ένα Κόμμα αντάξιο των αγώνων των πατεράδων μας.

Αννα Κεφαλέλη, Θέρμη

***

φωτο 4

Στη μνήμη των γονιών μας, ΔΗΜΗΤΡΗ και ΚΑΛΟΥΔΑΣ ΤΡΑΝΤΑΚΗ, και ΔΗΜΗΤΡΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ελευθεριού Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά τους, Τραντάκης Βαρσάμης, Γκουζέλου Ελένη

***

φωτο 1

Στις 31 Μάρτη συμπληρώνονται 4 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο ΑΛΕΚΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ. Ο Αλέκος μεγάλωσε στην Καλαμαριά και ήτανε ανιψιός της Κούλας Ελευθεριάδου, στελέχους του ΚΚΕ που εκτελέστηκε το Μάη του 1948 στη Θεσσαλονίκη. Από τα νεανικά του χρόνια άρχισε να έχει πολιτική δράση. Είχε πάρει μέρος σε όλες τις συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις που έγιναν στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά το 1950. Ηταν μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ και, μετέπειτα, της Νεολαίας «Λαμπράκη». Το 1964 έφυγε μετανάστης στη Σουηδία κυνηγημένος από το αστικό καθεστώς. Στη Σουηδία, από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών. Αυτό τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό σ' όλους τους μετανάστες, κάτι που επιβεβαιώνεται και με την εκλογή του ως πρώτου μετανάστη βουλευτή στη Σουηδία, το 1979. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τα δίκαια της εργατικής τάξης και των μεταναστών. «...Οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας και όχι μόνο στις δημοτικές - τοπικές, όπως γίνεται τώρα. Δεν πρέπει να χρειάζεται να γίνουν Σουηδοί υπήκοοι για να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη σουηδική Βουλή. Διαφορετικά οι μετανάστες θα νιώθουν πάντοτε πολίτες β' κατηγορίας, πράγμα απαράδεκτο...», δήλωνε αμέσως μετά την εκλογή του, κάτι που έγινε άλλες τρεις φορές.

ΠΑΝΑΓΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΠΑΝΑΓΟΥ ΘΕΑΝΩ
Στη μνήμη του, η μητέρα του Σοφία Ελευθεριάδου - Χρυσοπούλου προσφέρει στην ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

φωτό 1

Σήμερα συμπληρώνονται 40 μέρες που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας πατέρας και παππούς ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννημένος το Νοέμβριο του 1919 στο Χανδρινού Πυλίας Μεσσηνίας παρέμεινε συνεπής αγωνιστής στο πλευρό του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, με ηλικία ίδια με τη μακρόχρονη πορεία του τιμημένου Κόμματός μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Πυλίας Μεσσηνίας, για την Οικονομική Εξόρμηση του.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μου γυναίκας, συντρόφισσα στη ζωή και τον αγώνα επί 56 χρόνια, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΚΟΥΤΕΛΑ που «έφυγε» την 1η Ιουλίου για το μεγάλο ταξίδι, προσφέρω 500 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΤΕ Μεσσηνίας.

Γιώργος Κουτέλας

***

Στη μνήμη των αδελφών μου ΔΗΜΗΤΡΗ και ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΟΛΑ, καθώς και στη μνήμη όλων των συχωριανών μου, των 33 παλικαριών από το Πεύκο Καστοριάς που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά του λαού, προσφέρω, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, το ποσό των 400 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, με την ευχή, όταν καταστεί δυνατό, να ολοκληρωθεί το μνημείο πεσόντων της μάχης της Φλώρινας.

Τσιρώνη - Τσιόλα Ευανθία

***

φωτό 3

Το 1951, εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του Στρατοδικείου για τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου). Αλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή. Οι θανατικές καταδίκες δεν εκτελέστηκαν. Ηταν καταδίκες που στηρίζονταν στον ΑΝ 509 και αφορούσαν αποκλειστικά στις πολιτικές πεποιθήσεις των καταδικασμένων.

Δημήτρης Κανελλόπουλος
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Στη μνήμη του πατέρα μου αντιστασιακού και λογοτέχνη, μαχητή της ζωής και της πένας, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ που τίμησε την πατρίδα του Μεσσηνία και την οικογένειά του με τις τρεις θανατικές του καταδίκες, τα 22 βιβλία του, τις φυλακές και τις εξορίες, τιμώντας εμπράκτως τους αγώνες της γενιάς του και το Κόμμα μας, το ΚΚΕ. Και στην μνήμη των: ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ που ήταν επιστήθιοι σύντροφοι και φίλοι του.

Στη μνήμη όλων των αγωνιστών της Αντίστασης προσφέρουμε το ποσό των 50 ευρώ στην ΤΕ Αρτας - Φιλιππιάδας του τιμημένου ΚΚΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, με την πίστη ότι οι «σποράδες» φεύγουν αλλά η σπορά που άφησαν θα καρπίσει και σε πείσμα των καιρών.

Η σύντροφός του, Δωροθέα, τα παιδιά του: Περικλής - Μένια, τα εγγόνια του: Δωροθέα και Δημήτρης.

***

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, η σύζυγός του Μαργαρίτα προφέρει 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αρτας για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΑ, μαχητή του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) και της μητέρας μου ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΜΗΤΑ που ήταν στο ΕΑΜ, για τα 70 χρόνια από το θάνατό τους, προσφέρω στο Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ Ν. Δημητριάδας Βόλου, 50 ευρώ για ενίσχυση.

ΑΛΕΚΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
***

φωτό 3

Στη μνήμη της μητέρας μου ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΣΠΑΝΟΥ, του πατέρα μου ΘΩΜΑ ΣΠΑΝΟΥ

και της γιαγιάς μου ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΑΓΟΥΡΤΖΗ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 100 ευρώ.

Βασίλης Σπανός

***

φωτό 2

Στη μνήμη των γονιών μου, ΠΑΝΑΓΗ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΥ, από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, της αδελφής μου, ΘΕΑΝΩΣ ΠΑΝΑΓΟΥ (φωτ.), μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το φθινόπωρο του 1949, μετά το τέλος των μαχών στο Γράμμο - Βίτσι. Και στη μνήμη της αδελφής μου ΓΙΑΣΕΜΗΣ (φωτ.), η οποία πέθανε στα 1992, του αδερφού μου ΕΥΘΥΜΗ, που πέθανε πριν 5 χρόνια, και στη μνήμη όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας και για ένα καλύτερο μέλλον του λαού, προσφέρω 50 ευρώ στη ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ.

Καλουδίτσα Πανάγου - Αντωνίου, αγωνίστρια της ΕΑ και του ΔΣΕ

***

φωτό 1

Στις 23 Νοέμβρη συμπληρώνονται 14 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο κομμουνιστής αντιστασιακός ΛΑΖΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από τη δεκαετία του '30. Υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή. Η ζωή και η δράση του στο λαϊκό κίνημα και τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά του αποτελούν παράδειγμα και κληρονομιά για τους νέους αγωνιστές.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Στη μνήμη του, η σύζυγος και σύντροφος της ζωής του Κική Ιωαννίδου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.


ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΓΚΟΥΖΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΚΟΥΖΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΡΑΝΤΑΚΗ ΚΑΛΟΥΔΑ
ΤΡΑΝΤΑΚΗ ΚΑΛΟΥΔΑ

ΤΡΑΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΡΑΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΕΦΕΡΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΕΦΕΡΗ

ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΕΡΙΦΗ -ΤΣΙΚΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΕΡΙΦΗ -ΤΣΙΚΗ

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΟΥ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΟΥ

ΘΩΜΑΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΘΩΜΑΣ ΣΠΑΝΟΣ

ΠΑΓΟΥΡΤΖΗ ΟΥΡΑΝΙΑ
ΠΑΓΟΥΡΤΖΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

ΣΥΚΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέσω ΚΟΒ Μαντουδίου
ΣΥΚΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέσω ΚΟΒ Μαντουδίου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΥΤΕΛΑ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΥΤΕΛΑ

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΑΛΟΓΟΤΕΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΚΑΛΟΓΟΤΕΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ