ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διαφωνίες τακτικής με συνέχιση της επέμβασης...

Παραίτηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, λόγω «διαφωνιών» με τον Πρόεδρο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τις αντιθέσεις ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση Ομπάμα και σε ένα μέρος της αστικής τάξης σε σχέση με την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί τόσο έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ, όσο και έναντι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, φαίνεται πως αντανακλά η χτεσινή παραίτηση του 78χρονου Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου, επί τουλάχιστον 12 χρόνια γερουσιαστή στη Νεμπράσκα και πρώην βετεράνου στον πόλεμο του Βιετνάμ, σημειώνοντας ότι τον είχε ενημερώσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη, λέγοντάς του ότι «έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει». Ο Ομπάμα σημείωσε πως ο Χέιγκελ θα παραμείνει στο πόστο του μέχρις ότου οριστεί αντικαταστάτης του, ενδεχομένως μεταξύ ενός εκ των πιθανών διαδόχων του που θεωρούνται η Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργός Αμυνας, και ο Αστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός Αμυνας.

Ο Χέιγκελ πρότεινε εδώ και μήνες μία «σκληρότερη» γραμμή δράσης όσον αφορά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, υποστηρίζοντας ενθέρμως ακόμη και την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες είχε διαρρεύσει δικό του εσωτερικό υπόμνημα που προειδοποιούσε ότι η πολιτική του Προέδρου Ομπάμα σε Συρία και Ιράκ «κινδυνεύει» εξαιτίας της αποτυχίας του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του έναντι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, καθώς ο Αμερικανός ηγέτης φαίνεται να βάζει σε προτεραιότητα μία πιο σκληρή τακτική εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» «ανεξάρτητα από το θέμα του Ασαντ».

Η παραίτηση Χέιγκελ έδωσε, πάντως, αφορμή χτες στον (επίσης Ρεπουμπλικάνο) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ να προτείνει μία «ευρύτερη επανεξέταση της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής», με αφορμή την αντικατάσταση του Χέιγκελ.

Μήνυμα Ασαντ για «συσπείρωση» κατά των τζιχαντιστών

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, ο ηγέτης της χώρας Μπασάρ Ασαντ, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών, απηύθυνε διεθνώς έκκληση, ώστε να ασκηθεί «αληθινή πίεση σε εκείνους που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση, στον εξοπλισμό και στην υποστήριξη των ενεργειών των τρομοκρατών», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κατά χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία που στήριξαν ποικιλοτρόπως τους τρομοκράτες - μισθοφόρους.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επέκρινε τη δράση των (υπό αμερικανική ηγεσία) δυτικών και αραβικών δυνάμεων στη Συρία, έναντι των τζιχαντιστών του «ΙΚ», σημειώνοντας στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι «δεν είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο», αφού η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δίχως την άδεια των εγχώριων αρχών «είναι παράνομη και απορριπτέα». Ο Μπογκντάνοφ σημείωσε ότι η στάση των ΗΠΑ στην περιοχή «που λέει ότι συμφωνεί με την ιρακινή κυβέρνηση αλλά όχι και με τη συριακή είναι καταστροφική».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε διαμηνύσει πως η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί σε αυτόν τον «διεθνή» συνασπισμό κατά του «ΙΚ» «γιατί δραστηριοποιείται δίχως την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Περίθαλψη τζιχαντιστών στο Ισραήλ;

Την ώρα που οι ΗΠΑ κάνουν πως κινούνται κατά των τζιχαντιστών, οι κατοχικές δυνάμεις του πιστού τους συμμάχου, του Ισραήλ, φαίνεται πως έχουν αναλάβει την ιατρική περίθαλψη των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα». Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα «Walla», που επικαλείται χτεσινό τηλεγράφημα του συριακού πρακτορείου ειδήσεων, ΣΑΝΑ, το βράδυ της Κυριακής οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις μετέφεραν δύο βαριά τραυματίες - μέλη του «Μετώπου Νούσρα» από τη Συρία στο νοσοκομείο Ναχαρίγια της δυτικής Γιαλιλαίας. Η ιστοσελίδα «Walla» σημειώνει μάλιστα ότι μέσα στους τελευταίους μήνες, στο νοσοκομείο Ναχαρίγια έχουν νοσηλευτεί 443 τζιχαντιστές που τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στη Συρία.

  • Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι τα γαλλικά μαχητικά τύπου «Μιράζ» που αναμένεται να αναπτυχθούν εντός του επόμενου μήνα σε βάση της Ιορδανίας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών. Το ίδιο 24ωρο στην επαρχία Ντιγιάλα του ανατολικού Ιράκ αναφέρθηκαν ακόμη δύο επιτυχίες δυνάμεων του ιρακινού στρατού, που έδρασε με την υποστήριξη πολιτοφυλακών Σιιτών και Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά», καταφέρνοντας να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων Σααντίγια και Τζαλούλα.

ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συνάντηση στο φόντο έντονων ανταγωνισμών

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν

Associated Press

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο εκτιμήσεων για συνεχιζόμενες «δοκιμασίες» των σχέσεων Αγκυρας - Ουάσιγκτον έγινε η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στην Τουρκία.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για περίπου τέσσερις ώρες θέματα όπως η πρόοδος των επιχειρήσεων του «διεθνούς συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») αλλά και το «μέλλον της Συρίας». Το γεγονός ότι δε δέχτηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους έκανε πολλούς να μιλήσουν για «διαφωνίες» που «παραμένουν έντονες». Για παράδειγμα, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι συνεχίζει να αντιστέκεται «σθεναρά» στη χρήση της βάσης της στο Ιντσιρλίκ για τις ανάγκες του «συνασπισμού», να είναι ανήσυχη για την ευρύτερη αναβάθμιση του ρόλου των Κούρδων, ενώ εξακολουθεί να ιεραρχεί την «ευθεία» ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ ως καταλυτική και για την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι «πληρέστερες και ισχυρότερες» από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν εξηγώντας ότι «οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναπτύσσονται πάνω στις κοινές αξίες, στα κοινά συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό και προσαρμόζονται στις νέες στρατηγικές συνθήκες» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν εκ νέου στην «αμοιβαία δέσμευση να εγγυηθούμε την άμυνα και την ασφάλειά μας, ως σύμμαχοι στους κόλπους του NATO». Επιπλέον, δήλωσε ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Τουρκίας και των ΗΠΑ «θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον της περιοχής».

Ο Μπάιντεν επέλεξε να πει ότι «η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ανώνυμα ότι με τους Τούρκους υπάρχει συμφωνία ως προς το ότι στη Συρία «χρειάζεται μια πολιτική μετάβαση» αλλά «προς το παρόν, η απόλυτη προτεραιότητά μας στο Ιράκ και στη Συρία είναι να ηττηθεί το "ΙΚ"». «Ενας από τους λόγους για τους οποίους θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε τουρκικές εγκαταστάσεις είναι ότι θα μας έδινε την ικανότητα να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη στις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του "ΙΚ"», συμπλήρωναν.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία ο Μπάιντεν συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ενδοαστική κόντρα με αφορμή ρατσιστικό νομοσχέδιο...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--

«Τρικυμία» στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκαλεί η προώθηση ρατσιστικού νομοσχεδίου στην Κνεσέτ, που δεν θα ορίζει πλέον το Ισραήλ ως «εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος», αλλά ως «εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού», με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την αραβική μειονότητα, που αποτελεί το 20% του ισραηλινού λαού.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε την Κυριακή με 14 ψήφους υπέρ και 6 κατά, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση, από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, επικρίθηκε σφόδρα από τους εταίρους της κυβέρνησης Νετανιάχου, την υπουργό Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, και τον υπουργό Οικονομικών (ηγέτη του κόμματος Yesh Atid) Γιαΐρ Λαπίντ. Θεωρείται ότι δίχως την κοινοβουλευτική υποστήριξη της Λίβνι και του Λαπίντ, ο Νετανιάχου δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση του νομοσχεδίου και θα υποχρεωθεί σε εύσχημη δικαιολογία απόσυρσής του. Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκε χτες και ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, Γεσούντα Γουαϊνστάιν. Η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε μια βδομάδα.

Συνέχιση βίας σε βάρος Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, οι πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου ενθαρρύνουν τα επεισόδια βίας Εβραίων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων.

Την Κυριακή, ο 36χρονος Παλαιστίνιος Ακέλ Αμέρ Κχαλίλ Τζαντάλαχ έχασε τη ζωή του και ένας ακόμη συνομήλικός του τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα που φαίνεται πως προκάλεσε σκόπιμα Εβραίος έποικος σε δρόμο κοντά σε συνοικισμό εποίκων στο Μπινγιαμίν. Σε επιδρομές των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε σπίτια Παλαιστινίων σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη συνελήφθησαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, ενώ και το περασμένο 24ωρο συνεχίστηκαν οι «παραδειγματικές» κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι ή ενέχονται σε επιθέσεις κατά των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

Πρόταση Σίσι για μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή (ένα 24ωρο πριν ξεκινήσει την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία σε Ιταλία και Γαλλία) σημείωσε ότι είναι έτοιμος να αποστείλει Αιγύπτιους στρατιώτες για να λειτουργήσουν σαν «δύναμη σταθεροποίησης» ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση αποσταθεροποίησης που αντιμετωπίζει η Λιβύη, σημειώνοντας ότι η χώρα «κατρακυλά στο χάος», όπου δημιουργούνται «εξαιρετικά επικίνδυνες βάσεις τζιχαντιστών». Κάλεσε δε τη «διεθνή κοινότητα» να κάνει μία «ξεκάθαρη επιλογή υπέρ του στρατού της Λιβύης και κανενός άλλου».

Στην ατζέντα της περιοδείας Σίσι σε Ιταλία και Γαλλία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και κυρίως η προσέλκυση ξένου κεφαλαίου στην Αίγυπτο, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί κατά την τελευταία τριετία πολιτικής αστάθειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ