ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους η ιδιωτικοποίηση

Ακάθεκτη προχωρά η συγκυβέρνηση τους σχεδιασμούς της για την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στα ιδιωτικά μονοπώλια, καθώς χτες, όπως έγινε γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτές και τις τρεις τεχνικές προσφορές, που είχαν καταθέσει τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.) - METKA, FRAPORT - SLENTEL και VINCI Airports - ΑΚΤOR, ενώ σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο άνοιγμα των φακέλων των οικονομικών προσφορών των τριών υποψήφιων επενδυτών. Τα αεροδρόμια που η κυβέρνηση έχει «βγάλει στο σφυρί» είναι αυτά σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ακτιο και Καβάλα (ομάδα Α) και σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη και Σκιάθο (ομάδα Β').

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση των αεροδρομίων για διάστημα 40 ετών με δυνατότητα επέκτασης επιπλέον 10, ενώ ως «αντάλλαγμα» οφείλει να προχωρήσει σε επενδύσεις για την αναβάθμισή τους ύψους 200-250 εκατ. ευρώ εντός της πρώτης τετραετίας. Πάντως, το παραπάνω ποσό - σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει η ΟΣΥΠΑ - εξασφαλίζεται από τα έσοδα των ίδιων των αεροδρομίων και θα μπορούσαν οι επενδύσεις να γίνονταν υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, δίχως αυτά να παραδοθούν σε κανέναν ιδιώτη.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, με το ΚΚΕ να συμμετέχει σε αυτές, εκφράζοντας την αντίθεσή του στα καταστροφικά σχέδια της συγκυβέρνησης. Στη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από μαζικούς φορείς του νομού, παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, η οποία με δήλωσή της υπογράμμισε ότι «η ιδιωτικοποίηση δεν πρέπει να περάσει».

Συγκεκριμένα, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε: «Η ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα Χανίων εντάσσεται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν πρέπει να περάσει γιατί θα έχει τραγικές συνέπειες. Εδώ δίπλα είναι η 115 ΠΜ της πολεμικής αεροπορίας, η δεύτερη σε μέγεθος και δύναμη πτέρυγα στην Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι υποθηκεύεται η ασφάλεια του νησιού. Επίσης, θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους εργαζομένους του αεροδρομίου, οι οποίοι όχι μόνο θα απολυθούν, όχι μόνο θα περάσουν νέες εργασιακές σχέσεις αλλά θα τσακιστούν ό,τι δικαιώματα υπάρχουν. Επίσης, οι επιπτώσεις θα αφορούν όλο το λαό της δυτικής Κρήτης καθώς θα αυξηθούν τα τέλη, τα εισιτήρια, θα επηρεάσει διάφορους κλάδους όπως για παράδειγμα τους ταξιτζήδες που θα πρέπει να πληρώνουν για να μπουν στο αεροδρόμιο. Αρα, μέσα σε αυτήν τη σκληρή λιτότητα το κόστος μεταφοράς θα πάει στα ύψη. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - ιδιωτικοποιήσεις εξυπηρετούν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών και τα κέρδη τους. Διεκδικούμε η κρατική περιουσία να μείνει και να λειτουργεί υπέρ του λαού, για ασφαλείς και φθηνές μεταφορές που θα συμβάλουν και στις αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού».

ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες με επίκεντρο την πρόταση Σταθάκη

Για τα καλά έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση με επίκεντρο τη συναίνεση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στα μείζονα προτάγματά της. Η άποψη που εξέφρασε ο Γ. Σταθάκης για συμφωνία με την κυβέρνηση που θα απεμπλέκει την προεδρική εκλογή απ' τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, επικροτείται από στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ενισχύεται, αν και δειλά προς ώρας, από τοποθετήσεις όπως αυτή που φέρεται να έκανε ο Αλ. Τσίπρας σε σύσκεψη γραμματέων νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος το περασμένο Σάββατο.

Εκεί φέρεται να δήλωσε - σε αντίθεση με την έως τώρα ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ - ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν ότι θα είναι απλά τα πράγματα με την προεδρική εκλογή κι ότι σφάλλουν επικίνδυνα όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Παρ' όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας, εκτίμησε ότι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα επέφερε απογοήτευση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα απομάκρυνε την «πολιτική αλλαγή».

Την πρόταση Σταθάκη έρχονται να ενισχύσουν και δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου που αποδίδουν στην «κοινή γνώμη» διάθεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απ' την παρούσα βουλή. Αλλά και «ψίθυροι» από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι ο Γ. Σταθάκης δεν έκανε τυχαία ή από αβλεψία τη συγκεκριμένη πρόταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε συνεννόηση με την ηγεσία για την βολιδοσκόπηση αντιδράσεων.

Οσοι πιστοί ας προσέλθουν...

Στη σύσκεψη με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε άνοιγμα των ψηφοδελτίων του κόμματος με ένταξη όποιου πρόθυμου να βάλει πλάτες στη μάχη απόσπασης της διαχείρισης απ' τα «χέρια» της ΝΔ. Στο όνομα του «να μη χαθεί το ραντεβού με την Ιστορία» ζήτησε κινητοποίηση, ώστε να κάνει ο λαός δική του υπόθεση την εναλλαγή στον κυβερνητικό θώκο και προέτρεψε τα στελέχη του να αποκτήσουν «αντίληψη και στρατηγική έντιμων καθαρών συμμαχιών, αλλά ανοιχτών συμμαχιών».

Επιχειρώντας να αντικρούσει αιτιάσεις που προβάλλουν διάφορα βιλαέτια στο εσωτερικό του κόμματος από θέσεις ανταγωνισμού προς τους νεοεισερχόμενους, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα γίνει πλυντήριο». Πλην όμως σε αυστηρό ύφος προειδοποίησε οργανώσεις που προβάλλουν εμπόδια στην εγγραφή και ανάδειξη στελεχών προερχόμενων κυρίως απ' το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο, ότι δεν θα τους επιτραπεί «να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου ... Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40% ή το 45%».

Συνέστησε τη δημιουργία «θεσμών ελέγχου και αυτοελέγχου» που θα «φιλτράρουν» όσους προσέρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη θέσπιση κανόνων για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές ή να ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό. Προέτρεψε, μάλιστα, όσοι απ' αυτούς κατέχουν στελεχικές θέσεις να επιλέξουν. «Οσοι από εσάς θέλετε να είστε ή πρέπει να είστε υποψήφιοι βουλευτές να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον/α άλλον/η που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση. Είναι ασυμβίβαστο», ανέφερε.

Κι επειδή «στη βράση κολλάει το σίδερο» χτες ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τη Θ. Τζάκρη, αλλά και τη Χρ. Γιαταγάνα, όπου φαίνεται ότι «κλείδωσε» η συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, αναχώρησε χτες για τη Μόσχα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρόσκληση της ρωσικής Ντούμας για συμμετοχή σε διεθνή διάσκεψη με θέμα τις σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας.

ΑΝΕΛ
Αλλοι καλοβλέπουν ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι λοξοκοιτάνε Πρόεδρο

Ολα είναι ανοιχτά για τη στάση βουλευτών των ΑΝΕΛ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), την ερχόμενη άνοιξη. Το 2ο συνέδριο του κόμματος, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι μεταξύ στελεχών τους γίνονται σκέψεις στήριξης της κυβερνητικής πρότασης, αν και η ηγεσία των ΑΝΕΛ απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο και «ψήνει» (εφόσον το κόμμα μπει στη Βουλή) συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση των ΑΝΕΛ για τα αποτελέσματα του συνεδρίου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ένας διάχυτος ριζοσπαστικός πατριωτισμός στην ελληνική κοινωνία αποφασίσθηκε να τον σχηματοποιήσουμε μέσα από μια εθνική, πατριωτική και δημοκρατική συμμαχία με βασικό κορμό το Κίνημα των ΑΝΕΛ». «Με τα ψηφίσματα θωρακίστηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο» (!), «Αποφασίσθηκε ότι οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίζουν ΠτΔ», «Ολες οι αποφάσεις του συνεδρίου ήταν ομόφωνες».

Και κατά συνείδηση!

Ωστόσο, ο Π. Μελάς (οι δηλώσεις του την προηγούμενη βδομάδα ότι ίσως υπερψηφίσει ΠτΔ για το «καλό της πατρίδας» προκάλεσαν εσωκομματικούς τριγμούς) απέφυγε να μιλήσει στο συνέδριο ώστε να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του. Επιπλέον, δεν σήκωσε το χέρι στην πρόταση να μην ψηφίσει το κόμμα για ΠτΔ. «Είναι ξεκάθαρο. Θα κάνω αυτό που συμφέρει τον ελληνικό λαό. Να δούμε εάν με μια άλλη κυβέρνηση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ή όχι», είπε αργότερα στο ΑΠΕ κατά την έξοδό του από το συνέδριο, συσκοτίζοντας παραπέρα την κατάσταση. Χτες το πρωί, πάντως, μιλώντας στο «BHMA fm» είπε ότι θα το «σκεφτεί» και θα λειτουργήσει «κατά συνείδηση»...

Αναφερόμενος εμμέσως στην περίπτωση Μελά, ίσως και άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, έλεγε από το βήμα του συνεδρίου κατά στελεχών του κόμματος: «Υπάρχουν στο κόμμα μας και οι δούρειοι ίπποι που πρέπει να απομονωθούν. Δεν μπορούν να υπάρχουν καρκινώματα την ώρα που δίνουμε τον αγώνα μας».

Πάντως, ο πρόεδρος του συνεδρίου, Π. Σγουρίδης, προκειμένου να βγει προς τα έξω εικόνα ομοφωνίας, απευθυνόμενος στο σώμα ζήτησε να εκφραστεί δημοσίως η όποια διαφωνία. Δεν τοποθετήθηκε κανείς και σύμφωνα με τον Σγουρίδη «η απόφαση να μην ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ομόφωνη»...

Νωρίτερα, ο Π. Καμμένος είχε προαναγγείλει μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Συζητήσεις κάτω από το τραπέζι δεν κάνουμε. Εχουμε κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα και δεν κάνουμε πίσω. Εχουμε ξεκάθαρες θέσεις για εθνικά θέματα και Ορθοδοξία. Αλλά θα επιδιώξουμε να κάνουμε μια συνεργασία σε μια κυβέρνηση που οι ΑΝΕΛ θα είναι η εγγύηση για το αύριο», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ