ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ - ΚΕΑΟ
Τα τρία απ' τα τέσσερα ευρώ τα χρωστάνε οι καπιταλιστές

Η κυβέρνηση κυνηγάει με κατασχέσεις τους μικροοφειλέτες και όχι αυτούς που βουλιάζουν τα Ταμεία

Από κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα Ταξί ενάντια στις απειλές για κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ
Από κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα Ταξί ενάντια στις απειλές για κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ
Στο υπέρογκο ποσό των 10,643 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ είναι χρέη επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Με άλλα λόγια, το 76% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι χρέη επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, που όχι μόνο δεν αποδίδουν τις εισφορές που τους αναλογούν, αλλά παρακρατούν και τις εισφορές των εργαζομένων.

Οι αρχικές αυτές οφειλές που μεταβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ, σήμερα έχουν αυξηθεί στα 11,485 δισ. ευρώ (τρέχουσες οφειλές), καθώς προσαυξάνονται από πρόσθετα τέλη και παρά το γεγονός ότι από τον Οκτώβρη του 2013 που λειτούργησε το ΚΕΑΟ έχουν εισπραχθεί 270 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών (9,325 δισ. ευρώ, από τα 11,485 δισ.), προέρχονται από οφειλέτες που είχαν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, πριν από το 2009.

Ομως, ένα μέρος αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,5 δισ. ευρώ) κρίνεται δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθεί, καθώς 196,8 εκατ. ευρώ τα χρωστούν επιχειρήσεις που έχουν κάνει διακοπή ή έχουν κηρύξει πτώχευση, ενώ ακόμα 553,4 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από το 2003! Επιπλέον, «αξιολογείται η άμεση εισπραξιμότητα ορισμένων ειδικών, ως προς την λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κατηγοριών οφειλετών (συνεταιρισμοί κ.λπ.)». Πρόκειται - σύμφωνα με το ΚΕΑΟ - για 1.083 οφειλέτες με συνολική οφειλή 745,556 εκατομμύρια ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που έχει αποσταλεί στο ΚΕΑΟ ανέρχεται σε 220.615, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Ομως ο αριθμός αυτός είναι τουλάχιστον παραπλανητικός, καθώς οι οφειλέτες που η ατομική οφειλή τους δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ είναι 124.754, περισσότεροι από τους μισούς, οφείλουν όμως 1,2 δισ. ευρώ, όταν στο ΙΚΑ μόλις 871 επιχειρήσεις οφείλουν πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, άλλες 1.511 επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οι μεγάλοι οφειλέτες είναι ο βασικός κίνδυνος για τα Ταμεία, καθώς αν και επιβαρύνουν δυσανάλογα το ασφαλιστικό σύστημα, για πολλά χρόνια έμεναν στο απυρόβλητο, ενώ τώρα οι επιχειρηματίες επιβραβεύονται με μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τα αντιασφαλιστικά σχέδια

Παρέμβαση του Κώστα Παπαδάκη σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, που σχεδιάζουν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η τρόικα και την έξαρση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της καταστολής για την επιβολή των βάρβαρων μέτρων, κατήγγειλε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζική μαχητική απάντηση με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη και την κλιμάκωση της πάλης τους. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ετοιμάζουν προκλητικά στην Ελλάδα νέα μείωση συντάξεων, αύξηση κατά πέντε έτη του ελάχιστου χρόνου για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενοποίηση Ταμείων με περαιτέρω μείωση παροχών. Σχεδιάζουν την κατάργηση κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία και ενισχύουν τη λογική της ανταποδοτικότητας, στο πνεύμα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Για να περάσουν αυτά κι άλλα βάρβαρα μέτρα κλιμακώνονται ο αυταρχισμός, οι διώξεις συνδικαλιστών, η πολιτική επιστράτευση απεργών. Στο στόχαστρο βρίσκεται το δικαίωμα της απεργίας, για να αποδυναμώσουν την εργατική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, να ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος του λαού. Η έξαρση της καταστολής συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη - μέλη της κι αποδεικνύει ότι αυτό που τρέμουν είναι ο οργανωμένος κι αποφασισμένος λαός. Απάντηση αποτελεσματική μπορεί να δώσουν οι εργαζόμενοι με την πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη και την κλιμάκωση της πάλης τους».

Παρέμβαση στο ΙΚΑ από τη ΣΕΑΑΝ

Παρέμβαση στη διοίκηση του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8) διοργανώνουν την Παρασκευή στη 1 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, όπως και για τις προκλητικές δηλώσεις του διοικητή ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, που συνδέουν τον αριθμό των ενσήμων με τις παροχές Υγείας. Επιπλέον, είχε αμφισβητήσει το «δικαίωμα» των ανάπηρων και χρόνια πασχόντων που είναι «ικανοί προς εργασία» να λαμβάνουν αναπηρικά προνοιακά επιδόματα. Επίσης, την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ - η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής καλεί σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στις 6 μ.μ.

Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία!

Χρησιμοποιώντας ξανά το πρόσχημα για τη «βιωσιμότητα των Ταμείων», η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την τρόικα, επιδιώκει να ισοπεδώσει όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια. Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πάνω απ' όλα ταξικό - πολιτικό και από αυτήν τη σκοπιά πρέπει να προσεγγίζονται και οι οικονομικές του προεκτάσεις. Για να δικαιολογήσει τις αλλαγές, η κυβέρνηση επικαλείται την κακή οικονομική κατάσταση των Ταμείων και του κράτους, για την οποία όμως καμιά ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι. Αντίθετα, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική της και του κεφαλαίου.

Ορισμένα παραδείγματα:

  • Κράτος και εργοδοσία ευθύνονται για το γεγονός ότι σήμερα, οι εργοδοτικές οφειλές στο ΙΚΑ είναι μεγαλύτερες από το ετήσιο κονδύλι για τις συντάξεις (13,54 δισ. ευρώ και 10,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα).
  • Στα 12 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία από το 1993.
  • Πάνω από 60 δισ. ήταν οι απώλειες των Ταμείων από την κλοπή των αποθεματικών τους, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 και από τότε κλιμακώθηκε με διάφορους τρόπους.
  • 13 δισ. ευρώ στοίχισε στους ασφαλιστικούς οργανισμούς το «κούρεμα» των ομολόγων με το PSI.
  • Η μείωση εργοδοτικών εισφορών στερεί 1 δισ. ετησίως από τα Ταμεία, η εισφοροδιαφυγή και οι ευέλικτες μορφές εργασίας άλλα 8,5 δισ. ευρώ.
  • Η ανασφάλιστη δουλειά κάνει θραύση, καθώς ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς την καταβολή εισφορών από τον εργοδότη (36% το 2012).
  • Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται από χρόνο σε χρόνο, με το κράτος να αποσύρεται ολοένα και περισσότερο από τις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ταμεία. Συγκεκριμένα, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015 - 2018, η κρατική χρηματοδότηση προς την Κοινωνική Ασφάλιση υπολογίζεται στα 8,6 δισ. ευρώ ετησίως, όταν το 2012 ήταν 15 δισ. ευρώ.

Να, λοιπόν, από πού προκύπτει η κατάσταση την οποία επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση για να κλιμακώσει την επίθεση. Είναι φανερό ότι για τα ελλείμματα στα Ταμεία καμιά ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταβάλλουν μέχρι δεκάρας τις εισφορές που τους αναλογούν και όταν δεν έχουν να πληρώσουν χάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, όπως γίνεται με τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Αν όμως προχωρήσουν τα μέτρα που λέει η κυβέρνηση, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα;

Η απάντηση είναι όχι. Το επιβεβαιώνει η επιδείνωση της πραγματικότητας που ζουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι σήμερα, ύστερα από δυο σχεδόν δεκαετίες απανωτών «μεταρρυθμίσεων» στο Ασφαλιστικό, οι οποίες υποτίθεται ότι γίνονταν για να «θωρακιστεί το σύστημα» και να «μην καταρρεύσει». Αυτό που προσθέτει η κάθε «μεταρρύθμιση» είναι ένα επιπλέον κομμάτι στο παζλ της λειτουργίας του συστήματος της Ασφάλισης με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με το κράτος να εγγυάται μόνο ένα κομμάτι της σύνταξης, στο ύψος του προνοιακού επιδόματος. Αυτές οι αλλαγές πάνε χέρι - χέρι με τις ανατροπές στην Υγεία, προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση.

Η τάση αυτή δε θα αντιστραφεί, αλλά θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με τα μέτρα που σχεδιάζουν τώρα κυβέρνηση - κεφάλαιο, σε συνεργασία με την τρόικα. Το μαρτυράει η ίδια η πείρα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων σε όλα τα Ταμεία, που είναι ώρα να πάρουν μεγαλύτερη ευθύνη. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να περάσουν τα νέα μέτρα, να καταδικαστούν οι σημερινοί εργαζόμενοι και άνεργοι σε δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και οι συνταξιούχοι σε συντάξεις κάτω και από αυτές που παίρνουν σήμερα και φυτοζωούν. Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα τους. Δεν πρέπει να τα παραδώσουν πεσκέσι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στα μονοπώλια, για λογαριασμό των οποίων νομοθετούν κυβέρνηση και ΕΕ. Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου και αυτό πρέπει να το νιώσουν καλά στο σβέρκο τους κυβέρνηση και εργοδοσία, με επόμενο μεγάλο αγωνιστικό σταθμό την αυριανή απεργία.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ