ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΤΑ
Αντιδρούν στην εντατικοποίηση της δουλειάς

Μαζική συγκέντρωση των ταχυδρομικών και αγωνιστικές αποφάσεις

Στο σχεδιασμό της διοίκησης των ΕΛΤΑ να προχωρήσει στην κατάργηση τομέων της διανομής, που οδηγεί στην παραπέρα εντατικοποίησης της εργασίας, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία. Με αυτό το θέμα, έγινε προχτές μια από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», με τη συμμετοχή πάνω από 300 ταχυδρόμων.

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε όλους τους χώρους δουλειάς στην Αττική, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα ότι κανένας ταχυδρόμος δε θα παραλάβει επιπλέον έργο από αυτό που ήδη του αναλογεί. Η απόφαση αυτή έγινε πράξη χτες, την πρώτη μέρα που είχε ανακοινώσει η εργοδοσία ότι θα εφαρμόσει το σχέδιό της. Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πρακτικά, το σχέδιο της εργοδοσίας προβλέπει για την Αττική την κατάργηση 285 θέσεων εργασίας που κάλυπταν αντίστοιχο αριθμό τομέων διανομής (πανελλαδικά θέλει να καταργήσει τους 485 από τους 1.905 τομείς). Οι τομείς αυτοί καλύπτονταν είτε από υπερωρίες των μονίμων ταχυδρόμων, είτε από συμβασιούχους. Με την κατάργηση των θέσεων, οι τομείς αυτοί ενσωματώνονται στους εναπομείναντες, που θα έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστεί το έργο των ταχυδρόμων. Για παράδειγμα, σήμερα, στην αστική διανομή ο ταχυδρόμος πρέπει να καλύψει καθημερινά 7 έως 8 χιλιόμετρα. Με το σχέδιο της εργοδοσίας θα πρέπει να καλύπτει 20 έως 30 χιλιόμετρα!

Η αντίδραση των εργαζομένων αναμένεται να εκφραστεί μαζικά και στην αυριανή πανελλαδική απεργία, με την «Αγωνιστική Ενότητα Ταχυδρόμων» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) να καλεί στην Αττική σε προσυγκέντρωση στις 8 π.μ. στο κέντρο διανομής που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κωνσταντινουπόλεως. Θα ακολουθήσει πορεία στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ.

Στην οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων, σημαντική ήταν η συμβολή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα ΕΛΤΑ. Το σχέδιο της εργοδοσίας εκδηλώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μάχη της πανελλαδικής απεργίας. Χωρίς καθυστέρηση, στις περιοδείες που κάνουν στους χώρους δουλειάς ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το θέμα και το συνέδεσαν με την ανάγκη να δοθεί απάντηση και στην απεργία.

Η δράση αυτή έπαιξε ρόλο, ώστε το Σωματείο Ταχυδρόμων Αττικής να πάρει πρωτοβουλίες. Κάτω από την πίεση που δημιουργήθηκε, την τελευταία στιγμή αναγκάστηκε να πάρει θέση και η Ομοσπονδία, ζητώντας να μην εφαρμοστεί το σχέδιο της εργοδοσίας.

Καταστολή σε συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην Αθήνα

Ανακοίνωση - καταγγελία από την ΠΑΣΥ

Τα ΜΑΤ επιτίθενται στους κτηνοτρόφους, έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Phasma

Τα ΜΑΤ επιτίθενται στους κτηνοτρόφους, έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), έκαναν χτες το πρωί κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν την αποπληρωμή των οφειλών της εξισωτικής αποζημίωσης, την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 χωρίς περικοπές, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού και άλλα αιτήματα. Στην προσπάθειά τους να μπουν στο κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνη και πορεία προς τη Βουλή.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ «καταδικάζει την επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ στους κτηνοτρόφους στη συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα (...) Η απάντηση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι τα ΜΑΤ, η κρατική καταστολή, ο εντεινόμενος αυταρχισμός. Νομίζουν ότι έτσι θα κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις.

Δε θα μας λυγίσουν, δε θα μας τρομοκρατήσουν! Η οξύτητα των προβλημάτων, οι πολιτικές της ΕΕ και της συγκυβέρνησης είναι οι αιτίες που μας βγάζουν στους δρόμους του αγώνα για να παλέψουμε για την επιβίωσή μας. Η απάντηση των αγροτών και κτηνοτρόφων θα είναι αποστομωτική το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό την πανελλαδική - πανεργατική απεργία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη που θα ανταμώσουμε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν την πρακτική της κρατικής καταστολής, των αγροτοδικείων που απλώνονται ξανά σε όλη τη χώρα, τις καταδίκες πρωτοπόρων αγωνιστών του εργατικού, αγροτικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος».

Διαμαρτυρία στο ΚΕΠΑ από τη ΣΕΑΑΝ Θεσσαλονίκης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΑ της Πύλης Αξιού πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης μαζί με Λαϊκές Επιτροπές και Συλλόγους Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) της Τούμπας και του Ε' Διαμερίσματος. Κατήγγειλαν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που μαζί με ΕΕ και ΔΝΤ κλιμακώνουν την επίθεση στα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, πετσοκόβοντας μισθούς, συντάξεις επιδόματα, κατακρεουργώντας τα ποσοστά αναπηρίας. Απαίτησαν να καλύπτονται ολοκληρωμένα και στο σύνολό τους οι ανάγκες των αναπήρων και χρόνιων πασχόντων, χωρίς ποσοστά και περικοπές επιδομάτων.

Κατήγγειλαν ότι η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, το κόψιμο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οδηγούν τους καρκινοπαθείς και τους χρόνιους πάσχοντες στον αργό θάνατο, καθώς όποιος δεν έχει να πληρώσει τα νέα χαράτσια δεν μπορεί να ακολουθήσει τη θεραπεία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καρκινοπαθείς που αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ΜΚΟ για να προμηθεύονται τα φάρμακά τους που είναι απαραίτητα για να ζήσουν και στοιχίζουν πανάκριβα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η Πρόνοια τους καθυστερεί τη θεώρηση του βιβλιαρίου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους που επιβάλλονται για τον υποχρεωτικό έλεγχο και την παρακολούθηση της υγείας τους.

Κάλεσαν τους γιατρούς - μέλη των επιτροπών να αρνηθούν να χρησιμοποιηθούν για λογαριασμό της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στη σφαγή των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Να αντιταχθούν οργανωμένα σ' αυτά τα σχέδια και να συμβάλουν με την επιστημοσύνη τους στην αποκάλυψή τους. Να λειτουργήσουν στα πλαίσια των επιτροπών με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των αναπήρων και τις συνθήκες που βιώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους, των άγριων περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.

Ο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Τη δίωξη «της συναδέλφισσας και μέλους του ΔΣ του Σωματείου ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύης Καρυδάκη» από τη δημοτική αρχή του Βόλου καταγγέλλει με ψήφισμά της η Συνέλευση Εργαζομένων του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας. Η δίωξη, σημειώνεται στο ψήφισμα, «εντάσσεται στο σχεδιασμό για την κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν τις αντεργατικές πολιτικές η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται την ίδια περίοδο που έχει ανοίξει η συζήτηση για πιο αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα να μπουν στο γύψο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Απαράδεκτες συμπεριφορές από την εργοδοσία αντιμετωπίζει ο Νίκος Γεραγόρης, γραμματέας του Σωματείου Λογιστών και Βοηθών Λογιστών Ν. Τρικάλων, στέλεχος του ΠΑΜΕ, γυρίζοντας στην εργασία του μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απόλυσή του για συνδικαλιστική δράση, τον Αύγουστο του 2013. Η εταιρεία πετρελαιοειδών «Αφοί Γκούμα» αναγκάστηκε να τον επαναπροσλάβει και όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ, ο εργοδότης αμφισβητεί, επί της ουσίας, και δεν θέλει να υλοποιήσει τη δικαστική απόφαση, ενώ προσπαθεί να αναγκάσει τον συνδικαλιστή να αποχωρήσει από την επιχείρηση. Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

ΛΑΡΙΣΑ: Μέχρι και ενός χρόνου δεδουλευμένες αποδοχές χρωστάει στους εργαζόμενους η τεχνική εταιρεία «Δ. ΣΥΚΑΣ & ΣΙΑ», η οποία έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη στάση της εταιρείας και τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: Την απόλυση 2 εργαζομένων από το κατάστημα της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» στην Κω καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων του νησιού και διεκδικεί την επαναπρόσληψή τους. Υπενθυμίζει πως οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στη συνολικότερη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και περικοπές επιδομάτων.

Στην καρμανιόλα για το επίδομα οι ασθενείς με ΕΪΤΖ

Στην καρμανιόλα των ΚΕΠΑ μπαίνουν οι φορείς και ασθενείς απ' τον ιό του ΕΪΤΖ για να πάρουν το επίδομα των 780 ευρώ. Και για να το πάρουν αυτό το επίδομα πρέπει τα ΚΕΠΑ να τους αποδώσουν ποσοστό αναπηρίας 50% και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις, όπως η πτώση της άμυνας του οργανισμού. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ, ενόψει του 26ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΪΤΖ, που θα γίνει στην Αθήνα (28.11 - 30.11.2014). Η πρόταση της εταιρείας είναι να θεσπιστεί «κοινωνικό επίδομα» με, τουλάχιστον, 50% αναπηρία για όσους έχουν προσβληθεί απ' τον ιό, 67% αναπηρία για όσους έχουν συνοδά νοσήματα και 80% για όσους νοσήσουν. Η εξέλιξη των νέων κρουσμάτων της HIV λοίμωξης για την περίοδο Γενάρη - Οκτώβη: 2010 13, 2011 213, 2012 514, 2013 239 και 2014 84. Συνολικά απ' την εμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 14.288 περιστατικά (82,3% άντρες) με 2.471 θανάτους και 6.850 άτομα σε αγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ