ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρύτανης μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε με τη δήλωσή του για ανάγκη «φασιστοποίησης» όσων βρίσκονται σε θέση εξουσίας. Ο Ι. Τζιφόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας. Γιατί δεν βλέπω να αλλάζει αλλιώς ο Ελληνας. Αν παραφέρεσαι, να τρως μια σφαλιάρα για να συμμαζεύεσαι, όπως γίνεται στη Γερμανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους και να μην τους τηρούμε».

Η δήλωσή του αυτή σχετίζεται με τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος. Και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, λόγω και των αρμοδιοτήτων του, καθώς ο Ι. Τζιφόπουλος είναι πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και αντιπρύτανης (μέχρι χτες) Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΑΠΘ.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο πρύτανης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Ι. Τζιφόπουλου και η Πρυτανεία σημείωσε ότι οι δηλώσεις του δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τις θέσεις και τις απόψεις της.

Τις δηλώσεις του πρώην αντιπρύτανη κατήγγειλαν η ΔΗΠΑΚ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και φοιτητικοί σύλλογοι. Μάλιστα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ άμεσα κατέθεσαν ψήφισμα στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για να καταδικαστούν οι απαράδεκτες δηλώσεις του αντιπρύτανη του ΑΠΘ, ενώ για σήμερα προγραμματίζουν συμβολική κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Μεταξύ άλλων η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες απόψεις «παραπέμπουν σε ό,τι πιο απάνθρωπο και βρωμερό έχει ζήσει η ανθρωπότητα και η χώρα μας (...) Καλούμε την Πρυτανεία του ΑΠΘ και τον ΕΣΔΕΠ να πάρουν επίσημα θέση. Καλούμε το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας να καταδικάσει τέτοιες απόψεις και τις πρακτικές που απορρέουν από αυτές. Οργανωμένα να παλέψει για δημόσια δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του, ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματική δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ σημειώνει ότι η τοποθέτηση του αντιπρύτανη «εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης και των πρυτάνεων που εντείνουν την καταστολή για να μη σηκώσουμε κεφάλι ενάντια στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, να επιβάλουν σιγή "νεκροταφείου" μέσα στα Πανεπιστήμια για να περάσουν όλες οι αντιλαϊκές - αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται. Θα παλέψουμε ακόμα πιο αποφασιστικά ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ». Καλεί επίσης τους φοιτητές να παλέψουν οργανωμένα με τους φοιτητικούς συλλόγους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να εφαρμοστεί, να παλέψουν για πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά

Ανακοίνωση με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για χώρους όπου θα γίνεται ελεύθερα χρήση ναρκωτικών ουσιών

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει «Εποπτευόμενους Σταθμούς», δηλαδή χώρους όπου θα επιτρέπεται η ελεύθερη χρήση ναρκωτικών ουσιών - όπως αυτή αποτυπώνεται στο άρθρο 14 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις» - καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δημιουργεί "ασφαλείς" χώρους ενέσιμης χρήσης, τους οποίους θα μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν ακόμα και ΜΚΟ, ΟΤΑ, ιδιώτες, όπου πλέον με νόμο θα επιτρέπεται για τον "εγκεκριμένο" χρήστη η κατοχή και χρήση ναρκωτικών.

Μόνο υποκριτικό μπορεί να θεωρηθεί αυτό το νομοσχέδιο και υποκριτής όποιος το στηρίξει με πρόσχημα την υγεία του χρήστη. Στόχος είναι να γκετοποιηθούν οι χρήστες, να μην είναι ορατοί στις πιάτσες, να μπει το πρόβλημα "κάτω από το χαλάκι", να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της νέας γενιάς η ύπαρξη και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Προπομπός του εγχειρήματος ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, πολλές φορές έχει εξαγγείλει την ανάγκη λειτουργίας 2 χώρων υγιούς χρήσης στην Αθήνα, όπου ο χρήστης θα πρέπει να φέρνει τη "δόση" του και το κράτος θα του χορηγεί τη σύριγγα.

Σε μια περίοδο που το προφίλ του χρήστη διαρκώς αλλάζει με κύριο στοιχείο την πολυτοξικομανία, την τάση για μείωση της ενέσιμης χρήσης, τη μείωση της ηλικίας πειραματισμού με τις ουσίες, στη χώρα μας η αντιναρκωτική πολιτική ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά μέχρι το 2020 ορίζει ως κύρια μορφή θεραπείας τα υποκατάστατα της ηρωίνης και θέτει την ανάγκη να γενικευτούν οι χώροι "υγιούς χρήσης" ως μορφή προσέγγισης του χρήστη με τη θεραπεία και μέσο αντιμετώπισης της αύξησης HIV στους χρήστες.

Αν πραγματικά η κυβέρνηση ανησυχούσε για τη διάδοση των ναρκωτικών σε όλο και νεότερες ηλικίες, τότε δε θα οδηγούσε μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση σε υποβάθμιση τη λειτουργία και το έργο των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του 18 ΑΝΩ.

Αν ανησυχούσε για τη δημόσια υγεία, δεν θα οδηγούσε σε κλείσιμο τις μονάδες "streetwork" (οι οποίες μεταξύ άλλων παρακολουθούν χρήστες και διανέμουν καθαρές σύριγγες).

Να επιχορηγηθούν αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όλα τα προγράμματα απεξάρτησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενισχύοντας τις δράσεις πρωτογενούς πρόληψης και τα προγράμματα streetwork.

Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους φορείς της απεξάρτησης, τους Συλλόγους Γονέων των Θεραπευτικών Προγραμμάτων, τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και το κίνημα γονέων να αντιδράσουν στα νέα σχέδια της κυβέρνησης που νομιμοποιεί τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Οι νέοι άνθρωποι δεν χρειάζονται χώρους για να κάνουν χρήση ναρκωτικών, χρειάζονται χώρους για να μορφωθούν, να αθληθούν, να δράσουν πολιτιστικά.

Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ που γενικεύουν τη χρήση».

Οι μαθητές διαδηλώνουν αύριο στα Προπύλαια

Με κεντρικά αιτήματα «Οχι στο "νέο λύκειο" και την "τράπεζα θεμάτων"», η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών από 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια σχολείων της Αθήνας καλεί αύριο, Πέμπτη, σε μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 10 το πρωί, στα Προπύλαια.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 3 Δεκέμβρη με τη διοργάνωση μαθητικού συλλαλητηρίου στις 11 π.μ., επίσης στα Προπύλαια.

Οι μαθητές δηλώνουν: «Κινητοποιούμαστε για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», διεκδικώντας να μπει τέλος στα εξαντλητικά ωράρια, στα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Ζητούν βιβλία και καθηγητές σε όλα τα σχολεία, διορισμό μόνιμων για κάλυψη όλων των αναγκών, καμία συγχώνευση τμήματος, κανένα κλείσιμο σχολείου, πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα σχολεία, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των οικογενειών τους για τις λειτουργίες της Εκπαίδευσης. Καταδικάζουν την ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές.

Κινητοποίηση ενάντια στην «αξιολόγηση»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Α' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στις 13.30, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής Α' Αθήνας. «Καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης!», τονίζουν, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με την προώθηση από το υπουργείο της «αξιολόγησης» 12.000 διευθυντών - υποδιευθυντών δημοτικών και προϊσταμένων νηπιαγωγείων μέχρι 31 Δεκέμβρη. Στον προγραμματισμό του υπουργείου ακολουθούν οι 120.000 περίπου εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμπορευτούν με τα σωματεία τους, με τον κλάδο, να απορρίψουν την «αξιολόγηση», για την εφαρμογή της οποίας ασκούνται από διάφορες πλευρές πιέσεις. Να εκφραστεί παράλληλα η αντίθεση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής με τη συμμετοχή στα αυριανά απεργιακά συλλαλητήρια μαζί με τις ταξικές δυνάμεις. Επίσης χαιρετίζουν τη στάση των νηπιαγωγών - προϊσταμένων πανελλαδικά, των διευθυντών, που υλοποιούν τις συλλογικές αποφάσεις, όλους τους εκπαιδευτικούς, που δίνουν τη μάχη στους συλλόγους διδασκόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ