ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο τραπέζι η «ομοσπονδιοποίηση»

ΚΙΕΒΟ.--

Σποραδικά πυρά αναφέρθηκαν χτες στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζεται αυτό που η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου χαρακτηρίζει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των πολιτοφυλακών που αντιδρούν στην εξουσία αυτής της φιλοδυτικής κυβέρνησης. Επίσημα, ο στρατός της Ουκρανίας κάνει λόγο για ένα νεκρό στρατιώτη και 3 τραυματίες σε μάχες, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εμφανίζεται να δηλώνει ανοιχτός στο να δεχτεί κάποιας μορφής αποκέντρωση. Σε δηλώσεις του που έγιναν προχτές στη Βουλή σημείωσε ωστόσο ότι η ουκρανική γλώσσα πρέπει να παραμείνει η μόνη επίσημη «γιατί είναι ένας σημαντικός και ενοποιητικός παράγοντας της κοινωνίας και του κράτους» και πρόσθεσε ότι «η αποκέντρωση της εξουσίας θα δώσει καταπληκτικές δυνατότητες, ώστε να ληφθούν υπόψιν τοπικές ιδιαιτερότητες σχετικές με την πίστη, την ιστορική μνήμη, τη γλώσσα, τις παραδόσεις». Αυτές οι διακηρύξεις, ωστόσο, συμβαδίζουν με τη συνεχή παραβίαση των συμφωνηθέντων στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας για κατάπαυση πυρός, ενώ από τότε έχουν σκοτωθεί συνολικά πάνω από 1.000 άνθρωποι (άμαχοι, πολιτοφύλακες και στρατιώτες του ουκρανικού στρατού).

Απ' ό,τι φαίνεται και η ΕΕ που στήριξε την επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς (που ήθελε συναλλαγές και με την ΕΕ και με τη Ρωσία) τώρα κάνει και δεύτερες σκέψεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μιλώντας σε εκδήλωση στο Παρίσι για την 5ετή θητεία του στο Συμβούλιο, είπε ότι «λύση στη σημερινή κρίση της Ουκρανίας, είναι η χώρα να αποκεντρωθεί και να ομοσπονδιοποιηθεί». Πρόσθεσε επίσης ότι «με 1.000 νεκρούς από τις 5 Σεπτέμβρη δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για εκεχειρία και χρειάζεται μια νέα συμφωνία διακοπής της σύγκρουσης, αλλά αν η διαδικασία ελέγχεται από τους ίδιους παίκτες θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα». Ετσι, κάλεσε σε μια «οικουμενική λύση ώστε η Ουκρανία να ομοσπονδιοποιηθεί και να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ και με τη γειτονική της χώρα, τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα και ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι μειονότητες στην Ουκρανία».

Η παρέμβαση αυτή Ρομπάι προβάλλεται εύλογα ιδιαίτερα από τα ρωσικά μέσα, ενώ σε συνδυασμό με την τοποθέτηση και του Ποροσένκο δείχνει κάποια σημάδια πιθανού συμβιβασμού. Βεβαίως, επειδή η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ενδοϊμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά (αντιπαράθεση ΕΕ, ΗΠΑ με την καπιταλιστική Ρωσία) και ενδοαστικά (ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης που επιλέγουν διαφορετικά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, με τη Δύση ή με τη Ρωσία) όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αλλά το βέβαιο είναι ότι ο ουκρανικός λαός σε δύση και ανατολή, όντας μπλεγμένος σε αυτήν τη σύγκρουση θα πληρώνει και με το αίμα του τις συνέπειες, όσο δεν οργανώνει τη δική του αυτοτελή δράση ενάντια στους καπιταλιστές δυνάστες τους.

Ταυτόχρονα, χτες, από τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ πρόκειται να χορηγήσει «βοήθεια» 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, από το φετινό Δεκέμβρη και σε διάρκεια 3 χρόνων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης 2020, βεβαίως με προϋπόθεση την προώθηση συγκεκριμένων αντιλαϊκών φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων και την προώθηση συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναγγελία αντιμεταναστευτικής πολιτικής

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει τη «διαρροή» ψηφοφόρων από το Συντηρητικό Κόμμα προς το εθνικιστικό «Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας», του Νάιτζελ Φάρατζ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προχώρησε χτες σε νέες, σκληρές αναγγελίες για ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, που επίσης δείχνουν και τις διαθέσεις μερίδας της αστικής τάξης της Βρετανίας.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι: 1. Να μην μπορούν οι μετανάστες από την ΕΕ να διεκδικούν παροχές στην εργασία, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, για τέσσερα χρόνια, καθώς και το να μην μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στην κοινωνική στέγαση για τέσσερα χρόνια. 2. Να μην μπορούν οι μετανάστες από την ΕΕ να διεκδικούν παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις για παιδιά που ζουν εκτός της Βρετανίας. 3. Οι μετανάστες να κληθούν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία (δηλαδή απέλαση) μετά από έξι μήνες εάν δεν έχουν βρει δουλειά. 4. Να περιοριστεί το δικαίωμα των μεταναστών να φέρνουν μέλη της οικογένειάς τους στη Βρετανία. 5. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απέλασης για όσους έχουν καταδικαστεί. 6. Μεγαλύτερο διάστημα απαγόρευσης εισόδου στη Βρετανία για όσους ζητιανεύουν ή εξαπατούν. 7. Να μην μπορούν πολίτες των χωρών που θα γίνονται μέλη της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία, μέχρι οι οικονομίες των χωρών αυτών να συγκλίνουν με εκείνες των υπόλοιπων χωρών - μελών της ΕΕ.

Υποστήριξε ακόμη ότι η «ελευθερία κίνησης» των πολιτών εντός της Ευρώπης, στη ζώνη των χωρών - μελών της Συνθήκης Σένγκεν, «δεν είναι δικαίωμα άνευ προϋποθέσεων», αφήνοντας παράλληλα αιχμές υπέρ της επιβολής «πλαφόν» ώστε να γίνονται δεκτοί στη Βρετανία έως περίπου 100.000 μετανάστες ετησίως.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα ζητήματα αυτά θα απαιτήσουν αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ και θα είναι ουσιαστικά και αντικείμενο σε νέες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με αυτήν, με δεδομένο ότι προγραμματίζεται για το 2017 και δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ενωση. Ο Κάμερον είπε ότι οι προτάσεις της Βρετανίας πρέπει να εισακουστούν και ότι είναι πεπεισμένος πως οι Βρετανοί πολίτες «δεν θα κατανοήσουν - όπως και ο ίδιος - το ότι δεν θα βρεθεί μια λογική λύση που θα βοηθήσει να τακτοποιηθεί μια για πάντα η θέση της χώρας στην ΕΕ». Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι θα ήθελε το πακέτο μέτρων να υιοθετηθεί και για όλη την ΕΕ αλλά αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία που να ισχύει για τη Βρετανία.

ΗΠΑ
Νέες διαδηλώσεις ενάντια στις δολοφονίες από αστυνομικούς

ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ.--

Νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αθώωση του αστυνομικού που σκότωσε το 18χρονο Αφροαμερικάνο, Μάικλ Μπράουν, πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές στις ΗΠΑ, ωστόσο ήταν μικρότερες από τις προηγούμενες μέρες και λόγω της γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ που είναι αργία και της σφοδρής κακοκαιρίας σε πολλές περιοχές. Συγκεντρώσεις έγιναν και στην πόλη όπου σκοτώθηκε ο νεαρός, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, και στο Οκλαντ, το Λος Αντζελες, την Καλλιφόρνια και το Πόρτλαντ, ενώ υπήρξαν και πάνω από 100 συλλήψεις.

Πάντως, χτες ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, που σκότωσε στις 9 Αυγούστου τον Μάικλ Μπράουν, ανακοινώθηκε από το συνήγορό του ότι θα εγκαταλείψει την αστυνομία. Ο Ουίλσον βρίσκεται σε συζητήσεις με την αστυνομία του Φέργκιουσον σχετικά με τις προϋποθέσεις για την αποχώρησή του, δήλωσε ο δικηγόρος του, Νιλ Μπραντρέιγκερ.

Αυτή τη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο για τον Ντάρεν Ουίλσον να επιστρέψει στα καθήκοντά του, είπε ο δικηγόρος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Τη μέρα που θα επέστρεφε στην υπηρεσία, κάτι τρομερό θα του συνέβαινε, σ' αυτόν ή σε κάποιον που θα εργαζόταν μαζί του. Και το τελευταίο που θέλει είναι να θέσει σε κίνδυνο άλλους αστυνομικούς».

Η υπόθεση της δολοφονίας του Μπράουν, όπως και άλλες περιπτώσεις εν ψυχρώ δολοφονιών Αφροαμερικάνων από λευκούς αστυνομικούς, με τελευταίο θύμα τον 12χρονο Ταμίρ Ράις στο Κλίβελαντ που κρατούσε ένα όπλο παιχνίδι, ανάδειξε και πάλι το ζήτημα του ρατσισμού και των διακρίσεων που υπάρχει στις ΗΠΑ, που, επίσης, σχετίζεται με τις κοινωνικές ταξικές ανισότητες. Και αυτά παρά τις υποσχέσεις και του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισής του, που επικαλούνται και στη χώρα μας δυνάμεις της καπιταλιστικής διαχείρισης, τα παραδοσιακά αστικά κόμματα και τελευταία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ρωσικά πλοία στη Μάγχη

Ομάδα πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασε σήμερα στη Μάγχη, όπου θα πραγματοποιήσει μια σειρά ναυτικών γυμνασίων, ανακοίνωσε ο ρωσικός Βόρειος Στόλος και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ» (πριν «RIA Novosti»). Ωστόσο, το ΝΑΤΟ αμφισβήτησε ότι πρόκειται για ασκήσεις.

«Μια ομάδα πλοίων του Βόρειου Στόλου, υπό το εξειδικευμένο πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου "Σεβερομόρσκ", έπλευσε στο πιο στενό τμήμα της Μάγχης, στο Πα ντε Καλέ, και έχει εισέλθει στον κόλπο όπου εκβάλλει ο Σηκουάνας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Βόρειου Στόλου. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, η ομάδα των πλοίων, υπό το αντιτορπιλικό «Σεβερομόρσκ», αναχώρησε την 20ή Νοεμβρίου από το λιμάνι βάσης του κοντά στο Μουρμάνσκ, στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Το γαλλικό ΠΝ, από τη δική του πλευρά, επιβεβαίωσε την τοποθεσία όπου βρίσκεται η ομάδα των ρωσικών πλοίων, διευκρινίζοντας πως δεν είναι ασυνήθιστο να πλέουν ρωσικά σκάφη στα Στενά. «Δεν κάνουν ασκήσεις. Απλώς περιμένουν σε μια περιοχή όπου μπορεί να βρίσκονται πολλές φορές κάθε χρόνο», ανέφερε η υπηρεσία ενημέρωσης του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Καναδός αντισυνταγματάρχης Τζέι Τζάνζεν, στρατιωτικός εκπρόσωπος του NATO, δήλωσε ότι αυτό είναι ενήμερο για τη θέση των ρωσικών πολεμικών. «Οι πληροφορίες μας καταδεικνύουν ότι τα πλοία διέρχονται από την περιοχή και καθυστέρησαν λόγω των καιρικών συνθηκών. Δεν κάνουν γυμνάσια στο Κανάλι, όπως ορισμένοι τίτλοι ρωσικών μέσων ενημέρωσης θα ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε», ανέφερε ο Τζάνζεν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΗΕ
Επικρίνει τις ΗΠΑ για βασανιστήρια

ΓΕΝΕΥΗ.--

Την «ανεπαρκή συμμόρφωση» των ΗΠΑ με τη συνθήκη του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, διαπιστώνει η έκθεση ειδικών ερευνητών - εισηγητών αρμόδιας επιτροπής του διεθνούς οργανισμού, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, τις αμερικανικές αρχές για αστυνομική βαρβαρότητα και «υπερβάλλοντα ζήλο» των αρχών επιβολής νόμου, στρατιωτικού τύπου ανακρίσεις υπόπτων και άσχημες συνθήκες κράτησης σε φυλακές «υπέρτατης ασφαλείας», «σωφρονιστικούς» θαλάμους απομόνωσης, βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων, όπως αυτά που διαπράττονται στο κολαστήριο της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο, αλλά και δυσχερή μεταχείριση Αφροαμερικανών πολιτών και ισπανόφωνων μεταναστών από τις αστυνομικές αρχές και δη αυτές της αστυνομικής διεύθυνσης του Σικάγο.

Είναι η πρώτη εμφανώς επικριτική αναφορά που δημοσιοποιεί η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων αφότου ξεκίνησε τη σύνταξη εκθέσεων το 2006 για τις 156 χώρες - μέλη των Ηνωμένων Εθνών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη κατά των βασανιστηρίων, που τέθηκε σε ισχύ το 1987 και επικυρώθηκε από τις ΗΠΑ το 1994.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ