ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σε ετοιμότητα για τις αιολικές εγκαταστάσεις

Σε ετοιμότητα καλεί τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου η «Λαϊκή Συσπείρωση», ώστε να ματαιώσουν τα σχέδια χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων από επιχειρηματικούς ομίλους, και που θα έχει ως συνέπεια την παραπέρα επιβάρυνση στην τιμή του ρεύματος που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Με αφορμή σχετική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την παραλαβή της Μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Διερεύνηση του Καθεστώτος Χωροθέτησης Αιολικών Εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου», η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της: «Στην προσπάθειά της η προηγούμενη περιφερειακή αρχή να υλοποιήσει απρόσκοπτα την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στην Ενέργεια, με επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φρόντισε να καλύψει με τον "ερευνητικό" μανδύα του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας την εκπόνηση της μελέτης. Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος των πανεπιστημίων δεν είναι να εκπονούν μελέτες, στην περίπτωση αυτή, όπως και σε άλλες, καθιστούν τα πανεπιστήμια "λαγούς" των πολιτικών επιλογών στη βάση των οικονομικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».

Η εν λόγω μελέτη ήρθε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου από τη σημερινή περιφερειακή αρχή, με σκοπό να παραληφθεί. Η παραλαβή της αναβλήθηκε προσωρινά, προκειμένου να γίνει... «διαβούλευση». Η συζήτηση για την παραλαβή της μελέτης έγινε, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», χωρίς να έχουν γνώση οι κάτοικοι των νησιών και τα κατά τόπους συμβούλια, όταν είναι ήδη γνωστή η αντίδραση των κατοίκων των νησιών Πάρου, Νάξου, Τήνου και Ανδρου ενάντια στις 95 ανεμογεννήτριες που επρόκειτο να εγκατασταθούν από τους επιχειρηματικούς ομίλους και η προσφυγή τους μετά από κινητοποιήσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας.

«Η μελέτη έρχεται να ανατρέψει τις διατάξεις εκείνες που εμποδίζουν την υλοποίηση των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων για τις αιολικές εγκαταστάσεις, έρχεται να δώσει τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερο χώρο σε κάθε νησί για εγκαταστάσεις, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, η πολιτική γης, συνολικότερα η έννοια της οργάνωσης του κοινωνικού χώρου, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το πλαίσιο των σχέσεων παραγωγής στις οποίες κινούνται», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Και καταλήγει: «Για τη "Λαϊκή Συσπείρωση", κριτήριο για τον όποιο σχεδιασμό δεν είναι η τεχνική επάρκεια μιας μελέτης (η οποία εκπονείται μέσα στα πλαίσια αυτού που την παραγγέλνει), αλλά η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα "χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον" και στην προκειμένη περίπτωση "αιολικά πάρκα για ποιόν", και κατ΄ επέκταση "ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα";»

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εμπορευματοποιούνται και τα εγκαταλειμμένα κτίρια

Τη δυνατότητα να εμπορευματοποιηθούν και τα εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων της χώρας, δίνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αυτή τη δυνατότητα αξιοποίησης την έχουν τόσο οι δήμοι όσο και οι ιδιώτες με πρόσχημα - όπως τονίζεται από το υπουργείο - τις σοβαρές επιπτώσεις από την εγκατάλειψη των κτιρίων στο περιβάλλον, στην εικόνα των κέντρων των πόλεων και την «καθημερινότητα των πολιτών». Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο υπουργός, Γ. Μανιάτης, τα κτίρια αυτά, εγκαταλειμμένα ή κενά, οδηγούν «σε απομάκρυνση κατοίκων ή και δυνητικών χρηστών, σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, περιθωριοποίηση και εγκληματικότητα».

Το αρμόδιο υπουργείο έχει καλέσει σε συνάντηση εργασίας τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης για αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Με το σχέδιο νόμου, λοιπόν, οι δήμοι και οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την αποκατάσταση, τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση, τη διαχείριση και εν γένει την αξιοποίησή τους. Επειδή, όμως, οι δήμοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να τα φτιάξουν, χρησιμοποιούνται ως άλλοθι προκειμένου να μπουν οι ιδιώτες στο «κυνήγι» των κτιρίων. Σημειώνεται πως ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν τη λύση σε προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων κτιρίων ώστε να αξιοποιηθούν από ιδιώτες - με τη μέθοδο της παραχώρησης - πολύ εύκολα και γρήγορα και χωρίς να αμφισβητείται η κυριότητα.

Συγκεκριμένα, τονίζεται πως «δίνεται επίσης η δυνατότητα, να εξοικονομήσει το Δημόσιο δαπάνες συντήρησης, φύλαξης και αποτροπής κινδύνων στα εν λόγω κτίρια, αλλά και παρέχεται η ευκαιρία αξιοποίησης των ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα κτιρίων από φορείς που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το Δημόσιο, ενώ, παράλληλα, δημιουργείται προοπτική αξιοποίησης των εν λόγω κτιρίων στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής από τους δήμους, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης». Επίσης, μεταξύ άλλων, διαχωρίζεται η έννοια του εγκαταλειμμένου κτιρίου από αυτήν του άγνωστου ιδιοκτήτη, εισάγεται ειδική διαδικασία αναγκαστικής ανάληψης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης ή εξαγοράς κτιρίων, από ιδιώτες, εφόσον οι ιδιοκτήτες αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναβάθμισης αλλά και προβλέπεται «ευρεία δυνατότητα μετατροπών στα κτίρια, προκειμένου αυτά να καταστούν σύγχρονα και λειτουργικά, προς το σκοπό επανάχρησής τους και προσέλκυσης χρηστών και της κοινωνικής και οικονομικής αναζωογόνησης των περιοχών».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ
Παίζουν επικίνδυνα με τη ζωή του κρατούμενου οι αρμόδιοι φορείς

Τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του 21χρονου κρατούμενου απεργού πείνας Ν. Ρωμανού τόνισαν στη χτεσινή συνέντευξη στον κοινωνικό χώρο «Εμπρός», εκπαιδευτικοί, γιατροί και φίλοι των τεσσάρων πλέον κρατούμενων απεργών. Ο Ν. Ρωμανός κάνει απεργία πείνας, γιατί δεν του δίνουν την άδεια που δικαιούται για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ που έχει περάσει όντας κρατούμενος.

«Η κατάσταση του Νίκου δεν είναι καλή, αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες θανατολογίας», τόνισε η Λ. Βεργοπούλου, γιατρός - αναισθησιολόγος και μητέρα κρατούμενου απεργού πείνας, που συμπαραστέκεται στον Ν. Ρωμανό. Υπογράμμισε ότι θέλει να προχωρήσει μέχρι τέλους χωρίς τη λήψη ενδοφλέβιων υγρών κ.τ.λ.

Παρέμβαση έκανε και ο Π. Δαμιανός, εκπαιδευτικός - διευθυντής του γυμνασίου - λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα. Μίλησε ως δάσκαλος του Ν. Ρωμανού και άλλων παιδιών, εκπροσωπώντας, όπως είπε, τους συναδέλφους του (σ.σ. σύλλογος καθηγητών του σχολείου). Είμαστε στο 15ο έτος λειτουργίας του εκπαιδευτικού Γυμνασίου και Λυκείου των φυλακών. Προσπαθούμε να δώσουμε φως και ελπίδα σε αυτά τα παιδιά, ανέφερε. Επίσης πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει στον Ν. Ρωμανό και σε άλλους φοιτητές είναι ανεπίτρεπτο. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες όσο δύσκολα και να είναι, για να λάβει σάρκα και οστά η προστιθέμενη αξία του κατορθώματος των μαθητών αυτών με τη μορφή του εκπαιδευτικού μοχλού για να υπάρξει ελπίδα.

Η εγκληματολόγος - καθηγήτρια Ν. Τσουκαλά, αναφέρθηκε στην πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων με τηλεδιάσκεψη, λέγοντας ότι «μεταφέρει τη λογική των φυλακών Γ (σ.σ. των λεγόμενων φυλακών υψίστης ασφαλείας) στις φυλακές τύπου Β, γι' αυτό είναι επικίνδυνη η πρόταση» είπε. Επιπρόσθετα, πρόσθεσε ότι οι άδειες που δίνονται στους κρατούμενους ένα λόγο ύπαρξης έχουν, να μην αποκοπούν οι κρατούμενοι από την κοινωνία.

Ο πατέρας του Ν. Ρωμανού, τέλος, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να κάνει μικροπολιτική με τα σώματα των άλλων». Για το παιδί του, είπε ότι «ακολουθεί μια προσωπική ηθική στάση και δεν διστάζει να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε χτες και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της «για τα επαναλαμβανόμενα πλέον κρούσματα άρνησης ουσιαστικής εξέτασης αιτημάτων κρατουμένων ή ακόμα και για την άρνηση αναγνώρισης δικαιωμάτων σε εξόφθαλμες περιπτώσεις». Και όπως σημειώνει «Οι δικαστικές αρχές βρίσκονται ενώπιον ενός πραγματικού και δύσκολου διλήμματος, ειδικά όταν μπορεί να συσχετιστεί και με απώλεια ζωής: Εν τέλει, θέλουμε σωφρονισμό ή εκδίκηση;».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος που προχτές είχε εμφανιστεί ως δήθεν υπερασπιστής του δικαιώματος του Ν. Ρωμανού να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ, χτες έκανε διορθωτική δήλωση με την οποία επί της ουσίας υιοθετεί τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης περί παρακολούθησης των μαθημάτων με τηλεδιάσκεψη. Με διαρροές σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση εμφανίστηκε έτοιμη να νομοθετήσει τη δυνατότητα για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως στην περίπτωση που το δικαστικό συμβούλιο δεν επέτρεπε τελικά στον κρατούμενο να πάρει άδεια, για να πάει στη σχολή του.

  • Με τον εμπρησμό ενός λεωφορείου, την καταστροφή δύο αυτοκινήτων και το γνωστό παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι» στη διάρκεια του οποίου δεκάδες άτομα ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ διαδήλωση για τον Ν. Ρωμανό που είχε ξεκινήσει νωρίτερα από το Μοναστηράκι, πέρασε από το Σύνταγμα και κατέληξε στα Εξάρχεια, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν καταλάβει από νωρίς την περιοχή.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Την Ηπειρο έπληξαν χτες τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Οπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανεμοστρόβιλος έριξε δύο κολόνες της ΔΕΗ και παλιές στέγες από τον όρχο οχημάτων του Τάγματος Μηχανικού στο στρατόπεδο του Βελισαρίου, στη Βρυσούλα Ιωαννίνων. Από τα κομμάτια της στέγης, υπέστησαν υλικές ζημιές και δύο αυτοκίνητα. Ως αργά το βράδυ, συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τη βλάβη.

Εκλεισε, επίσης, ο δρόμος που οδηγεί στην Πλαταριά, ενώ κλειστή ήταν και η νέα παραλιακή οδός της Ηγουμενίτσας. «Εγκλωβισμένοι» ήταν οι οδηγοί που επέστρεφαν από τους Φιλιάτες στην πόλη της Ηγουμενίτσας, καθώς είχε πλημμυρίσει ο δρόμος κοντά στη Βρυσέλα. Από τη δυνατή βροχόπτωση, πλημμύρισαν πολλοί δρόμοι στα Γιάννενα ειδικά στις παραλίμνιες περιοχές και τα προάστια, κυρίως από τα βουλωμένα φρεάτια με φύλλα δένδρων, ενώ σε πολλά υπόγεια πολυκατοικιών το νερό φτάνει το ένα μέτρο! Επίσης, σε λίμνη είχαν μετατραπεί οι δρόμοι στον οικισμό που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο. Σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα λόγω κατολισθήσεων και μεταφοράς φερτών υλικών, ενώ στο δρόμο που συνδέει το χωριό Αρματα με το Δίστρατο, στην Κόνιτσα, υποχώρησε το οδόστρωμα λόγω της ροής χειμάρρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ