ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
«Τρέχει» τις διαδικασίες η ΝΔ με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου

Η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και της λειτουργίας του αστικού κράτους με βάση τις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου

Eurokinissi

Η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και της λειτουργίας του αστικού κράτους με βάση τις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου
Ολοκλήρωσε η λεγόμενη «επιτροπή Παυλόπουλου» (σ.σ. λειτουργεί υπό την προεδρία του βουλευτή, συνταγματολόγου και πρώην υπουργού Πρ. Παυλόπουλου) την επεξεργασία των προτάσεων της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η όλη διαδικασία εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και της προσπάθειας μεγαλύτερης προσαρμογής του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Κατά πληροφορίες, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνονται:

-- Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Σε περίπτωση μη εκλογής του από τη Βουλή, να μη διαλύεται το Σώμα, αλλά να πηγαίνουμε σε απευθείας εκλογή από τους πολίτες. Στην απευθείας εκλογή θα συμμετέχουν μόνο όσοι ήταν υποψήφιοι στην προηγούμενη διαδικασία. Σημειώνεται ότι παραμένει η υφιστάμενη διαδικασία εκλογής, που απαιτεί 2/3 των βουλευτών στις 2 πρώτες ψηφοφορίες και 3/5 στην τρίτη ψηφοφορία. Επανέρχονται ακόμη όλες οι αυξημένες αρμοδιότητες που είχε ο ΠτΔ με το Σύνταγμα του 1975, εκτός από τη δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή διαπιστώνοντας δυσαρμονία. Μια τέτοια πρόβλεψη ενισχύει την περιλάλητη «κυβερνητική σταθερότητα» σε καιρούς που δεν διασφαλίζονται πια άνετες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και μονοκομματικές κυβερνήσεις.

-- Καταργείται η βουλευτική ασυλία και πλέον ο βουλευτής θα πρέπει να ζητά ασυλία από τη Βουλή.

-- Η συνολική θητεία του πρωθυπουργού θα είναι μέχρι 8 χρόνια. 8ετές όριο θητείας προβλέπεται και για τις Περιφέρειες και τα Περιφερειακά Οργανα.

-- Δρομολογούνται ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή και περιορισμός των βουλευτών σε 200.

-- Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το τελευταίο θα ελέγχει την αντισυνταγματικότητα των νόμων, προκειμένου να βγάλει αποφάσεις που απελευθερώνουν την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου που σήμερα έχουν μπλοκάρει για μια σειρά από λόγους στα δικαστήρια. Επιπλέον, σε μια άκρως επικίνδυνη πρόβλεψη, προωθείται το Συνταγματικό Δικαστήριο να ελέγχει τα καταστατικά και τη «δημοκρατική λειτουργία» των κομμάτων!

-- Τέλος, δρομολογείται κατάργηση του άρθρου 86 για τους υπουργούς με την προβλεπόμενη αποσβεστική ημερομηνία (παραγραφή): Στη διαδικασία δεν θα παρεμβαίνει καθόλου η Βουλή, καθώς δεν θα υπάρχει προκαταρκτική επιτροπή. Ετσι, η πορεία της υπόθεσης θα είναι κύρια ανάκριση, Δικαστικό Συμβούλιο, δίκη. Η δίωξη θα αφορά αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τα οποία θα διευκρινιστούν (π.χ. θα αφορά παράβαση καθήκοντος και απιστία), ζήτημα ωστόσο που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Οι προτάσεις εστάλησαν στον πρωθυπουργό, με τον οποίο, πιθανότατα αύριο, θα υπάρξει συνάντηση της Επιτροπής, ώστε να οριστεί η μέρα κατάθεσής τους στη Βουλή.

ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Συζήτηση για τις καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής μεταφέρθηκε χτες η συζήτηση γύρω από τις καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών προκειμένου να επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ). Η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να συνεδριάσει σήμερα εκ νέου, προκειμένου να κληθούν η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Στ. Ξουλίδου, ο «ανεξάρτητος» πλέον, Π. Μελάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η Στ. Ξουλίδου έχει καταγγείλει ότι «γαλάζιο στέλεχος» της πρόσφερε 3 εκατ. ευρώ για να ψηφίσει ΠτΔ, λέγοντάς της ότι ο Π. Μελάς έχει ήδη χρηματιστεί, κάτι που ο ίδιος διέψευσε. Σύμφωνα με την ίδια, το «γαλάζιο στέλεχος» ήταν στενός συνεργάτης του Ν. Μηταράκη και «γνωστός» του Αδ. Γεωργιάδη.

Στη χτεσινή συζήτηση, κυριάρχησε η τοποθέτηση της βουλευτού των ΑΝΕΛ, Μ. Κόλλια Τσαρουχά, όταν φάνηκε αρχικά να παίρνει αποστάσεις από την απόφαση του κόμματός της να μην ψηφίσει κανέναν για ΠτΔ, αναφέροντας ότι «στο κάτω κάτω δεν μας έχει ενημερώσει κανείς και για το πρόσωπο (...) Ο κάθε βουλευτής θα έπρεπε να αποφασίζει μόνος του για το αν θα ψηφίσει ή όχι για ΠτΔ». Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τα «μάζεψε», δηλώνοντας: «Δεν ψηφίζω κανέναν για ΠτΔ όπως αποφασίσαμε ομόφωνα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Οι δηλώσεις για "μαξιλαράκια" και η σιγουριά κάποιων για 180 ναι, δεν με αφορούν. Οι βουλευτές δεν ποδηγετούνται από εκβιαστικές αναφορές».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η ξεκάθαρη θέση του Κόμματος σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για ενδεχόμενο χρηματισμό βουλευτών είναι ότι «πρέπει να διερευνηθούν αρμοδίως με την προσκόμιση φυσικά όλων των στοιχείων». Ενώ τόνισε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις, οι μεταγραφές βουλευτών, ακόμη και υπουργών «εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, από την οποία ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα».

«Η διαπλοκή», πρόσθεσε «δεν εκφράζεται μόνο με το χρηματισμό που είναι η πιο ακραία μορφή, αλλά και με την πολύμορφη στήριξη προσώπων και κομμάτων από τα διάφορα τμήματα των επιχειρηματικών ομίλων. Κόμματα και πολιτικούς που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου αλλά και τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Εμείς προβλέπουμε ότι σε αυτήν τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση και η φάση της ανάκαμψης θα συνοδευτεί και με ξαναμοίρασμα της τράπουλας ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και την γνωστή από το παρελθόν διαπάλη ανάμεσα στα παλιά και νέα τζάκια, τη γνώριμη από το παρελθόν σκανδαλολογία. Ετσι λειτουργεί το σύστημα που κινείται με κριτήριο το κέρδος».

Κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς όπως είναι «η μετατροπή όλων των μετοχών, των τίτλων του δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων από ανώνυμα σε ονομαστικά. Ελεγχος στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα. Απαγόρευση των off shore εταιρειών κ.ά.», τα οποία όμως, τόνισε, σκοντάφτουν στην άρνηση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Καταθέσεις στον εισαγγελέα

Στο μεταξύ, σε «πολιτικούς λόγους» απέδωσαν την εμπλοκή του ονόματός τους στην υπόθεση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, στη χτεσινή τους κατάθεση (προσήλθαν αυτοβούλως) στον Εισαγγελέα Εφετών.

Οι δυο τους είναι οι μοναδικοί εκ των στελεχών της ΝΔ που φέρονται να γνωρίζουν προσωπικά τον Γ. Σούκουρη, που καταγγέλλεται από τη βουλευτή των ΑΝΕΛ, Στ. Ξουλίδου ότι αποπειράθηκε να τη δωροδοκήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι επαφή μαζί του είχε μόνο μέσω ιστοσελίδας «κοινωνικής δικτύωσης» και ότι ο Σούκουρης έχει απλώς παραστεί σε εκδήλωση του νυν υφυπουργού. «Τη μία και μοναδική συνάντησή του» με τον Σούκουρη το περασμένο καλοκαίρι κατέθεσε από την πλευρά του ο Αδ. Γεωργιάδης, δηλώνοντας ότι αφορούσε ζητήματα σχετικά με τις συντάξεις Βορειοηπειρωτών, θέματα για τα οποία του είχε στείλει προηγουμένως μήνυμα στην ίδια ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης».

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Προβληματίζει αίτημα για «επίσκεψη» Νταβούτογλου στη Θράκη

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το αίτημα που φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατέθεσε με ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών η Αγκυρα, ώστε ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου, μετά τη συμμετοχή του στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (5-6/12), να «επισκεφτεί» τη Θράκη συνοδεία των 10 υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, που θα έχει μαζί του.

Οι εν λόγω τουρκικοί σχεδιασμοί προστίθενται στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία, στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, και ανεβάζουν την ένταση μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, σε μια φάση που μονοπώλια και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου ψάχνουν κάποιο συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσουν οι μεταξύ τους μπίζνες.

Σε αυτό το φόντο, το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, θα συνεδριάσει στην Αθήνα υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή πλήθους υπουργών των δύο χωρών. Ενδεικτικά, από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας, ο Α. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Επίσης, οι Σαμαράς και Νταβούτογλου θα απευθύνουν χαιρετισμό σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα εστιάσει σε «συνεργασίες» στην Ενέργεια, στον Τουρισμό, στα τεχνικά έργα, στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα, στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, και άλλους χρυσοφόρους για τα μονοπώλια κλάδους.

Βλέπει ως και επιστροφή του στη ΝΔ ο Μελάς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ άφησε, με νεότερες δηλώσεις του, ο αποχωρήσας προχτές από τους ΑΝΕΛ, βουλευτής Π. Μελάς. Τις προηγούμενες μέρες είχε διαφοροποιηθεί από τον Π. Καμμένο σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τον κυβερνητικό υποψήφιο.

Χτες, ερωτηθείς ο Μελάς για το αν θα ψηφίσει νέα μέτρα, δήλωσε πως ό,τι είναι για «καλό» του ελληνικού λαού θα το ψηφίσει, ό,τι είναι ενάντια στον ελληνικό λαό, θα το καταψηφίσει. Σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ, απάντησε ότι θα το σκεφτεί, αν διαπιστώσει ότι η ΝΔ θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε «έναν καλύτερο δρόμο».

Την ίδια ώρα, ο Π. Ψωμιάδης με νέα δήλωσή του ξαναθέτει θέμα «επανένωσης της κεντροδεξιάς, κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις». «Εγωισμοί δεν χωρούν πλέον μπροστά στην ανάγκη σωτηρίας της χώρας», υποστηρίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ