ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Παμπατραϊκή απεργία για επαναλειτουργία

Εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και όλος ο λαός της Πάτρας στο πλευρό των 280 εργαζομένων. Στις 10 πμ στην πλατεία Γεωργίου η προσυγκέντρωση της Συντονιστικής  

Στο πλευρό των εργαζομένων της Κλωστοϋφαντουργίας «ΚΡΗΤΙΚΟΣ» που αγωνίζονται για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, το οποίο διέκοψε την «παραγωγική διαδικασία» την 1η Γενάρη, στέκονται σήμερα οι εργαζόμενοι της Πάτρας, με την 24ωρη πανεργατική απεργία και τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν στις 10.30 το πρωί στοΕΚΠάτρας. Ο αγώνας παίρνει παλλαϊκό χαρακτήρα και κλιμακώνεται, αφού ταυτόχρονα, θα κλείσουν και τα καταστήματα της πόλης σαν συμπαράσταση από την πλευρά των επαγγελματοβιοτεχνών.

Στο μεταξύ, την υπόθεση της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης την πήραν στα χέρια τους, με περιοδείες σε χώρους δουλιάς και στις συνοικίες της πόλης, οι εργάτες του «Κρητικού» και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας, η οποία δραστηριοποιείται στα πλαίσια του ΠΑΜΕ. Η Συντονιστική καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου.

Οι 280 περίπου εργαζόμενοι της Κλωστοϋφαντουργίας προχώρησαν από τις 29 του Δεκέμβρησε επίσχεση εργασίας και κατάληψη του εργοστασίου, αμέσως μόλις έμαθαν την απόφαση της διοίκησης της εταιρίας, η οποία τη δικαιολογεί υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο κόστος αποπληρωμής των δανείων που έχει πάρει.

Η χορήγηση αυτών των δανείων σε συνδυασμό με την απόφαση παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης, αποτελεί σημαντικό σκάνδαλο, ενώ οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται σαν «όπλο» για επιχειρηματικά παιχνίδια. Ενδεικτικά, ήδη έχει προταθεί από τον ιδιοκτήτη της «ΚΡΗΤΙΚΟΣ» η επαναλειτουργία της επιχείρησης υπό όρους, που έχουν να κάνουν τόσο με νέες οικονομικές ενισχύσεις, όσο και με το καθεστώς εργασίας, δηλαδή μείωση των θέσεων εργασίας και εφαρμογή των νέων εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση, «ελαστικοποίηση» του χρόνου εργασίας κλπ.

«Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την επαναλειτουργία του εργοστασίου, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, του μισθού και του συνόλου των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Να μην εφαρμοστεί στην πράξη και να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που χτυπά το 8ωρο και τη σταθερή δουλιά», τονίζει σε ανακοίνωση - κάλεσμα στην απεργία η Συντονιστική Επιτροπή.

«Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις μετά και το πετυχημένο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 9 του Γενάρη, για να αποκρούσουμε τις νέες αντιλαϊκές εξελίξεις στην πόλη μας που πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας 280 οικογένειες της επιχείρησης "Κρητικού"», σημειώνει επίσης η Συντονιστική Επιτροπή.

Ακόμη, τονίζει: «Καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του ΕΚΠ που αναγκάστηκε να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δεν κάνει όμως το ελάχιστο για την επιτυχία τους. Ακόμα και σήμερα κινείται στη λογική της συγκάλυψης των υπευθύνων για αυτές τις εξελίξεις (κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία) και διασφάλισης των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να επαγρυπνούν γιατί επιδίωξη Δήμου Πάτρας, Νομαρχίας Αχαΐας, Περιφέρειας Δυτ. Πελοποννήσου, είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της εργοδοσίας με νέα θαλασσοδάνεια, χωρίς να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων (μισθοί, ασφάλιση)».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιβάλλεται η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Στις 19 Γενάρη αρχίζει το  29ο Συνέδριο του ΕΚΠ, στο φόντο της έντονης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της προσπάθειας των ταξικών δυνάμεων για οργάνωση της αντίστασής τους

Με την ανεργία στον Πειραιά να αγγίζει το 20%, τη συνέχιση της πολιτικής της εγκατάλειψης, των ιδιωτικοποιήσεων, των «λουκέτων», που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σταθερά προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ, πραγματοποιείται στις 19 Γενάρη το 29ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Τα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο ήταν σημαντικά για το πρώτο λιμάνι της χώρας. Στα δεκάδες εργοστάσια που έχουν κλείσει, προστέθηκαν και τα «Λιπάσματα Δραπετσώνας» με εκατοντάδες εργαζόμενους. Η αντιναυτεργατική και φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η άρση του καμποτάζ, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 3577/92 πριν από το 2004, θα έχει τρομακτικές συνέπειες για τους ναυτεργάτες, το νησιώτικο σύμπλεγμα και συνολικά για τους Ελληνες πολίτες, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Εντείνεται η πολιτική εγκατάλειψης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην οποία η ανεργία αγγίζει το 80%. Το πρώτο λιμάνι της χώρας μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία και περνάει και αυτό στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου με ό,τι συνεπάγεται για τους εργαζόμενους αλλά και για την ίδια την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας.

Οι εκατοντάδες εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στα Σούπερ - Μάρκετ, καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, με την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων, με παραβιάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων κλπ. Στο «στόχαστρο» της κυβερνητικής πολιτικής μπήκαν και τα καπνεργοστάσια στον Πειραιά καθώς αναμένεται η μετεγκατάσταση του «Κεράνη» με άγνωστους για τους εργαζόμενους όρους και συνέπειες.

Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής που οδηγεί τον Πειραιά σε μαρασμό, έπαιξε και παίζει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Κινήθηκε στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού, όπως έχει καθορίσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Επιχείρησε και επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τα σοβαρά προβλήματα αλλά κυρίως έχει σοβαρή ευθύνη γιατί δεν οργάνωσε, αντίθετα υπονόμευσε, τη δράση τους απέναντι στα σοβαρά προβλήματα αλλά και στα αντεργατικά μέτρα που έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Κόντρα σ' αυτή την κατάσταση, οι ταξικές δυνάμεις στο ΕΚΠ που εκφράζονται με την «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στο σωστό προσανατολισμό των αγώνων το προηγούμενο διάστημα. Αποκαλύφθηκαν περισσότερο στα μάτια των εργαζομένων οι συνέπειες και οι επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής, έγινε πιο καθαρή η αντιπαράθεση της ταξικής γραμμής της συναίνεσης που εκφράζεται από τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΠ, ΠΝΟ.

Οι ταξικές δυνάμεις στον Πειραιά που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά πάλεψαν ν' αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Η δουλιά και παρέμβασή τους το διάστημα αυτό, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Πειραιά για τα γενικότερα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στους ναυτεργάτες, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο λιμάνι, στον ΟΣΕ, στον ΗΣΑΠ.

Για την κατάσταση στο ΕΚΠ και τα προβλήματα των εργαζομένων του Πειραιά, ο γραμματέας του ΕΚΠ και στέλεχος της ΔΕΣΚ Μιχάλης Νουφαρίτσης, σημείωσε μιλώντας στο «Ρ»: «Απέναντι στη διαμαρτυρία και στη δυσαρέσκεια των εργαζομένων που μεγαλώνει, η κυβέρνηση αξιοποιεί τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης προκειμένου πιο εύκολα να περνάει την πολιτική της. Σημαντικό ρόλο σ' αυτό παίζουν οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που νομιμοποιούν τον "κοινωνικό διάλογο" και μέσα απ' αυτόν βάζουν πλάτη ώστε να εφαρμόζεται αυτή η πολιτική».

«Τα προβλήματα του Πειραιά, όπως είπε ο Μ. Νουφαρίτσης, είναι τεράστια. Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς φτάνοντας ήδη το 20%. Οι Ελληνες ναυτεργάτες πετιούνται μαζικά από τα καράβια, ενώ η άρση του καμποτάζ σύμφωνα με το διαλυτικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92 , θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε βάρος των ναυτεργατών και συνολικά της χώρας. Καμία αλλαγή παρά τις υποσχέσεις δε σημειώθηκε στη Ζώνη, που συνεχίζει ουσιαστικά να υπολειτουργεί, κλάδοι ολόκληροι εξαφανίστηκαν και άλλοι συρρικνώνονται καθημερινά».

«Σ' αυτό το διάστημα - υπογράμμισε - οι εργαζόμενοι του Πειραιά πάλεψαν και αντιστάθηκαν στην αντεργατική λαίλαπα. Οργάνωσαν τον αγώνα τους που πολλές φορές είχε και αποτελέσματα. Εδωσαν το μήνυμα για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ανώτερες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Το μήνυμα αυτό λέει, ότι μόνο η κοινή δράση, το ισχυρό πανεργατικό μέτωπο θα κάμψουν την κυβερνητική αδιαλλαξία, θα φέρουν αποτελέσματα στην πάλη και στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος για την αλλαγή αυτής της κατάστασης».

ΚΚΕ
Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι της ΑΛΚΟ

Στις έξι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις εργαζομένων - συνδικαλιστών που έγιναν στη βιομηχανία αλουμινίου ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Ορ. Κολοζώφ και Νικ. Γκατζής προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση.

Οπως καταγγέλλουν οι βουλευτές «στην εταιρία "ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ" (ιδιοκτησίας Τζώρτζη) που βρίσκεται στη θέση Κύριλλο στον Ασπρόπυργο, οι εργαζόμενοι προχώρησαν πρόσφατα στη δημιουργία σωματείου. Πριν την κοινοποίηση της ίδρυσης του σωματείου στον εργοδότη, απολύθηκαν έξι εργαζόμενοι, ιδρυτικά μέλη του σωματείου και αμέσως μετά την κοινοποίηση απολύθηκε ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του σωματείου».

«Η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας (Ανω Λιοσίων) έκρινε τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές και θεωρεί ότι έγιναν για συνδικαλιστικούς λόγους. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος εργοδότης αρνείται να επαναπροσλάβει τους απολυμένους», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να εφαρμοστεί ο Ν. 1264, να προστατευτούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ