ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΚΤΙΟΥ
Συνεχίζουν σήμερα με απεργία και συγκέντρωση

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Πρέβεζας - Λευκάδας του ΚΚΕ για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι

Από παλιότερη κινητοποίηση στα διόδια Ακτίου
Από παλιότερη κινητοποίηση στα διόδια Ακτίου
Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου. Η απεργία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας και της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων στα Διόδια Ακτίου.

Σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο χώρο των διοδίων. Αντιδρούν στις επερχόμενες απολύσεις, καθώς η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές ΑΕ», που αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των διοδίων από την αρχή του 2015, σχεδιάζει να μην ανανεώσει τις συμβάσεις με τις οποίες εργάζονται περίπου για μια δεκαετία, αλλά να τους αντικαταστήσει με νέους, «φθηνότερους» εργαζόμενους. Ηδη έχουν απολυθεί πέντε εργαζόμενοι και παίρνουν σειρά οι υπόλοιποι 18.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απεργών στάθηκαν αλληλέγγυοι σωματεία και φορείς της Πρέβεζας. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Α' Βαθμού, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Οδηγών και Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος Γυναικών της περιοχής, με κοινή τους ανακοίνωση.

Καθόλα δίκαιο χαρακτηρίζει τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Υπογραμμίζει πως ο αγώνας αυτός «εντάσσεται στη συνολική πάλη των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ που εφαρμόζονται». Σχολιάζοντας τους όψιμους «υποστηρικτές» των εργαζομένων, τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους απεργούς «να έχουν ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν πρέπει να περιμένουν από τους "λύκους" που εμφανίζονται ως πρόβατα», να οργανώσουν και να δυναμώσουν την πάλη τους και για το σκοπό αυτό να αξιοποιήσουν και τις προσεχείς εκλογές.

«Μαζί με το ΚΚΕ για την ανατροπή, για να αναδειχθεί ο λαός ισχυρή αντιπολίτευση. Ο λαός μας δεν έχει ανάγκη άλλη εναλλαγή στην εξουσία. Εχει ανάγκη να βαδίσει στο δικό του δρόμο κι αυτόν το δρόμο πρέπει να τον σηματοδοτήσει και μέσα από τις εκλογές, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ», καταλήγει η ανακοίνωση. Στο μεταξύ, ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στα διόδια του Ακτίου υιοθέτησε ομόφωνα, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας.

ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Μετατέθηκε η διαμαρτυρία για τις απολύσεις

Οι έκτακτες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν χτες να γίνει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης, ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή από το Ιδρυμα «Παμμακάριστος». Οι οργανωτές της συγκέντρωσης (Σύλλογος των Εργαζομένων στο Ιδρυμα, Σύλλογος των Εργαζομένων στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής - ΣΕΜΙΣΕΑ -, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Νέας Μάκρης - Μαραθώνα) ανακοίνωσαν ότι η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 Γενάρη, στην κεντρική πλατεία και σε ώρα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Προχτές, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοίνωσε την απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, Δημήτρη Ζαπαντιώτη, που είναι και μέλος του ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση: «Η απόλυσή του είναι συνέχεια των δεκάδων καθημερινών διώξεων και απολύσεων συνδικαλιστικών στελεχών, της επίθεσης που εξαπολύει η εργοδοσία ενάντια στο εργατικό κίνημα, επίθεση που εκφράζεται και με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Η απόλυση του Δ. Ζαπαντιώτη είναι συνδικαλιστική δίωξη, καθώς ο συνάδελφος από τη θέση του προέδρου του σωματείου αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των παιδιών, των γονιών και των εργαζομένων στις Μονάδες και τα Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής.

Ταυτόχρονα, η απόλυση του συναδέλφου δείχνει τη στάση της εργοδοσίας τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και στα ίδια τα άτομα τα οποία πρέπει να εξυπηρετεί, που είναι άτομα με βαρύ αυτισμό. Υπάρχει ήδη έλλειψη προσωπικού, και έστω και η απόλυση ενός εργαζόμενου ενέχει κινδύνους για τους εξυπηρετούμενους και για το προσωπικό». Την απόλυση καταγγέλλει και η ΟΓΕ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωση, «με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της η ΟΓΕ διεκδικεί να παρθεί πίσω η απόλυση και εκφράζει τη συμπαράστασή της στο συνδικαλιστή».

Πεσμένος ο τζίρος των εμπόρων στις γιορτές

Καμιά ουσιαστική βελτίωση στους τζίρους των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων δεν έφερε η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αυτές τις μέρες των γιορτών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με αυτά, οι περισσότεροι μικροί έμποροι κάνουν λόγο για μέση μείωση της εμπορικής κίνησης κατά 6-8% στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων και κατά περίπου 10% στις περιφερειακές αγορές.

Οπως σημειώνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες, το χριστουγεννιάτικο δώρο του ιδιωτικού τομέα ξοδεύτηκε από τους περισσότερους την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα. Αλλωστε, το 70% της συνολικής εμπορικής κίνησης αυτών των ημερών γίνεται την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα και το υπόλοιπο 30% μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς ο μισθός του Δεκέμβρη και το δώρο των Χριστουγέννων ίσα που φτάνουν μέχρι την 1η Γενάρη.

Κατά γενική ομολογία, τα εμπορικά καταστήματα δεν είχαν ιδιαίτερη κίνηση την Κυριακή 14/12, ούτε την Κυριακή 21/12 πριν τα Χριστούγεννα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου 28/12. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων σημείωσαν στην έρευνα της ΕΣΕΕ ότι ενώ υπήρχε αρκετός κόσμος στους δρόμους, οι περισσότεροι δεν ψώνιζαν. Αλλά και όσοι μπήκαν σε κάποιο μαγαζί, διέθεσαν κατά 20% μικρότερα ποσά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Γιορτή για τα παιδιά στα Τρίκαλα

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή παιδιών στη γιορτινή εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων, από κοινού με τα Σωματεία Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, τη Δευτέρα 29 Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε δημιουργικές δραστηριότητες, χειροτεχνίες, μουσική, παραμύθι, ενώ δεν έλειψαν οι λιχουδιές, χάρη στην προσφορά αλληλεγγύης από τα τοπικά καταστήματα.

Ολα νόμιμα!

Επιβάτης σε φορτηγό πλοίο, που χτες το πρωί έπλεε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τηλεφώνησε στο «112», τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης και είπε ότι στο πλοίο που επιβαίνει υπάρχουν 700 μετανάστες κι ότι επίσης στο πλοίο υπάρχουν ένοπλοι. Το στίγμα του πλοίου μέχρι εκείνη την ώρα εμφανιζόταν στο διεθνές σύστημα «marinetraffic». Λίγη ώρα αργότερα, ελικόπτερο του Λιμενικού, πετώντας πάνω από το πλοίο, διαπιστώνει ότι στο κατάστρωμα δεν κυκλοφορεί ψυχή, ενώ στη συνέχεια επικοινωνεί με τον καπετάνιο του πλοίου και πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο καπετάνιος δηλώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα κι ότι συνεχίζει το ταξίδι του προς Ιταλία. Λίγο αργότερα βρισκόταν ήδη εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ παράλληλα χάθηκε και το στίγμα του από το «marinetraffic» (μπορεί να συμβεί μόνο όταν με ανθρώπινη παρέμβαση κλείσει ο σχετικός πομπός). Το ελληνικό σύστημα διάσωσης κηρύσσει λήξη συναγερμού. Ολα είναι νόμιμα: Ο καπετάνιος του πλοίου δεν έχει ζητήσει βοήθεια, το πλοίο από εξωτερικό έλεγχο δεν εμφανίζει πρόβλημα, πλέει σε χώρο ευθύνης άλλης χώρας. Τι κουβαλά στα αμπάρια του; Θα το μάθουν ίσως οι Ιταλοί, όταν φτάσει στις ακτές τους και κληθούν να διαχειριστούν ένα ακόμα φορτίο ανθρώπινων ψυχών. Το σύστημα Σέγκεν προβλέπει κινητοποίηση των πάντων όταν καταγραφεί παράνομη είσοδος στην ΕΕ. Σ' αυτή τη φάση, ένα αθώο πλοίο απλά ταξιδεύει στο πέλαγος. Και μόνη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά είναι εκείνο το τηλεφώνημα στο «112». Λεπτομέρεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ