ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
Σελ. /32
1991: Αρχίζει η «Καταιγίδα της ερήμου»

Μια από τις εικόνες που σφράγισαν την «Καταιγίδα της ερήμου». Ενας αμερικανός πεζοναύτης περνάει δίπλα από το διαμελισμένο πτώμα ενός ιρακινού.
Μια από τις εικόνες που σφράγισαν την «Καταιγίδα της ερήμου». Ενας αμερικανός πεζοναύτης περνάει δίπλα από το διαμελισμένο πτώμα ενός ιρακινού.
Τα ξημερώματα της 17ης Γενάρη 1991 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ανακοινώνει από την τηλεόραση την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στον Περσικό Κόλπο με την κωδική ονομασία «Καταιγίδα της ερήμου». Η «Καταιγίδα της ερήμου» μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της «Νέας Τάξης», όπως ονομάστηκε το σχέδιο των Αμερικανών για την παγκόσμια ηγεμονία, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

Στην επιχείρηση «Καταιγίδα της ερήμου» πήραν μέρος εκτός των αμερικανικών και δυνάμεις άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, με σημαντικότερη τη συμμετοχή της Βρετανίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε μέρος ευθέως στις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά με την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε την παρουσία της και τη συμμετοχή της στο έγκλημα.

Ως άλλοθι για την επιχείρηση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται επί 10 χρόνια, αφού οι βομβαρδισμοί του Ιράκ συνεχίστηκαν από τότε μέχρι σήμερα και ενώ τα ιρακινά στρατεύματα αποχώρησαν από το Κουβέιτ το 1991. Για να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους οι ιμπεριαλιστές, «κατασκεύασαν» έναν αντίπαλο στο πρόσωπο του Σαντάμ Χουσεΐν. Από τότε μέχρι και σήμερα δικαιολογούν τους βομβαρδισμούς, τη γενοκτονία του ιρακινού λαού, την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή με το πρόσχημα της «ανατροπής» του Σαντάμ Χουσεΐν.

Παράλληλα, ένας άλλος «πόλεμος» σε βάρος του ιρακινού λαού συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Οι οικονομικές κυρώσεις, που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας από το 1991, έχουν προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια Ιρακινούς από την έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.

Ακριβώς δέκα χρόνια μετά την «Καταιγίδα της ερήμου», ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους (τζούνιορ) επιλέγει ως πρώτη προτεραιότητα στη θητεία του μια νέα «επιχείρηση» για την ανατροπή του Σαντάμ. Επίσης, σήμερα αποκαλύπτονται σε όλη τους την έκταση οι συνέπειες από την πρώτη χρήση των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια εκείνης της επιχείρησης του 1991.

Καιρός

Στη δυτική και βόρεια χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη Θεσσαλία, την Aνατολική Στερεά την Εύβοια, την Aνατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις με εξασθένηση αργότερα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 6-9, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον 2-13, στην υπόλοιπη χώρα μείον 6-9 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, που στα βόρεια και ανατολικά θα είναι αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι ισχυροί και τοπικά στα ανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-13, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1860: Γεννιέται ο Αντον Τσέχοφ. Ρώσος συγγραφέας, μια από τις εξέχουσες μορφές του παγκόσμιου θεάτρου και της λογοτεχνίας. Περισσότερο γνωστός για τα θεατρικά του έργα ο Αντον Πάβλοβιτς Τσέχοφ θεωρείται ένας από τους αναμορφωτές του ρωσικού θεάτρου με μεγάλες επιρροές στο παγκόσμιο θέατρο. Το μέγεθος του ταλέντου και της ιδιοφυίας του αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα έργα του παίζονται αδιάκοπα μέχρι σήμερα στις θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου. Ο Τσέχοφ, με το έργο του διεκδικεί επάξια μια θέση στο πάνθεο των μεγάλων δραματουργών, όπου φυσικά βρίσκονται οι αρχαίοι δραματουργοί, ο Σαίξπηρ κ.ά. Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι: «Ο βυσσινόκηπος», «Οι τρεις αδελφές», «Ο γλάρος», «Ο θείος Βάνιας». Εξαιρετικά δείγματα γραφής έδωσε ο Τσέχοφ στη λογοτεχνία με διηγήματα όπως ο «Βάνκας», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», «Η Αρκούδα» κ.ά.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ τόνους συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση για τη συνέντευξη Πάγκαλου στο «Βήμα» της Κυριακής, όπου ο πρώην υπουργός έθεσε για πρώτη φορά «θέμα Σημίτη» (σελίδα 12)

ΤΟ 19ο ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ Συνέδριό της οργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 19 - 20 - 21 Γενάρη (σελίδα 14)

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν από το σεισμό στο Ελ Σαλβαδόρ, ενώ έχουν εκμηδενιστεί ουσιαστικά και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί, έστω και μερικοί από τους εκατοντάδες ακόμη αγνοούμενους (σελίδες 16 - 17)

ΜΙΑ σαρανταπεντάλεπτη σκληρή μάχη διεξήχθη χτες στο αεροδρόμιο του Κασμίρ, έξω από τη θερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου, Σριναγκάρ, όταν μέλη αυτονομιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το καταλάβουν (σελίδα 18)

ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΝ η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ τις νέες τσουχτερές αυξήσεις κατά 16,6% στα πάγια και την αστική τηλεφωνική μονάδα του ΟΤΕ, που προστίθενται στις αλμυρές αυξήσεις της τελευταίας διετίας (37% το κάθε λεπτό αστικής μονάδας και 143% στα πάγια) (σελίδα 20)

ΑΘΛΙΑ η εικόνα που παρουσιάζουν τα χειρουργεία του ΑΧΕΠΑ, έτσι που ακόμα και η διοίκησή του να τα χαρακτηρίζει «στάβλους». Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται πολλές χειρουργικές επεμβάσεις σε κλινικές έξω από το νοσοκομείο και να θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας της υγείας που τελευταία γιγαντώνεται στη Θεσσαλονίκη(σελίδα 22)

ΤΗ ΔΙΚΗ τους «Βουλή του περιβάλλοντος», είναι αποφασισμένοι να «στήσουν» τα μέλη οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και απλοί πολίτες, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις επικείμενες τροποποιήσεις των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος (σελίδα 24)

ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας που αφορά στις ελεγκτικές αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, ζητά με έγγραφό του προς τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΕΣΡ Σπύρο Φλογαΐτη, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης (σελίδα 26)

ΘΕΤΙΚΑ φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα της χτεσινής, πρωινής συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρεζ Ροκ (σελίδα 27)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

1931 Αρχίζει η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ, Ανδρόνικου Χαϊτά, γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Παπαρήγα, Κώστα Ευτυχιάδη, μελών του ΠΓ, Βασίλη Ασίκη και άλλων για παράβαση του «ιδιώνυμου». Καταδικάστηκαν συνολικά σε 3 χρόνια φυλακή και ένα χρόνο εξορία ο καθένας.

1945 Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει τη Βαρσοβία.

1963 Πενήντα χιλιάδες πυρηνικές βόμβες και κεφαλές ανακοινώνουν ότι διαθέτουν οι ΗΠΑ, έναντι πέντε χιλιάδων της Σοβιετικής Ενωσης.

1966 Τέσσερις βόμβες υδρογόνου πέφτουν από αμερικανικό βομβαρδιστικό «Β-52» στην Ισπανία, η μια εκ των οποίων χάνεται στον Ατλαντικό, ύστερα από σύγκρουση του βομβαρδιστικού με επίσης αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού «KC-135». Η σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα και το θάνατο επτά από τα έντεκα μέλη των δύο πληρωμάτων.

1972 Βιαιότατα επεισόδια φοιτητών - αστυνομίας με 40 τραυματίες και δεκάδες συλληφθέντες ξεσπούν στη Μαδρίτη, μετά την ομαδική αποβολή τεσσάρων χιλιάδων συναδέλφων τους, οι οποίοι απείχαν των μαθημάτων και είχαν καταλάβει τα πανεπιστημιακά κτίρια.

1995 Πάνω από 6.400 άτομα σκοτώνονται έπειτα από ισχυρό σεισμό, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πλήττει το Κομπ της Ιαπωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ