ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υγειονομική απομόνωση των νησιών

 

Αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο νομάρχης Δωδεκανήσου Σ. Καραγιάννης

Ακαρπες ήταν οι έρευνες για την ανεύρεση των χαμένων επιβατών του ελικοπτέρου
Ακαρπες ήταν οι έρευνες για την ανεύρεση των χαμένων επιβατών του ελικοπτέρου
Το φόντο, στο οποίο διαδραματίστηκε το δυστύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, που αποτυπώνεται κυρίως από την υγειονομική γύμνια των νησιών, αλλά και την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων της περιφέρειας, περιέγραψε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Αθήνα, ο νομάρχης Δωδεκανήσου Σάββας Καραγιάννης.

«Το δυστύχημα με το ελικόπτερο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, που είναι η πλήρης υγειονομική εξάρτηση της Δωδεκανήσου από την Αθήνα, η μη επαρκής στελέχωση των μονάδων υγείας από προσωπικό», τόνισε ο Σ. Καραγιάννης και επισήμανε ότι η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού οδηγεί στους αυτοσχεδιασμούς με τέτοια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στα 18 συνολικά νησιά, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, διαμένουν μόνιμα περίπου 160.000 κάτοικοι, ενώ τους θερινούς μήνες τα νησιά επισκέπτονται περίπου 2.700.000 ξένοι επισκέπτες. Οι άνθρωποι αυτοί, όμως, έρχονται αντιμέτωποι με την υγειονομική απομόνωση, καθώς, όπως τόνισε ο Σ. Καραγιάννης, «η στελέχωση των μονάδων υγείας της Δωδεκανήσου ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της καθημερινής ζωής των κατοίκων».

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι στο χρόνο που πέρασε να έχουν γίνει 400 διακομιδές ασθενών από τη Ρόδο σε άλλες περιοχές - κυρίως στην Αθήνα - οι οποίες κόστισαν συνολικά περί τα 400 εκατομμύρια δραχμές.

Ο νομάρχης Δωδεκανήσου περιέγραψε ιδιαίτερα παραστατικά την αλυσίδα την ελλείψεων, που μετατρέπουν ακόμα και ένα απλό ατύχημα σε κάποιο νησί σε επείγον περιστατικό, τις ελλείψεις που αναγκάζουν τους νησιώτες να ταξιδεύουν για μια απλή ιατρική εξέταση. Οπως ενδεικτικά ανέφερε, τα Κέντρα Υγείας της Λέρου και της Καλύμνου, ενώ διαθέτουν τις βασικές χειρουργικές ειδικότητες, δε διαθέτουν μονάδες αιμοδοσίας. Σαν συνέπεια αυτού του γεγονότος, είναι το αίμα, ακόμα και για το πιο απλό περιστατικό, να έρχεται από το Ιπποκράτειο της Αθήνας. «Το αίμα κάνει να φτάσει από την Αθήνα σε κάποιο απομακρυσμένο νησί της Δωδεκανήσου από τρεις μέχρι 12 μέρες. Ποιος γιατρός θα υποβάλει σε μια τέτοια διαδικασία τον ασθενή του; Αναγκάζεται και τον στέλνει σε κάποιο άλλο νοσοκομείο», υπογράμμισε ο Σ. Καραγιάννης.

«Υπάρχει, τόνισε στη συνέχεια, μια σειρά περιστατικών, που, λόγω της έλλειψης προληπτικής ιατρικής, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), γίνονται χρόνια. Τα χρόνια μη καλυπτόμενα νοσήματα μπορούν στη συνέχεια να γίνουν επείγοντα. Ακόμα και η μη παρακολούθηση ενός διαβητικού μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα».

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νέο νοσοκομείο της Ρόδου - κόστισε στο ελληνικό κράτος 11 δισ. δραχμές - το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν τρεις περίπου μήνες, χωρίς, όμως, να επανδρωθεί επαρκώς. Το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και καρδιοχειρουργό, ενώ από τις έξι αίθουσες χειρουργείων που διαθέτει λειτουργούν μόνο οι τρεις, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, δε διαθέτει νευροχειρουργική ομάδα, με αποτέλεσμα οι τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων να μεταφέρονται αλλού.

«Γιατί το ελληνικό κράτος ξοδεύει 400 - 500 εκατομμύρια μόνο για διακομιδές και δε δίνει τα χρήματα αυτά για τη στελέχωση του νέου νοσοκομείου, των μονάδων υγείας των νησιών;», έθεσε το ερώτημα ο νομάρχης.

«Γιατί αγνοήθηκαν οι μονάδες υγείας της Δωδεκανήσου και έπρεπε να μεταφερθεί ο ασθενής στην Αθήνα, τη στιγμή, μάλιστα, που το νοσοκομείο της Ρόδου διαθέτει Μονάδα Παρακολούθησης και Αντιμετώπισης Εμφραγμάτων;», αναρωτήθηκε ο νομάρχης Δωδεκανήσου. Οπως υπογράμμισε, την ίδια στιγμή που το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ξεκινούσε από την Αθήνα, με άσχημες καιρικές συνθήκες, για να πάει στην Πάτμο να παραλάβει τον ασθενή και να ξαναγυρίσει στην Αθήνα, στο ελικοδρόμιο του νοσοκομείου της Ρόδου στάθμευε άλλο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. «Το ελικόπτερο ήταν σε ετοιμότητα και κανείς δεν το ζήτησε. Δεν έφτασε κανένα σήμα στο νοσοκομείο της Ρόδου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είχαν προειδοποιήσει και οι πιλότοι

  Αποκαλυπτική δήλωση του γιατρού Γ. Χαμαλάκη

 

Νέα στοιχεία, που αφορούν στην ασφάλεια των πτήσεων των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, που ήρθε στην επιφάνεια με την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ και με τις επιστολές, αλλά και την άρνηση εργαζομένων στις αεροδιακομιδές να συνεχίσουν τη δουλιά τους υπό ανασφαλείς όρους για τους ίδιους, αλλά και για τους μεταφερόμενους ασθενείς, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος του Τμήματος Αεροδιακομιδών της Αθήνας, Γιώργος Χαμαλάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ».

Ο Γ. Χαμαλάκης ανέφερε, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του που εργάζονται στις αεροδιακομιδές έχουν κάνει στο παρελθόν «παρόμοιες κινήσεις» για να σταματήσουν να παίρνουν μέρος στις αεροδιακομιδές μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες που γίνονται. Μάλιστα ανέφερε - χωρίς να κατονομάσει το πρόσωπο - την περίπτωση ενός πιλότου των Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος προσλήφθηκε από τη «Helitalia» και μετά από αρκετές πτήσεις με τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ παραιτήθηκε. Το γεγονός συνέβη πριν μερικούς μήνες, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ. Χαμαλάκη, ο συγκεκριμένος πιλότος πριν παραιτηθεί είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα πράγματα στον τρόπο που γίνονται οι αεροδιακομιδές θα υπάρξει πτώση αεροσκάφους με θύματα.

Σύμφωνα με τον Γ. Χαμαλάκη η κύρια αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η απουσία θεσμικού πλαισίου που να διέπει τις αεροδιακομιδές. «Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που χάθηκε ο πρώτος μας γιατρός, όπως χάθηκε και ο δεύτερος», τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ελικοπτέρων ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται εκεί, αλλά ούτε και στην εκπαίδευση των πιλότων, οι οποίοι «είναι άριστα εκπαιδευμένοι». «Ημουν πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής των ελικοπτέρων, μπορώ να βεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα έκανε πάρα πολύ καλή αγορά πτητικών μηχανών», είπε.

Συνάντηση με ομάδα εμπειρογνώμων της ιταλικής εταιρίας που έχει την πτητική ευθύνη των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και με τον αντιπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα Γ. Αυγερινόπουλο είχε σήμερα ο πρόεδρος του Κέντρου Μιχάλης Τσαγκαράκης. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Αυγερινόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ελικόπτερο δεν αντιμετώπιζε κανένα λειτουργικό πρόβλημα, ενώ ανέφερε ότι το πρωί της Κυριακής είχε γίνει τεχνικός έλεγχος στο συγκεκριμένο ελικόπτερο.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαμαρτύρονται οι οδηγοί ασθενοφόρων

Μύρια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου Υγείας να εντάξει τους οδηγούς των νοσοκομειακών ασθενοφόρων στο δυναμικό του ΕΚΑΒ. Και τις συνέπειες αυτών των προβλημάτων τις πληρώνουν οι οδηγοί των ασθενοφόρων (οι οποίοι οργανικά παρέμειναν στο νοσοκομείο και δεν αναγνωρίζονται τα εκτός έδρας) και οι ασθενείς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός περιστατικού διακομιδής ηλικιωμένου Λαρισαίου σε νοσοκομείο της Αθήνας για προγραμματισμένες εξετάσεις. Η διακομιδή δεν έγινε στην ώρα της, καθώς οι οδηγοί των ασθενοφόρων αρνήθηκαν να την εκτελέσουν, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των αποδοχών εκτός έδρας. Μάλιστα, η άρνησή τους είχε ως αποτέλεσμα να καταθέσει αναφορά σε βάρος τους, στη διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο διευθυντής Θεσσαλίας του ΕΚΑΒ, Δ. Παπαγγελής.

Συγκεκριμένα οι οδηγοί των ασθενοφόρων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που αξιοποιούνται στα χρόνια περιστατικά, έχουν να πληρωθούν τα εκτός έδρας από τον Οκτώβρη του 1999. Πολλές φορές, μάλιστα, όταν τα περιστατικά αφορούν μεγάλες αποστάσεις και δεν μπορούν να γυρίσουν στην έδρα τους την ίδια μέρα, αναγκάζονται να διανυκτερεύουν αλλού και να πληρώνουν τα έξοδα από την τσέπη τους. Αντίθετα, στους οδηγούς των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που αξιοποιούνται στα επείγοντα περιστατικά καταβάλλονται τα εκτός έδρας.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, λοιπόν, που είχε κάνει ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος ότι με την ένταξη των νοσοκομειακών ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός στην κάλυψη αναγκών, καθημερινά τα προβλήματα λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, πολλές φορές επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Ηταν έτοιμη να παραιτηθεί

O Χαρίλαος Μπεφόν, πατέρας της γιατρού Σοφίας που επέβαινε στο μοιραίο ελικόπτερο, με δηλώσεις του χτες στο βράδυ στο «Μέγκα» επιβεβαίωσε και η κόρη του ήταν έτοιμη να υποβάλει παραίτηση απ' το ΕΚΑΒ λόγω των δραματικών συνθηκών κάτω απ' τις οποίες γίνονται οι αεροδιακομιδές.

Επίσης ο Χ. Μπεφόν επέρριψε ευθύνες για το χαμό της κόρης του και του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού στη διοίκηση του ΕΚΑΒ, αφού με εντολή της διοίκησης έφυγαν.

Εισαγγελική έρευνα

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ι. Σακελλάκος, με αφορμή το τραγικό περιστατικό της πτώσης του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Αντικείμενο της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημ. Ασπρογέρακας, είναι να εξακριβωθεί αν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (λ.χ., Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) είχαν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για την ασφαλή πτήση του ελικοπτέρου.

Στο μεταξύ λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση έστω κάποιου νέου ίχνους από το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Από χτες το πρωί η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, σκάφη του Λιμενικού και ένα ρυμουλκό «αλώνιζαν» στην ευρεία θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ