ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνένοχο στο ΝΑΤΟικό έγκλημα
  • Αποχώρησαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, όταν πήρε το λόγο ο εγκληματίας πολέμου Χ. Σολάνα
  • Προκλητικές δηλώσεις του Σολάνα
  • Η Κομισιόν σε ρόλο απολογητή της επιδρομής  

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).

«Το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικός και όχι ιατρικός οργανισμός» και «έδρασε με παρότρυνση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για να αντιμετωπιστεί η βάρβαρη πολιτική του καθεστώτος Μιλόσεβιτς», δήλωσε κυνικά ο στρατοκράτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα ενώπιον της χτεσινής Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, που συζητούσε σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η αναζήτηση συνενόχων στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Χ. Σολάνα μπορεί να αντιμετωπίστηκε φραστικά από ορισμένους ευρωβουλευτές, αλλά, τελικά, η πλειοψηφία πρόσφερε το άλλοθι νομιμοποίησης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Με εξαίρεση την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ), στην οποία μετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Υπεκφυγές

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με ψήφους 394 υπέρ, 60 κατά και 106 αποχές, υπεκφεύγει της ουσίας του ζητήματος, ζητεί εκ των υστέρων «από τα κράτη - μέλη της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ να προτείνουν την αναστολή της χρήσης όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο», όταν ανάλογη πρόταση της Ιταλίας έχει ήδη απορριφθεί την περασμένη βδομάδα στο ΝΑΤΟ, και βέβαια, αρνείται την αυτονόητη πρόταση της (ΕΕΑ/ΒΠΑ) να τηρηθεί αν μη τι άλλο η Σύμβαση της Γενεύης του 1981, η οποία απαγορεύει οποιοδήποτε όπλο προκαλεί θανάτους αδιακρίτως.

Από τους Ελληνες ευρωβουλευτές, μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα όταν πήρε το λόγο ο στρατοκράτης Χ. Σολάνα και, βέβαια, καταψήφισαν το ψήφισμα του ΕΚ. Υπέρ του παραπλανητικού ψηφίσματος τάχθηκαν όλοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ο Δ. Κουλουριάνος (ΔΗΚΚΙ), ενώ αποχή ψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης.

Η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ αρνήθηκε να λάβει θέση, ενώ το θέμα του «συνδρόμου των Βαλκανίων» θα απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, της 22ας Γενάρη στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά της Κομισιόν, η αρμόδια για το Περιβάλλον επίτροπος Μ. Βάλστρομ καλύφθηκε πίσω από την «έλλειψη ομόφωνης αντικειμενικής επιστημονικής γνώμης» (!!!) προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο ενόψει των δήθεν «επιστημονικών» πορισμάτων της ομάδας Ευρατόμ, τον ερχόμενο μήνα και της ομάδας PNUE του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάρτη.

Δηλώσεις Συμβουλίου, Σολάνα, Κομισιόν

Κοινή τακτική υπεκφυγής όλων των «θεσμικών» οργάνων της ΕΕ σχετικά με τις βόμβες ουρανίου είναι ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» όσον αφορά την επιβολή ισχύος, και, εκ των υστέρων, «κατανοούμε τις ανησυχίες των πολιτών», αλλά, όπως λένε οι μάγοι του καθεστώτος, οι «επιστήμονες», αυτά είναι ζητήματα που «δεν έχει στοιχειοθετηθεί αντικειμενική (!) επιστημονική γνώση». Μ' άλλα λόγια κατασκευάζονται ραδιενεργά και όχι «συμβατικά» όπλα, χρησιμοποιούνται σε δήθεν «συμβατικό» πόλεμο, αλλά «δεν ξέρουμε» τις επιπτώσεις, αφού ακόμη και η βιολογική δράση των ραδιενεργών στοιχείων από τη διπλή πυρηνική καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945 «δεν έχει κλείσει».

Στο απλό ερώτημα γιατί χρησιμοποιούνται δεν απαντάει κανείς. Είναι όμως «κοινό μυστικό» ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο, σαν ραδιενεργό απόβλητο, κοστίζει, πανάκριβα για να επεξεργαστεί και να φυλαχτεί, αλλά είναι πάμφθηνος τρόπος η στρατιωτική του χρήση. Γι' αυτό ο Χ. Σολάνα παρουσιάστηκε ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι δεν απαντάει ως πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, αλλά ως «νυν» ΓΓ του Συμβουλίου της ΕΕ και «Υπατος Αρμοστής» για την εξωτερική πολιτική.

Προκλητικός Σολάνα

Ως τέτοιος «συμμερίζεται τις ανησυχίες» και «εκφράζει την αλληλεγγύη προς όλους όσοι υποφέρουν» (!). Δυστυχώς, όμως, με τη «νυν» ιδιότητά του (...) «αγνοεί», γιατί το ζήτημα είναι «ευθύνη κυβερνήσεων». Οπως δήλωσε ο ίδιος περιπαιχτικά: «Δεν μπορώ να πληροφορήσω για κάτι που δεν ξέρω, θα σας δώσω όμως όσες πληροφορίες διαθέτουμε». Την εξής μία: «Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση αιτίας και αιτιατού μεταξύ της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου και των κρουσμάτων που έχουν παρουσιαστεί (...). Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι θα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί αποδεικνύουν την ύπαρξη ουσιαστικού κινδύνου στα Βαλκάνια».

Σε μια έξαρση «επιστημονικού ορθολογισμού», ο Χ. Σολάνα, υπενθυμίζοντας ότι σπούδασε (...) «πυρηνική φυσική», δήλωσε: «Είναι επιστημονικά ανοιχτές όλες οι πιθανότητες περιβαλλοντικών συνεπειών». Αλλά αυτό, σύμφωνα με τον Χ. Σολάνα, δεν αφορά το ΝΑΤΟ, που «δεν είναι ιατρικός οργανισμός», αλλά τους «αρμόδιους εξειδικευμένους οργανισμούς υγείας κλπ.». Σε τελευταία ανάλυση η επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία έγινε με «καλές προθέσεις» κατά της «βάρβαρης πολιτικής Μιλόσεβιτς».

Συνένοχοι

Στο σημείο αυτό ο Χ. Σολάνα δε χαρίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Εξυπηρετήσαμε κοινό σκοπό», τόνισε, «εγώ αποδέχομαι τις ευθύνες μου, σας καλώ να πράξετε ομοίως με πνεύμα ευθύνης». Οπωσδήποτε όμως «διακυβεύονται πολλά όσον αφορά τη διαχείριση των κρίσεων», και, περί αυτού, ο στρατοκράτης της ΕΕ δε σηκώνει κουβέντα. Εντάξει, να δείξουμε ότι δήθεν ανησυχούμε «για την υγεία», αλλά ο πόλεμος γίνεται με όπλα που έχουν κατασκευαστεί για να εξοντώνουν. Ο πόλεμος απαιτεί νικητή. Το ότι οι βόμβες ουρανίου όχι μόνο έσπειραν το θάνατο, αλλά υποθήκευσαν το μέλλον των πληθυσμών και των περιοχών που έπληξαν, δεν ενδιαφέρει τους στρατοκράτες και τις κυβερνήσεις τους. Αυτοί, με «καλή πρόθεση» έδρασαν «για την αποκατάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο». Αυτό είναι το βασικό, αν οι άνθρωποι πεθάνουν από τις ραδιενεργείς βόμβες, αν η γη, τα νερά και η τροφική αλυσίδα δηλητηριαστούν ανεπίστρεπτα είναι «παρενέργειες» στην «εξυπηρέτηση του σκοπού».

Η Κομισιόν κάνει την ανήξερη

Από κοντά και η Κομισιόν, η επίτροπος Μ. Βάλστρομ δήλωσε ότι «στα Βαλκάνια, μια δεκαετία περιφερειακών συγκρούσεων είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον σε συνδυασμό με μία αναχρονιστική πολιτική βιομηχανίας (!) που έχει προκαλέσει σημαντική ρύπανση στην περιοχή». Για το ΝΑΤΟ ούτε κουβέντα, για τις επιπτώσεις από τις βόμβες ουρανίου «δεν υπάρχει ομόφωνη επιστημονική άποψη». Η Κομισιόν, λέει, «θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα περιφερειακής περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης, το οποίο χρηματοδοτείται με 5 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή, με 2,5 εκατ. ευρώ από άλλους χορηγούς, ενώ κάποιοι άλλοι φορείς και οργανώσεις έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν ακόμα 5,8 εκατ. ευρώ». Και μ' αυτή την πρόστυχη φιλανθρωπία, η Κομισιόν περήφανη «νίπτει τας χείρας». Σε τελευταία ανάλυση μήπως τα σωματίδια εξαερωμένου ουρανίου τα εισέπνευσαν η κυρία επίτροπος ή οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών; Ο θάνατός σου, η ζωή μου...

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς πρότεινε ότι το λιγότερο που θα μπορούσε να προτείνει το ΕΚ, θα 'ταν να τηρηθεί η σύμβαση της Γενεύης του 1981, η οποία απαγορεύει οποιοδήποτε όπλο προκαλεί θανάτους αδιακρίτως, να υπογραφεί μια διεθνής συνθήκη για την απαγόρευση των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, και να απαγορευτεί η παραγωγή, η δοκιμή, η χρήση και η γόμωση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Πρότεινε να καταγγελθεί η ευθύνη των χωρών του ΝΑΤΟ και του ίδιου του πρώην ΓΓ Χ. Σολάνα. Και ότι η δήθεν «ειδική επιτροπή» μελέτης στους κόλπους του ΝΑΤΟ αποτελεί παρελκυστικό ελιγμό.

Η πλειοψηφία όμως του ΕΚ και τα λόμπι του στρατιωτικού - βιομηχανικού συμπλέγματος που ελέγχουν την Ολομέλεια του Στρασβούργου δεν επέτρεψαν, βέβαια, ούτε καν μια απλή εκδήλωση «διαμαρτυρίας». Περί καταγγελιών ούτε λόγος. Το ΕΚ «ζητεί από το Συμβούλιο και τα κράτη - μέλη να προωθήσουν διαφανή συζήτηση επί του θέματος» και «να συγκροτήσουν ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ιατρική ομάδα εργασίας, προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα». Το «ευρωπαϊκή» τους μάρανε, λες και η Γαλλία και η Βρετανία, δεν αποτελούν μαζί με τις ΗΠΑ παρασκευάστριες χώρες τέτοιου είδους πυρομαχικών. Το ΕΚ, σε αναζήτηση άλλοθι, ζητεί από το ΝΑΤΟ «αναστολή», όταν το ΝΑΤΟ έχει ήδη απορρίψει τέτοιο ενδεχόμενο από την προηγούμενη βδομάδα. Και το άκρον άωτον της υποκρισίας, το ΕΚ «ζητεί από το ΝΑΤΟ να εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης άλλων τύπων πυρομαχικών, έως ότου γνωστοποιηθούν τα πορίσματα των ερευνών για το απεμπλουτισμένο ουράνιο».

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχωρούμε και καταγγέλλουμε

Από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων όταν πήρε το λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα. Ενας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες πολέμου των ημερών μας ήρθε να καθησυχάσει τους συνενόχους του και, ταυτόχρονα, να ζητήσει τη στήριξή τους στο θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκε στις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας. Υπενθύμισε με τρόπο κυνικό ότι οι ίδιοι, το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, ζητούσαν επίμονα τη στρατιωτική επέμβαση στα Βαλκάνια.

Οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές θέλησαν, με τη συμβολική αυτή κίνηση, να καταδικάσουν, για μια ακόμα φορά, τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια. Θέλησαν ακόμα να επαναλάβουν την απαίτηση να ληφθούν όλα τα μέτρα αποζημίωσης και θεραπείας των πληγέντων, καθώς και αποκατάστασης των περιβαλλοντικών καταστροφών από τη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και γενικότερα από τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Καλούν τους λαούς να οργανώσουν και να αναπτύξουν τη δική τους ενωμένη αντίσταση και αντεπίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ