ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
Σελ. /40
Τα «αριστερά» δεκανίκια

Μια νύξη στο έγκλημα που έγινε σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, καμία όμως για τους εγκληματίες. Δύο λόγια για το απαραβίαστο των συνόρων στα Βαλκάνια και την απόκρουση κάθε σκέψης διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, ούτε ψίθυρος όμως για το ποιοι παραβιάζουν τα σύνορα αυτά, σχεδιάζουν και υλοποιούν διαμελισμούς. Αυτή ήταν η ουσία των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

Αμέσως μετά, ως γνήσιος σοσιαλδημοκράτης και ευρωπαϊστής υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των Βαλκανίων, της «ανασυγκρότησης» της Γιουγκοσλαβίας και εξήρε, στην κατεύθυνση αυτή, τον «ιστορικό ρόλο» του κ. Κοστούνιτσα, τον οποίο, προφανώς, ο Ν. Κωνσταντόπουλος βλέπει ως τον άνθρωπο που θα βάλει τη χώρα του στη «στρούγκα» της ΕΕ και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων! Εξάλλου, δεν παρέλειψε να «χαιρετίσει στο πρόσωπο του κ. Κοστούνιτσα τις δημοκρατικές εξελίξεις και την αισιόδοξη προοπτική σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής». Ούτε παρέλειψε να καλέσει σε αποκατάσταση και στήριξη της Γιουγκοσλαβίας, όχι γιατί αυτό οφείλουν όσοι την κατέστρεψαν, αλλά γιατί είναι ο μόνος τρόπος -κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο πάντα- για να διαμορφώσει η γειτονική χώρα ευρωπαϊκή προοπτική και να υπάρξουν, αντίστοιχες με τις δικές της, δημοκρατικές εξελίξεις σε όλες τις βαλκανικές χώρες!!!

Ρεσιτάλ αναξιοπιστίας

Δε χρειαζόταν, βέβαια, το θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου, για να αποδειχθεί η ανύπαρκτη παντελώς αξιοπιστία των εγχώριων κυβερνώντων. Οπως και να το κάνεις, όμως, το ρεσιτάλ αναξιοπιστίας, που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τις μέρες αυτές, είναι αποκαλυπτικότατο και έχει τη δική του σημασία. Δε γνωρίζαμε, έσπευσαν να δηλώσουν, μόλις το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα, για να αποδειχθεί αμέσως πως γνώριζαν, τουλάχιστον, πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι ισχυρίζονται. Η Ελλάδα δε χρησιμοποιεί τέτοια όπλα, βεβαίωσαν κατηγορηματικά, και την άλλη μέρα υποχρεώθηκαν να παραδεχτούν, πως έχουν γεμίσει τις ελληνικές θάλασσες με δεκάδες χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αυτά είναι τα μόνα, έσπευσαν να βεβαιώσουν αμέσως μετά, ψελλίζοντας διάφορες ψευτο-δικαιολογίες, σχετικά με την προμήθειά τους. Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν και το «Ελληνικό Παρατηρητήριο» (ΕΠ) αποκάλυψε, ότι η Ελλάδα διαθέτει και νάρκες με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Τούτη τη φορά, δεν το παραδέχτηκαν εκ των υστέρων, αλλά το διέψευσαν. Το ΕΠ, όμως, επανέρχεται και στη βάση συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, που διαθέτει από τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων προς τη χώρα μας, επιμένει ότι η Ελλάδα έχει αγοράσει και διαθέτει 504 νάρκες Μ692, με τη διευκρίνιση ότι κάθε βλήμα Μ692 περιέχει 36 νάρκες με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αρα στη χώρα μας βρίσκονται 18.144 νάρκες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Είμαστε σίγουροι, ότι και στο θέμα αυτό πάλι ψέματα είπαν οι κυβερνώντες.

Δέκα χρόνια φρίκης

Associated Press

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν, χτες τα ξημερώματα, από την ημέρα που εμβρόντητη η ανθρωπότητα παρακολούθησε τη θεαματική έναρξη της «Καταιγίδας της Ερήμου», της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι δυτικοί σύμμαχοι σε βάρος του Ιράκ για περισσότερο από έξι βδομάδες. Η επιχείρηση, η οποία - με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Χειραγώγησης - άνοιξε το δρόμο στην «εικονοποίηση» του πολέμου, στη μετατροπή του σε ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα και θέλει να αναισθητοποιήσει ακόμη και την ελάχιστη αυθόρμητη αποστροφή.

Δέκα χρόνια μετά, ο «πόλεμος» συνεχίζεται για τον ιρακινό λαό, καθώς υποφέρει από την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, στην οποία τον έχει καταδικάσει το παρατεταμένο εμπάργκο. Καθώς αργοπεθαίνει από τις πολύμορφες και θανάσιμες συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο έχει μολύνει τα παιδιά του, τις επόμενες γενεές, το υπέδαφος και τα νερά της χώρας. Καθώς βασανίζεται από την εξουσία του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που όχι μόνο δεν ανατράπηκε, όπως υποτίθεται ότι ήταν ο στόχος της βάρβαρης επίθεσης, αλλά ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Αλίμονο, όμως, το «έργο» ξαναπαίχτηκε και αλλού στα χρόνια που μεσολάβησαν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φιλειρηνική... Ασφάλεια!

Σε αυτό τον τόπο είναι γνωστό σε όλους το ιδιαίτερο «ενδιαφέρον» των μεταπολεμικών κυβερνήσεων και των αστυνομικών οργάνων τους για το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Σταθερά βρίσκεται στο επίκεντρο της «προσοχής» τους και τυγχάνει «ειδικού χειρισμού» και μεταχείρισης, ακριβώς λόγω της υποτελούς στάσης των κυβερνώντων, οι οποίοι συμπορεύονταν πάντα με τους πολεμοκάπηλους της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, ερχόμενοι σε κραυγαλέα αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Από την άποψη αυτή δεν προκαλεί καμία έκπληξη το χτεσινό κρούσμα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της ΕΕΔΥΕ. Αλλά όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή σ' αυτή την τακτική, μα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Οι «εκσυγχρονισμένοι» μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής ήθελαν να μάθουν «από πρώτο χέρι» για... το πρόγραμμα δράσης του φιλειρηνικού κινήματος το επόμενο διάστημα και προκειμένου να επιτύχουν τον «ευγενή» στόχο τους δε δίστασαν να εμφανιστούν... ως δημοσιογράφοι για να αποσπάσουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Προφανώς ενδιαφέρονταν για «λεπτομέρειες», γιατί ο «Ρ» δημοσίευσε χτες ότι το φιλειρηνικό κίνημα, όπως αποφασίστηκε την προηγούμενη μέρα σε σύσκεψη της ΕΕΔΥΕ με 20 μαζικούς φορείς, σχεδιάζει να δυναμώσει τον αγώνα του με πολύμορφες κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος και λαϊκό δικαστήριο για τους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες, που διέπραξαν το νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Είναι φανερό ότι επί κυβέρνησης Σημίτη οι μέθοδοι δράσης της Ασφάλειας έχουν «εκσυγχρονιστεί», αλλά, βέβαια, πάντα, υπηρετούν τους ίδιους σκοτεινούς και αντιλαϊκούς στόχους και πολιτικές.

Την ίδια ώρα που κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κόπτονταν για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μέσα από το «νέο» Σύνταγμα, την ίδια ώρα οι μηχανισμοί που, υποτίθεται, είναι θεματοφύλακες αυτών των δικαιωμάτων, παραβίαζαν βάναυσα τις πλέον στοιχειώδεις συνταγματικές ελευθερίες. Απέδειξαν έτσι στην πράξη τι εννοούν με τις βαρύγδουπες εκφράσεις και τα παχιά λόγια τους για την «αναζωογόνηση» της δημοκρατίας και τη «διεύρυνση της ελευθερίας» (Κ. Σημίτης). Μια δημοκρατία καταπίεσης και καταστολής του λαού. Ελάχιστη σημασία έχει αν αναγνωρίσουν - και βέβαια δεν πρόκειται να το κάνουν - τη βρώμικη και αντιδημοκρατική δράση των οργάνων τους. Θα ακολουθήσουν άλλη μια φορά τη γνωστή τακτική συσκότισης και κάλυψής τους, ακριβώς γιατί τα όργανα της τάξης βρίσκονται σε «διατεταγμένη υπηρεσία». Κανέναν, όμως, δεν μπορούν να εξαπατήσουν και κοροϊδέψουν. Αλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με ποιους έχουν να κάνουν.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, από την πολύμορφη και μαζική δράση του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. Ο λαός μας, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, συνειδητοποιεί ότι οι αρχιδολοφόνοι της «νέας τάξης» είναι η κυρίαρχη απειλή για την ειρήνη στον κόσμο. Αντιλαμβάνεται ότι όσο δε συναντούν την κατακραυγή και αντίσταση των λαών, θα αποθρασύνονται προετοιμάζοντας νέους πολέμους με τα «σύγχρονα» όπλα τους. Δε διστάζουν, μάλιστα, να προκαλούν ευθέως τους λαούς καυχώμενοι γιατί «τα όπλα τους είναι για να σκοτώνουν» και γι' αυτό φροντίζουν να είναι «εμπλουτισμένα» με ουράνιο. Δε θα τους περάσει, λοιπόν. Δεν πρέπει να τους περάσει. Το φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας, που τους ξάφνιασε με τη σθεναρή παλλαϊκή αντίστασή του στο βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, θα βρεθεί και τούτες τις ώρες στην πρώτη γραμμή για να βάλει φρένο στα εγκλήματα των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ και στους εγχώριους συνεταίρους του.

Μαύρη «συνταγή»

Δύο ή τρία

μιλιγκράμ

για την υγεία

είναι ταμάμ,

λίγο ουράνιο

τη μέρα,

κάθε αρρώστια

κάνει πέρα!

*

Μια δόση

βράδυ και πρωί

να κάνει θαύματα

μπορεί,

βάλσαμο είναι,

βιταμίνη

και χρόνια

πρόσθετα σου δίνει!

*

Αν θες, λοιπόν,

να 'σαι γερός

πίνε ουράνιο,

εμπρός,

έτσι οι γιατροί

είπαν του ΝΑΤΟ

κι αρχίνα αμέσως

μ' ένα κάρτο!

*

Πάρτο και σύντομα

θα δεις

πως θα βρεθείς

πλατύς, φαρδύς,

πως θα βρεθείς

μες στο «κασόνι»

με όσα λεν'

οι δολοφόνοι!


Ο ΟΙΣΤΡΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ