ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Μηνύματα στήριξης του ΚΚΕ από όλο τον κόσμο

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ καταφθάνουν δεκάδες μηνύματα αλληλεγγύης προς το ΚΚΕ από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, για την εκλογική μάχη της 25ης Γενάρη, στα οποία εκφράζεται η εκτίμησή τους στον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και κάθε μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού, για τη Λαϊκή Συμμαχία που στοχεύει στην εργατική - λαϊκή εξουσία.

Πλευρές ορισμένων από αυτά τα μηνύματα παρουσιάζουμε στο «Ριζοσπάστη».

(Ολόκληρες οι μεταφράσεις των πρώτων 20 μηνυμάτων που έφτασαν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ δημοσιεύονται στο portal «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/59596)

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

Το ΚΕΙ αναγνωρίζει ότι αυτές οι εκλογές διεξάγονται σε δύσκολες συνθήκες. Από τη μια μεριά, η ΝΔ και η ΕΕ επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός κλίματος φόβου και τρομοκρατίας, απειλώντας τον ελληνικό λαό με τις δήθεν συνέπειες που θα προκύψουν, αν οι πολιτικές τους επιλογές δε στηριχτούν στην κάλπη. Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποστηριχτές του στο ΚΕΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να αποπροσανατολίσουν τη δικαιολογημένη οργή του λαού, σπέρνοντας αυταπάτες ότι μπορεί να διαχειριστεί το καπιταλιστικό σύστημα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Δεν επιδιώκουν την κατάργηση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, θέλουν να καθησυχάσουν την άρχουσα τάξη ότι δεν αποτελούν απειλή για τα συμφέροντά της και ότι απορρίπτουν την επαναστατική μετάβαση από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Η θέση του ΚΚΕ βασίζεται σε μια γερά θεμελιωμένη ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, που γεννιέται στα πλαίσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και της αναπόφευκτης και ανειρήνευτης πάλης ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις.

Παλαιστινιακό ΚΚ

Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα το 1981 ήταν η εκμετάλλευση από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, των λαϊκών αιτημάτων για αλλαγή και έξοδο από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς των μονοπωλίων, που εκφράζονται από την ΕΟΚ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου αδικήθηκαν τα λαϊκά αιτήματα υπέρ της ελληνικής αστικής τάξης μέσω του δανεισμού. Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η άλλη όψη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθεί με συνθήματα ηχηρά να εκτροχιάσει τον αγώνα του ηρωικού σας λαού από την πραγματική αλλαγή, που είναι η εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης. Επίσης, θεωρούμε ότι η προσπάθεια επανάληψης των όσων έγιναν το 1981 για να βάλει η αστική τάξη «τα ρούχα της αλλιώς», θα αποτύχει με τη δράση του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης με επικεφαλής το Κόμμα της, το ΚΚΕ.

ΚΚ Μάλτας

Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας πρέπει να αγνοήσουν τους ψευτοαριστερούς που ψευδώς υπόσχονται ότι θα μεταρρυθμίσουν το καπιταλιστικό σύστημα και πρέπει να στηρίξουν το ΚΚΕ, το κόμμα που παλεύει ακούραστα δίπλα στους εργαζομένους, ενάντια στα σκληρά μετρά που η ΕΕ επιβάλλει. Το ΚΚΜ στηρίζει την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ, όπως εκφράζεται. Οτι ο ελληνικός λαός πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να οικοδομήσει μια νέα οικονομική δομή, που βασίζεται στις ανάγκες του λαού και όχι στα συμφέροντα του καπιταλιστικού συστήματος. Το ΚΚΜ συμφωνεί ότι αυτό απαιτεί εργατική - λαϊκή εξουσία.

Βραζιλιάνικο ΚΚ

Το ΒΚΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θεωρεί ότι η επίσπευση των εκλογών, σε μια στιγμή που επιδεινώνεται η κρίση του καπιταλισμού, αντιστοιχεί στην ανάγκη της ελληνικής αστικής τάξης να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα θεσμική νομιμοποίηση μέσα στο στρατόπεδο της τάξης. Οπως σε όλες τις χώρες που είναι σε ισχύ η αστική δημοκρατία, θα διαμορφωθεί ένας διπολισμός, με τον οποίο το κεφάλαιο βγαίνει κερδισμένο σε οποιαδήποτε εκδοχή του. Στη δική μας χώρα, οι διαφορές μεταξύ όσων εμφανίζονται ως προοδευτικοί ή συντηρητικοί δεν είναι ουσίας, αλλά διαφορές στιλ και φρασεολογίας. Τα εκλογικά αποτελέσματα διαμορφώνονται εκ των προτέρων, μέσω της δράσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης και της χειραγώγησης των ΜΜΕ. Οποιος κι εάν είναι ο νικητής αυτής της χωρίς σημαντικές αντιθέσεις σύγκρουσης, η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να αυξάνει την εκμετάλλευση των Ελλήνων εργαζομένων και την ενσωμάτωση της Ελλάδας στον ιμπεριαλισμό. Γι' αυτό επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζομένους και το ΚΚΕ και υπογραμμίζουμε τη σημασία της εκλογικής του ενίσχυσης.

Ενωση Κομμουνιστών Βουλγαρίας

Στην πράξη, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμματα που υποστηρίζουν τον καπιταλισμό, τους μηχανισμούς του και τις ενώσεις του. Η τοποθέτηση του Τσίπρα, ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι εγκλωβισμένη στη σάπια αστική αντίληψη και αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο στήριγμα της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα σας. Από τη θέση του αγώνα για την πλήρη ανατροπή και κατάργηση του καπιταλισμού και τη μαχητική ενεργοποίηση των λαών για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης και της μιζέριας σ' όλον τον κόσμο, η Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία και το Κίνημα «Τσε Γκεβάρα» εκφράζουμε την κατηγορηματική στήριξη και τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον αγώνα του ΚΚΕ, των εργαζόμενων και της νεολαίας της Ελλάδας.

ΚΚ Αυστραλίας

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν παραλλαγές ενός αποτυχημένου δρόμου, στηρίζοντας τον καπιταλισμό σε βάρος του λαού. Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Μόνο το ΚΚΕ προβάλλει μια πρακτική προοπτική - εργατική - λαϊκή εξουσία, διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να τεθούν άμεσα οι μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας κάτω από δημόσιο έλεγχο και δημόσια ιδιοκτησία. Το ΚΚΕ δε μένει στις διακηρύξεις. Είναι ένα κόμμα μέσα στη δράση, που έχει κερδίσει το σεβασμό του διεθνούς εργατικού κινήματος, με αγώνες και μαζική πολιτική δουλειά μέσα από το ΠΑΜΕ και άλλες οργανώσεις. Ξέρουμε ότι μόνιμη προοδευτική αλλαγή δε θα έρθει στην Αυστραλία χωρίς ένα ισχυρό ΚΚΑ και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα. Το άλμα που ο λαός της Ελλάδας χρειάζεται και θέλει, δε θα πραγματοποιηθεί χωρίς την ενίσχυση του ΚΚΕ σε κάθε τομέα της δουλειάς του.

... Ο φακίρης κ. Δελαστίκ

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να απαντήσει πειστικά στα επιχειρήματα του ΚΚΕ ότι ανοχή ή στήριξη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε στην πραγματικότητα ανοχή ή στήριξη στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι καθημερινές δηλώσεις στελεχών του, οι αποσαφηνίσεις του προγράμματός του όλο και περισσότερο αποδεικνύουν ότι είναι ένα πρόγραμμα δεσμεύσεων προς το κεφάλαιο και τη στρατηγική της ΕΕ, που συνοδεύεται από ορισμένα «ψίχουλα» και αόριστες υποσχέσεις προς το λαό. Αυτό αρχίζει και γίνεται κατανοητό από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων και ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων και βεβαίως προβληματίζει.

Ανέλαβε λοιπόν να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Δελαστίκ σε ρόλο φακίρη...

Η πρώτη παρατήρηση είναι η πρεμούρα του Δελαστίκ, που αν δεν κάνουμε λάθος είναι υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, να γράφει για «ανεξήγητη και ακατανόητη άρνηση του ΚΚΕ» να στηρίξει ή ανεχθεί μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να υποθέσουμε λοιπόν πως ο Δελαστίκ, που δεν είναι άλλωστε κάποιος τυχαίος (διευθυντής του «ΠΡΙΝ» και στέλεχος του ΝΑΡ είναι), εκφράζει με αυτό τον τρόπο και απόψεις της οργάνωσής του. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη του φορά. Αρθρογραφεί καθημερινά -δήθεν αντικειμενικά-, τεκμηριώνοντας την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί ως κυβέρνηση...

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά το σκεπτικό που χρησιμοποιεί ο Δελαστίκ για να αποδείξει ότι δε δικαιολογείται η στάση αυτή του ΚΚΕ. Δεν μπαίνει στον κόπο να κρίνει επί της ουσίας τα επιχειρήματα του ΚΚΕ, αν είναι τεκμηριωμένα ή όχι, την κριτική που ασκεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταφεύγει σε ένα τρικ. Λέει λοιπόν: «Την περίοδο 1989-1990, το ΚΚΕ που μέσω του ενιαίου ΣΥΝ συμμετείχε και στήριξε τις κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα, μαζί με τη ΝΔ την πρώτη και τη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη, μπορεί να αρνείται σήμερα στήριξη ή ανοχή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;». Αφήνοντας μάλιστα και ένα υπονοούμενο για πάσα χρήση και αξιοποίηση, ότι «κάτι άλλο συμβαίνει». Κάτι παρόμοιο είχε πει, άλλωστε, τις προάλλες, σε τηλεοπτική συζήτηση, ο Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για φτηνό κόλπο, γιατί όλοι γνωρίζουν πως το ΚΚΕ, μέσα στα 25 χρόνια που πέρασαν από τότε, έχει τοποθετηθεί δημόσια και κατηγορηματικά, απορρίπτοντας τη συμμετοχή των ΚΚ γενικά σε αστικές κυβερνήσεις -ανεξάρτητα από προθέσεις και προσδιορισμούς-, βγάζοντας συμπεράσματα και διδάγματα από την ιστορία του αλλά και τη διεθνή πείρα. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοιχτά δίνει διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, σε ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όταν έχει ως πρόγραμμα τη στήριξη των σχεδίων του κεφαλαίου.

Αυτά βεβαίως ο Δελαστίκ τα γνωρίζει, επιλέγει όμως να τα αποσιωπά σκόπιμα, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις, επαναφέροντας «αυριανικής» κοπής επιχειρήματα...


Κ.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ