ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξεκρέμαστοι παραμένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι

Παρατείνεται για 20 μέρες η διαβούλευση για το αίτημα των ομαδικών απολύσεων που κατέθεσε η εργοδοσία

Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό έχουν πείρα από τις «διαβουλεύσεις» που κάνουν οι πλειοψηφίες των σωματείων τους
Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό έχουν πείρα από τις «διαβουλεύσεις» που κάνουν οι πλειοψηφίες των σωματείων τους
Ξεκρέμαστοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν ξεκινήσει απολύσεις από την κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου. Χτες έγινε δεκτό το αίτημα που κατέθεσαν τα δύο σωματεία στο Μετρό για 20ήμερη παράταση στη διαδικασία της διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις.

Οι εργασίες στο Μετρό έχουν σταματήσει από την 1η Δεκέμβρη του 2014, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία ζητά τη διάλυση της σύμβασης, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» δεν αποδέχεται το αίτημα και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε νομική αντιπαράθεση.

Την περασμένη εβδομάδα απολύθηκαν 50 εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό τομέα και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κοινοπραξίας, σήμερα θα απολυθούν άλλοι 50. Τις επόμενες μέρες μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη, θα απολυθούν άλλοι 100 εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό τομέα και 100 από τις αρχαιολογικές εργασίες. Σχεδιάζεται να απομείνουν μόνο 49 εργαζόμενοι για «λόγους ασφαλείας».

Για σήμερα Παρασκευή, οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 12.30 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στα γραφεία της κοινοπραξίας στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα και του Σωματείου στις αρχαιολογικές εργασίες, ζήτησαν να ακυρωθούν οι απολύσεις, αλλά επειδή θεωρούν ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να είναι δύσκολο, έθεσαν ως «ρεαλιστικό αίτημα» την 20ήμερη παράταση στις διαβουλεύσεις για τις ομαδικές απολύσεις. Εξέφρασαν μάλιστα την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έκανε δεκτή την παράταση.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα προκύψουν το επόμενο 20ήμερο, οι εργαζόμενοι στο έργο έχουν πληρώσει ακριβά έως τώρα τη λογική του «ρεαλιστικού» που καλλιεργεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία στα δυο σωματεία.

Στο όνομα του «ρεαλισμού», έγινε αποδεκτή η εφαρμογή των επιδιώξεων της εργοδοσίας για γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, αναγκαστικές άδειες χωρίς αποδοχές, πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές, κατάργηση ειδικοτήτων, παράταση του ημερήσιου χρόνου εργασίας κατά μισή ώρα (ο χρόνος του διαλείμματος).

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΚΘ, ο οποίος παρενέβη στην αντιπαράθεση της κοινοπραξίας με την «Αττικό Μετρό» για τις επιπλέον οικονομικές διεκδικήσεις που προβάλλει η πρώτη, ύψους 560 εκατ. ευρώ. Ζήτησε, λοιπόν, να «υπάρξει χρυσή τομή» και «να τα βρούνε», αφού προηγούμενα είπε ότι «πραγματικά υπάρχει πρόβλημα λόγω των καθυστερήσεων, αλλά όχι σ' αυτά τα υπερβολικά νούμερα».

Από την πλευρά της, η «Αττικό Μετρό» έστειλε επιστολή στην κοινοπραξία με την οποία ζητά να συνεχιστούν συγκεκριμένες εργασίες σε όλα τα μέτωπα, μέχρι και το Μάη. Εργασίες για τις οποίες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν επαρκούν οι 349 υπό απόλυση, αλλά χρειάζονται κι άλλοι τόσοι.

Διαμαρτυρία για τις απολύσεις στην Κέρκυρα

Από τη χθεσινή παρέμβαση
Από τη χθεσινή παρέμβαση
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων από την επιχείρηση «Public», έξω από το κατάστημα που διατηρεί η εταιρεία στο κέντρο της Κέρκυρας, προχώρησε χτες το πρωί ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το σωματείο απαιτεί να επαναπροσληφθούν οι πέντε εργαζόμενοι που απολύθηκαν την περασμένη Δευτέρα, καθώς και να σταματήσουν οι απολύσεις.

Στα πλαίσια της απόφασής της να κλείσει το κατάστημα στην περιοχή Σολάρι, η επιχείρηση αρχικά καθησύχαζε τους 11 εργαζόμενους σε αυτό πως θα μεταφερθούν στο κατάστημα του κέντρου, μέχρι που τη Δευτέρα προχώρησε σε πέντε απολύσεις. Το σωματείο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η επιχείρηση αφού «ξεζούμισε τους εργαζόμενους, για πάνω από ένα χρόνο, με εντατικοποίηση της δουλειάς και μισθούς πείνας», τους ανακοίνωσε το κλείσιμο του υποκαταστήματος στο Σολάρι, με πρόσχημα «ότι κάλυψε το πλάνο της μόνο κατά 98% και όχι στο 100%!».

«Πρόκειται για την ίδια επιχείρηση που το προηγούμενο διάστημα αυτοπροβαλλόταν ως "ελληνική επιχείρηση που εν καιρώ κρίσης ανοίγει νέα καταστήματα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας". Να σημειωθεί πως οι απολύσεις αυτές έρχονται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας για την εργοδοσία», σημειώνει το σωματείο στην ανακοίνωσή του, που μοίρασε χτες στα πλαίσια της κινητοποίησης. Παράλληλα, αντιπροσωπεία του έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του καταστήματος.

Μειώσεις μισθών και διώξεις από την «Praktiker»

Νέα μείωση, της τάξης του 15% έως 20%, επιδιώκει να επιβάλει η επιχείρηση «Praktiker» στους μισθούς, κυρίως των παλιότερων εργαζομένων. Μετά τις ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 7% που επιβλήθηκαν πριν από έναν περίπου χρόνο σε όλους, με την απειλή της απόλυσης, η εταιρεία βάζει σήμερα ξανά στο στόχαστρο τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, με στόχο να συρρικνώσει κι άλλο τους μισθούς τους.

Το γεγονός καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο και επισημαίνει πως η ενέργεια της εταιρείας «στόχο έχει να αυξήσει τα υπέρογκα κέρδη της και παράλληλα να μειώσει το λειτουργικό της κόστος εις βάρος των εργαζομένων της». Ακόμα υπενθυμίζει πως η επιχείρηση «εν μέσω κρίσης αποκόμισε μεγάλα κέρδη που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ», διατηρεί ηγετική θέση στο λιανεμπόριο και παράλληλα ζητάει «συναίνεση» για να μειώσει τους μισθούς κυρίως των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, στα δικαστήρια σέρνονται στις 4 Φλεβάρη, από την εργοδοσία της επιχείρησης «Praktiker», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιαπλές, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚΛ Θ. Βάιος και τέσσερις συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων στην «Praktiker», γιατί συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα, που έγινε στις 3 Νοέμβρη 2013, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΛ σημειώνει ότι δεν θα πάψει να μάχεται για την υπεράσπιση των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων, που απέμειναν από την ολομέτωπη επίθεση μεγαλοεργοδοσίας, κυβέρνησης και ΕΕ και θα δυναμώσει την προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει η βαρβαρότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους.

«Σπρώχνουν» τους εργαζόμενους σε δικηγορικά γραφεία

Την πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ και προέλευσης ΠΑΣΚ) στο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) που δρα σαν «ντίλερ» δικηγορικού γραφείου, εμπλέκει τους εργαζόμενους σε ατελέσφορες νομικές διαμάχες και συγκαλύπτει το πολιτικό χαρακτήρα των προβλημάτων τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πλειοψηφία «προωθεί τη διαδικασία για την εκδίκαση αγωγής κάποιων συναδέλφων σχετικά με το λεγόμενο επίδομα "παραγωγικότητας", το περιβόητο επίδομα των 176 ευρώ». Αξίζει να σημειώσουμε πως το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση για το ζήτημα αυτό είναι το γραφείο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει βγάλει αρνητική απόφαση για τα 176 ευρώ και αυτή ουσιαστικά αποτελεί δεδικασμένο και δεσμεύει κάθε δικαστήριο χαμηλότερης βαθμίδας να αποφασίσει διαφορετικά». Από την άλλη, πριν χρόνια το ΔΣ του Συλλόγου της Αθήνας είχε ταχθεί «αρνητικά στη δικαστική διεκδίκηση, δηλώνοντας ότι μόνο με κινηματική δράση μπορούμε να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς μας».

Η μόνη πραγματική λύση, σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, είναι «να δοθεί πολιτική λύση (...) και να αποφασίσει η κυβέρνηση να χορηγήσει τα 176 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους». Τέλος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναφέρουν πως η πλειοψηφία του Συλλόγου έδρασε με ταχύτητα, αντίθετα με ό,τι κάνει για άλλα ζητήματα, όπως «στην περίπτωση της ανακοίνωσης των αυθαίρετων μετακινήσεων των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μπορεί να περάσει και μήνας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ