ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέες ημερομηνίες για το μαθητικό διαγωνισμό της ΚΝΕ

Εκατοντάδες είναι οι συμμετοχές από όλη την Ελλάδα

Από τη βράβευση των νικητριών ομάδων του περσινού διαγωνισμού στο 40ό Φεστιβάλ
Από τη βράβευση των νικητριών ομάδων του περσινού διαγωνισμού στο 40ό Φεστιβάλ
Νέες ημερομηνίες ανακοίνωσε η ΚΝΕ για τον 2ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας για μαθητές, που διοργανώνει μαζί με τον «Οδηγητή» με σύνθημα: «Η μόρφωση είναι ζήτημα ζωής!».

Συγκεκριμένα, δίνεται παράταση στις ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη διευκόλυνση της αποστολής της περίληψης της εργασίας τους. Αρχικά είχε οριστεί ότι όλες οι ομάδες θα έπρεπε να στείλουν περιλήψεις των εργασιών τους μέχρι αύριο, τελευταία μέρα του Γενάρη, ενώ τώρα με την παράταση που δίνεται, η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή όλων των περιλήψεων των εργασιών είναι η Παρασκευή 13 Φλεβάρη.

Να σημειώσουμε ότι φέτος η συμμετοχή μαθητών στο διαγωνισμό είναι πολύ πιο αυξημένη από πέρσι και εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη χώρα έχουν συγκροτήσει τις ομάδες τους, έχουν διαλέξει το θέμα τους και ετοιμάζουν τις εργασίες τους. Η κάθε ομάδα, λοιπόν, πρέπει μέχρι τις 13 Φλεβάρη να αποστείλει περίληψη της εργασίας, με ένα κείμενο έως 200 λέξεις για το θέμα που έχει επιλέξει.

Παραπέρα, η διαδικασία του διαγωνισμού θα κυλήσει όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, δηλαδή οι ομάδες των μαθητών έχουν περιθώριο μέχρι την άνοιξη να ολοκληρώσουν και να αποστείλουν το σύνολο της εργασίας τους. Συγκεκριμένα, η ΚΝΕ θα λαμβάνει τις εργασίες των ομάδων από την 1η Μάρτη έως και τις 5 Απρίλη.

Σε κάθε πόλη όπου θα υπάρχουν περισσότερες από 4 συμμετοχές θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης όλων των εργασιών και ψηφοφορίας για την καλύτερη, ενώ στην τελική φάση του διαγωνισμού η κριτική επιτροπή θα επιλέξει ανάμεσα στις εργασίες που θα έχουν προκριθεί από όλη τη χώρα την καλύτερη εργασία για καθένα από τα τέσσερα θέματα του διαγωνισμού. Ολες οι εργασίες θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr) και σε όλες τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό θα δοθεί αναμνηστικό, ενώ οι τέσσερις πρώτες εργασίες που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή θα παρουσιαστούν και θα βραβευθούν στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι για πληροφορίες και διευκρινίσεις γύρω από το διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ΚΝΕ μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: diagonismos@kne.gr αλλά και τηλεφωνικά στο 6971.747.085.

Καταργούν τμήματα ειδικοτήτων στη μέση της χρονιάς

«Στον αέρα» αφήνει στα μέσα της σχολικής χρονιάς μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας η απόφαση για κατάργηση των δύο τμημάτων του. Οι μαθητές προχώρησαν ήδη σε κινητοποιήσεις με αποχή από τα μαθήματά τους και συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας.

Με ανακοίνωσή τους η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ και οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Χαλκίδα καταδικάζουν ως απαράδεκτη την απόφαση για την κατάργηση δύο τμημάτων του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας (Πληροφορικής και Τεχνολογίας Τροφίμων) στη μέση της σχολικής χρονιάς, από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, μετά από σχετική εισήγηση της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας.

Οπως σημειώνουν, η συγκεκριμένη απόφαση «είναι συνέχεια της εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς, σπρώχνουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην επαγγελματική εκπαίδευση για να προωθηθούν μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην τσάμπα εργασία για τις επιχειρήσεις μέσω της λεγόμενης "μαθητείας". Τα τεράστια προβλήματα, οι χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού, τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή επιβεβαιώνουν τις στοχεύσεις τους. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, φτάνουν στο σημείο στη μέση της χρονιάς να προχωρούν σε καταργήσεις τμημάτων και ειδικοτήτων πετώντας κυριολεκτικά στο δρόμο τους μαθητές».

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα σταθούν δίπλα στους μαθητές και τις οικογένειές τους, στους εκπαιδευτικούς, θα διεκδικήσουν την ανάκληση της απόφασης», σημειώνεται στην ανακοίνωση, απαιτώντας να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για την κατάργηση των τμημάτων του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας.

Ημερίδα για τον Ελ Γκρέκο

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και ο Τομέας Πολιτιστικών Θεμάτων διοργανώνουν ημερίδα Πολιτιστικών Σχολικών Δραστηριοτήτων «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος - El Greco», τη Δευτέρα 2 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού (Αγγ. Σικελιανού 8).

Θα μιλήσουν οι Μάνος Στεφανίδης (αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ, εισηγητής του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη»), Κάλλια Παπαθεοδώρου (διευθύντρια 1ου ΓΕΛ Κορυδαλλού, εικαστικός) και η Ανθή Γουρουντή (υπεύθυνη Τομέα Πολιτιστικών Θεμάτων).

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν πολιτιστικά προγράμματα που ετοίμασαν σχολεία και συγκεκριμένα το 2ο ΓΣ Σαλαμίνας, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα και το Ζάννειο Γυμνάσιο.

Στο χώρο θα υπάρχουν αναρτήσεις πολιτιστικών προγραμμάτων με αντίστοιχη θεματολογία και έκθεση με ζωγραφικά έργα μαθητών.

ΑΣΓΜΕ
Ζητά να διερευνηθεί ηλεκτρονικό μήνυμα

Παραλήπτες ενός περίεργου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έγιναν γονείς μαθητών. Ως τίτλο είχε «πρόταση προς τους συναδέλφους γονείς» και το περιεχόμενό του παρέπεμπε σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα στην οποία αναφέρεται: «Γίνε μέτοχος σε καφετέρια, με κεφάλαιο μόνο 50 ευρώ... Για οποιοδήποτε ποσό τοποθετήσεις, οι αποδόσεις σου θα είναι περίπου 9.60% ετησίως (ενώ οι αντίστοιχες τραπεζικές καταθέσεις δίνουν απόδοση 0-1% ετησίως)...».

Το συγκεκριμένο περιστατικό καταγγέλλει η ΑΣΓΜΕ, καθώς το συγκεκριμένο μέιλ έχει σταλεί από διεύθυνση του πανελλήνιου σχολικού δικτύου www.sch.gr του οποίου την ευθύνη διαχείρισης έχει το υπουργείο Παιδείας!

Η ΑΣΓΜΕ σε δελτίο τύπου επισημαίνει πως διάφοροι μέσα στην κρίση, «πατώντας στη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία που τσακίζει κόκαλα, προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των λαϊκών οικογενειών και ευκολόπιστων ανθρώπων». Χαρακτηρίζει ωστόσο «εξοργιστικό και αισχρό» αυτό να γίνεται μέσα από το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. «Αλήθεια γνωρίζει το υπουργείο, πως το πολυδιαφημισμένο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο της αποκέντρωσης και του ψηφιακού σχολείου, έχει γίνει το μέσο για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι εξυπνάκηδες εις βάρος γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών; Αν όχι, διερωτόμαστε, μπορεί οποιοσδήποτε έχει προσωπικό λογαριασμό στο ΠΣΔ να τον χρησιμοποιεί για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς;», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άμεσα το περιστατικό και να λάβει όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια κρούσματα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σύσκεψη για τους σεισμόπληκτους μαθητές

Στην κατεύθυνση των παρεμβάσεων για λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε στα σχολεία ο σεισμός και διεκδικώντας μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε σύσκεψη την Ενωση και τους Συλλόγους Γονέων του Νομού, τα Μαθητικά Συμβούλια και τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων.

Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Σάββατο 31 Γενάρη, στις 5 το απόγευμα, στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου.

«Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα - δεν επαναπαυόμαστε με τις υποσχέσεις - συνεχίζουμε τον αγώνα», δηλώνεται από την πλευρά του ΔΣ της ΕΛΜΕ, που μαζί με μια σειρά φορείς της Κεφαλονιάς έχει αναδείξει τα προβλήματα που δημιούργησε η σεισμική δραστηριότητα πριν ένα χρόνο. Διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα στις υποδομές, ελέγχους, αντισεισμική θωράκιση και κατασκευή νέων σχολείων καθώς και μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων μαθητών, όπως εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση με ποσόστωση, κάλυψη των κενών, ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία, στέγαση κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ