ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απόφαση - βόμβα αποψιλώνει τα νοσοκομεία από γιατρούς

Υπογράφτηκε πριν τις εκλογές και δείχνει την πόρτα της εξόδου σε μεγάλο αριθμό ειδικευόμενων

Σε μια ακόμα μείωση του ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, με απρόβλεπτες διαστάσεις στη λειτουργία τους, οδηγεί η απόφαση που πάρθηκε πριν τις εκλογές να οδηγηθεί σε έξοδο απ' τα νοσοκομεία μεγάλος αριθμός ειδικευόμενων γιατρών, που έχουν ολοκληρώσει το χρόνο ειδίκευσής τους αλλά παρέμεναν στις κλινικές με συμβάσεις παράτασης, καλύπτοντας τα κενά του δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς παίρνουν μέρος και στα προγράμματα εφημεριών.

Μέχρι τώρα, οι ειδικευόμενοι δούλευαν στα δημόσια νοσοκομεία από 4 - 6 χρόνια για να πάρουν την ειδικότητα. Οταν τελείωναν το χρόνο ειδίκευσης μπορούσαν να παρατείνουν τη θητεία τους μέχρι έξι μήνες, μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης τους. Σε περίπτωση που δεν ερχόταν αντικαταστάτης, μπορούσε να γίνει νέα εξάμηνη παράταση της παραμονής τους.

Με την τελευταία υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 27/14.1.2015) ορίζεται ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί μπορούν να παραμένουν στη θέση τους μέχρι και την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας. Με αυτόν τον τρόπο μεγάλος αριθμός ειδικευομένων που καλύπτουν τα τεράστια κενά των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν περισσότερο από το 45% των γιατρών. Το 2012 υπηρετούσαν 8.350 σε σύνολο 18.376 γιατρών και το 2013 υπηρετούσαν 7.993 σε σύνολο 17.373 γιατρών. Ετσι καλύπτονταν τα τρομακτικά κενά των 6.000 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με φόντο τη συνταξιοδότηση 3.000 γιατρών στα επόμενα χρόνια.

Για απόφαση που οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο τον Ευαγγελισμό» κάνει λόγο η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, καθώς οι ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς είναι πάνω από 120 και σε ειδικευόμενους πάνω από 80. «Με την υπουργική απόφαση απολύονται ξαφνικά 50 ειδικευόμενοι γιατροί από τους 60 που είναι σε παράταση. Αιφνιδίως αδυνατούν να λειτουργήσουν πολλές κλινικές», τονίζει.

Η ΕΙΝΑΠ, με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, ζητά να αναστείλει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απόφαση και καλεί τους Διοικητές των νοσοκομείων να δώσουν εντολή στις υπηρεσίες να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αναστολή της λειτουργίας πολλών τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων, όπως το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγίων Αναργύρων».

Την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης απαιτεί και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών και σημειώνει ότι η εκρηκτική κατάσταση υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση εργασίας, απαιτούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση τόσο της περίθαλψης και της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς όσο και για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων τα νοσοκομεία, τη διασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και όρων εργασίας.

ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στάση εργασίας χτες για τις απολύσεις

Ο Σάκης Βαρδαλής μιλάει στους εργαζόμενους
Ο Σάκης Βαρδαλής μιλάει στους εργαζόμενους
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της κοινοπραξίας στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις. Οι εργασίες στο Μετρό έχουν σταματήσει από την 1η Δεκέμβρη του 2014, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία ζητά τη διάλυση της σύμβασης, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» δεν αποδέχεται το αίτημα και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε νομική αντιπαράθεση.

Την περασμένη εβδομάδα απολύθηκαν 50 εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό τομέα. Χτες ήταν να απολυθούν άλλοι 50 και μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη άλλοι 100 από τον κατασκευαστικό τομέα και 100 από τις αρχαιολογικές εργασίες. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται στο αίτημα της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις, που κατέθεσε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η συζήτηση του εργοδοτικού αιτήματος πήρε 20ήμερη παράταση.

Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή και τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Με αφορμή τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ «καλεί σε αγωνιστικό συντονισμό σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, νεολαίας για την ανάκληση των απολύσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο έργο».

Ακυρες οι απολύσεις στα «Τσιμέντα Χαλκίδας»

Ακυρες έκρινε τις απολύσεις των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» από την πολυεθνική «Lafarge» το Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Η δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε χτες, Παρασκευή, αφορά την αγωγή που είχε κατατεθεί από 117 εργαζομένους ενάντια στις απολύσεις τους, που έγιναν από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014, υπόθεση που εκδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αντίστοιχες αγωγές έχουν κατατεθεί και για τις υπόλοιπες απολύσεις, καθώς η επιχείρηση εξακολουθεί να στέλνει στην ανεργία το 5% των εργαζομένων κάθε μήνα. Μάλιστα, η επιχείρηση, στις αρχές του 2013, είχε καταθέσει αίτημα για ομαδικές απολύσεις, που όμως δεν είχε γίνει τότε δεκτό. Το σωματείο και οι εργαζόμενοι, που εδώ και 22 μήνες δεν έχουν σταματήσει να αγωνίζονται για την ακύρωση των απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου, υποδέχθηκαν την απόφαση στήνοντας γλέντι, με τη διαβεβαίωση ότι παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν να παλεύουν.

Περιοδεία του ΚΚΕ στην ΕΒΖ της Ορεστιάδας

Συνάντηση με τη διοίκηση του ζαχαρουργείου της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» (ΕΒΖ) στην Ορεστιάδα πραγματοποίησε χτες, Παρασκευή, αντιπροσωπεία της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση γύρω από τη δύσκολη κατάσταση και τον ορατό κίνδυνο η φετινή χρονιά να χαθεί για την τευτλοκαλλιέργεια.

Ο Φλεβάρης είναι μήνας ιδιαίτερα κρίσιμος για τους τευτλοπαραγωγούς, καθώς στη διάρκειά του πρέπει να προμηθευτούν σπόρο και να προετοιμάσουν τα χωράφια τους. Ομως, μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί το σύνολο των χρημάτων για την περσινή σοδειά, την οποία παρέδωσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η νέα τιμολογιακή πολιτική, δημιουργεί σοβαρές καθυστερήσεις και κινδύνους να μη σπαρθούν τεύτλα τη φετινή χρονιά, με ανάλογο αντίκτυπο στα εργοστάσια της ΕΒΖ.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επεσήμαναν την ανάγκη να παρθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για να πληρωθούν οι αγρότες και να εξαγγείλει η κυβέρνηση τη νέα τιμολογιακή πολιτική, προκειμένου να ξεκινήσει η τευτλοκαλλιέργεια, λαμβάνοντας υπόψη πως τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ
Καταστρατηγεί τη Συλλογική Σύμβαση

Ανακοίνωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ

Την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων σε υπηρεσίες υγιεινής, και συγκεκριμένα στο βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΜΒ, επιχειρεί η δημοτική αρχή Βόλου. Με την ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει, οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού (καθαριότητα, αποχέτευση κλπ.) ορίζονται σε 32, με πενθήμερο, λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο βιολογικό καθαρισμό εργάζονται σε ένα χώρο βεβαρυμένο με τοξικό και μικροβιακό φορτίο, για το όποιο προβλέπονται αυστηρές διατάξεις ελέγχου και προστασίας.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, με χυδαίες εκφράσεις, όπως «εδώ ο κόσμος χάνεται κι αυτοί να δουλεύουν τόσο πολύ; Να τους φέρουμε και πετσέτες!», επιχειρεί να λειτουργήσει το βιολογικό καθαρισμό με λιγότερες βάρδιες, με υπερωριακή απασχόληση και εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας.

Αναφερόμενη στη νέα αντεργατική πρόκληση Μπέου, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο Δήμαρχος Βόλου αντί να απαιτήσει τη στελέχωση της ΔΕΥΑΜΒ με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, εντατικοποιεί τις συνθήκες εργασίας του υπάρχοντος, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις, να αντισταθούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ θα προχωρήσει το μήνα Φλεβάρη σε σύσκεψη με μαζικούς φορείς της περιοχής όπου θα θέσει το ζήτημα της ΔΕΥΑΜΒ, τις απόψεις του ΚΚΕ και τους στόχους πάλης που προτείνει».

Σαββατοκύριακο στο ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ

To Σάββατο: Στις 12 το μεσημέρι, «Οι αγώνες στο επίκεντρο». Στα πλαίσια της εκπομπής θα υπάρξει επικοινωνία με τον Τάσο Τσιαπλέ, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας. Στις 6 μ.μ., εκπομπή από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Στις 7 μ.μ., εκπομπή από τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ. Την Κυριακή: Στις 6 μ.μ., εκπομπή από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Στις 7 μ.μ., «Metal is coming».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ