ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαβούλια και δηλώσεις για τη θέση τους στο πολιτικό σκηνικό

Με τον Κ. Καραμανλή συναντήθηκε χτες η Ντ. Μπακογιάννη (φωτ. από την πρόσφατη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα)

Eurokinissi

Με τον Κ. Καραμανλή συναντήθηκε χτες η Ντ. Μπακογιάννη (φωτ. από την πρόσφατη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα)
Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ, στον απόηχο της ήττας της από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μια σειρά στελέχη προβληματίζονται για το πού να στραφούν, στα «δεξιά» ή στο «κέντρο», ώστε να ανακτήσουν χαμένες ψήφους, στο γενικότερο πλαίσιο αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος. Βασική τους αγωνία το πώς θα διασφαλιστεί ο ρόλος της παράταξης στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού, ως βασικού κόμματος που μπορεί να αναλάβει ξανά στην πορεία το τιμόνι της αστικής διαχείρισης, στην επόμενη κυβερνητική εναλλαγή.

Σε αυτή τη βάση, χτες η Ντόρα Μπακογιάννη (υποστηρίκτρια της άποψης ότι η ΝΔ πρέπει να ανοιχτεί προς το «κέντρο») συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή (θιασώτη της θεωρίας του λεγόμενου «μεσαίου χώρου»). Επισήμως, δε συζήτησαν τα εσωκομματικά αλλά, κατά πληροφορίες, συμφώνησαν να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και να κρατήσουν στάση αναμονής ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της προχτεσινής τοποθέτησης Σαμαρά, ο οποίος, απαντώντας στις επικρίσεις περί «ακροδεξιάς στροφής» του, όρισε τη ΝΔ ως «σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Επιπλέον, επιχειρώντας άνοιγμα σε άλλα μεγαλοστελέχη, ο πρώην πρωθυπουργός ανήγγειλε τη σύσταση «δίπλα» του ενός «άτυπου πολιτικού συμβουλίου», όπου θα μετέχουν οι Ευ. Μεϊμαράκης, Ν. Κακλαμάνης, Αννα Ασημακοπούλου, Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης κ.ά.

«Πιο "Κέντρο" πεθαίνεις»

Επιχειρώντας παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ, ο πρώην γγ της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και πρώην στενός συνεργάτης του Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκος (απομακρύνθηκε από τη θέση του όταν δημοσιοποιήθηκαν επαφές του με χρυσαυγίτες), μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5», επέμεινε ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα αληθινό δεξιό κόμμα. Η ΝΔ δεν μπορεί να στρέφεται στο Κέντρο (...) Αν η ΝΔ θέλει να στραφεί στο Κέντρο, δεν μπορεί. Πιο Κέντρο, δε γίνεται. Πεθαίνεις. Αν η ΝΔ θέλει να στραφεί προς το Κέντρο -στο οποίο ήδη βρίσκεται- θα καταδικαστεί μονίμως, όχι πρόσκαιρα. Θα παίζει στη Β' πολιτική εθνική».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ΝΔ πρέπει να καταλάβει την ανάγκη «να ξαναγίνει κεντροδεξιό και όχι μόνο κεντρώο κόμμα». «Αυτοί που λένε ότι είναι κεντρώοι, δεν έχουν καμία ιδεολογική υπόφυση. Αν η ΝΔ ήταν κεντροδεξιό κόμμα, όπως την οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δε θα είχε τότε δεξιά της ένα 12%» πρόσθεσε, αναφερόμενος ουσιαστικά στα ποσοστά που έπιασαν Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ κτλ. αλλά και οι, συγκυβερνώντες με το ΣΥΡΙΖΑ πλέον, ΑΝΕΛ.

Τέλος, καθώς ο ίδιος διεμήνυε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές ότι θα έστηνε το κόμμα «ΡΙΖΕΣ», χτες απάντησε ότι δεν έχει εξαγγείλει τίποτα, αφήνοντας έτσι ανοιχτά και άλλα ενδεχόμενα. «Είπα ότι αν προχωρήσει αυτό το κόμμα θα έχει αυτή την ονομασία. Δεν προχώρησα όμως. Τώρα, μετά από τις εκλογές, και όταν κάτσει λίγο ο χρόνος, θα ξαναγίνουν συζητήσεις, διότι δεν μπορεί η ΝΔ να έχει δεξιά της κόμματα με τα οποία δεν μπορεί να μιλήσει και να συνεργαστεί και δεν υπάρχει κανένας διάλογος. Εκείνο που έλεγα και συνεχίζω να λέω είναι ότι η ΝΔ οπισθοχωρεί σε ένα κεντρώο κόμμα, ενώ η Ελλάδα είναι απαραίτητο να έχει ένα δεξιό κόμμα. Κανονικό δεξιό κόμμα, όπως οι Ιταλοί έχουν τους Χριστιανοδημοκράτες», τόνισε.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Βάση επίτευξης συναινέσεων στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να προτείνει τον Δ. Αβραμόπουλο για ΠτΔ φαίνεται να έχει «κλειδώσει», δίνοντας ώθηση σε συνολικότερες αναδιατάξεις στο αστικό πολιτικό προσωπικό

ΥΠΕΘΑ

Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να προτείνει τον Δ. Αβραμόπουλο για ΠτΔ φαίνεται να έχει «κλειδώσει», δίνοντας ώθηση σε συνολικότερες αναδιατάξεις στο αστικό πολιτικό προσωπικό
Ως βάση επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ζητούμενα του κεφαλαίου αξιοποιείται τόσο η ογκούμενη προεδρολογία όσο και αυτή καθαυτή η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στις 13 Φλεβάρη θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ, όπου απαιτούνται 180 βουλευτές. Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, μετά από πέντε μέρες γίνεται δεύτερη ψηφοφορία. Σε αυτήν τη φάση απαιτούνται 151 ψήφοι. Αν δεν εκλεγεί ούτε τότε (κάτι που βέβαια είναι ουσιαστικά απίθανο, δεδομένης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία, οπότε Πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.

Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, φαίνεται ότι προχωρά με μεγαλύτερη ταχύτητα η αναρρίχηση του αντιπρόεδρου της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κίνηση η οποία μπορεί να δώσει παραπέρα ώθηση στις διεργασίες αναδιάταξης του αστικού πολιτικού προσωπικού.

Αλλωστε, μια σειρά παράγοντες συμφωνούν ότι μια «συναινετική» μετακόμιση Αβραμόπουλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), όπου βρίσκεται σήμερα ως ο Ελληνας επίτροπος, στην Προεδρία θα τους βόλευε όλους, στην κοινή γραμμή που συνδέει τις αστικές δυνάμεις για ομαλότητα στην αστική διακυβέρνηση, σταθερότητα στην αστική εξουσία. Χώρια ότι μια τέτοια συναινετική εκλογή λειτουργεί ως προάγγελος συναινέσεων και στην επιτάχυνση των αναγκαίων για τα μονοπώλια καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Σε αυτήν τη βάση και μπροστά στη βεβαιότητα ότι ο Αβραμόπουλος θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμό, μια σειρά πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Αβραμόπουλο και του εξέφρασε τη στήριξή του σε περίπτωση που προταθεί για Πρόεδρος, παρακάμπτοντας η ηγεσία της ΝΔ τον Στ. Δήμα που παρουσίαζε μέχρι πρότινος ως υποψήφιό της. Εξάλλου, δε δείχνει να προχώρησε το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα να προτείνει για επόμενο ΠτΔ τον Κ. Καραμανλή, που για μια σειρά λόγους φέρεται να αρνήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, βάζοντας ο Αλ. Τσίπρας τον Δ. Αβραμόπουλο στην Προεδρία, απελευθερώνεται η θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν για να τοποθετήσει εκεί άνθρωπο της δικής του επιλογής (ως επικρατέστερος φέρεται να είναι ο Γ. Μηλιός).

Απ' το ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν για ΠτΔ τον Δ. Αβραμόπουλο. Ετσι και αλλιώς υποβόσκει κόντρα με τον Ευ. Βενιζέλο. Και οι δυο τους διετέλεσαν υπουργοί Αμυνας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο συνάδελφός του της ΝΔ άφησε να αιωρούνται διάφορες ...φήμες για τη θητεία και τα πεπραγμένα του στο Πεντάγωνο. Ο Ευ. Βενιζέλος έλεγε προχτές ότι «δε θα συμπράξουμε σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι σε σχέση με τον ΠτΔ. Αλλο θεσμική συναίνεση, άλλο προσωπικός καιροσκοπισμός και άλλο άγαρμπος εισοδισμός σε άλλους πολιτικούς χώρους».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη στάση του «Ποταμιού», η εκπρόσωπος Τύπου, Οντίν Λιναρδάτου, είπε: «Περιμένουμε να δούμε το πρόσωπο και αναλόγως θα πράξουμε». «Θεωρούμε πως ο ΠτΔ, θα πρέπει να εκλεγεί με τις περισσότερες δυνατές ψήφους» συμπλήρωσε, αναπαράγοντας μια θέση που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο Στ. Θεοδωράκης, προϊδεάζοντας για θετική ψήφο και από τη δική τους πλευρά.

ΠΑΣΟΚ
Φωνές υπέρ παραίτησης Βενιζέλου

Πρόσθετες εσωκομματικές γκρίνιες φαίνεται να προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Ευ. Βενιζέλου να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος μέχρι το Μάη, καθώς εμφανίζονται στελέχη να ζητούν την αποχώρησή του εδώ και τώρα.

Προχτές σε συνεδρίαση κομματικών οργάνων, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση του πολύ κακού γι' αυτούς εκλογικού αποτελέσματος, ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε τη διεξαγωγή συνεδρίου το Μάη και την παραίτησή του τότε από την προεδρία.

Αντιδρώντας η Φώφη Γεννηματά - ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακούγονται κι αυτά των Α. Λοβέρδου και Οδ. Κωνσταντινόπουλου - ζητά εκλογή νέου προέδρου πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου. «Αυτή είναι η διαδικασία που θα εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια και τη συλλογικότητα. Να ακολουθήσουμε τις καταστατικές διαδικασίες: πρώτα ηγεσία, μετά συνέδριο», φέρεται να υποστηρίζει.

Ο δε Α. Λοβέρδος, μιλώντας σε ΜΜΕ, δεν απέκλεισε να είναι υποψήφιος, αλλά δείχνοντας να μην βιάζεται χαρακτήρισε την απόφαση για το συνέδριο και την εκλογή νέας ηγεσίας μετά το Πάσχα «απολύτως σωστή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ