ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαφές εντός και εκτός με επίκεντρο τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Χαρακτηριστικές για το ασφυκτικό για τους λαούς πλαίσιο της ΕΕ οι «ρεαλιστικές λύσεις» που περιγράφει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου
Βαλίτσες για Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, καθώς, μετά τη χτεσινή του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μεταβαίνει τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη σε Λευκωσία, Ρώμη και Παρίσι για συναντήσεις με τους ομολόγους του. Αντικείμενο των επαφών του η προσπάθεια βολιδοσκόπησης διαθέσεων για τη συγκρότηση του λεγόμενου «Μετώπου του Νότου», δηλαδή μιας κοινής στάσης αστικών κυβερνήσεων στα ευρωενωσιακά διαβούλια σε ό,τι αφορά στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης και στη διευθέτηση των συσσωρευμένων κρατικών χρεών, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Κύπρο περιλαμβάνει συναντήσεις και με τα πολιτικά κόμματα, ενώ στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά που άπτονται του Κυπριακού, των ερευνών για υδρογονάνθρακες κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Πανηγυρίζουν γιατί επιβεβαιώνεται ότι κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο...

Σε έναν απολογισμό της πρώτης βδομάδας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές πρόβαλλαν ως ...επίτευγμα την ανάληψη καθηκόντων σε συνθήκες «ομαλότητας» και τη διάψευση της καταστροφολογίας από πλευράς ΝΔ. Ακόμα, υποστήριζαν ότι «η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκίνησε» και πως «για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ακούγεται στην Ευρώπη η φωνή της Ελλάδας», να διεκδικεί «ασφαλή και δίκαιη έξοδο από την κρίση».

Τις αναμενόμενες επισκέψεις των αξιωματούχων της ΕΕ, που στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν το κοινό πλαίσιο που μοιράζονται με την ελληνική κυβέρνηση, τις παρουσίαζαν ως ένδειξη του ότι, «παρά τα όσα "προέβλεπαν" οι εκπρόσωποι της ΝΔ, η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη αλλά ήδη δέχτηκε τις πρώτες επισκέψεις σημαινόντων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Επιπλέον, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών επισκέπτονται ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επαφές στο ανώτατο επίπεδο. Η διαπραγμάτευση δε διήρκησε μόλις 10 λεπτά, όπως "προέβλεπαν" και πάλι οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις πιο "σκληρές" δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων (που είναι αναμενόμενες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης) δε γίνεται ούτε καν νύξη για το περίφημο grexit», ανέφεραν.

Ισχυρίζονταν, ακόμα, ότι «με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας βγήκε εκτός ατζέντας το διαβόητο mail Χαρδούβελη - Σαμαρά, που προέβλεπε νέα οικονομική αφαίμαξη για τους πιο φτωχούς», παρότι βεβαίως η «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή αλλά γνωστή είναι, και μάλιστα προ πολλού, η στρατηγική της ΕΕ που σημαίνει συγκεκριμένες αντιλαϊκές δεσμεύσεις και, φυσικά, διατήρηση του ισχύοντος αντεργατικού πλαισίου...

Οι ίδιες πηγές, συντηρώντας τη σκόπιμη θολούρα γύρω απ' το για ποιανού το λογαριασμό θέτουν το αίτημα για «τερματισμό της λιτότητας» και «ελάφρυνση» του χρέους, πρόσθεταν πως, «αν το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν διαφορετικό, σήμερα δε θα συζητούσαμε για την έξοδο από τη λιτότητα αλλά για το βάθεμά της, αντί να συζητάμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και διαγραφή του χρέους, θα συζητούσαμε για περικοπές συντάξεων και νέες απολύσεις». Κρύβοντας ότι την έξοδο απ' τη λιτότητα και τη διευθέτηση του χρέους τη ζητούν για το ντόπιο κεφάλαιο, για το λαό η λιτότητα είναι μόνιμη, όπως και το βάρος ενός χρέους που δεν προκάλεσε, στο πλαίσιο της αστικής εξουσίας και της ΕΕ.

Αλλωστε, με τη γνώση ότι η διαπραγμάτευση αφορά στο ντόπιο κεφάλαιο απευθύνονταν στη ΝΔ, θέτοντάς της «το μείζον ερώτημα, τι θα πράξει; Θα στηρίξει την επίπονη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης με στόχο την ανακούφιση του λαού και τη σωτηρία της χώρας ή θα επιμείνει στο ρόλο του εν Ελλάδι εκπροσώπου της αδιέξοδης λιτότητας; Θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ή θα επενδύσει πολιτικά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης; Εν ολίγοις, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ποια πλευρά θα κάτσει ο Αντώνης Σαμαράς;»

Ωρα για «ρεαλιστικές λύσεις», λέει ο Σουλτς

Αποτιμώντας, εξάλλου, την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, δήλωσε ότι αυτή «σηματοδότησε την έναρξη της πραγματικής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Το περιεχόμενο, βεβαίως, αυτής της διαπραγμάτευσης σκιαγραφείται σταδιακά μέσα απ' τις δηλώσεις των ίδιων των ευρωενωσιακών αξιωματούχων. Για παράδειγμα, ο Μ. Σουλτς, με συνεντεύξεις του στα «Νέα» και στην «Καθημερινή», επικρίνει δηλώσεις υπουργών περί επαναπροσλήψεων ή επαναφοράς του κατώτατου μισθού, συστήνοντάς τους να συνειδητοποιήσουν ότι «τα σχόλια που προορίζονται για πηχυαίους τίτλους δε θα αποτελέσουν το καλύτερο εργαλείο τις επόμενες εβδομάδες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι τώρα είναι πλέον στην κυβέρνηση, δεν είναι ένα κόμμα που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία. Οι εκλογές τελείωσαν, συγχαίρω το ΣΥΡΙΖΑ για την εντυπωσιακή νίκη του αλλά τώρα η ρητορική πρέπει να αντικατασταθεί από ρεαλιστικές λύσεις, αποδεκτές και από τις δύο πλευρές», προσθέτει.

Ακόμα και σε ό,τι αφορά στην αρχική διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαδικασία με την οποία εκδόθηκε η κοινή ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία (λίγες μέρες πριν να ψηφίσει τελικά τις ίδιες κυρώσεις προς τη Ρωσία με αυτές που ψήφιζε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), ο Μ. Σουλτς δηλώνει: «Ελπίζω ότι οι δηλώσεις που έγιναν ήταν απλώς ένα σύμπτωμα της δύσκολης ωρίμανσης ενός κόμματος, νέου στην εξουσία και πως ο χρόνος μαθητείας θα είναι σύντομος (...) πιστεύω ότι έλαβε (σ.σ. ο Τσίπρας) το μήνυμα και επιφυλάχθηκε να μελετήσει περαιτέρω το θέμα».

«Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις του νέου πρωθυπουργού αλλά πρέπει να ξέρει ότι η ΕΕ δεν είναι κάτι σαν μεγάλη Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλες χώρες με τα δικά τους συμφέροντα και στο τέλος πάντα θα γίνεται ένας συμβιβασμός (...) Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού να του δώσει την εντολή να κυβερνήσει αλλά αυτό συνέβη και με άλλους νέους πρωθυπουργούς, που επίσης είχαν εντολή απ' τους λαούς τους», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου...

Δεν κάνει το σχήμα τη διαφορά

«

Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης». Τη λαϊκή ρήση θυμίζουν οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαφαινόμενη αντικατάσταση της τρόικας, με τη μορφή που τη μάθαμε, από ένα άλλο σχήμα. Ο ευρωβουλευτής του Δ. Παπαδημούλης σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι είναι «ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντικατάσταση της τρόικα "με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο"».

Το συμπέρασμα αυτό βγάζει από απάντηση της Κομισιόν σε ερώτησή του και σηκώνει κουρνιαχτό για να κρύψει ότι το πρόβλημα δεν είναι η τρόικα καθαυτή - που στο κάτω κάτω εκπροσωπούσε την ίδια την ΕΕ κατά τα 2/3 (τα τρία μέρη της τρόικας είναι ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) - αλλά η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, που με ή χωρίς τρόικα, δεσμεύει τα κράτη - μέλη της σε μια πορεία υπαγορευμένη απ' τις ανάγκες των μονοπωλίων. Οπως παραδέχτηκε ο Μ. Σουλτς, σε συνέντευξή του χτες στα «Νέα», «η τρόικα είναι ένα εργαλείο, δεν πρέπει να συζητάμε για εργαλεία, πρέπει να συζητάμε για το περιεχόμενο...».

Το ίδιο είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κι όταν αναλάμβανε το ευρωκοινοβούλιο πρωτοβουλία ελέγχου της τρόικας, πανηγυρίζοντας για μια διαδικασία που κατέληξε στο να νομιμοποιήσει τα πεπραγμένα της σαν αναγκαία για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Ο Δ. Παπαδημούλης δεν κρύβει τη χαρά του επειδή - όπως αναφέρει - ο Μοσκοβισί «καρφώνει τις ελληνικές κυβερνήσεις», ότι αυτές υπέγραψαν τα μνημόνια! Αυτό όμως δεν είναι καινούργιο νέο, έτσι λειτουργεί η ΕΕ. Καπιταλιστικά κράτη συμμετέχουν, με εκλεγμένες κυβερνήσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων και διαμορφώνουν στρατηγική - κόλαφο για τους λαούς, όπως αποδεικνύουν τα πεπραγμένα τους, με ή δίχως μνημόνια. Αλλωστε την ίδια πολιτική εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, όλων των αποχρώσεων, των κρατών - μελών της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, (πχ. Ιρλανδία, Πορτογαλία με μνημόνιο, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία χωρίς μνημόνιο), με τις ίδιες αντιλαϊκές συνέπειες.

Η παραδοχή του Μοσκοβισί ότι η Κομισιόν θα εξετάσει τον ρόλο της τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, συνιστά ομολογία της πρόθεσής τους να αντικαταστήσουν ένα άλογο στην «κούρσα» υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με ένα άλλο, στο πλαίσιο μάλιστα των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Συνιστά ομολογία της επιδίωξής τους να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών και να «σοβατίσουν» με ένα αστικοδημοκρατικό «επίχρισμα» την ΕΕ και τους θεσμούς της, που αποδεδειγμένα ευθύνονται για τα βάσανα των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ