ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από τον Τσιτσάνη στον Μίκη

Το Θέατρο «Badminton», στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσιάζει στις 16 και 17 Φλεβάρη, τη συναυλία «Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη», με ερμηνευτές τους:Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Δώρο Δημοσθένους, Ζαχαρία Καρούνη.

Δύο ξεχωριστοί όσο και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι συναντιούνται σε αυτήν την παράσταση. Εκείνος του κορυφαίου συνθέτη του λαϊκού τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη (1915 - 1984), 100 χρόνια από τη γέννησή του, με εκείνον του παγκοσμίως αναγνωρισμένου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη (γεν. 1925), 90 χρόνια από τη γέννησή του. Και οι δυο υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τα δικά του μουσικά εφόδια.

Ωστόσο, η λαϊκή μουσική τους σκέψη κάπου συναντιέται. Ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε πολύπλευρη μουσική δράση, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα της τέχνης των ήχων. Η λαϊκή μουσική, όμως, ήταν αυτή που του έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με τον απανταχού στον κόσμο Ελληνισμό. Δεν μοιάζει, λοιπόν, αταίριαστη η συνύπαρξη των τραγουδιών των δύο μεγάλων μουσικών δημιουργών, όπως αυτή που επιχειρείται σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα. Αντίθετα, συνυφασμένα τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη δημιουργούν ένα σαγηνευτικό μουσικό πρόγραμμα ακρόασης. Τα διαχρονικά τραγούδια των δύο δημιουργών, έχουν εξασφαλίσει προ πολλού μια θέση στη μνήμη, αλλά και στην καρδιά.

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»: Γιάννης Μπελώνης, πιάνο, Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι, Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι, Ξενοφών Συμβουλίδης, όμποε - φλογέρες, Βαγγέλης Κονταράτος, κιθάρα, Αρτέμης Σαμαράς, βιολί, Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν, Σταύρος Καβαλιεράτος, μπάσο, Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς, Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης, κρουστά. Διεύθυνση: Μαργαρίτα - Ασπασία Θεοδωράκη.

Αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο για τα τρία χρόνια από το θάνατό του

Στον βραβευμένο Ελληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφο Θόδωρο Αγγελόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον ξαφνικό θάνατό του (24 Γενάρη 2012), είναι αφιερωμένος ο κύκλος τριών εκδηλώσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που θα πραγματοποιηθούν στο Παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Monbijouplatz 12, 2ος όροφος, Βερολίνο).

«Πρόσωπα και χώροι», φωτογραφική έκθεση της Νέλλης Τραγουστή: Θέμα των φωτογραφιών, τα πρόσωπα και οι χώροι της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η Σκόνη του Χρόνου». Μια προσωπική ματιά της φωτογράφου στους άδειους χώρους, στα πρόσωπα των ηθοποιών και του σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και στην Κολονία το 2008 (www.kanellatragousti.com). Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Φλεβάρη, 18.00 - 21.00. Διάρκεια έκθεσης: 13 Φλεβάρη - 13 Μάρτη.

Πέμπτη 12 Φλεβάρη, 19.30, προβολή ντοκιμαντέρ «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει τηνΣκόνη του Χρόνου» του Νίκου Λυγγούρη. Το ντοκιμαντέρ αυτό του πολυβραβευμένου Νίκου Λυγγούρη καταγράφει, δίκην ημερολογίου, τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Αγγελόπουλου στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια οκτώ επιλεγμένων ημερών: 18 Γενάρη - 16 Φλεβάρη 2008 (47΄). Ο Αγγελόπουλος μιλάει για τις καλλιτεχνικές του πεποιθήσεις καθώς και για τον τρόπο της δουλειάς του και κάνει έναν απολογισμό της δημιουργικής του πορείας.

«Οι τριλογίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου»: Ομιλία του Πέτρου Μάρκαρη. Ο γνωστός συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής γερμανικής λογοτεχνίας στα ελληνικά, Πέτρος Μάρκαρης, υπήρξε στενός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η ομιλία του (στα γερμανικά) διατρέχει το μεγάλο και πλούσιο τοπίο της δημιουργίας του Ελληνα κινηματογραφιστή. Δευτέρα, 23 Φλεβάρη, 19.00.

Στο Bios «Τo Νεκρό Σπίτι» του Ρίτσου

Στο Bios, την Τετάρτη 11 Φλεβάρη στις 9 το βράδυ θα δοθεί η πρεμιέρα θεατρικής παράστασης βασισμένης στο έργο του Γιάννη Ρίτσου «To Νεκρό Σπίτι» που θα παίζεται έως τις 25 Μάρτη. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Βασιλάκη, τα σκηνικά του Β. Βασιλάκη και της Αλεξίας Καραβέλα και τα κοστούμια της Γιούλας Ζωιοπούλου.

Σε ένα μισοερειπωμένο αρχοντικό μια γυναίκα αναθυμάται τη ζωή της μέσα από μια χειμαρρώδη εξομολόγηση. Είναι η Ηλέκτρα... κι είναι η τραγική ιστορία της οικογένειας των Ατρειδών... Η λεπτή σφαγμένη γυναίκα με τον άσπρο χιτώνα, είναι η Ιφιγένεια, ο τυφλός με τη λύρα στα γόνατα, ο Ομηρος... Στο «Νεκρό Σπίτι» διακρίνει κανείς τη συνύπαρξη της μυθολογίας, της ταραγμένης ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, του αυτοβιογραφικού, υπαρξιακού και πολιτισμικού στοιχείου, με τα πρόσωπα του μύθου και της ιστορίας, τις τρομακτικές μνήμες και τις παρηγορητικές ελπίδες... όλα δένουν αρμονικά σε ένα πνεύμα μαγικού ρεαλισμού.

Παίζουν οι ηθοποιοί Βασίλης Βασιλάκης, Μαρία Γεωργοπούλου, Mελίνα Ζαχαροπούλου, Ειρήνη Καράογλου και Βάσια Πασπάλη, ενώ οι συντελεστές της παράστασης εκφράζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ερη Ρίτσου. Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο).

Οπερέτα στο «Κνωσός»

Η πολύ γνωστή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Οι Απάχηδες των Αθηνών» ανεβαίνει στο θέατρο «Κνωσός» (τηλ. 210.8677.070) με τη στήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο συγγραφέας Γιάννης Πρινέας εμπνέεται από τον έρωτα δύο νέων, της Τιτίκας και του Κώστα, σκιαγραφώντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητες της αθηναϊκής κοινωνίας κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Το σενάριο προσφέρει γέλιο, χορό, πλούσια κοστούμια, απρόοπτες εξελίξεις και ξεκαρδιστικές καταστάσεις.

Εργο διαχρονικό, που μέχρι σήμερα συγκινεί και ενθουσιάζει. Πολυμελής ορχήστρα, χορωδία, υψίφωνοι, βαρύτονοι, μεσόφωνοι και βαθύφωνοι με προεξάρχουσα την διεθνούς φήμης βιολονίστα Εφη Χριστοδούλου. Η παλιά Αθήνα αναβιώνει στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου «Κνωσός» σε ένα έργο που μπορεί να γράφτηκε τη δεκαετία του '20, ωστόσο παραμένει επίκαιρο.

Μουσική: Νίκος Χατζηαποστόλου - Κείμενο: Γιάννης Πρινέας - Διασκευή κειμένου: Γιώργος Ρεμούνδος. Σκηνοθεσία: Γιώργος Ρεμούνδος - Μουσική επεξεργασία - ενορχήστρωση: Κώστας Δρακάκης.

Ποιητικός διαγωνισμός

Το περιοδικό «Φωνή Λογοτεχνών», έκδοση της «Αγωνιστικής Παράταξης Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι», ανακοινώνει την προκήρυξη ποιητικού διαγωνισμού για νέους έως 35 ετών, αθλοθετούμενου από τον παλαίμαχο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, σπουδαίο λογοτέχνη και πρώην γεν. γραμματέα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Φίλιππο Μαυρογιώργη.

Οι διαγωνιζόμενοι παίρνουν μέρος με ένα αδημοσίευτο ποίημα έως 50 στίχους με θέμα την ειρήνη, σε 3 δακτυλογραφημένα αντίτυπα, με ψευδώνυμο. Επί του φακέλου αποστολής θα αναγράφονται μόνο το ψευδώνυμο και ο παραλήπτης. Εντός, δε, του φακέλου, εκτός των 3 αντιτύπων, ο κάθε διαγωνιζόμενος θα συμπεριλάβει σε μικρότερο, κλειστό φάκελο τα πραγματικά του στοιχεία, με τηλέφωνο επικοινωνίας.

Τελευταία ημερομηνία αποστολής ορίζεται η 31η Μάρτη 2015 (βάσει σφραγίδας ταχυδρομείου) στη διεύθυνση του περιοδικού: Παπαφλέσσα 3, ΤΚ 18863, Πέραμα (τηλ. επικοινωνίας 210.4411.117 και 6974.719.704).

Ντοκιμαντέρ για την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ταινιοθήκη

Συνεχίζεται το αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room, που παρουσιάζουν ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στο σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με τίτλο «ART & DOCS: Επίμονα Ταλέντα 5-11/2/2015». Μέχρι την Τετάρτη 11 Φλεβάρη θα παρουσιαστούν ντοκιμαντέρ από πολυβραβευμένους σκηνοθέτες, που επιχειρούν να καταγράψουν τη φευγαλέα φύση του ταλέντου.

Σήμερα, Τρίτη

19.30: «Αγονη Γη», της Λούσι Γουόκε, που αναφέρεται στον Βραζιλιάνο εικαστικό Βικ Μουνίς.

21.30: «Ο Τιμ και ο Βέρμερ του» του Τέλερ, για τον Ολλανδό ζωγράφο του 17ου αιώνα, τον Γιοχάνες Βέρμερ.

Αύριο, Τετάρτη

19.30: «Ο Φευγάτος Κύριος Ανγκερερ», του Μπραντ Μπέρνσταϊν, που αναφέρεται στον avant-garde Αμερικανό κινηματογραφιστή, φωτογράφο και περφόρμερ Τζακ Σμιθ.

21.30: «Η ωραία και ο Πυγμάχος», του Ζάκαρι Χάιντσερλινγκ, για το ζευγάρι Ιαπώνων καλλιτεχνών τον Ουσίο και τη Νορίκο Σινοχάρα.

Ολες οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σταθμός μετρό: Κεραμεικός). Το εισιτήριο ανά προβολή είναι 5 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ