ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
ΠΑΣΟΚ
«Σας στηρίζουμε απερίφραστα και ειλικρινά»

Eurokinissi

«Σας στηρίζουμε απερίφραστα και ειλικρινά στη διεθνή διαπραγμάτευση. Σας στηρίζουμε ως αντιπολίτευση, σας στηρίζουμε από τη Βουλή», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κάνοντας τη δευτερολογία του χτες βράδυ στη Βουλή.

Σε αυτήν τη βάση, στο πλαίσιο της στήριξής του στα μονοπωλιακά συμφέροντα, θύμισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί σύστασης «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης». Μια «εθνική συστράτευση» όπως την περιέγραψε ο Βενιζέλος, που όμως «προϋποθέτει συνεννόηση, αν όχι συμφωνία, μια στοιχειώδη συνεννόηση ως προς τα πραγματικά δεδομένα» της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, έβαλε κατόπιν τις ενστάσεις του στον τρόπο που διαχειρίζονται την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Διαγιγνώσκοντας στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όσα έταζε σε παλαιότερες περιόδους, μίλησε για «πιρουέτες του υπουργού Οικονομικών», επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφανιστεί αμετακίνητος προς τα μέσα και συμβιβαστικός προς τα έξω» και προειδοποίησε ότι «η στροφή θέλει προσοχή για να μη συμβούν ατυχήματα καθ' οδόν για λόγους άγνοιας, για λόγους τεχνικούς».

Υποστήριξε ότι η εντολή που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από το λαό είναι «διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη», με παραμονή στο ευρώ. Ωστόσο, προδιαγράφοντας το μέλλον που επιφυλάσσουν ακριβώς για το λαό, εντός ΕΕ και ευρώ, χαρακτήρισε «κίνδυνο» «ενδιάμεσες κακές καταστάσεις εντός ευρώ που σε κάνουν να παρακαλάς να βγεις από το ευρώ για να γλιτώσεις»...

Εξάλλου, εμφανίστηκε βέβαιος ότι όποια συμφωνία κι αν κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα υπάρξουν όροι» και σε αυτή τη βάση κάλεσε την κυβέρνηση να ετοιμαστεί για «δύσκολες αποφάσεις».

Για μέτρα που θα ζητηθούν και προκειμένου να κλείσει η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δ. Καρύδης, λέγοντας στη ΝΕΡΙΤ: «Θα ζητήσουν μέτρα, απλώς αυτό αποκρύπτεται. Οταν πας να κάνεις μία συμφωνία, ακόμη και τη "συμφωνία γέφυρα" που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές. Απλά, τη συνέχιση του μνημονίου θα την πουλά η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας ως "συμφωνία - γέφυρα" πανηγυρίζοντας, και οι Ευρωπαίοι θα λένε για "παράταση" (σ.σ: του μνημονίου). Θα γίνει όπως με την ονομασία των Σκοπίων»...

Σημειωτέον, η γραμμή του ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση μπρος στη λήψη από μέρους της νέων αντιλαϊκών αποφάσεων, υπηρετείται πιστά από όλα τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Π.χ. έλεγε χτες το πρωί στον ΑΝΤ1, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προαλειφόμενος και για την ηγεσία του, Ανδ. Λοβέρδος: «Εμείς θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση (...) Ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ν. Ανδρουλάκης, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής, που σημείωσε χτες στη ΝΕΡΙΤ: «Εμείς θα σταθούμε δίπλα στην κυβέρνηση σεβόμενοι τη λαϊκή εντολή για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική εντός της ζώνης του ευρώ. Θα είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση σε ό,τι υπηρετεί αυτή την εντολή».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Είπε ότι θα ελέγχει την κυβέρνηση για τις δεσμεύσεις της

Σε προγραμματική αντιπολίτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της φασιστικής οργάνωσης, Χρ. Παππάς, είπε χτες από το βήμα της Βουλής: «Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα σταθεί αρωγός σε πολλές από τις μελλοντικές σας πρωτοβουλίες και ενέργειες, όπως αυτές που αναγγέλθηκαν στην ομιλία επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας (...) Θα σταθούμε ενάντια σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική, όπως αυτή εκφράστηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τη διακυβέρνηση της ξενοκρατίας, της ξενοδουλείας και της εκποίησης της χώρας μας (...) Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Ελλάς έχει πλέον έναν νέο και ηλικιακά πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας διαδέχεται έναν φοβικό πρωθυπουργό».

Η φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής είπε επίσης ότι με άγρυπνο μάτι θα ελέγχει αν η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, παρότρυνε την κυβέρνηση: «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι το ευρώ δεν είναι ο θεός. Μην θεοποιείτε, λοιπόν, στο μυαλό σας αυτόν τον Μαμμωνά, αυτόν το μοχλό της γερμανικής κυριαρχίας στην ήπειρό μας, αλλά και στην Ελλάδα». Δείχνοντας έτσι ότι τάσσεται με ένα τμήμα του κεφαλαίου, όπως αυτό που κλείνει συμφωνίες με τη Ρωσία, που βλέπει τα συμφέροντά του να εξυπηρετούνται καλύτερα «εκτός ευρώ».

Τέλος, δήλωσε ότι η ΚΟ της ΧΑ «θα στηρίξει κάθε κίνηση προς αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τον ελληνικό λαό. Θα ελέγξουμε μεν την κυβέρνηση, αλλά και θα στηλιτεύσουμε όλους αυτούς τους μαυραγορίτες της πολιτικής, που φωνάζουν μεταξύ τους "βάστα, Σόιμπλε"».

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Παιδεία

Για σχεδιασμό παρεμβάσεων στην Παιδεία με διάλογο, για την επίλυση σε μακροχρόνια βάση των προβλημάτων έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής προχτές ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλο ασθενή» την Παιδεία.

Στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο πλαίσιο πολιτικής για την Παιδεία και χαρακτήρισε ως «απόλυτη καταστροφή για την ανώτατη εκπαίδευση» το νόμο πλαίσιο, εξαγγέλλοντας όμως κατάργηση μόνο... των συμβουλίων διοίκησης, δηλαδή όλο το υπόλοιπο πλαίσιο παραμένει άθικτο, λες και όλη η αντιδραστικότητα του νόμου βρισκόταν μόνο στα συμβούλια διοίκησης και όχι στην απόλυτη προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου. «Κάποιος, κάπου πέρασε από την Αμερική, κάτι νόμισε πως κατάλαβε με τα συμβούλια ιδρύματος και ήρθε να τα επιβάλει εδώ χωρίς να καταλαβαίνει γιατί και πώς συμβούλια ιδρύματος με πολύ διαφορετικό ρόλο λειτουργούν άριστα στην Αμερική», είπε χαρακτηριστικά. Οι αναφορές του υπουργού στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν έβαλαν στο στόχαστρο τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση που επέβαλαν ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο και που επιβλήθηκαν με το νόμο πλαίσιο. Γιατί η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, η υποβάθμιση των σπουδών, η εισβολή των επιχειρηματιών, η πολυδιάσπαση των σπουδών βρίσκονται ακόμα εδώ και όταν - όπως είπε ο υπουργός - «τα συμβούλια ιδρύματος με όλες τις διατάξεις που πάνε μαζί θα αλλαχθούν από έναν άλλο νόμο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις προχτεσινές τοποθετήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας απουσίαζαν οι αναφορές στη στρατηγική της ΕΕ, αφού αυτή η στρατηγική της ΕΕ είναι ευαγγέλιο της κυβέρνησης, για εκπαίδευση στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας, για αποδοτικότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων με όρους καπιταλιστικής αγοράς. Για προώθηση δεξιοτήτων και καλλιέργεια συνείδησης αποδοχής και ενεργού στήριξης από την πλευρά των μελλοντικών εργαζομένων του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Από το βήμα της Βουλής η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μεταξύ των οποίων προαιρετική χρήση της τράπεζας θεμάτων, επανασχεδίαση των αναλυτικών προγραμμάτων, βαθμό προαγωγής στο λύκειο το 9,5, μετατροπή του έτους μαθητείας των ΕΠΑΛ σε έτος ειδίκευσης, αναστολή των διαδικασιών αξιολόγησης, αξιοποίηση και επαναπρόσληψη των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, σχολικών φυλάκων κι εργαζομένων στα ΑΕΙ.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ
«Ανασυγκρότηση» με τα πρότυπα του κεφαλαίου

Η διαμόρφωση νέου «αναπτυξιακού νόμου», η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με το αζημίωτο για τις τράπεζες, η ενίσχυση των επιχειρήσεων εξαγωγικού προσανατολισμού, καθώς και κλάδων της μεταποίησης, προβλέπονται από τη συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση».

Τους παραπάνω άξονες περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης, μιλώντας χτες βράδυ στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θα προβλεφθεί η προστασία από πλειστηριασμούς, για λαϊκά νοικοκυριά με εισοδήματα «κοντά στα όρια της φτώχειας». Παράλληλα, τμήμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μεταφερθεί από τις τράπεζες σε «δημόσιο φορέα διαχείρισης», σε μια εξέλιξη που πρόκειται να απαλλάξει τις τράπεζες από τα «βαρίδια», προκειμένου να «επανεκκινήσει» η οικονομία. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος (κρατικές επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες) θα έχει κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια, με γνώμονα τις προτεραιότητες του μοντέλου «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική «μείωσης της κοινωνικής ανισότητας», δηλαδή στη διαχείριση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας. Τέλος, εξαγγέλθηκε η προκήρυξη διαγωνισμών για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Για την «επανίδρυση» της ΕΡΤ

Για «επανίδρυση» της ΕΡΤ μίλησε χτες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σε ένα μήνα. Είπε ότι η «επανίδρυση» της ΕΡΤ θα γίνει «χωρίς ρεβανσισμούς», φράση που προφανώς απευθύνεται στους σημερινούς εργαζόμενους στη ΝΕΡΙΤ. Για τους πρώην εργαζόμενους στην ΕΡΤ είπε πως «όσοι επιθυμούν μπορούν να γυρίσουν». Για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος παρέπεμψε στο γνωστό χαράτσι υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Προανήγγειλε δημιουργία ιδιόκτητου ψηφιακού δικτύου από την ΕΡΤ - σε αντιπαράθεση προφανώς με την ισχύουσα σήμερα παραχώρηση της σχετικής αποκλειστικότητας στη «Digea». Επανέλαβε, τέλος, ότι θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμών για τις αδειοδοτήσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ