ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Παρέμβαση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις Σκουριές

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν, την Κυριακή, κάτοικοι της περιοχής, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αριστοτέλη καλεί τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, τους νέους και τις νέες της περιοχής σε ανυποχώρητο, πολύμορφο αγώνα ενάντια στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» και ταυτόχρονα σε συσπείρωση και πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, για την προστασία και ανακούφιση των ανέργων, για την αντιμετώπιση του αντιλαϊκού - αντεργατικού πλαισίου που θα είναι εδώ με όποια συμφωνία κι αν προκύψει από τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «εταίρους» της στην ΕΕ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αριστοτέλη σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Τα χρόνια που πέρασαν σημαδεύτηκαν από την εξέλιξη της επένδυσης εξόρυξης χρυσού από την "Ελληνικός Χρυσός" και από τις κινητοποιήσεις κατοίκων ενάντια σ' αυτήν.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στη "Λαϊκή Συσπείρωση":

-- Εγκαιρα έχουν τοποθετηθεί για τις κατά καιρούς επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα μεταλλεία της περιοχής.

-- Αποκαλύψαμε ότι κανένας δήμος και καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί ουσιαστικά να υποχρεώσει το κεφάλαιο να λειτουργήσει με όρους που αντιστρατεύονται το στόχο του: Τη διασφάλιση του μέγιστου ποσοστού κέρδους.

-- Συμβάλαμε με όλες τις δυνάμεις μας στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια και στη σημερινή επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός", παίρνοντας σαφή απόσταση από ενέργειες που συνειδητά ή όχι λειτουργούν προβοκατόρικα για την εξέλιξη των αγώνων. Δε μείναμε σε μια περιβαλλοντολογική ανάλυση, προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε το κύριο: Ποιος κατέχει την ιδιοκτησία του ορυκτού πλούτου, των δασών και των παραλιών της περιοχής μας.

-- Προβάλαμε ότι είναι ανάγκη οι λαϊκές δυνάμεις που δεν συμφωνούν με την επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός", ταυτόχρονα να κτίσουν τη δική τους συμμαχία, όπου ο εργάτης, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος στον τουρισμό να ζήσουν μαζί σ' αυτόν τον τόπο.

Συμμαχία που δεν θα έχει ως κριτήριο τον τόπο καταγωγής, αλλά το λαϊκό συμφέρον.

Σήμερα που η νέα κυβέρνηση, μέσα στο αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ και με σεβασμό στους θεσμούς της, διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, αφού οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν, όπως λέει ο πρωθυπουργός, που είναι υπέρ των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και που ο υπουργός Οικονομικών συμφωνεί με το 70% του μνημονίου...

Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν ότι η διέξοδος από τα βάσανά τους θα έρθει από τις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης με τους "εταίρους" της, που είναι ενταγμένες στα παζάρια και τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ισχυρά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κανείς να μην ξεγελαστεί.

Αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να έρθουν σε σύγκρουση με πολυεθνικά συμφέροντα και μονοπώλια.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες δεν πρέπει να συρθούν σε μια μετωπική αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους της "Ελληνικός Χρυσός", που, κάτω από την πίεση της μαζικής ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας, οδηγούνται στην ταύτιση με τα συμφέροντα του εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι της "Ελληνικός Χρυσός" πρέπει να αντιληφθούν ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχηθεί κάτω από τη σημαία των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους θα τρίβουν τα χέρια τους αν η αντιπαράθεση εστιαστεί: Απ' τη μια οι επιτροπές αγώνα και από την άλλη τα σωματεία των εργαζομένων. Ο καθένας αναλαμβάνει και τις ευθύνες που του αναλογούν για τον προσανατολισμό που δίνει στις όποιες κινητοποιήσεις γίνονται.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες πρέπει να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους ενάντια στην επένδυση από κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού και προβοκάτσιας.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στη "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Αριστοτέλη θα κινηθούν σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για την ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση πραγματικών αλλαγών και του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι».

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να ακυρωθεί η απόφαση για ΚΟΙΝΣΕΠ

Την ακύρωση της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία μηχανισμού προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), που μεταξύ άλλων αποτελούν μέσο για τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, απαιτούν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια.

Στην ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση της Περιφέρειας επισημαίνεται: «Το αστικό κράτος έχει συνέχεια και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Οσοι όμως αυτοχαρακτηρίζονται "αριστεροί", όσοι δηλώνουν ότι θα συγκρουστούν με τις αποφάσεις και τα συμφέροντα των προηγούμενων διοικήσεων, ότι θα καταργήσουν τα μνημόνια και τους μνημονιακούς νόμους δεν "δικαιούνται" να υλοποιούν τα αντεργατικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πριν από μερικούς μήνες κατάγγελλαν».

Αποκαλύπτοντας πιο κάτω το ρόλο των ΚΟΙΝΣΕΠ αναφέρουν: «Οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι επιχειρήσεις, που θα ψάχνουν να βρουν πελάτες και θα αναζητούν κέρδη. Παίρνουν αρμοδιότητες από το Δημόσιο, συμπράττοντας μαζί του. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν "φθηνούς" εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα. Γι' αυτό λέμε πως οι ΚΟΙΝΣΕΠ διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών, βιομηχάνων, μονοπωλιακών ομίλων σε αρμοδιότητες και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Πως αποτελούν όχημα για να συνεχίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ανακυκλώνουν την ανεργία με ολιγόμηνες θέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα και τζάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις.

Τα προγράμματα δημιουργίας των ΚΟΙΝΣΕΠ και επιδότησης των εργοδοτών δεν πρόκειται να μειώσουν ουσιαστικά την ανεργία. Οπου προχώρησαν έβαλαν πλάτη στην παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ, απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει προπληρώσει μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Απαιτούμε και παλεύουμε για:

  • Ακύρωση της απόφασης της περιφερειακής αρχής για συμμετοχή της σε ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
  • Προσλήψεις, άμεσα, μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Επιστρέφει ο χιονιάς

Eurokinissi

Επιστρέφει από σήμερα ο χιονιάς με πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια και βόρειους ανέμους στα πελάγη. Τα φαινόμενα, πάντως, εκτιμάται ότι δεν θα είναι τόσο έντονα όσο εκείνα των προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας θα σημειωθούν νεφώσεις που θα συνοδεύονται από βροχή ή χιονόνερο. Στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας αναμένεται να χιονίσει. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

Κατολισθήσεις, πλημμύρες και παγετό προκάλεσαν οι βροχές και οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛΗΣΤΕΣ εισέβαλαν χτες τα ξημερώματα στο σπίτι του δημάρχου Κηφισιάς Γ. Θωμάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ενώ ο δήμαρχος ήταν με τη σύζυγό του στη διώροφη κατοικία του, άγνωστοι εισέβαλαν μέσα σε αυτή από ανασφάλιστο παράθυρο του πρώτου ορόφου. Στη συνέχεια, υπό την απειλή όπλου και με την άσκηση σωματικής βίας, οι άγνωστοι δράστες πήραν άγνωστο χρηματικό ποσό και τιμαλφή και διέφυγαν. Ο δήμαρχος και η σύζυγός του είναι καλά στην υγεία τους. Οι δράστες αναζητούνται. Η οικία του δημάρχου είναι στην οδό Αρεως.

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, για να διακριβωθεί η αιτία της καθυστέρησης στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, την τελευταία 8ετία, και ποιες ενέργειες έγιναν για την επίλυση των προβλημάτων που ανέκυψαν. Η έρευνα ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ, για να διακριβωθεί αν τελέστηκε το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και οποιοδήποτε άλλο αδίκημα που υπάγεται στον νόμο περί εγκλημάτων διαφθοράς.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
To Σάββατο 28 Φλεβάρη η συνεστίαση

Προσκλήσεις συμμετοχής στα κεντρικά γραφεία και στα κατά τόπους παραρτήματα

Το Σάββατο 28 Φλεβάρη θα γίνει, τελικά, η χρονιάτικη συνεστίαση που διοργανώνουν τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), η οποία είχε αναβληθεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Η συνεστίαση, όπου θα κοπεί και η πίτα, θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι σε αίθουσα του ξενοδοχείου STANLEY (ΣΤΑΝΛΕΪ) - Οδυσσέως 1, πλ. Καραϊσκάκη, στάση Μετρό Μεταξουργείο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από καλό φαΐ, γλέντι με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Προσκλήσεις διατίθενται από τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίον Αρεως) και τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, την ερχόμενη Κυριακή 22 Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί, στο «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ